„Salamander“ gali pradėti kilti jau šiemet

Svarbu, Verslas

Šalia Dangės, prie Biržos tilto buvusį „Salamader“ pastatą atstatyti suplanavę verslininkai jau turi statybos leidimą ir pačius darbus tikisi pradėti dar šiemet.

UAB „V. Paulius & Associates“ sklypą Žvejų g. 2B išnuomojo dar 2002 m. Pasak įmonės vadovo Mindaugo Jocio, galutinis techninis projektas yra parengtas pagal paskutinius, 2020-ųjų rudenį, viešintus projektinius pasiūlymus.

UAB „A405″ vizualizacija

Pirmieji projektiniai pasiūlymai buvo viešinti 2019-ųjų liepą, o pristatyuose prieš porą metų nebeliko automatizuotos aštuonių vietų automobilių stovėjimo aikštelės, kuri buvo numatyta įrengti rūsyje po pastatu. Sprendžiant parkavimo klausimą buvo pasirašyta dvišalė sutartis tarp Klaipėdos savivaldybės ir viešbučio pastato statytojos dėl kompensavimo už penkias neįrengtas privalomas automobilių stovėjimo vietas.

Dar vienas pakartotiniuose pasiūlymuose numatytas pokytis buvo tai, kad pastatas projektuojamas nebe visiškai baltos, o smėlio spalvos.

„Ir Klaipėdos regioninė architektų taryba, kuriai pristatėme projektą, ir vyriausiasis miesto architektas pageidavo, jog pastatas nebūtų baltas, o būtų nudažytas kokia nors lengva spalva. Todėl ir yra toks naujas sprendimas. Istorinėse nuotraukose neįmanoma įžiūrėti, ar yra pastato spalva, galbūt pritrūko lėšų jį nudažyti, tai istorija nutyli. Todėl buvome pasirinkę baltą spalvą, bet ji esą senamiesčiui per drąsi, todėl nudažysime lengva smėlio spalva“, – prieš porą metų aiškino UAB „A405“ architektas, projekto vadovas Gintaras Čičiurka.

Pasak UAB „V. Paulius & Associates“ vadovo M. Jocio, preliminariai investicijos į šį projektą gali atsieiti apie 4 mln. eurų. Ar tai bus tinklinis, ar unikalus viešbutis, kol kas dar nėra nuspręsta.

Projektiniuose pasiūlymuose buvo rašoma, kad naujajame pastate įsikurs 4+ arba 5 žvaigždučių viešbutis. Jame taip pats bus restoranas su baru bei konferencijų salė. Į restoraną bei konferencijų salę numatyti atskiri įėjimai iš Dangės krantinės.

UAB „A405″ vizualizacija

Antrame ir trečiame aukštuose suprojektuoti numeriai gyventojams, pagalbinės patalpos viešbučiui aptarnauti. Kiekviename aukšte bus po septynis dviviečius numerius ir du keturviečius apartamentus. Iš viso viešbutyje suprojektuota 18 numerių, iš kurių 14 dviviečių ir 4 keturviečiai apartamentai. Mansardiniame aukšte numatyta tik viešbučio gyventojams skirta treniruoklių salė ir SPA centras.

ISTORIJA

Sklype Žvejų g. 2B XVI-XVII a. buvo įrengtos pirmosios miesto svarstyklės. Vėliau čia stovėjęs statinys perstatytas bei tapo gyvenamosios paskirties. XX a. pradžioje čia savo vienintelę Lietuvoje atstovybę ir parduotuvę įkūrė Vokietijos batų siuvimo ir prekybos įmonė „Salamander“.

1944-aisiais po rusų lėktuvų bombardavimo pastatas buvo apgadintas, o galutinai nugriautas 1947-aisiais.

„V. Paulius & Associates“ 2014 m. kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija buvo surengusi architektūrinį konkursą. Jame dalyvavo 19 projektų, iš kurių komisija išrinko tris geriausius. „A405″ architektų Gintaro Čičiurkos, Valdo Janulio ir Sauliaus Plungės projektui „Istorija+“ tada atiteko trečioji konkurso vieta.

„Salamander“ pastato vietoje projektuojamas pastatas yra imitacinio atstatymo projektas, nes buvęs pastatas nebus atkurtas, o tik dalinai atstatytas. Naujas pastatas bus statomas ant per archeologinius tyrimus atkastų buvusio pastato pamatų, bus atkuriamas buvęs tūris, tad naujasis pastatas bus trijų aukštų.

29 Comments

  1. Viola da Gamba

    Pagaliau bus atstatyta kažkas labai gražaus ir tinkamo Klaipėdos senamiesčiui. Nepaprastai džiaugiuos. Tik Roberto Mejerhėferio 1923 metais statytas namas nelabai derės. Bet ką padarysi. Gal dar mūsų šimtmetyje ir buvusio Baltijos kino teatro griuvena pasilaidos pati :))) Būtų faina!

    Reply
  2. Kukis

    Visiškas briedas. Ten susiformavusi aiški erdvė, būtų gražus krantinės skveras. Bet ne, reikia kažkam kažkodėl subjauroti….

    Reply
    • Cockiui

      Erdvė su puošmena k/t Baltija- pamiršai paminėta.

    • >Kukis

      Kaip jums patinka tuščios, vėjo perpučiamos erdvės. Yra kitoje pusėje didelis parkas ir skveras. Mažai?

    • Viola da Gamba

      Čia tai, sere, nusikalbėjote mirtinai. O ką jūs planuojate veikti dykynėje? Vilku staugti ar meška riaumoti???

  3. plius minus

    Gratuliacijos UAB „V. Paulius & Associates“ Savininkams ir Vadovams už ryžtą ir suplanuotas investicijas į Klaipėdos istorinio senamiesčio atkūrimą. Įmonės savininkas A-A Vytautas Paulius to nebesulaukė, bet sūnus matome tikrai įgyvendina Tėvelio norus.
    Gražus projektas ir duok Dieve Jums sveikatos.
    O už tokius gerus darbus V. Pauliui galima būtų ir Klaipėdos Garbės piliečio vardą suteikti po mirties .

    Reply
    • Kukis

      Nejuokinkite, bus eilinis baisus ” novodel’as” visiems prieš akis.

    • >Kukis

      Tamstai turbūt patinka nutrypti žolynai, vėjo pustomos dulkės nuo laukymių, pustuštis miestas? Žmonės bent kažką bando atkurti, pastatyti ne šiaip dėžę, o kažką panašaus į tai, kas buvo kadaise, kad miestas būtų panašus į miestą, o ne į kiaurą rėtį

  4. Anonimas

    Kokį „meno kūrinį” paišo ant stogo (palėpės langas)? Visą namą subiauroja.

    Reply
    • Anonistas

      Tu gal architektas ar dizaineris? Pažiūrėk į miegamuosius kvartalus ir šitas pastatas tau atrodys kaip šventykla 🙂

  5. DM

    Galetu savivaldybe inesti daugiau spalvu senamiesti ir sutvarkyti fasadus kaip kokiam Gdanske pvz..butu jaukus senamiestis

    Reply
  6. Architektas

    Palikite tą baltą spalvą, tikiu kad ir prieškarinio projekto autorius su arkiniais langais orientavosi į pietinius regionus, tai balta spalva labai tinka.
    Geltonų namų ir taip pilnas senamiestis. O kaip leidžia šlykščiai rožine spalva senamiesčio namus dažyti? Gal miesto vyr. architektas turėtų pateisinimą tokiam opusui?

    Reply
    • Smėlis

      Smėlio spalva kaip betono- jokio žavesio. Nuobodybė. To smėlio galima ir nestatyti: jo pilna smėlyne.

  7. Anonimas

    Jau ta „Salamander” per daug rėžia akį tarp kitų pastatų ir spalvų!..

    Reply
    • Viltis

      Tikėkim, šalia apšepę pastatų fasadai bus sutvarkyti ir niekas čia nieko nerėš.

    • Salamanderis

      Akys prie visko pripranta.

  8. Netikiu

    Netikiu. Kad iškils – netikiu. Jau 20 metų kyla, nors tai dar ir ne rekordas. „Baltijos” kino teatras 30 metų griūva.

    Reply
  9. Petriukas

    Vėl kaip visada- sutvarkys gatves , o po to- atsatys ir remontuos pastatus .Tik Baltija , matyt paliks kaip Hirosimos griaučius- paminklą kino tinklo prihvatizacijai. Na bet geriau statyti nei laikyti griūvenas ir archeologines duobes..Kai nėra gaspadoriaus-tai tokia ir „tvarka”. Reikėtų kai kam pasimokyti iš Palangos kurhauzo istorijos

    Reply
    • ezys

      tai reikejo gatviu netvarkyti? 😀

  10. Kristijonas Lučinskas

    Gerai bet žiūrėkit, Žvejų gatvę ką tik sutvarkė, po statybų ir vėl ją reiks tvarkyt. Pastatys Salamander, kai reiks Baltijos vietoje kažką daryt, vėl reiks gatvę remontuot. Tai kiek metų senamiestis dar bus rausiamas – 10, 20 ar 50? Gal galima toliau užmatyt – optimaliau, racionaliau, ūkiškiau ar meistriškiau?

    Reply
    • Miestietis

      Suprasčiau tokią kritiką jei visi būtų savivaldos objektai. Šiuo atveju Salamander ir Baltija – privatūs. Geriau reikėjo neliesti Žvejų gatvės ir dar 20 metų laukti kol 20 metų apsileidę šiauliečiai ims tvarkytis? Juk jei statybininkai sumaitos gatvę, tai ją ir atstatys.

    • Kristijonas Lučinskas

      Na taip… Gal nieko čia ir nepadarysi, negi sės visi prie apskrito ir susitars kaip žmonės 🙂

    • Kristijonui

      O ką čia tartis? Šiauliečiai greit 30 metų nieko nedaro, lyg ir naują projektą pardavinėjo. Negi dabar lauksi kol koks liurbis šiaulietis pradės tvarkytis, o mes gatvių susitvarkyti negalėsim? Nieko čia nesusitarsi.

    • Gal

      kaikam tai naudinga?

  11. Puiku

    Gražiausias Klaipėdos pastas bus, bus kur turistams nusifotografuoti, pridengs Baltijos vaiduoklį, kurį, gal būt , ateinantis Meras pakels ?

    Reply
    • ezys

      meras nei pamete, nei pakels, pakels tas kas nupirks 😉 (aisku jei meras bus bagotas, tai gales nupirkti ir pasipiarinti visai nebrangiai) 😉

    • neringa

      jei tik suras senas džiazo ir miglos putėjas savyje jėgų pasikelti nuo klaipėdos mero kėdės ir pasitraukti nuo lovio.

      Tada gal ir sulauksim kokių nors teigiamų permainų..

    • neringai

      O džiazas ir džiazmenai kuo prie šito pastato dėti? Investuotojas privatus, kada apsimoka, tada ir stato. Investuotojai- ne neringos, galvos jų ne tuščios.

    • Kiek merų

      nuėjo ir naujų atėjo, ar nors vienam rūpėjo?Ne tam einama į valdžią…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje - istorinė diena

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi ir realiai matomų veiksmų – ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltijos” atgimimas: jau ėmėsi detaliojo plano (atnaujinta)

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi žadėtų veiksmų – keisti žemės ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Atidengė atminimo lentas dviem iškiliems mažlietuviams

Ketvirtadienio popietę, Tilžės akto dieną, ant pastatų Turgaus g. 3 ir Žvejų g. 2 atidengtos dvi atminimo lentos iškiliems Klaipėdos ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This