Tyrimas prieš klaipėdietį advokatą nutrauktas

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Žinomam Klaipėdos advokatui Aivarui Surbliui prieš teismą stoti neteks:  garsiai prieš daugiau nei keturis mėnesius prasidėjęs tyrimas dėl privačios informacijos apie pareigūnus rinkimą bei pasikėsinimą sutrikdyti jų sveikatą, prieš mėnesį Šiaulių apygardos prokuratūroje tyliai buvo nutrauktas.

Tyrimas, sulaukęs didelio žurnalistų susidomėjimo, Šiaulių apygardos prokuratūroje tyliai buvo nutrauktas. Palmiros Mart nuotr.

Šį faktą „Atvirai Klaipėdai” patvirtino minėtam tyrimui vadovavęs šios prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokuroras Andrej Mirnyj.

„Jūsų minimas ikiteisminis tyrimas Šiaulių apygardos prokuratūroje liepos 18 dienos nutarimu nutrauktas nustačius, kad nebuvo padarytos nusikalstamos veikos”, –  sakė jis.

Paprašytas plačiau pakomentuoti šio sprendimo motyvus, prokuroras teigė, jog surinkti duomenys buvo nepakankami, „kad būtų galima teigti ir tvirti, kad tos veikos buvo padarytos ar jas rengiamasi iš tikrųjų daryti”.

Paklausus, kodėl tyrimo pradžioje jo kolega prokuroras iš Klaipėdos apygardos prokuratūros Aivaras Velutis žurnalistams teigė priešingai – kad esą duomenų yra pakankamai, A. Mirnyj sakė: „Aš galiu komentuoti tik savo veiksmus, kolegų veiksmus komentuoti būtų neetiška. Man duomenų tęsti tyrimui nepakako”.

Paklaustas, ar minėtas nutarimas nutraukti ikiteisminį tyrimą yra apskųstas, prokuroras teigė, jog ketvirtadienis yra jo pirma darbo diena po atostogų, tačiau sakė girdėjęs, kad skundų yra, „tik nežinau, nei kiek jų, nei koks jų likimas”.

Nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS  prokuroras Vitalijus Gulenkovas „Atviros Klaipėdos” žurnalistei sakė, kad minėto nutarimo nutraukti ikiteisminį jis neskundė.

Nuo pat pradžių kaltę neigė

Balandžio 11 d. Policijos departamentas pranešė sensacingą žinią, kad Klaipėdoje, pasitelkus dideles policijos pajėgas, tarp kurių buvo ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai, buvo sulaikyti du vyrai, įtariami neteisėtai rinkę informaciją apie policijos ir prokuratūros pareigūnus bei rengęsi juos sužaloti.

Paaiškėjus, kad vienas iš įtariamųjų yra žinomas uostamiesčio advokatas A. Surblys, balandžio 12 d. Klaipėdos apylinkės teismas jam skyrė kardomąją  priemonę – apykojės nešiojimą mėnesį laiko.

Kartu su juo įtarimai buvo pareikšti ir dar vienam vyrui, kuris buvo įvardintas kaip lygtinai nuteistas bedarbis. Vyrai esą ketino rimtai „pamokyti“ Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokurorą V. Gulenkovą ir taip pat analogiškos tarnybos policijoje vadovą.

Tada tyrimui vadovavęs to paties ONKT skyriaus prokuroras A. Velutis žurnalistams sakė, jog „teisininko profesija užsiimantis asmuo kaltinamas šitų veikų rengimu bei vadovavimu, o antrasis įtariamasis yra identifikuotas kaip vykdytojas“. Jo teigimu, įtariamieji tam tikrus veiksmus jau buvo atlikę, kitus veiksmus tik rengėsi atlikti, bet jiems buvo sutrukdyta. Esą surinkti duomenys rodo, jog buvo planuota stipriai sumušti pareigūnus – šie ketinimai esą buvę rimti ir jei jiems nebūtų buvę sutrukdyta, jie būtų buvę įvykdyti.

Iš klaipėdiečių tyrimą perėmus Šiaulių prokuratūrai, advokatui kardomoji priemonė buvo pakeista, o liepos 12 d. tyrimas prieš abu įtariamuosius buvo nutrauktas.

Abu įtariamieji nuo pat tyrimo pradžios kaltais neprisipažino ir teigė tapę nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių aukomis.

Kai kurie uostamiesčio teisininkai, kalbėdami privačiai su „Atviros Klaipėdos” žurnaliste, irgi nuo pat pradžių abejojo šio tyrimo sėkminga baigtimi, žinant, kad A. Surblys prieš tapdamas advokatu pats ilgai dirbo prokuratūroje, ir teigė sunkiai įsivaizduojantys, kad jis būtų galėjęs organizuoti pasikėsinimą prieš buvusį kolegą.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Garsios žmogžudystės atgarsių byloje – ir tyrėjo savižudybė, ir nužudyto policininko sūnaus pėdsakai

Klaipėdos apygardos teisme toliau nagrinėjama byla, kurioje aiškinamasi, ar iš tiesų prieš beveik 16 metų už uostamiesčio medikės nužudymą buvo ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Nuteisė dar vieną klaipėdietį advokatą: antrasis išgirdo jau antrą nuosprendį

Panevėžio apygardos teisme apkaltinamąjį nuosprendį išgirdo du buvę advokatai klaipėdiečiai ir dar 6 asmenys, kurie buvo kaltinami organizavę ir įvykdę prekybą žmonėmis, ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

ELTA

Buvusį prokurorą išteisino, advokatą - nuteisė

Panevėžio apygardos teismas pirmadienį buvusį klaipėdietį advokatą Aivarą Surblį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu, o buvusį Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This