Kviečia „Klaipėdos krašto balsai“

Kultūra

Klaipėdos etnokultūros centras kviečia į pasidainavimų vakarus, dedikuotus Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

„Klaipėdos krašto balsai“– ciklas renginių, kurių metu supažindinama su autentiška Klaipėdos krašto dainavimo tradiciją reprezentuojančiais dainų pateikėjais.

Gegužės 22 d. 18.00 val. pasidainavimo metu bus pristatytos Martyno Jankaus ir Elzės Jankutės dainos. Jas pristatys bei dainuojamų dainų specifiką suvokti padės etnomuzikologė  doc. dr. Lina Petrošienė, dalyvaujant  Pagėgių kultūros centro folkloro ansambliui „Kamana“ (vad. A. Mikšienė) ir Tradiciniam dainų klubui.

Martynas Jankus (1858–1946) – žymiausias XIX a. pab. – XX a. pirmosios pusės Mažosios Lietuvos visuomenės veikėjas, publicistas, spaustuvininkas, vienas „Aušros“ leidėjų, Mažosios Lietuvos Vyriausiojo gelbėjimo komiteto pirmininkas ir atstovas Valstybės taryboje, Tilžės akto signataras.

Paradoksalu yra tai, kad baigęs tik kaimo pradinę mokyklą Bitėnuose, buvo ypatingai šviesi ir nepaliaujamai besilavinanti asmenybė, visas savo jėgas sutelkęs į lietuvybę ir lietuviškos spaudos leidybą bei Didžios ir Mažosios Lietuvos kultūrinio suartėjimo idėjos įgyvendinimą.

Greta išvardytos įvairiapusiškos veiklos M. Jankus yra ir vienas svarbiausių Prūsijos lietuvių dainuojamosios tautosakos rinkėjų, leidėjų ir pateikėjų, kurio dainos ir gyvas balso skambesys 1935 m. įrašyti į garso plokštelę.

M. Jankaus veiklą perėmė ir tęsė jo vyriausioji dukra Elzė Jankutė (1894–1985). Ji buvo ne tik pirmoji pagalbininkė, talkininkavusi tvarkant tėvo ūkį ir daugelį buities reikalų, bet ir tautinės M. Jankaus veiklos rėmėja, tautosakos rinkėja bei pateikėja.

XX a. antrojoje pusėje su broliu Kristupu emigravusi į Kanadą, čia taip pat užsiėmė aktyvia tautine veikla. E. Jankutės įdainuotų dainų yra 1971 m. Kanadoje išleistoje garso įrašų plokštelėje Rūtų vainikas (A Garland of Rue), kurią parengė žymus XX a. Kanados etnomuzikologas Kenneth’as Peacock’as. E. Jankutė priklauso „auksinei“ lietuvininkų dainuojamosios tautosakos pateikėjų kartai, kurios kasdienybėje liaudies daina buvo neatsiejama kasdienio ir šventinio laiko dalis.

„Klaipėdos krašto balsų“ ciklo renginiai nemokami, o juose laukiami visi – dainavimo patirtis ir amžius nėra svarbūs.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Prieš šimtą metų…

Šiemet buvo paminėtas Klaipėdos krašto prijungimo, kurį tiksliau būtų vadinti Klaipėdos krašto užėmimu, prie Lietuvos šimto metų jubiliejus. Įvyko keletas ...
2023-11-12
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Lietuva reiškė baidyklę

1923 metų vasarį sąjungininkams artėjant prie sprendimo perduoti Klaipėdos kraštą Lietuvai, čia ir toliau tvyrojo įtampa dėl vis stiprėjusių vietinių ...
2023-10-15
Skaityti daugiau

Centrinis archyvas: Klaipėda, Svarbu

Iš Klaipėdos - sveikinimas Musoliniui

1923-ųjų vasario pradžios dokumentai, dabar saugomi Lietuvos centriniame valstybės archyve (LCVA), liudija ir apie kai kuriuos gana pikantiškai skambančius to ...
2023-09-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This