Iš Klaipėdos – į septynias karines misijas

Miestas

Penktadienį Klaipėdoje dislokuotame LDK Butigeidžio dragūnų batalione vyko iškilminga apie 40 Lietuvos karių išlydėjimo ceremonija į septynias tarptautines misijas Europoje, Azijoje ir Afrikoje.

Išlydėjimo ceremonijoje dalyvavo Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys, krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Vyr. ltn. E. Urbono nuotr.

„Noriu pabrėžti – pagrindinė ir vienintelė karių užduotis yra Lietuvos gynyba. Tarptautinės operacijos – tai būdas prisidėti prie Lietuvos gynybos. Sąveikaujant su sąjungininkais, vykdant mūsų kaip sąjungininkų tarptautinius įsipareigojimus, galiausiai – stiprėjant ir ruošiantis savo namų gynybai. Realios karinės užduotys, mūšio laukas, kad ir kur ir koks jis bebūtų, yra geriausia vieta tobulėti. Tikiu, kad kariai išnaudos šią galimybę ir sugrįš visapusiškai patobulėję – užsiauginę vertybes, kario įgūdžius, įveikę kultūrų ir aplinkos iššūkius“, – išvykstantiems kariams sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Pasak Dragūnų bataliono vado plk. ltn. Tomo Auželio, tarptautinės operacijos šiandien yra ta vieta, kur maksimaliai galima priartėti prie kovinių sąlygų.

Pirmą kartą Lietuvos kariai vyksta į ES mokymo misiją Mozambike (ang. EUTM in Mozambique). 2021 m. įsteigtos misijos tikslas – padėti Mozambiko karinėms pajėgoms sukurti Greitojo reagavimo pajėgas vykdant jų karinius mokymus operacijų parengimo, kovos prieš terorizmą, civilių gyventojų apsaugos, tarptautinės humanitarinės teisės ir žmogaus teisių apsaugos srityse.

Antra rotacija į NATO misiją Irake (NATO Mission Iraq, NMI) išlydėtas Lietuvos kariuomenės pajėgų apsaugos būrys, kuris suformuotas LDK Butigeidžio dragūnų bataliono karių pagrindu. Lietuvos kariai Danijos mobilios apsaugos kuopos sudėtyje užtikrins tiek bazės, tiek už bazės ribų irakiečių karius rengiančio NATO personalo apsaugą. Ši užduotis atliekama siekiant apsaugoti NATO mokymo personalą nuo pavienių grupuotės „Islamo valstybė“ būrių, rengiančių išpuolius prieš vietos saugumo pajėgas, vyriausybės atstovus ir civilius gyventojus.

Lietuvos kariai taip pat išlydėti į NATO tarptautinę operaciją Kosovo Respublikoje (KFOR) bei NATO vadovaujamą Europos Sąjungos karinę operaciją Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje „Irini“, Jungtinių Tautų vadovaujamą operaciją Malio Respublikoje (MINUSMA), taip pat į Europos Sąjungos kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operaciją „Atlanta“, ES mokymo misiją Malyje (ang. EUTM in Mali).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Siekiama, kad „Independence“ dirbtų daugiau Lietuvos jūrininkų

Seimo Jūrinių reikalų komisija ketvirtadienį vykusiame posėdyje domėjosi, kokios šiuo metu yra sudarytos ir jūriniame sektoriuje veikiančios vykdomosios valdžios komisijos. ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

ELTA

Šaukimo reforma: nerimaujama dėl studentų, siūlo įtraukti ir merginas

Trečiadienį vykusiuose Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) klausymuose studentų ir verslų atstovai iškėlė abejones dėl Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Barako Obamos palikimas

Viena blogio arba diktatūrų ašies pasaulyje atstovių – Irano Islamo Respublika – šią savaitę raketomis apšaudė kaimyninių šalių teritorijas. Islamo ...
2024-01-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This