Violončelės skambesys netikėtose Klaipėdos vietose

Kultūra

Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija (KIVA) sukvietė garsiausius violončelės pedagogus ir pas juos pasitobulinti panorusius jaunuosius atlikėjus net iš 15 pasaulio šalių!

Įvairiakalbiai žmonės su violončelių dėklais ant pečių jau pasklido po miestą. Juos, kaip ir kitus violončelės akademijos atlikėjus bei renginio organizatorius, galima atpažinti ir iš violetinės spalvos marškinėlių, ryškiai išsiskiriančių klaipėdietiškų spalvų fone. Ryškios violetinės afišos su kvietimu pažinti violiončelės anatomiją jau kelias savaites puošia miestą ir ženklina KIVA renginių vietas. Jų yra 9, tačiau gali atsirasti ir daugiau:  liepos 3- 6 dienomis būkite pasirengę violončelės skambesį išgirsti pačiose netikėčiausiose Klaipėdos vietose.

A. Šeiko. Kristijono Lučinsko nuotr.

Violončelės akademijos dalyviai kiekvieną dieną pradeda kūrybinėje judesio laboratorijoje Griežk violončele – judėk pats! Jie ten mokosi kūno atpalaidavimo, judesio meno, improvizacijos, kas jiems padėtų atlikėjiškoje veikloje siekti geresnių rezultatų. Užsiėmimus veda šiuolaikinio šokio teatro Padi Dapi Fish vadovė Agnija Šeiko bei choreografės Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Inga Kuznecova. Užsiėmimai, priklausomai nuo oro sąlygų, vyksta gamtoje arba KU Menų akademijoje esančioje šokio teatro studijoje.

A. Šeiko nuomone, „muzikos kūrinio atlikimas nėra tik statiškas natų išbėrimas į erdvę. Judesys yra neatsiejama pasirodymo dalis, kuri padeda atlikėjui įsijausti į kūrinį, išlaisvinti ir pademonstruoti savo muzikines interpretacijas“.

Savo naujai įgytą patirtį akademijos dalyviai demonstruos liepos 3 d., antradienį, 20.00 valandą  Klaipėdos „Kultūros fabriko“ daugiafunkcėje salėje įvyksiančioje improvizuotoje violončelių ir šokio meno naktyje Cello Dance Jam Session. Čia jie pasirodys kartu su DJ bei šokio teatro Padi Dapi Fish atlikėjais. Pasak A. Šeiko, „žiūrovas bus kviečiamas į čia ir dabar kuriamą veiksmą. Žiūrovas bus laisvas judėti erdvėje, nebus sėdimų vietų. Renginį moderuosiantis violončelininkas Stephanas Braunas turi labai didelę patirtį improvizacijoje, taip pat daug kūręs su šokėjais. Judesys ir garsas inspiruoja vienas kitą, niekas nesuplanuota, o yra gyva ir netikėta“.

Vienas iš KIVA profesiorių Stephanas Braunas studijavo klasikinę ir džiazo violončelę Hamburgo ir Berlyno universitetuose. Dalyvavo įvairiuose projektuose bendradarbiaudamas su teatro trupėmis, tokiomis kaip Hamburgo Deutsches Schauspielhaus ar Berliner Ensemble, taip pat su Šiaurės Vokietijos radijo bigbendu ar grodamas kitų džiazo atlikėjų suburtose grupėse. Su savo džiazo trio pelnė I premiją Bukarešto tarptautiniame džiazo konkurse.

Violončelininkas koncertavo žymiuose festivaliuose ir koncertų salėse: Vienos valstybinėje operoje, Amsterdamo Concertgebouw, Paryžiaus Olimpijos teatre, violončelės festivalyje New Directions Kelne, Rutesheimo violončelės akademijoje, Šiaurės jūros džiazo festivalyje Roterdame, Toronto ir Monrealio džiazo festivaliuose ir kt. Kaip įvairių džiazo grupių narys įrašė daugiau kaip 20 kompaktinių plokštelių. S. Braunas dėsto Muzikos, teatro ir medijų aukštojoje mokykloje Hanoveryje ir Berlyno džiazo institute.

Pasikeitus oro sąlygoms Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje skelbtas renginys perkeliamas į KU Menų akademijos koncertų salę. Čia liepos 4 dieną, trečiadienį, 18 valandą prasidės ir nežinia kada baigsis KIVA dalyvių maratonas. Šiame violončelės muzikos maratone pasirodys visi KIVA dalyviai, skambės įvairių autorių kūriniai violončelei solo arba su fortepijonu.

Koncerto metu vienam akademijos dalyviui bus įteiktas specialus akademijos rėmėjo – Piatri. Fine String Instruments prizas – galimybė vienerius metus groti modernia vokiečių meistro Klauso Ludwigo Clemento gamybos violončele. Meistro atstovė Ieva Tranaitė ir M. Bačkus patikės šį instrumentą talentingiausiam jaunajam atlikėjui.

Visi minėti renginiai yra nemokami.

 

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Muzikiniame teatre pradėjo veikti kasa

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras skelbia, kad rekonstruotame pastate jau atvėrė ir bilietų kasą. „Bilietų kasą rasite toje pačioje vietoje, kurioje ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteistas klaipėdietis, slapta filmavęs baro ir kavinės tualetuose

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų baudžiamuoju įsakymu anksčiau neteistas klaipėdietis nuteistas už tai, kad pagamino ir laikė pornografiją bei ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje rudenį vyks senjorų festivalis

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga Palangoje pirmąsyk bus organizuojamas festivalis „Senjorų savaitė“. Rugsėjo 29 d. – spalio 4 d. Palanga ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Švietimas

Jūrų kadetai susipažįsta su uosto ir logistikos grandinėmis

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM) ir Klaipėdos jūrų kadetų mokykla įgyvendina neformaliojo švietimo projektą „Uosto ir logistinių grandinių valdymas“, skirtą ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Įkliuvo didelį kiekį kontrabandos vežęs klaipėdietis

Pasienio apaugos tarnyba pranešė, kad jos Kriminalinės žvalgybos skyriaus antradienį vėlai vakare Klaipėdoje patikrinti sustabdė vienatūrį „Ford S–MAX“, kurį vairavo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This