„Salamander” pastato atstatymas: atlieka tyrimus

Miestas, Svarbu

Bendrovė „V. Paulius & Associates“, nusprendusi sklype Žvejų g. 2B atstatyti čia stovėjusį  „Salamander“ vardu vadintą puošnų namą, šiuo metu atlieka papildomus archeologinius tyrimus, kuriuos tikimasi užbaigti iki Jūros šventės.

Šiuo metu atkastos medinio rostverko konstrukcijos ir senosios Dangės krantinės poliai iš XVII-XVIII a. Dar bus vykdomi ir tyrimai arčiau Biržos tilto, kur galbūt bus rastos senojo svarstyklių pastato liekanos.

Pasak archeologo Roko Kraniausko, Klaipėdoje visur naudoti tokie mediniai rostverkai, kaip ir atkastasis sklype Žvejų g. 2, nes namai statyti upės deltoje, kalkėtame minkštame grunte. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pamatų nesaugos

Archeologinių žvalgymų projekte rašoma, kad 2017 m. Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinis padalinys, pateikus užstatymo projektinius pasiūlymus, projekto rengėjų pareikalavo nustatyti tikslias buvusio užstatymo ribas bei nurodyti buvusio pastato pamatų koordinates, nes 2003 m. vykdytų archeologinių tyrimų metu tai nebuvo padaryta.

UAB „BAU Solutions”, kuri rengia sklypo Žvejų g. 2B užstatymo projektą, generalinė direktorė Vilma Vaičekauskienė „Atvirai Klaipėdai” paaiškino, kad archeologinių tyrimų metu siekiama išsamiai ištirti kultūrinį sluoksnį atliekant visapusišką mokslinę fiksaciją, užfiksuoti medinio rostverko (pamatinė sija, sujungianti polius ir tolygiai paskirstanti jiems perduodamas pastato apkrovas) struktūrą.

Šiemet vasarį KPD pirmoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba konstatavo, kad šie XIX a. 8-9 deš. datuojami pamatai „nėra Klaipėdos senamiesčio vertingosios savybės”.

Bendrovė „V. Paulius & Associates“ žada atstatyti tokį pastatą, koks stovėjo nuo XIX a. pabaigos iki 1946 metų. „V. Paulius & Associates“ archyvo nuotr.

„Darbai suskirstyti į tris etapus, šiuo metu vykdomas pirmasis, kuris yra pats sudėtingiausias, todėl ilgiausiai trunkantis. Archeologinius tyrinėjimus planuojama pabaigti iki liepos pradžios, sklypo sutvarkymo darbai privalo būti atlikti iki liepos pabaigos, nes artėja miestui svarbi šventė”, – sakė V. Vaičekauskienė.

Anksčiau „V. Paulius & Associates“ atstovai „Atvirai Klaipėdai” buvo sakę, kad statybų darbus planuojama pradėti 2019 m. Pasak V. Vaičekauskienės, statybos darbų pradžiai dabar atliekami archeologiniai tyrinėjimai „šiuo metu neturi jokios įtakos”.

Įdomiau – šalia tilto

Vienas iš tyrimus atliekančių archeologų Rokas Kraniauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad atkastos medinės konstrukcijos rodo du etapus.

„Medinės lentelės ir sijos yra XIX amžiaus rostverkas, užtikrinęs, kad nesusmuktų „Salamander” pastatas. Klaipėdoje visur naudoti tokie rostverkai, nes namai statyti upės deltoje, kalkėtame minkštame grunte. Šalia dominuojančios rostverko konstrukcijos yra senosios Dangės krantinės poliai iš XVII-XVIII amžiaus. Senesnio užstatymo, uosto tvoros liekanos iš XVI-XVIII amžiaus pradžios, jau yra po rostverku. Giliau jau yra natūralūs sluoksniai, bet nuardžius rostverką dar bus bandoma išsiaiškinti, kas galėjo būti matomi poliai ir kuolai, ar jie nėra susiję su senuoju svarstyklių pastatu”, – sakė R. Kraniauskas.

Pasak jo, dar bus vykdomi ir tyrimai arčiau tilto, kur, anot archeologo, gali būti įdomesnė vieta ir galbūt bus rastos senojo svarstyklių pastato liekanos.

ISTORIJA

Sklype Žvejų g. 2B stovėjo Klaipėdos miesto svarstyklių pastatas, pastatytas 1538 m. Jis buvo mūrinis, vieno aukšto, šlaitiniu čerpių stogu. Prie svarstyklių buvo įrengtos dvi krantinės. XVII a. pr. plane matyti, kad svarstyklių pastatas buvo kiek atitrauktos nuo tilto. Jis buvo stačiakampio plano ir stovėjo prie pat upės, lygiagrečiai kranto linijai.

Iki 1777 m.  miesto svarstyklių kompleksas buvo išplėstas: pastatytas sandėlis, svarstyklės sujungtos su Tilto vartais, įrengta nauja krantinė. 1800 m. svarstyklės buvo perkeltos į kitą vietą, prie būsimo Karlo tilto.

1784–1800 m. sklypą Žvejų g. 2B su pastatais įsigijo pirklys Friedrichas Wilhelmas de la Chaux. XIX a. vid. senųjų svarstyklių pastatas buvo rekonstruotas į dviejų aukštų gyvenamąjį namą su mansarda, žinomą „Salamander” vardu. Pirmajame jo aukšte buvo įrengtos komercinės patalpos.

Per II pasaulinį karą sklype stovėjęs pastatas išliko, tačiau jau 1946 m. buvo nugriautas, o sklype įrengtas skveras.

Sklype 2003 m. archeologinius tyrimus atliko Mindaugas Brazauskas ir Romas Jarockis. Buvo ištirtas 429 kv. m plotas, kuriame atidengti pastato pamatai, užfiksuota krantinės vieta, aptiktos XVI–XVII a. užstatymo liekanos, rasti XVII–XIX a. datuojami radiniai. Buvo konstatuota, kad išorinės rytinės ir pietinės buvusio pastato sienos tęsėsi už sklypo ribų. Šiaurinė neaptikta, nes, matyt, sutapo su buvusia krantine. Ties sklypo pietvakarine rasti stulpai laikyti XVI – XVII a. stovėjusio pastato liekanomis arba buvo susiję su miesto gynybine stulpine konstrukcija. Taip pat buvo nustatyta, kad upės krantinė XVI – XVII a. buvo apie 5 m į pietus nuo dabartinės krantinės.

„V. Paulius & Associates“  sklypą 99 metams aukciono būdu išnuomojo 2002 m. Bendrovė kas metus sumoka po 14 800 Eur siekiančius nuompinigius. 

Iš pradžių čia norėta statyti net septynių aukštų pastatą, tačiau tokiems planams kategoriškai pasipriešino tiek aplinkinių namų gyventojai, visuomenės atstovai, tiek Kultūros paveldo departamentas.

„V. Paulius & Associates“ 2014 m. kartu su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija buvo surengusi architektūrinį konkursą. Jame dalyvavo 19 projektų, iš kurių komisija išrinko tris geriausius. Nugalėtoju paskelbtas projektas pavadinimu „Senojo miesto pulsas“. Jo autoriai – Vilniuje įsikūrusios bendrovės „FlexiForma“ architektai Regina Savičienė, Linas Savičius, Arūnas Želvys, Linas Žičkis ir Liudvikas Selmistraitis. Antroji vieta skirta Kauno architektų Algimanto Grigo, Gražinos Janulytės-Bernotienės ir Eglės Pipiraitės (G. Janulytės-Bernotienės studija) projektui „Legenda“. Trečioji konkurso vieta atiteko klaipėdiečių bendrovės „A405″ architektų Gintaro Čičiurkos, Valdo Janulio ir Sauliaus Plungės projektui „Istorija+“.

Projektas „Istorija+”.

Pernai lapkritį bendrovė paskelbė apie ketinimus statyti pastatą pagal trečiosios vietos projektą, o vėliau buvo patikslinta, kad bus atstatomas identiškas stovėjusiajam pastatas. Tam šių metų pradžioje pritarė visos institucijos. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Iš Baltijos jūros dugno iškelti archeologų radiniai - Klaipėdos „Akropolyje“

Klaipėdos „Akropolyje“ pristatoma Klaipėdos universiteto (KU) parengta paroda, kurioje eksponuojami akademiko prof. habil. dr. Vlado Žulkaus ir povandeninių archeologų komandos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos senamiestyje - istorinė diena

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi ir realiai matomų veiksmų – ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Baltijos” atgimimas: jau ėmėsi detaliojo plano (atnaujinta)

Pernai spalį dar 1995-ųjų rugsėjį sudegusį buvusio kino teatro „Baltija” pastatą įsigiję verslininkai jau ėmėsi žadėtų veiksmų – keisti žemės ...
2024-01-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This