Kiek dar valdžia globos sovietinį palikimą – bendrabučius II?

Mums rašo

E. Mišeikytė, V. Jurgilevičienė
2020-08-04

Komentarų: 2

Malonu, kad klaipėdiečiai skaito internetinį laikraštį „Atvira Klaipėda“. Sulaukėme ne vieno skambučio. Teiravosi, ar daugiau bendrabučio klausimais  nerašysime, ar buvo susitikimas su politikais ir jei buvo, tai apie  ką kalbėjome? Į bendrabučio gyventojos prašymą politikams, kad priimtų pokalbiui dėl  bendrabučių klausimo, atsiliepė dviejų partijų atstovai.

Pirmasis – buvęs Lietuvos liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas.

Turto banko nuotr.

Susitikimas įvyko liepos mėn. 10 d. Tik pasisveikinus jis pareiškė, kad siūlome bendrabučių revoliuciją. Seimo nariui aiškinome, kad čia ne revoliucija, nes pokyčiai, kai bendrabučiai virsta butais, turėtų vykti etapais, tai reforma.

Pirmasis žingsnis būtų uždrausti nuomoti kambarius bendrabučio tipo pastatuose, kai kelios šeimos naudojasi vienu tualetu, virtuve ir kitomis bendro naudojimo patalpomis. Antruoju žingsniu reikėtų uždrausti savivaldybėms jų turimą nekilnojamą turtą – bendrabučius –  pardavinėti ir taip negilinti problemos.

Seimo narys E. Gentvilas suabejojo, ar būtų galima varžyti privačią nuosavybę.

Manome, kad galima, kadangi yra įstatymas, kuriuo vadovaujantis paimama žemė visuomenės poreikiams įgyvendinant valstybinės svarbos projektus. Bendrabučiams, kaip sovietiniam reliktui, taip pat įstatymu siūlome suteikti ypatingos valstybinės svarbos statusą.

Ne vienas gyventojas, o taip pat žiniasklaida siūlė miesto centre, patraukliose vietose, nugriauti bendrabučius. Pastačius naują gyvenamą namą, dalį butų už darbą perduoti statybinei bendrovei.

Koronavirusas galimai sugrįš tik kitokia forma, todėl ateinančias į Lietuvą europines lėšas siūlome skirti bendrabučių reformai.

Manome, kad Seimo narys E. Gentvilas suprato esmę, sakydamas, jog jei dabar nieko nedarysime, tai vėliau problema bus dar grėsmingesnė. Teikėme ir kitokių pasiūlymų, kaip spręsti  bendrabučių keitimą į butus. Iš Seimo nario išgirdome, kad jų partija nėra valdžioje ir neturi galimybių įtakoti reformų.

Atsisveikindami su Seimo nariu pareiškėme, kad kol stovės sovietiniai bendrabučiai, neįmanoma sukurti gerovės Lietuvos. Neišgirdome, ar Lietuvos liberalų sąjūdis įtrauks į savo veiklos programą bendrabučių klausimą. Lauksime tęsinio, nes mums Liberalų sąjūdžio partijos atstovai turėtų pranešti, ar tai buvo tik  problemos išklausymas, ar bus imtasi konkrečių veiksmų.

Sulaukėme skambučio ir iš „valstiečių” partijos Klaipėdos skyriaus pirmininko Konstantino Lotiuk. Priėmimas įvyko liepos 13 d., tačiau nedalyvavo nei vienas Seimo narys. K. Lotiuk pažadėjo, kad vėliau susitiksime ir su Seimo nariais. Susitikimui ruošėsi, nes kaip vaizdinę medžiagą pateikė universiteto bendrabučio Taikos prospekte renovaciją, kai buvo atnaujinta ne tik išorė, bet ir įrengti butai vietoj bendrabučio kambarių.

Nesudėtinga renovuoti, kai bendrabutis studentų ir juos iškrausčius gali darbuotis statybininkai. Kalba eina apie bendrabučius, kurie yra vienintelė žmonių gyvenamoji vieta, kuriuos reikia ne tik laikinai iškraustyti, bet ir suteikti kitus butus, nes nemažai gyvena tik 10 kvadratų kambarėlyje. Kur čia įrengsi tualetą, vonią, virtuvę ir kambarį?

Todėl ir siūlome, kad valdžia uždraustų nuomos verslą bendrabučiuose, nes kaimynų psichinei sveikatai yra padaromi negrįžtami procesai. O visos ligos, kaip žinome, atsiranda nuo nervų.

Valdžia privalo spręsti bendrabučių klausimą, nes pati tą „džiną“ iš butelio ir paleido. Ji leido privatizuoti tik kambarį ir įteisinti pastovią gyvenamąją vietą.   Negali būti jokių kambarių nuomų, kai bendri tualetai ir virtuvės.

Ar  K. Lotiuk suprato, ko atvykome į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Klaipėdos skyriaus patalpas? Ar perdavė mūsų  pasiūlymus Seimo nariams valstiečiams, nežinome. Todėl  laukiame kito pakvietimo.

Taip pat tikimės, kad atsilieps ir kitų partijų atstovai.

                                                                                                                                                                                    Tai yra publikacijos autorių, ne redakcijos nuomonė 

2 Comments

  1. Nojus

    Privatizavus bendrabučius, ilgus dešimtmečius jie stovės dar labiau griūdami, nes ten gyvenanti publika kažin ar renovuotis kada norės. O nugriauti ir jų vietoje naują pastatyti neapsimokės niekaip, kokio aukščio tie pastatai turėtų iškilti. Klaipėdoj šitai neįvyks, komerciškai neapsimokės, ir vargu kas tokios kaimynystės norėtų.

    Reply
    • Anonimas

      Nežinau kodel, bet dažniausiai yra sudaroma negatyvi nuomonė, jog bendrabutyje gyvena asociali publika. Anaiptol, gyvena padorūs ir tvarkingi žmonės. Daugumos bendrabučių renovuoti nėra galimybės- juos jau reikėtų griauti, kadangi daugelis žmonių, visai nelegaliai, yra “ renovavę” patys savo butus. Pasidarę nelegalius vamzdynus iš bendro naudojimo patalpų į savo kambarius ir ten įsirengę virtuves, vonias ir t.t. Tokie bendrabučiai neilgai trukus sugrius tik juos pajudinus. O namo apšiltinimas padailinus fasadą- nėra renovacija.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This