SGD terminale – jubiliejinė operacija

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pranešė, kad jos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminale penktadienį atliekama jau 50-oji krovos operacija.

Šįkart krovinį Klaipėdos uostą atgabeno čia jau ne kartą lankęsis dujovežis „Arctic Voyager“. Jis pristatė 140 000 kub. m SGD iš skystinimo gamyklos Norvegijoje.

Iš viso nuo 2014 m. spalio, kai Klaipėdos SGD laivas-saugykla „Independence“ pradėjo veiklą, terminalas priėmė 42 importuojamus SGD krovinius – t. y. 5,4 mln. kub. m SGD. Vidutinis vieno krovinio dydis siekė 139 000 kub. m SGD, o didžiausias krovinį į Klaipėdos terminalą atplukdęs dujovežis buvo „Valencia Knutsen“, kurio talpa – 173 000 kub. m.

Dujos Lietuvai buvo tiekiamos iš 4 valstybių: Norvegijos, JAV, Trinidado ir Tobago bei Nigerijos.

Tadas Matulionis, KN SGD verslo direktorius, teigia, kad nuo 2016 m. Klaipėdos terminalo panaudojimas yra vienas didžiausių tarp visų Europos SGD terminalų, jis tiekia apie pusę visų Lietuvoje suvartojamų gamtinių dujų.

„SGD terminalo paslaugų paklausa išlieka aukšta, atskirais mėnesiais terminalas dirbo didesniu nei 90% pajėgumu. Vartotojams Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje jau išdujinta per 3 milijardų kubinių metrų gamtinių dujų“, – pranešime cituojamas T. Matulionis.

Terminalo panaudojimą didina ir SGD perkrova į mažos apimties dujovežius. Pirmoji tokio pobūdžio (iš laivo-saugyklos į mažos apimties SGD dujovežį) perkrovos operacija atlikta 2017 m. pradžioje, kai terminale priimtas ir užpildytas pirmasis mažos apimties SGD transportavimo dujovežis „Coral Energy“.

Nuo 2017 m. pradžios terminalas jau perkrovė 8 SGD krovinius reeksportui į Švedijos, Suomijos ir Norvegijos mažos apimties SGD importo terminalus. Lietuva tapo 12-toji šalis pasaulyje, iš kurios vyksta SGD reeksportas.

„Tai itin svarbu siekiant maksimaliai išnaudoti SGD terminalą ir mažinti jo veiklos kaštus per saugumo dedamąją, kuri yra galutinės dujų kainos dalis“, – pažymi p. Matulionis.

Ketvirtadienį Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija pranešė patvirtinusi naują saugumo dedamąją – 2018 m. II pusmečiui ji sieks 469,99 Eur/(MWh/parą/metus). Palyginus su dabar galiojančia – 487,38 Eur/(MWh/parą/metus), ji mažės 3,6 proc. Pernai rudenį buvo patvirtina 578,01 Eur siekusi dedamoji.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Pasirašyta sutartis dėl „Independence“ techninio operatoriaus

Valstybės valdoma AB „KN Energies“ pranešė, kad pasirašė sutartį su UAB „Hoegh LNG Klaipėda“, pagal kurią ši bendrovė tampa suskystintųjų ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This