Kampaniją pradedantys liberalai tikina esantys vieningi

Politika, Svarbu

Nelaukdamas oficialios savivaldos rinkimų kampanijos pradžios – lapkričio 7-osios – Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius penktadienį paskelbė pradedantis savo reklaminę kampaniją.

Partijos kandidatu į merus vietoje dabartinio Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko deleguotas Simonas Gentvilas spaudos konferencijos metu tikino, kad „Klaipėdos liberaluose yra sutelktumas, nors estafetė perduota kitam žmogui”.

Pats V. Grubliauskas joje nedalyvavo, o iš dabartinių 11 miesto Tarybos Liberalų frakcijos narių buvo atėję tik Vygantas Vareikis, Audrius Vaišvila, Saulius Liekis ir Lina Skrupskelienė bei Savivaldybės administracijos direktorius, partijos skyriaus pirmininkas Saulius Budinas ir jo pavaduotoja Alina Velykienė. Žinia, frakcija rugpjūčio pabaigoje buvo išreiškusi palaikymą V. Grubliausko kandidatūrai.

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus rinkimų štabui vadovaus Edmundas Kvederis (kairėje). Martyno Vainoriaus nuotr.

Ką žada?

„Liko lygiai 21 savaitė iki kovo 3 dienos (savivaldybių tarybų rinkimų – autor. past.). Mes miestą įsivaizduojame kaip XXI amžiaus miestą ir čia turi vyrauti to amžiaus politika, vedanti į priekį. Žvelgiame į Klaipėdą kaip tarptautinį miestą. Reikia nuolat tobulėti”, – pradėdamas spaudos konferenciją teigė Simonas Gentvilas.

Jis dėstė, kad liberalai Klaipėdą 2030 metais įsivaizduoja kaip 200 tūkst. gyventojų miestą. Tai ketinama pasiekti ir pritraukiant naujų gyventojų, ir plečiant jo ribas.

„Uostas turi plėstis be jokių trukdžių. Bent dviem metais jau per ilgai ruošiamas uosto bendrasis planas. Turime patrigubinti kruizinių laivų ir jachtų infrastruktūrą. Turime kurti naujas ekonomikos šakas šalia uosto. Turime atkurti universitetinio miesto vardą, perpus padidinti studentų skaičių. Tam bus įsteigti specialūs studijų fondai, finansuosime mokslininkus, kurie dirbs su sumaniajam miesto speficikacija, kaip kad daro Ventspilis, mokėdamas jiems antrą algą”, – dėstė S. Gentvilas.

Jis taip pat tikino, kad bus atkurtas miesto centro patrauklumas, o buvęs „Memelio miestas” ir šalia pilies esanti „Jūros vartų” teritorija turi tapti naujo proveržio vieta.

„Miesto infrastruktūra turi būti apgalvojama iš vaiko perspektyvos, jei jis gali judėti saugiai, tai ir visi kiti bus saugūs. Mokyklose turi būti vakarietiškas išsilavinimas, visas galimas patyčias užuomazgas reikia panaikinti, kad su šypsena vaikai eitų į mokyklas. Turime prisivilioti geriausius mokytojus”, – teigė kandidatas į merus.

S. Gentvilas taip pat dėstė, kad miestiečiai turi perimti miesto valdymą, tad ketinama dirbti su bendruomenėmis, kad jos persiimtų atsakomybę.

„Viską, ką galime pagal įstatymą, reikia atiduoti bendruomenėms. Per 21 susitikimą diskutuosime su tikslinėmis grupėmis. Norime paneigti mitą, kad miestas priklauso tik 31 miesto Tarybos nariui. Pristatysime ir tuos darbus, kuriais didžiuojamės tiek mero Grubliausko, tiek administracijos. Planuojame atsinaujinti patys, tikimės pakviesti per kiekvieną vieną susitikimą po 20 žmonių, nebūtinai kad jie taptų partijos nariais. Partija turi atsinaujinti. Mūsų rinkiminis šūkis – „Kartu į proveržį”, nes vieni to nepadarysime”, – dėstė liberalas.

Savivaldybės pertvarka jau po mėnesio?

Paklaustas apie tai prieš tai buvusius partijos pažadus, S. Gentvilas tikino, kad 90 proc. jų yra išpildyta, tad dabar formuojami nauji iššūkiai.

„Dabar kalbame apie tai, kas būtų postūmis miestui, paverstų jį 200 tūkstančių gyventojų”, – sakė kandidatas į merus.

Jo partijos kolega, miesto Tarybos narys Vygantas Vareikis tikino, kad per paskutinius metus įvyko didelis proveržis mažyčiuose darbuose, kurie gerina gyvenimo sąlygas – esą nebeturima darželių, kur nebūtų pakeisti langai ar neįrengtos naujos žaidimų aikštelės, esą beveik nėra nepašviestų perėjų ir t.t.

Paklausus, ar tarp naujųjų pažadų nebus Savivaldybės administracijos pertvarkos, kuri nebuvo atlikta nei šią, nei praėjusią kadenciją, S. Budinas teigė, kad jau yra pasirašyta sutartis viso biudžetinio sektoriaus, apimančio ne tik Savivaldybės administraciją, analizės ir galimos jos pertvarkos modelio. Ji turėtų būti atlikta per 6 mėnesius.

„460 Savivaldybės administracijos darbuotojų, mano nuomone, yra per daug, bet žmonės neturėtų išsigąsti. Į kiekvieną motyvuotą darbuotoją turi būti investuojama. Ypač reikia keisti teritorijų planavimą, nes prarandame investicijas. Per mėnesį jau įvykis pokyčiai, bus padarytos pirmosios rimtos intervencijos”, – tikino S. Gentvilas.

Paprašytas patikslinti, ar teiginys, jog „uostas turi plėstis be jokių trukdžių” reiškia, jog liberalai pritaria maksimaliems uosto plėtros planams, apimantiems ir naują teritoriją jūroje ties Melnrage, S. Gentvilas teigė, kad „per mažai kalbama apie tai, dėl ko sutariama su uostu”.

„Memelio mieste” numatomos papildomos kruizinių laivų krantinės, prieigos ties naująją perkėla, pietinėje dalyje – mažųjų laivelių prieplauka. Be to, pirminėse planuose išorinis uostas buvo gerokai didesnis, o dabar užima tik apie 100 metrų liniją. Einama kompromiso link. Visam miestui reikia uosto plėtros”, – teigė jis, priminęs ir 17 miesto sąlygų dėl uosto plėtros.

Kandidatai – lapkritį

Pasiteiravus, ar „nė vienos galimybės neatmetantis” dabartinis Klaipėdos meras V. Gubliauskas, nedalyvaujantis spaudos konferencijoje, tebėra šios partijos narys, S. Gentvilas patvirtino, jog jis tebėra liberalas.

„Jis buvo kviestas, bet dabar dalyvauja kituose renginiuose. Tai mūsų visų bendra kampanija, viso rinkiminio štabo. Nėra nė vieno frakcijos nario, kuris būtų pasakęs ką nors kita. Klaipėdos liberaluose yra sutelktumas, nors estafetė perduota kitam žmogui”, – tvirtino S. Gentvilas.

Pats V. Grubliauskas „Atvirai Klaipėdai” vėliau sakė, kad iš tiesų buvo gavęs S. Gentvilo kvietimą, tačiau spaudos konferencijoje negalėjo dalyvauti fiziškai dėl kitų darbų ir užimtumo.

Žurnalistams penktadienį ryte platintoje mero darbotvarkėje buvo nurodyta, kad 10.30 val. jis dalyvaus karių išlydėtuvių į Jungtinių Tautų vadovaujamą operaciją Malio Respublikoje ceremonijoje, o 13 val. dalyvaus iškilmingoje Dragūnų bataliono nuolatinės pradinės privalomosios karo tarnybos karių priesaikos ceremonijoje. Liberalų spaudos konferencija buvo surengta 12 val.

S. Budinas teigė, kad partijos kandidatų į miesto Tarybą sąrašas paaiškės lapkričio pabaigoje po vyksiančio partijos narių susirinkimo.

INFORMACIJA

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus teiginiai ir pažadai, išdėstyti jų pranešime spaudai:

Liberalų stiprybė – sėkminga miesto valdymo patirtis ir iššūkių nebijanti komanda. Išliksime ir prognozuojami nuoseklūs ilgalaikėms strategijoms bei prisiimtiems įsipareigojimams. Tačiau norime išskirti 3 svarbiausius darbus, tris sritis, kuriuose būtinas proveržis tam, jog Klaipėda laimėtų gyventojų, verslo ir turistų simpatijas.

# 1 Nepavejamas 200 000 kūrėjų uostamiestis

Klaipėda yra strateginis miestas, kuriam lemta jungti Vakarų ir Rytų pasaulius. Esame tarptautinis miestas, kurio konkurencingumas priklauso nuo gyvybingo uosto, sumanių gyventojų ir gyvybingo miesto centro. 2030 metais, įgyvendintos ekonominės plėtros strategijos dėka, Klaipėda vėl peržengs 200 000 gyventojų skaičių, kurie čia uždirbs ES vidurkį viršijančius atlyginimus.

2020 metais Klaipėda demografinę stagnaciją pakeis ilgalaikiu augimu ir virs protų, darbo jėgos ir turistų traukos centru, susitelkusi ties 3 ekonomikos kryptimis:

Uostas pratęs rekordinės krovos ir investicijų tempus. Abejojanti savivaldybė virs uosto plėtros sąjungininke. Savivalda susikoncentruos į maksimalų uosto investicijų paspartinimą, pridėtinių uosto verslų pritraukimą į miestą ir pragmatiškus tarptautinius ryšius, garantuojančius tvarų uosto krovos augimą. Iki 2025 m. patrigubinsime kruizinių ir jachtinio turizmo pajėgumus.

Per kadenciją perpus padidinsime studentų skaičių Klaipėdos aukštosiose mokyklose, steigdami stipendijų fondus Klaipėdą pasirinkusiems gabiems Lietuvos ir užsienio studentams.

Klaipėda susigrąžins smulkų ir vidutinį verslą, gyventojus ir vartotojus į miestą.

Neginčijamas prioritetas piliavietei, „Memelio miestui”, Smiltynei ir senamiesčiui grąžins gyvybę į sustingusį miesto centrą.

2# Besišypsančių šeimų miestas

Ateitimi užtikrinti klaipėdiečiai turės daugiau vaikų ir 2025 metais gimstamumo vidurkis peržengs 2 vaikus šeimai.

Saugus gatvėje, sveikas ir ateičiai pasiruošęs vaikas yra Klaipėdos tvaraus augimo ateitis. Todėl miesto infrastruktūra, švietimas ir paslaugos šeimai taps nepranokstamos šalyje ir tapačios kokybe Vakarams.

Gyvenimas mieste nugalės užmiesčio trauką, kai kokybišką miesto būstą paversime įperkamu, o tranzitinius skverus ir parkus paversime žmonių bendravimo erdvėmis ir iki minimumo sumažinsime pramonės bei uosto krovos taršą mieste. Šeimos pasirinks Klaipėdą, kai vaikų žaidimo aikštelės, saugus vaikų judėjimas dviračiu tarp namų, mokyklos ir būrelių taps kasdienybe, o ne savaitgalio pramoga.

Klaipėdos švietimo įstaigos virs vakarietiško išsilavinimo, savimi pasitikinčių, motyvuotų asmenybių gyvenimo tramplinais. Ugdymo būdų ir pasiūlos įvairovė atitiks kiekvieno unikaliausio ir sudėtingiausio vaiko poreikius. Gera mokykla įmanoma tik investuojant į mokytojų pažangą, dvigubinant jų algas ir išlaisvinant juos nuo popierinės biurokratijos. Klaipėda garsės, kaip kritiškai mąstančių ir klaidų daryti nebijančių vaikų miestas. Vaikų, kurie nepažinos patyčių ir kiekvieną rytą į mokyklą eis su šypsena.

Kiekviena Klaipėdos šeima gaus garantuotų paslaugų paketą savo vaikams jau 2020 metais. Miestas sudarys visas sąlygas tėvams dirbti tiesioginį savo darbą, garantuodamas saugų vaikų transportą, garantuotą darželį, nemokamas prailgintos dienos ir neformalaus ugdymo paslaugas mokyklose bei socialines neįgalių ir specialiųjų poreikių paslaugas išskirtinio dėmesio reikalaujantiems vaikams bei senyvo amžiaus žmonėms.

3# „Aš esu Klaipėda“

Klaipėdos proveržis įmanomas, tik jei jame dalyvaus visi – jaunimas, senjorai, kaimynai, namų valdos, bendruomenės, NVO ir verslas. Miesto valdymas – visų reikalas. Tik su stipria bendruomene turėsime stiprų miestą.

Todėl miesto taryba ir administracija, ten, kur įmanoma, perduos sprendimo teisę miestiečiams spręsti už save – kaip atrodys jų aplinka ir kokios taisyklės galios jų kvartale. Gyventojai ir bendruomenės perskirstys dalį miesto ūkio tvarkymo ir kultūros biudžetų. Daugiau miestiečių iniciatyvų gaus savivaldybės finansavimą. Savivaldybės švietimo, socialinių ir sveikatos įstaigų klientai ir jų atstovai bus visaverčiai atstovaujami įstaigų valdyme. Verslo asociacijos patikės miesto proveržio strategija tik jei bus įtrauktos ir išgirstos prasmingai veikiančiose patariamosiose tarybose.

1800 kampu pakeisime miesto valdymo sprendimų priėmimą. Tai neįvyks pernakt, todėl nuosekliai remsime gyventojų bendradarbiavimo iniciatyvas, stiprinsime bendruomenių pajėgumą irkompetencijas.

Kai sprendimus perkelsime iš Savivaldybės kabinetų į bendruomenę, ilgainiui Klaipėda taps atviriausiu ir demokratiškiausiu Baltijos šalių miestu.

19 Comments

  1. R.S.

    mano svajonė:paimt kalašą patraukt iš eilės per visus ten sutūpusius..Dievas visas nuodėmes nurašytų:D)

    Reply
    • Baisu

      Iš kur tiek agresijos? Jumis turėtų susidomėti policija, kol jo nors rimtai nenudėjot!

  2. sadsad

    A. Velykienė arogantiška taikosi tik įgelti. nebalsuokti už ją

    Reply
    • Savivalda

      Velykienė yra padorus ir teisingas žmogus, nemėgsta tinginių ir melagių, tokiems ji tikrai kanda 😉

  3. Klaipėdskui

    …..ir daug kas padėjo ir prisidėjo ir toliau norėjo, siūlė dirbti, o ir Seimo nario kėdė tam suteikė dar didesnes galimybes. Tik va ar noro nebebuvo …? o ir seimo nario alga ženkliai geresnė + dar aplinkos komiteto pavaduotojo priedai ir aplamai – Vilniaus verslininkai visai kitokie, ten kiti užmojai ir kitos babkės ir žmonai linksmiau tap žvaigždžių. Bėda kita – Vilniuje šansų nebėra, tad reikia bandyti nors čia – paskutiniame liberalų bastione -Klaipėdoje. Jei ne Meras, tai nors pas Vaitkų į uostą. Ekonomika ir BVP kyla, bet kam dabar lengva?

    Reply
    • Klaipedskas

      Seime irgi daug ką nuveikė, o žmonos turbūt net akyse nesat matę, juolab tarp žvaigždžių :))

  4. Vertėjas

    Bandant suvokti ir Išvertus prisistamą ką Simonas kalba ir kokią žinią siunčia, suprantu taip – „…aš atstovausiu stambujį kapitalą Achemos grupę ir padėsiu jiems su senai sukurtu projektu ” Jūros vartais”, prisišliesiu prie buvusio Klaipėdos naftos vadovo -dabar milijonieriaus M. Gusiatino (uab „Stema” ) su senai suplanuotu Memelio miesto projektu . Padėsiu uosto direkcijai prastumti A. Vaitkaus planus nes to reikia Achemos grupei (valdo pusę uosto ). Jums bėdžiai varguoliai aš neturiu nei laiko nei noro, nes vargo su jumis daug , o naudos jokios ir parodyti n4ra k1. Tad atleiskite, tuo kart pakalbėsiu su jumis apie bendruomeniškumą europoje, vaikus, mokytojus, universitetus ir mokyklas, bet iliuzijų neturėkite.. Kad Jums nebūtų abejonių, šąlia saves, iš kairės ir dešinės pasisodinu S. Budiną ir A. Velykienę kaip gyvus ir kalbančius įrodymus – JOKIŲ POKYČIŲ NEBUS!!!. ir jokių naujų komandų aš nesudarinėsiu. Tegyvuoja Liberalų korumpuotas liūnas. Mums ir taip jau apkarpė kojas Vilniuje, bet struktūra ir visas organizmas dar Gyvas. Dabar mūsų tikslas – neprarasti Klaipėdos ir IŠLIKTI, bet ne kurti.

    Reply
    • Plėtra

      Teisingai ir strategiškai Simonas šneka, be uosto plėtros, Jūros vartų, Memelio miesto vystymo Klaipėda virs nykiu bažnytkaimiu. Mieste bandoma paskleisti baimės atmosferą, parodyti, kad išorinis uostas yra baubas. Jei nebus uosto plėtros, Klaipėda ir Lietuva pralaimės konkurencinėje kovoje dėl pajamų. Šalies valdžia neatsisakys Klaipėdos uosto plėtros, nes tai vieninteliai vartai į jūrą. Be uosto plėtros ir taršios krovos nebus galima iškelti iš miesto centro. Reikia žiūrėti į ateitį ir dirbti, o ne cypti pasislėpus pakampėmis. Reikalingas drąsus ir į priekį mąstantis meras!

  5. Klaipedskas

    Simonas dar miesto taryboj būdamas turėjo daug gerų idėjų miestui, gaila kad nieks nepalaikė tada ir neprisidėjo. Tai smagu kad dar nepraėjo noras jas įgyvendint jei rinkėjai suteiks tam šansą

    Reply
    • Jis turėjo

      idėjų savo verslo draugeliams ir daugiau nieko

  6. Nerijus Rimkevičius

    Liberalai Klaipėdai vadovauja 20 metų. Kas trukdė miestą padaryti klestinčiu?

    Reply
    • Pilietė

      Visai neblogai toj Klaipėdoj gyvenasi. Jei Jums, Nerijau, gyvenime šiuo metu nelabai sekasi ir esate nelaimingas ir piktas, tai tikriausiai pats ir esate dėl to kalčiausias. Man jokia valdžua netrukdo būti laiminga ir siekti savo tikslų.

  7. Virginija

    Programa, kurioje nėra jokio atsinaujinimo, tik noras likti valdžioje.

    Reply
  8. Tomas

    Lux, kad atsinaujina! Man jie ir vėl patinka!

    Reply
  9. Klaipėdietė

    Visai gera miesto vizija, Simonas jaunas ir ambicingas, būtų visai geras meras!

    Reply
  10. Stepas

    Ar pats Gentvilas tiki ką sako? Skelbia, kad reikalinga maksimali uosto plėtra ( daugiau teršalų, didesnis uosto transporto srautas miesto gatvėmis, didesnis triukšmas, prarandamas priėjimas prie jūros, niokojama gamta, pablogintas gyvenimas Melnragės ir pietinės miesto žmonių gyvenimas ir t.t.) ir čia pat skelbia, kad mieste padaugės žmonių, pagerės gyvenimo kokybė, nors žmonės dėl to ir bėga iš miesto, kad jie nebeturi kur gyventi, iš visų pusių pramonė su savo neigiamu poveikiu gamtai ir žmogaus sveikatai. Kas dėl Memelio miestelio, tai žmonės tą teritoriją nusipirko, kad ji būtų pritaikyta miestiečiams ir turistams, o čia nori paversti kontorų alėja, kurioje vien kostiumuotas elitas dirba. Kaip matau iš Gentvilo taip pat nieko gero, paprastas miesto gyventojas ir miesto ateitis jam mažiausiai rūpi, svarbu prastumti visus projektus kas su uosto plėtra susiję.

    Reply
  11. Nojus

    Marijau, netikiu, kad nustebs- jie jau susitaikė su būsimu fiasko. Bando nors vieną kitą mandatą tokiu „atsinaujinimu” išlaikyti.

    Reply
  12. pagaliau

    Klaipėdos liberaluose pokyčiai, tad bus už ką balsuoti, o alternatyvų tikrai nematau, nes konservai čia nieko neturi, o jau valstiečiai ar kokie puteikiai tai apsaugok viešpatie…

    Reply
  13. MArijus

    Įsivaizduoju jų veidų išraiškas, kai po rinkimų pamatys kiek už juos balsavo.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This