Dalyvauk!

Mums rašo

Gintaras Ramašauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos valdybos pirmininkas
2021-04-19

Komentarų: 1

Praėjusią savaitę bent keletas klaipėdiečių buvo maloniai nustebinti. Klaipėdos bendruomenių asociacija (KBA) juos pastebėjo ir išrinko kaip klaipėdiečius, labiausiai prisidėjusius prie pilietinės visuomenės galių stiprinimo mūsų mieste.

KBA bendruomenių atstovai visą kovo mėnesį siūlė kandidatus, jų nuomone vertus dalyvauti šiuose rinkimuose. Buvo proga prisiminti 2020-ųjų įvykius, veiksmus, akcijas, projektus ir aktyviausiai juose dalyvavusius asmenis bei organizacijas.

Sąraše buvo pasiūlyta 19 kandidatų, ir jie visi mūsų nuomone tikrai nusipelnė klaipėdiečių padėkos, tačiau kiekvienais metais, pradedant nuo 2020-ųjų, bus skiriamos tik 5 nominacijos, jas paskelbiant per KBA gimtadienį – balandžio 13 d.

KBA bendruomenių atstovai dviem turais vykusiu balsavimu padėkas ir DALYVAUK ženklus už pilietinį aktyvumą 2020-aisiais paskyrė šiems asmenims ir organizacijoms:

Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili, Klaipėdos Universiteto Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros lektorė, valdysenos specialistė ir politologė, bei visuomeniškai aktyvi klaipėdietė. Bendruomenėms buvo labai vertingi prieš Seimo rinkimus viešinami p. Gabrielės profesionaliai parengti, tačiau labai suprantamai pateikiami politinių partijų programų pristatymai, priešrinkiminių batalijų apžvalgos ir ypač pastangos paaiškinti klaipėdiečiams kodėl yra taip svarbu naudotis vienu iš mums prieinamų demokratijos instrumentų – teise ir pilietine pareiga balsuoti rinkimų metu. Mus džiugina, kad šios klaipėdietės politinės situacijos komentarai ir įžvalgos vis dažniau pasirodo ir visos šalies naujienų portaluose bei televizijose. Nemažinkite apsukų, Gabriele, darote gerą darbą, pastebime, vertiname ir linkime sėkmės! Jūsų reguliariai rengiamos objektyvios ir dalykiškos apžvalgos apie politinių partijų ir vietinės bei šalies valdžios sėkmes ir nesėkmes vykdant savo programas ir prieš rinkimus piliečiams duotus pažadus – mums visiems būtų dar vienas kasdienis įrankis efektyviau dalyvaujant demokratijos procese ir pasirengiant sekantiems politiniams ciklams.

Edmundas Benetis – architektas, aktyvus Lietuvos architektų rūmų narys, aktyvus visuomenininkas. KBA bendruomenių nuomone, Edmundas yra geriausiais Teritorijų planavimo įstatymo (TPĮ) ekspertas mieste, savo žinias, patirtį ir begalę savo brangaus laiko savanorystės principu skiriantis darnaus vystymo principų įgyvendinimo siekiams Klaipėdoje. Edmundas yra patikimas pagalbininkas bendruomenėms, miesto NVO sektoriaus aktyvistams, seniūnaičiams ir politikams visuose teritorijų planavimo procesuose, įskaitant uosto bendrajį planą, Klaipėdos miesto bendrąjį planą, Lietuvos Respublikos bendrajį planą ir visą eilę žemesnio lygmens planavimo procesų, kuriais yra formuojama miesto ateitis. Viešojo valdymo veiksmų stebėsena yra nepaprastai svarbus demokratinio proceso elementas, o teritorijų planavimo veiksmų srityje valdžios veiksmų stebėsena yra ypač sudėtinga ir reikalauja begalės profesionalių žinių ir patirties. TPĮ šiandien yra klaidžios procedūrinės džiunglės, kuriose visuomene yra manipuliuojama pagal valdininkų valią ir, mūsų nuomone, ne vien bendruomenėms, bet visai Klaipėdai pasisekė, kad Edmundo asmenyje turime tokį šios sudėtingos srities specialistą ir pilietišką, dalyvaujantį klaipėdietį.

Alina Andronova, asociacijos Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją (KIDE) vadovė. Taip jau nutiko, kad KIDE ir KBA nuo pat abiejų organizacijų įsteigimo yra partneriais daugelyje bendrų projektų. Tačiau 2020-ieji Alinai buvo ypač sėkmingi ir mūsų nuomone ji tikrai nusipelno bendruomenių padėkos ne vien už nuolatinį aktyvumą Klaipėdos miesto pramoninės taršos mažinimo srityje, bet ir už aktyvią tinklaveiką, į bendras pilietines ekologinio pobūdžio veiklas ir projektus įtraukiant Klaipėdos universiteto mokslininkus ir jų atliekamus taršos tyrimus, menininkų bendruomenės atstovus, kitas nevyriausybines organizacijas ir verslo įmones. Praktinio dalyvavimo srityje reikia deramai įvertinti nuolatines Alinos pastangas dirbant su taršos padarinius išgyvenančių miesto rajonų gyventojais, paaiškinant kur, kada ir kokius dokumentus patys gyventojai turėtų teikti, kokius veiksmus atlikti norint užfiksuoti taršos atvejus. Juk valstybės institucijų vykdoma taršos kontrolė vis dar norėtų veikti kaip apsauginis buferis teršėjams ginantis nuo nepatenkintos visuomenės – tarša yra, bet jei nėra gyventojo skundo, laikoma, kad nėra nei taršos, nei problemos, o gyventojų sveikata yra vien jų pačių reikalas. Tik nuolatinis visuomenės presas palengva padeda šiai ydingai sistemai keistis ir Alinos pastangos šioje srityje yra naudingos visam miestui.

Portalo „Atvira Klaipėda” komanda. Daugybė klaipėdiečių karščiausias miesto naujienas sužino per šį portalą, ir dieną pradėti su Atvira Klaipėda” tapo vos ne rytmetine rutina. Miesto bendruomenės vertina portalo komandos siekius publikacijose objektyviai atskleisti miesto įvykius ir naujienas. Esame dėkingi AK už suteikiamą tribūną bendruomenėms svarbių dalykų viešinimui, ir linkime išlikti įdomiais, drąsiais, objektyviais ir nepriklausomais.

Balticum TV” kūrybinė grupė daug pilietinės karmos taškų uždirbo ne tik operatyviais reportažais iš visų pilietinio aktyvumo zonų mieste, bet ir savo laida Kasdieniai rūpesčiai”. Įspūdį daro kūrybinės grupės atliekami namų darbai ir pasirengimas prieš neriant į vis naujas temas, bei jas pateikiant ne vienpusiškai, o pačiais įvairiausiais rakursais, leidžiant pašnekovams paaiškinti savo nuomones ir pozicijas. Pastebėjome ir esame dėkingi ne vien už deramą žurnalistinį objektyvumą informuojant visuomenę, tačiau ir už asmeninį ir nuoširdų šių žmonių susirūpinimą dalykais, kurie yra svarbūs miestui ir jo gyventojams.

Šia proga norime padėkoti ir visiems kitiems aktyviems klaipėdiečiams ir visuomenininkams, kurie ne politiniame, bet pilietinio dalyvavimo lygmenyje dalyvauja vietinės ir centrinės valdžios veiksmų stebėsenoje, kovoja už visuomenės deramą įtraukimą į sprendimų priėmimo procesus ir veikia prieš visų rūšių korupcijos apraiškas, dalyvauja ir teikia siūlymus bei pastabas dėl miesto urbanistinės raidos ir teritorijų planavimo, aktyviai veikia ekologijos ir paveldo apsaugos srityse, vykdo geros kaimynystės skatinimo projektus bendruomenėse, vysto socialinius verslus ir prisideda prie sveikos ekonominės ir socialinės aplinkos kūrimo mieste.

O visiems, norintiems savo energija ir gebėjimais prisijungti prie šių pilietinės visuomenės veiklų, Klaipėdos bendruomenių asociacijos vardu šiandien sakau ryžtingą DALYVAUK!

1 Comment

  1. Algirdas

    Kai matau na.ą kur gyvena tas Benetis…tai centre baisiausias apleistas ….tai nuo savo kiemo gal pradėt tvarką…o tai tik žodžiais. Palanga gerai nemini jo …

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This