Brangiosios mokyklos istorija: eiliniai klausimai ir jokių išvadų

Miestas, Svarbu

Atrodo, kad dalies Klaipėdos politikų siekis išsiaiškinti, kas gi yra atsakingas už esminius sprendimus, kuriais remiantis tarp Kretingos ir Senvagės gatvių buvo pradėta statyti mokykla, brangstanti vos ne kasdien, virsta į labai klampų ir formalų procesą.

Sausio pradžioje miesto Tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komitetas nutarė kreiptis į Kontrolės komitetą, kad šis išaiškintų, dėl kokių priežasčių augo mokyklos statybos darbų kaina ir vėluoja pačios statybos. Taip pat paprašyta „ištirti prielaidas”, kurios lėmė mokyklos vietos parinkimą. Kontrolės komitetas šio klausimo ėmėsi tik šį antradienį ir gana paskubomis, nes prieš tai beveik pusantros valandos nagrinėjo miesto valymo klausimus. Po trumpo svarstymo nuspręsta tiesiog suformuluoti klausimus Savivaldybės administracijai. O tada esą jau bus žiūrima, ar toliau yra ką nagrinėti. 

Kol kas yra atlikta tik 40 proc. mokyklos statybos darbų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sutartį pildė ir keitė 27 kartus

„Atvira Klaipėda” kovo viduryje rašė, kad Klaipėdos savivaldybė pasirašė jau 27-ąjį papildomą susitarimą su UAB „Versina” dėl bendrojo ugdymo mokyklos Senvagės g. 4 ir 6 statybos. 

Šio sutarties pakeitimo priežastis – pakeisti kartu su konkurso dokumentais pateiktame techniniame projekte numatyti klijuotos medienos konstrukcijų gaminiai. Bendra papildomų darbų kaina – 1 013 827,87 Eur įskaitant PVM.

Visa Lietuvos šimtmečiui dedikuotos mokyklos statybos bendra kaina dabar jau išaugo iki 15 451 134,38 Eur. Pagal 2019-ųjų birželį pasirašytą sutartį mokyklos statybų konkursą laimėjusi UAB „Versina” įsipareigojo 10,922 mln. eurų vertės mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Kitas rangos konkurso dalyvis – UAB „Eikos statyba“ – mokyklą siūlėsi pastatyti  už 14 829 221 eurą. Tačiau jos pasiūlymas buvo atmestas dėl per didelės, savivaldybei nepriimtinos kainos. 

Nutraukus sutartį gautųsi brangiau?

Dar vasario pradžioje „Atvira Klaipėda” supažindino skaitytojus su naujosios mokyklos statybų vietą rinkusios darbo grupės sudėtimi ir jos išvadų motyvais. Antradienį vykusio Kontrolės komiteto posėdžio metu Kultūros, švietimo ir sporto komitetui pirmininkaujanti Laima Juknienė teigė, jog ši publikacija atsakė į dalį klausimų. Anot jos, Kontrolės komitetas galėtų pasiaiškinti, kodėl nebuvo analizuojama buvusios kino studijos vieta.

„Ar nebuvo geriau nusipirkti tą privatų sklypą?” – retoriškai klausė ji. 

Taip pat L. Juknienės nuomone, reikėtų aiškintis, ar tikrai rangos sutartyje buvo numatyta darbų kainos indeksacija, iki kiek procentų ji galėjo keistis.

Trečias nagrinėjimo aspektas esą galėtų būti statybų laikas.

Komiteto posėdžio metu Savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Gintaras Dovidaitis aiškino, kad nors bendros sumos keitimas dėl kainų indekso pokyčio sutartyje su „Versina” nebuvo numatytas, kai darbų vykdymas užsitęsė ne dėl nuo rangovo priklausančių aplinkybių, tokiu atveju kainos pasikeitimo rizika jam esą sudarė pernelyg didelę naštą.

Pasak G. Dovidaičio, ar galima tokiais atvejais indeksuoti sutarties kainą, turint omenyje ne tik šį projektą, buvo kreiptasi išaiškinimo į Centrinę projektų valdymo agentūrą. Buvo gautas atsakymas, kad tokie perskaičiavimai yra pagrįsti, kai fiksuojamas ženklus kainų pokytis. Šiuo atveju jis esą viršija 15 proc.

Anot patarėjo, nesutikus indeksuoti kainos rangovas galėtų nutraukti sutartį ir nebūtų už tai atsakingas. Taip nutikus reikėtų konservuoti statybas, ieškoti naujo rangovo, o galutinis rezultatas tokiu atveju gali būti net ir brangesnis.

Aiškindamas paskutinį daugiau nei milijono eurų pabrangimą dėl medinių konstrukcijų G. Dovidaitis teigę, jog dėl jų buvo ilgai suktos galvos, turėta daug reikalų. Jos keistos du kartus – pamačius kainą buvo vykdoma ekspertizė, kad būtų galima ją sumažinti, vėliau keisti konstrukciniai sprendimai, „nes buvo užprogramuotų problemų”.

„Kainos dabar auga kosminiu greičiu, kol ekspertuoji, pasiveja nauja kaina”, – teigė G. Dovidaitis. 

Pasak jo, šiuo metu yra atlikta apie 40 proc. statybų darbų. Kol kas oficiali jų pabaiga yra 2023 m. vasaris, bet ji dar esą keisis.

„Viliuosi, kad 2023 metų rugsėjį galėsime į tą mokyklą vaikščioti. Pagrindinės bėdos per ilgas kančias lyg tai išsisprendžia”, – sakė patarėjas. 

Galiausiai suplanuotam posėdžio laikui einant į pabaigą komiteto pirmininkas Arvydas Vaitkus pareiškė, kad jį sudaro politikai, nesantys audito tarnyba, tad esą gal reikia kartu suformuluoti „visumą klausimų” Savivaldybės administracijai ir paprašyti išsamiai atsakyti. O tada esą jau bus galima nuspręsti, ar yra ką dar nagrinėti. Tokį sprendimą komitetas priėmė vienbalsiai. 

INFORMACIJA

Pagal 2019-ųjų birželį pasirašytą sutartį konkursą laimėjusi UAB „Versina” įsipareigojo 10,922 mln. eurų vertės mokyklos statybos darbus atlikti per 16 mėnesių. Tačiau netruko paaiškėti, kad darbai gerokai vėluos – iš pradžių vėlavo inžinerinių tinklų iškėlimas, kurį papildomai finansavo savivaldybė, buvo prasidėję ir ginčai dėl projekto su jį parengusiais architektais, tad rangos sutarties vykdymas buvo sustabdytas aštuoniems mėnesiams.

Sportinis korpusas bus stačiakampio formos, o abiejų pastatų fasadų apdailai numatytos Klaipėdos tradicinei architektūrai būdingos medžiagos – molio spalvos klinkerinės plytelės, vidaus kiemo fasadų apdailai – natūralios spalvos medienos. 

Mokomojo korpuso pirmame aukšte suplanuotos bendrosios paskirties patalpos: 286 vietų aktų salė, biblioteka, 150 vietų valgykla su maisto gaminimo ir valgyklos personalo patalpomis. Antrame aukšte įsikurs pradinukų ir vyresniųjų klasių moksleivių mokymo patalpos. Mokomojo korpuso pastato centre bus įrengta reprezentacinė daugiafunkcė erdvė su amfiteatru. Šios erdvės akcentu taps viduryje suprojektuotas mokslo žinių medis – medinių klijuotų konstrukcijų kompozicija. Mokomojo pastato stogas bus apželdintas – čia numatyta galimybė vykdyti ugdymo(si) procesą šiltuoju metų laiku.

Sportinio korpuso pirmame aukšte suprojektuotos dvi atskiros universalios sporto salės 1–4 ir 5–8 klasių mokiniams. Tarp šių salių kiekvienai klasių grupei bus įrengtos atskiros drabužinės mergaitėms ir berniukams su dušais ir sanitariniais mazgais. Prie kiekvienos salės numatyti sporto inventoriaus sandėliai. Antrame šio korpuso aukšte suprojektuotos treniruoklių, choreografijos ir aerobikos salės su inventoriaus sandėliais, pedagogų metodinis kabinetas. Prie sportinio korpuso lauke bus įrengtos krepšinio-tinklinio ir mini futbolo aikštelės, 3 juostų bėgimo takas bei šuolių į tolį sektorius. Numatyta galimybė sportinį korpusą eksploatuoti atskirai, nepriklausomai nuo mokyklos darbo laiko, tai yra, po pamokų bei savaitgaliais.

Planuojama, kad joje galės mokytis apie 650 vaikų.

2 Comments

  1. ? medis

    Kuo toliau į mišką, tuo daugiau medžių, geležinė logika !

    Reply
  2. Jau laikas

    tai istorijai pavadinimą keisti į naują – kiek miestui kainavo savivaldybės buvusio administracijos direktoriaus Sauliaus Budino pareigybė?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This