Bus ir lentelė J. Lėbartui, ir akmuo žuvusiems

Miestas

Nors dar praėjusių metų spalį Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos nariai gana audringai ginčijosi, kurioje vietoje labiausiai tiktų įamžinti žymaus lietuvininko, Tilžės akto signataro, Lietuvos šaulių organizacijos nario Jurgio Lėbarto atminimą, šį ketvirtadienį šis bei dar trys klausimai minėtos komisijos posėdyje buvo išnagrinėti per pusvalandį.

Ant šio pastato netrukus atsiras lentelė su tokiu užrašu: „Šioje vietoje stovėjusiame name 1923-1925 m. dirbo Tilžės akto signataras, Lietuvos šaulių sąjungos XX Klaipėdos šaulių rinktinės valdybos pirmininkas Jurgis Lėbartas (1979-1944)”. Palmiros Mart nuotr.

Pasirodo, vieta J. Lėbarto atminimui įamžinti jau surasta – tai buvęs namas dabartinėje Tiltų g. 16, kur dvejus metus uostamiestyje kaip XX-osios Klaipėdos šaulių rinktinės valdybos pirmininkas darbavosi J. Lėbartas. Ketvirtadienį beliko tik suderinti ant lentelės atsirasiantį tekstą.

Neužtruko ir muziejininko, Lietuvos piliečių sąjungos pirmininko Dionyzo Varkalio prašymas leisti priešais buvusią KGB būstinę S. Nėries g., kur šiuo metu įsikūrusi Klaipėdos teritorinė muitinė, pastatyti pokario kovose už Lietuvos laisvę kritusiems kariams, savanoriams bei šauliams atminti skirtą paminklinį akmenį.

Vieta pasirinkta neatsitiktai – buvusiose NKVD kamerose pokariu buvo nukankinta nemažai kovojusiųjų prieš sovietinę okupaciją.

D. Varkalis priminė, jog akmuo su užrašu „Lietuvos laisvės kariams” sukurtas dar prieš 10 metų, o lėšas jam suaukojo patys žmonės. Mirus jo autoriui, sumanymas iki šiol liko neįgyvendintas.

Komisijos nariams vienbalsiai pritarus idėjos realizavimui, savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė tik priminė apie tokiais atvejais būtinas procedūras – suderinti akmens pastatymą su miesto vyr. dailininku bei žemės sklypo savininkais.

Miesto savivaldybė yra numačius šį skverą sutvarkyti – tada atsiras ir informacinė lentelė su naujuoju Tremtinių skvero pavadinimu.

Taip pat komisijos nariai patenkino ir Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių prašymą iki šiol buvusiam bevardžiam skverui, esančiam S. Daukanto ir E. Kanto gatvių sankryžoje, kur pastatytas paminklas tautos kančiai atminti, suteikti Tremtinių skvero vardą. Tiesa, šiam sprendimui dar turės pritarti ir miesto Taryba. Viliamasi, kad tai padaryti spės dar šios kadencijos politikai.

Pritarta ir komisijos pirmininko Vytauto Čepo siūlymui vieną iš naujųjų Tauralaukio gatvių pavadinti Šventapilės vardu.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Kultūrinė krizė: ministras žada kalbėtis su savivalda

Nuo praėjusio pavasario Klaipėdą valdantiems politikams nusprendus kardinaliai pakeisti kultūrinių projektų finansavimo tvarką ir taip sukėlus dalies kultūros bendruomenės nepasitenkinimą, ...
2024-01-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This