Vadovo likimą lems auditas ir ekspertizė

Miestas, Svarbu

Praėjus dviem mėnesiams po to, kai paaiškėjo, jog vienas iš įtariamųjų byloje dėl galimo neteisėto europinės paramos lėšų pasisavinimo yra uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB Klaipėdos autobusų parko vadovas Vaidas Ramanauskas, laikinai vadovaujantis ir kitai savivaldybės įmonei „Gatvių apšvietimas”, dėl jo likimo savivaldybė vis dar nėra priėmusi jokių sprendimų.

Vaidas Ramanauskas ir toliau laiko dviejų bendrovių vadovo vairą savo rankose. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia, kovo 17-ąją Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pranešė, kad jos Klaipėdos valdybos atliekama ikiteisminį tyrimą dėl įtarimų siekiant neteisėtai įgyti Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos lėšas. Informuota, kad pareigūnai Klaipėdoje ir kitur atliko per dvidešimt kratų bei kitus „būtinus procesinius veiksmus”.

STT pareigūnų pradėto ikiteisminio tyrimo duomenimis, MB „Exubero”, kurios savininkė ir vadovė yra V. Ramanausko žmona Ingrida, pasirašė ES lėšų paramos gavimo sutartį 200 000 Eur sumai pateikusi apie save galimai melagingus duomenis, t. y., faktiškai neatitikdama paramos gavėjams keliamų reikalavimų. Vienas iš jų – dėl tam tikros piniginių lėšų sumos mažosios bendrijos sąskaitoje, įtariama, buvo fiktyviai tenkintas, reikalingą sumą laikinai „pasiskolinus“ iš trečiųjų asmenų. Turimais duomenimis, dalis šių žmonių yra pavaldūs V. Ramanauskui jo vadovaujamoje įmonėje. Taip pat įtariama, kad numatytam projektui įgyvendinti buvo surengtas galimai neskaidrus viešasis pirkimas, po kurio buvo sudaryta didesnės nei 480 000 Eur vertės statybos darbų sutartis su kita mažąja bendrija. BNS skelbė, kad tai – MB „Driutas“,  kuriai vadovauja vienas iš narių – Kęstutis Smailys. Turima duomenų, kad paramos išmokai gauti skirtuose dokumentuose buvo pateikiami tikrovės neatitinkantys duomenys apie neva atliktų statybos darbų apimtis ir įvykdymo terminus, dėl ko į šios mažosios bendrijos sąskaitą galimai neteisėtai buvo pervesta keliasdešimt tūkstančių eurų ES finansinės paramos lėšų. Vėliau buvo papildomai detalizuota, kad įtarimai reiškiami  ir dėl to, kad įgyvendindami ES lėšomis remiamą projektą esą klastota statybų dokumentacija ir šių klastotų dokumentų pagrindu įgyta daugiau nei 30 000 Eur ES finansinės paramos lėšų bei pasikėsinta įgyti dar per 60 000 Eur.

Skelbta, kad piktnaudžiavimu, sukčiavimu ir dokumentų klastojimu, siekiant apgaule gauti projekto finansavimui skirtas ES finansinės paramos lėšas, įtariami abiejų mažųjų bendrijų vadovai, V. Ramanauskas, du statybos verslu užsiimančios bendrijos darbuotojai ir vienas asmuo, kuris statybų sektoriuje dirba individualiai.

Klaipėdos autobusų parko ir „Gatvių apšvietimo”, kurios nuo liepos taps viena įmone, akcijų valdytoju esantis Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis teigė, jog sprendimai dėl V. Ramanausko bus priimami sulaukus įmonių valdybų inicijuoto audito ir ekspertizės rezultatų.

Pasak G. Neniškio, audito metu analizuojamos abiejų įmonių sudarytos statybinės sutartys per praėjus porą metų. Šios procedūros esą yra suderintos ir su STT. Kiek jos dar truks, anot G. Neniškio, sunku pasakyti.

Viešųjų pirkimų tarnybos pateikiamais duomenimis, nei „Exubero”, nei „Driutas“ nėra sudarę jokių sutarčių viešųjų pirkimų keliu. I. Ramanauskienė, Registrų centro duomenimis, jokiai kitai įmonei nevadovauja. MB „Driutas“ dalyviai ir vadovas taip pat niekur kitur nefigūruoja.

G. Neniškis taip pat akcentavo, kad STT neišsakė nei reikalavimo, nei rekomendacijos nušalinti V. Ramanauską nuo einamų pareigų, tad neturint jokių pagrindo ir nesiima to daryti. Juolab kad turima skaudžios patirties su buvusia Savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros poskyrio vyriausiąja specialiste Nijole Juodiene, kuri buvo įtariama kyšininkavimu, bet galiausiai ikiteisminis tyrimas jos atžvilgiu buvo nutrauktas nesurinkus pakankamai duomenų, pagrindžiančių kaltę dėl nusikalstamos veikos padarymo. Kol vyko tyrimas moteris buvo nušalinta nuo pareigų, o po to teismai priteisė Savivaldybės administracijai jai sumokėti darbo užmokestį už šį laikotarpį.

8 Comments

  1. Gyventoja

    Čia jau reikia Malinausko pagalbos, tikiuosi kad kada nors toks atsiras Klaipedoje ir del Klaipedos

    Reply
  2. Klaipėdietė

    Koks auditas ir ekspertizė,kokia valdyba priims sprendimus?Nu nejuokinkite ponai.Galima lažybų punkte paskelbti lažybas,kad neras jokių nusikaltimų.Lažynuos iš 1000%,viskas bus teisėtai.Vaidas Ramanauskas yra parankus vykdytojas savivaldybės administracijos direktoriui.Laukime tęsinio su gera pabaiga.

    Reply
  3. Julija

    Vienas Ramanauskas vadovauja dviem savivaldybės įmonėms. Ar mieste nebėra kitų protingų žmonių? Ar kėdę laiko dar kažkam iš Merijos ar savivaldybės administracijos ponui.

    Reply
  4. T

    Protu nesuvokiama kas ten vyksta!

    Reply
  5. Vytautas

    O tai nepriekaištinga reputacija vadovams nebereikalinga, ponai? Nes Neniškis yra draugelis ir su Ramanausku laisvalaikį leidžia, ne tik dirba? Juk žmonės žino ir mato! Grubliauskui tinka vadovas su tokia reputacija, nes jam dvigubi standartai – jo vertybė? O Elida Mantulova, tupi tyliai…vardan šiltos darbo vietos pas tą patį Ramanauską, o gal vardan Lietuvos? O gal vardan…? Tuo tarpu konservatoriai Klaipėdos toliau demonstruoja savo valdžios standartus – piešia tobulų vadovų paveikslus. Įspūdingi! Kuom baigėsi tarnybų tyrimas jų naujai atrinktam ir jau nebedirbančiam Švenčių vadovui?

    Reply
  6. Šiaip

    Ką bendro turi dvigubo direktoriaus veikla su jo užklasine veikla ?
    Ūkinio bendrumo nėra, o yra tik reputacinė atsakomybė, jo reputacija negali kelti jokių abejonių, jis prilyginamas valstybės tarnautojui,
    taigi jo pareigų vykdymas turi būti suspenduotas, ledžiant dirbti darbą, kuris nereikalauja teigiamos reputacijos turėjimo !

    Reply
  7. garsus žurnalistas

    O kur žurnalistinis tyrimas? Tokia gera tema tyrimui, kiek daug galimybių patenkinti miestiečiu smalsumą, o tyrimo nėra.

    Reply
  8. Tiesiog žema

    Kai taikomi dvigubi standartai, vienus atleidžia, vos esant kažkokiems įtarimams, kurie vėliau ne visada pasitvirtina, o kitus saugo, sugalvoja papildomus laiko tempimo paketus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This