Pievų Tako daugiabučiui – ekspertų kritika

Miestas, Svarbu

Klaipėdos regioninė architektūros taryba (KRAT), aplinkinių gyventojų prašymu įvertinusi verslininkų norą Pievų Tako g. 36A sklype statyti devynaukštį daugiabutį, pateikė penkias nepalankias išvadas. Tarp kurių – ir siūlymas koreguoti sklypo detalųjį planą.

Savivaldybės administracijos Architektūros ir miesto planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs, kad nors šios institucijos išvados tėra rekomendacinio požiūrio, kilus teisminiams ginčams jos esą gali būti labai svarbios.

Vienas iš trijų UAB „Progresyvūs projektai” parengtų daugiabučio projektinių pasiūlymų.

Pirmininkas nusišalino

UAB „Saulėgauda“ daugiabutį minėtajame sklype nusprendė statyti vadovaudamasi dar 2002 m. liepos 26 d. tuometinės savivaldybės Valdybos sprendimu. Tuomet šį planą UAB „Jūros koralas“ užsakymu rengė dabartinis KRAT pirmininkas Edmundas Andrijauskas.

Kadangi KRAT nusprendė nagrinėti du iš keturių gyventojų prašymus (įvertinti projekto atitikimą architektūros kokybės kriterijams ir „detaliojo plano sprendinių vizualinės taršos poveikį, sąšaukas su istoriniu paveldu“), E. Andrijauskas nuo svarstymo nusišalino, kolegoms teikė tik paaiškinimus.

„Jei šiandien daryčiau planą, irgi nemažinčiau aukštingumo“, – tada teigė E. Andrijauskas.

Pagal KRAT reglamentą ekspertų diskusijos vyksta už uždarų durų, o sprendimas paskelbiamas tik surašius ir pasirašius protokolą.

Ką nusprendė?

KRAT protokole rašoma, kad UAB „Progresyvūs projektai“ parengti  projektiniai pasiūlymai yra „su vertingosiomis kultūros vertybės savybėmis kontrastuojantis urbanistinis sprendimas”. Teigiama, kad „nepakanka argumentacijos vieno sklypo atžvilgiu, reikia matyti bent kvartalo urbanistinę struktūrą, vertinti jos kaitos galimybes”.

Ekspertai atkreipė dėmesį į tai, kad projektuojami 58 butai, nors detaliajame plane buvo planuota iki 40 butų. Dėl to padidėtų judėjimo srautai ir tarša, o tai darytų didesnę įtaką aplinkos kokybei, nei buvo galima prognozuoti rengiant sklypo detalųjį planą 2002 m.

Akcentuojama, kad detaliajame plane pirmas pastato aukštas buvo įvardintas kaip komercinės paskirties zona, o dabartiniuose projektiniuose pasiūlymuose ten jau numatoma automobilių saugykla.

„Nors dalis Tarybos narių pačio pastato architektūrinį sprendimą įvertino kaip vientisą, tačiau dauguma sutiko, jog šiame, istoriniame kontekste, jis aiškiai disonuoja su aplinka savo atskirų dalių masteliu, apdailos medžiagų estetika. <…> sprendimai, Tarybos nuomone, netarnautų šios Naujamiesčio dalies vertingųjų savybių reikšmingumo sustiprinimui ir išsaugojimui”, – rašoma protokole.

Dalis Tarybos narių išreiškė abejonę ir dėl to, kad daugiabučio statybas norima laikyti esamo apleisto pastato rekonstrukcija išsaugant išorės atitvarus, nors jis detaliajame plane yra numatytas griauti. Akcentuojama, kad jei būtų vykdoma naujo pastato statyba, o ne „rekonstrukcija”, statytojai turėtų vykdyti papildomas procedūras, tarp kurių yra ir projekto svarstymas architektų ekspertų taryboje.

Savo išvadose KRAT nurodė, kad projektuotojai turėtų įvertinti, kokį poveikį planuojamas butų ir automobilių vietų skaičius darytų visam kvartalui. Jos nuomone, viešam svarstymui turėtų būti pateiktas nepriklausomo atestuoto eksperto atliktas projektinių pasiūlymų ekspertinis vertinimas „architektūrinės ir urbanistinės kokybės aspektais”. Taip pat nurodoma, kad pastato pirmasis aukštas turėtų būti skirti komercijai, o ne automobiliams statyti, o statinio projektą reikėtų išrinkti architektūrinio konkurso metu.

Galiausiai buvo nurodyta, kad „siekiant architektūros kokybės kriterijų įgyvendinimo”, reikėtų įvertinti galimybę koreguoti detalųjį planą „konkretizuojant ir keičiant tvarkymo reglamentus ir jų rodiklius”.

„Taryba mano. kad pateiktų projektinių pasiūlymų sprendiniai <…> negali būti vertintini teigimai, ir atsižvelgus į ekspertų išvadas bei rekomendacijas, taisytini tolimesnėje projektavimo eigoje”, – konstatuojama protokole.

ISTORIJA

Aiškinamajame projekto rašte teigiama, kad ši teritorija buvo apgyvendinta pakankamai vėlai, tik XIX a. pabaigoje. Sklype stovėjęs jau nugriautas blaivyklos ir esamas administracinis pastatas buvo pastatyti 1940 m. Jis nėra kultūros vertybė. 

6 Comments

  1. Ne architektė

    UAB „Progresyvūs projektai” atstovaujantys architektai kaltina tiek ekspertus, tiek šią problemą eskaluojančius visuomenės narius, neva trūksta konstruktyvumo ir kompetencijos. Manau, bet kuris, skyręs bent 10 minučių peržiūrėti viešai prieinamus projektinius pasiūlymus, TEKSTO MODELIAVIMO TURINĮ suprastų situacijos esmę. Ir nereikia būti architektu, ir nereikia būti „senienų saugotoju” ar kokiu dideliu tatai žinovu… Beje apie projektavimo firmos požiūrį į saugojamą miesto dalį puikiai atliepia firmos direktorės posėdyje išsakyta mintis, kad nepatinka jai esama „kaimiška architektūra”. Va taip yra suprantamas vokiško MIESTO kultūrinis-urbanistinis palikimas 🙂

    Reply
    • Anonimas

      Tai tik tamstos komentatoriaus nuomonė dedant lygybę tarp kaimiškos architektūros ir vokiško MIESTO kultūrinio-urbanistinio palikimo, tai ir pasilikite tos tapatybės autoriumi. Kad Klaipèdos centre bet kokia statyba negali buti daugiau nei esamû pastatu remontas, ja ir padaro “kaimiška”, taip pat ir kai kuriu žmoniu mentalitetas .

  2. Architekte

    Irgi architektei atsakyčiau: aukštingumas galėjo būti tik didesnis, nes projektinis pasiūlymas buvo darytas pagal detalųjį planą. Iš architektų „ekspertų” komisijos nei vienas narys nepasakė, kad blogi detaliojo plano sprendiniai, nei vienas nepasakė, kad projektiniai pasiūlymai neatitinka detaliojo plano. O tai yra pradinės sąlygos. Išvadose nėra jokių pasiūlymų medžiagiškumui ar išraiškai. Ekspertai pasiūlė koreguoti gyvenamojo namo pasiūlymus koreguojant detalųjį? Kodėl jį koreguoti? Ar jis blogas, ar jis neteisėtas? Kodėl dabar koreguoti, kai tie patys ekspertai 2002 m siūlė šioje vietoje neriboti aukštingumo? Kodėl miesto specialiajam aukštybinių pastatų plane šioje vietoje numatytas aukštybinis pastatas? Ar galėjo architektai parengti mažesnio aukščio pastato projektinį pasiūlymą?

    Reply
  3. Nenuomone

    Turėtu būti = galėtų apsieti! Tokias išvadas tik į šiukšlinę! Nėra iškilių ir kompetetingų Asmenybių, tik savo nuomonių kratinys! Arcitektai praradę savo gebėjimą būti inovatyviais, pralenkusiais laiką kūrėjais, tapo senienų saugotojais

    Reply
  4. Irgi architektė

    Bet sutikime, kad toks pastatas (su tokiu aukštingumu, architektūrine išraiška, apdailos medžiagomis) tikrai šioje aplinkoje yra netinkamas. Klaipėdos miesto mikrorajonuose, prasidedančiuose maždaug nuo Vėtrungės, visai normaliai susižiūrėtų. Bet senamiesčio prieigose tai visiškai netinkamas sprendimas.

    Reply
  5. Architektė

    Klaipėdos architektūros ekspertai nesugebėjo įvertinti pateikto projektinio pasiūlymo ir nepateikė objektyvios kritikos, nes jiems pritrūko kompetencijos ir nešališkumo. Ką reiškia Klaipėdos regioninės tarybos ekspertų rekomendacija: „viešam svarstymui turėtų būti pateiktas nepriklausomo atestuoto eksperto atliktas projektinių pasiūlymų ekspertinis vertinimas „architektūrinės ir urbanistinės kokybės aspektais“? Kas tada yra Klaipėdos architektūros ekspertai? Nešališki? Neetiški? Nekompetetingi?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

„Vaidila“ pradėjo kelionę nebūtin

Šiomis dienomis pradėtas griauti buvusio kino teatro „Vaidila“ pastatas – vietoje jo iškils naujas statinys, kuriame įsikurs technikos muziejus. Martyno ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atvėrė kelią atkurti senamiesčio gatvės atkarpą

Nors Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas buvo nepritaręs mero siūlymui perimti savivaldybės nuosavybėn iš privačių asmenų ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garažui po Lietuvininkų aikšte - detaliojo plano korekcijos startas

Antradienį Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Andrius Žukas pasirašė įsakymą „koreguoti detaliojo plano sprendinius, numatant požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, įvažiavimus ir ...
2024-02-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This