„Viktorijos” atgimimo pristatymas dėmesio nesulaukė

Miestas, Svarbu

Erikas Petrikas, „Atviros Klaipėdos" praktikantas
2019-08-16

Komentarų: 1

Žolinių vakarą vykęs viešas susirinkimas dėl viešbučio „Viktorija“ rekonstrukcijos projektinių pasiūlymu klaipėdiečių nesudomino. Jame tradiciškai pasirodė tik „Atviros Klaipėdos“ žurnalistas ir etatinis tokių susirinkimų dalyvis Valdas Žemaitis.

Nuo 2014-ųjų Klaipėdos centre esantį ilgus metus neveikiančio buvusio „Viktorijos” viešbučio pastatą valdanti „Kamineros” grupė jau rudenį ketina pradėti darbus, po kurių statinys vėl bus naudojamas pirminei savo funkcijai. Skaičiuojama, kad į šį projektą gali tekti investuoti apie 15 mln. eurų.

Projektuotojų vizualizacija

„Atvirai Klaipėdai” pristačius šiuos projektinius pasiūlymus bene pagrindinė komentarų tema buvo automobilių stovėjimo  vietų skaičius.

Pagal normatyvus šiam 106 kambarių viešbučiui reikėtų 103 automobilių stovėjimo vietų, tačiau miesto Tarybos patvirtina tvarka leidžia šioje uostamiesčio vietoje taikyti 0,5 koeficientą ir dėl to reikalavimas švelnėja iki 52 vietų. Pagal detalųjį planą būtų rekonstruojamos esamos automobilių stovėjimo vietos S. Šimkaus gatvėje, o šalia esančios vejos sąskaita būtų įrengta 10 naujų vietų. Taip pat numatoma automobilių vietų rekonstrukcija teritorijoje ties Puodžių gatve, kur vietoje dabartinių 10 vietų sudarius sąlygas automobilius statyti įstrižai atsirastų 21. Numatoma, kad likusios 29 vietos viešbučio savininkų lėšomis bus įrengiamos už sklypo ribų pagal infrastruktūros sutartį su savivaldybe jos nurodytoje vietoje.

„Su parkingu yra labai ilga istorija. Iš viso dvi vietos bus skirtos parkingui – viena stovėjimo aikštelė yra numatyta prie pat viešbučio. Joje turėtų būti apie 30 vietų. Kita vieta šiek tiek toliau – prie piliavietės, kur turėtų būti apie 60 vietų“, – ketvirtadienį surengto sprendinių pristatymo metu aiškino architektas Edmundas Andrijauskas.

Viešbučių komplekse yra numatomi vienviečiai, dviviečiai, šeimyniniai, žmonėms su negalia (tokie keturi bus trečiame ir ketvirtame aukšte) bei prezidentiniai kambariai. Taip pat viešbučio pirmame aukšte veiks restoranai, konferencijų salės, kavinės. Penktame aukšte yra projektuojamas nedidelis restoranas bei pokylių salė.

ISTORIJA

Istoriko Jono Tatorio duomenimis, dabartinės „Viktorijos“ vietoje XVIII a. antrojoje pusėje veikė „Baltojo žirgo“ karčema. XIX a. pirmojoje pusėje ji priklausė turtingam pirkliui, kuris netoliese turėjo ir sandėlį. Stačiakampio plano dviaukščiame pastate anuomet buvo 13 kambarių, valgykla, virtuvė, po 2 maisto sandėlius bei rūsius, taip pat 6 kambariai pastogėje. Savininkui priklausė ir gretimas namas, kur buvo septyni gyvenamieji kambariai, biliardinė bei žaidimų kambarys, rūsys, virtuvė, kėgelbanas. Šalia karčemos veikė vasaros sodas su paviljonu, o kieme stovėjo fachverkinė arklidė dvylikai arklių bei ratinė si 6-8 vežimams.

XIX a. antrojoje pusėje pasikeitus šeimininkui karčema pavadinta „Viktorijos“ viešbučiu. Naujasis savininkas pastatą rekonstravo: centre išmūrijo frontoną su prasikišusiais bokšteliais iš šonų, pastatė medinį vasarinį paviljoną, už kurio augo sodas.

1922 m. „Viktorijos“ viešbutis buvo rekonstruotas, kai kurios dalys paaukštintos iki trijų aukštų. Pasikeitė ir senosios dalies apdaila, buvo išmūrytas naujas frontonas. Vėliau virš pagrindinių durų per visą šaligatvio plotį iškištas balkonas, kuris rėmėsi į du kvadratinius stulpus.

http://wiki-commons.genealogy.net nuotr.

XX a. pradžioje viešbutyje įrengtas centrinis šildymas, kiekviename aukšte buvo po vonią, o kiekviename kambaryje – po telefoną. Tuo metu viešbutyje veikė ir pirmos klasės kavinė-restoranas, o mechaninėje skalbykloje buvo skalbiami ir miesto gyventojų skalbiniai. Prie viešbučio veikė benzino kolonėlė. 1934 m. viešbutyje buvo jau 60 gerai įrengtų kambarių, veikė valgykla, galinti vienu metu aptarnauti apie 100 žmonių, pramogų salė, vasaros sodas.

Per Antrąjį pasaulinį karą pastatas smarkiai nukentėjo, buvo nuniokotas – išplėšti langų rėmai, durys, išluptas parketas, išvogtos vonios. Sovietmečiu rekonstruotas pastatas kurį laiką buvo tapęs statybininkų bendrabučiu, po to čia pradėjo veikti „Klaipėdos“ viešbutis.

krastogidas.lt nuotr.

„Viktorijos“ pavadinimas įstaigai sugrąžintas pastačius dabartinį viešbutį „Amberton Klaipėda“.

Ūkio ministerija dar 2010-aisiais „Viktorijos“ rekonstrukcijai iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų buvo skyrusi beveik 6,3 mln. litų. Dar 3,38 mln. litų turėjo pridėti patys pastato savininkai. Pasirašius šią sutartį buvo pradėti pastato fasado, stogo tvarkymo darbai. Projekto metu buvo žadėta renovuoti 98 numerius ir sukurti keturių žvaigždučių kategoriją atitinkančio viešbučio paslaugų infrastruktūrą, įrengti restoraną-kabaretą, SPA, konferencijų centrus. Tačiau 2013-aisiais nustačius, kad „Klaipėdos Viktorija” nesilaiko finansavimo sutarties nuostatų, nuspręsta šią sutartį nutraukti bei bendrovei paramos lėšų neišmokėti. Verslininkams tokio sprendimo nepavyko panaikinti ir teismuose.

2014-ųjų kovą bendrovės kontrolinį akcijų paketą iš įmonės „Seego“ įsigijo „Kamineros grupė”. Vėliau ji aukciono būdu tų pačių metų rudenį iš savivaldybės už beveik 900 tūkst. litų įsigijo ir likusias, daugiau nei penktadalį, „Klaipėdos Viktorijos“ akcijų.

1 Comment

  1. neįveikiama uždanga

    Labai gražu, kad aprašoma, kokia „Viktorija Hotel” buvo ankstesniuose amžiuose. Būtų daug įdomiau, jei praskleistumėte tas „uždangas” ir detaliau aprašytume, KIENO, KOKIŲ didvyrių istorinė Viktorija- sovietinis Klaipėdos viešbutis buvo pasisavinta? Kas tie „laimės kūdikiai, akcininkai yra tikrieji SAVININKAI, AKCININKAI.O juk jie , jų žmonos- tikrai garsūs žmonės…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garažui po Lietuvininkų aikšte - detaliojo plano korekcijos startas

Antradienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas pasirašė įsakymą „koreguoti detaliojo plano sprendinius, numatant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, įvažiavimus ir ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This