Buvęs komisariatas: Vyriausybės išvarža

Miestas, Svarbu

Antradienio vakarą uostamiesčio kultūros bendruomenė rinksis į Klaipėdos dramos teatrą, kur vyks forumas-diskusija „Proveržis ar išvarža?“Jo metu numatoma ne tik įsteigti asociaciją „Klaipėdos kultūros bendruomenė“, bet ir aptarti viešos akcijos dėl buvusio policijos pastato perdavimo kultūros reikmėms organizavimą.

O Vyriausybės kanceliarija, atrodo, ir toliau tempia gumą dėl šio klausimo.

Žinia, Klaipėdos miesto taryba dar pernai spalį oficialiai išreiškė norą perimti minėtąjį kompleksą ir reaguojant į kūrėjų bendruomenės pageidavimus ten įkurti vadinamąją menininkų Meką. Kol privatizacijos procesą nutraukęs Vilnius vis delsė priimti sprendimus, pastatą niokojo vandalai, benamiai ir net gaisrai, tad dėl tokios padėties rugpjūčio pradžioje į daugiau nei dešimt institucijų raštu kreipėsi miesto kultūrininkai, žadėję rengti ir įvairias viešas protesto akcijas.

„Pastato klausimą kuruoja ne premjeras Saulius Skvernelis, o Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis. Dėl pastato ateities Vyriausybėje įvyko pasitarimas, kurio metu nutarta pavesti Turto bankui atlikti kaštų ir naudos analizę. Tai šiuo metu ir yra daroma. Tikėtina, kad galutinis sprendimas dėl buvusio Klaipėdos VPK pastato bus priimtas vėliausiai per mėnesį“, – rugpjūčio 1-ąją, atsakydama į „Atviros Klaipėdos“ klausimus, tvirtino Vyriausybės spaudos tarnyba.

Tad kai rugsėjo 28-ąją Klaipėdoje lankėsi A. Stončaitis, „Atviros Klaipėdos” žurnalistas jo paklausė – kada pagaliau buvo priimtas vienoks ar kitoks sprendimas dėl nykstančio pastatų komplekso. Tada jau kancleris aiškino, kad sprendimas bus priimtas „vėliausiai per mėnesį“, kai esą bus išsiaiškinta, ar negalima čia perkelti teismo.

Besibaigiant dar vienam, dabar jau kanclerio žadėtam mėnesiui, „Atvira Klaipėda” bandė išsiaiškinti, ar yra parengtas bent jau sprendimo projektas. Nuo pat pirmadienio ryto iki popietės kanclerio darbiniu telefonu nebuvo įmanoma pasiekti. Prieš 14 val. nusiuntėme klausimus Vyriausybės spaudos tarnybai. Vakarop paskambinus sulaukėme, kad atsakymas ruošiamas ir ilgai netrukus turėtų pasiekti. Antradienio rytą jo taip ir nesulaukus teko paskambinti ir paprašyti, kad jis būtų atsiųstas iki pietų. Deja… O kancleriui prisiskambinti nepavyko ir antradienį.

Paskelbus šią publikaciją pagaliau sulaukėme Vyriausybės Spaudos tarnybos atsakymo: „Informuojame, kad sprendimas dėl Jūsų minėto klausimo dar nėra priimtas”.

Gavus tokį ilgokai brandintą „išsamų” atsakymą paprašėme patikslinti, kokie dabar yra numatyti terminai sprendimui priimti.

„Terminų nėra nustatyta”, – vėliau atsakė Vyriausybės Spaudos tarnyba.

Informacija

Neogotikos stiliaus pastatų kompleksas buvo pastatytas 1862 m. Centrinėje pastato dalyje įsikūrė prisiekusiųjų teismas, dešinėje – teismo įstaigos. Čia buvo ir kalėjimo kameros. 1898 m. pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengti butai tarnautojams, atskiras sektorius moterims. Dar buvo pastatytos dirbtuvės. Nuo 1885 m. minėtame komplekse veikė Apygardos teismas.

10 Comments

  1. T

    Ir ne viename „menininku” susiburime nebuvo keltas klausimas UZ KOKIUS PINIGUS!?!
    Ai jus juk menininkai 🙂
    Kiauka….myslingiausia sios AFEROS figura isdygusi is niekur. kas cia ruosiama? per daug cia keistos pas
    lapties.
    ar barociams neustenka savo tvarto senamiestyje? ar menin8nkams neuztenka kulturos fabriko? ar negali ” MENININKAI” isikurti pustusciuose universiteto pastatuose?
    atvira klaipeda o koks jusu interesas? irgi norite skanios nemokamos duonos kaip „MENININKAI”? 🙁

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas T, galiu pakartoti tai, ką parašiau ir prie kito Jūsų komentaro apie planuojamą protesto akciją. Mes rašome apie viską. Surenkite protesto akciją ar diskusiją prieš tokius šių miestiečių norus ir planus – ateisime irgi aprašysime. Mano kaip klaipėdiečio interesas, kad šio pastato padėtis nebūtų tokia, kaip yra dabar, ir kad kuo greičiau būtų priimtas vienoks ar kitoks sprendimas.

  2. klaipedietis

    tai kad beveik nera klaipedoj likusiu kureju, visi isvazineja, ir ne del to, kad pastatu truktu, o del liberalu ir co. poziurio, kur saviems, grubliausko zmonai pvz uz 3 d rengini duoda 200000 e, o kurejams, visiems metams tik koki 10000 is kuriu jie turetu issilaikyti, susimoketi mokescius sildymus ir .t.t. kas cia gali likti? niekam cia kultura nereikalinga, proletariato miestas tapo ir tiek. tuscia ir nyku, mieste sunku zmogu pamatyti praeinanti vidury dienos.

    Reply
  3. Nojus

    Labai nesielvartaučiau, jei čia menininkai ir neįsikurtų. Investicijos begaliniai didelės miestui, koncepcija man bent miglota. Jei jau reikia erdvių kuriantiems, jų tikrai galima rasti ne mažiau vertingų. Ir pinigų sutaupytume, kuriais galėtume paremt tuos pačius kūrėjų projektus. Vis galvoju, ar LMTA fakultetams reikia tokių didelių palocių, ar ten negalėtų menininkai įsikurt?

    Reply
  4. Nojus

    Ar nevertėjo Savivaldybei šį pastatą ne už tokius baisiai didelius pinigus įsigyti- 850.000 eurų. O dabar sutarė Grubliauskas su Skverneliu ir Stončaičiu, kad aukcioną sustabdo ir perduoda miestui mainais už kitus mieste objektus, per tą laiką Vyriausybės, gal ir ne tik, galvose gimė mintis čia Teismo rūmus įkurdinti. Taigi, šiuomet ši mintis aktyviai ir vystoma. Menininkai gali likt su ilga nosimi.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Praėjusiame miesto Tarybos posėdyje svarstant sprendimo projektą dėl buvusio senamiesčio pašto patalpų Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, kad teisės aktais draudžia savivaldybėms dalyvauti aukcionuose.

  5. Pritariu

    Pritariu: menininkams niekada nebus gana, tačiau iš meno sienų nenutinkuosi, perdangų nepakeisi. Tai pirmas kartas, kai buvo sustabdytas jau vykstantis pastato, kuris yra nekilnojamojo turto vertybė ir kuris yra visiškai nugyventas, aukcionas. Tai valstybės turtas, ir dėl jo savininkas gali spręsti, kiek nori. O savivaldybė jį mums po kaklu užritins, gi ne iš savo kišenės Grubliauskas tvarkys. Kas atsakys, ar tikrai reikia? Nes savivaldybės vadai neskaičiuoja, kokių investicijų pareikalaus pašto pastatai senamiestyje ir prieš pačią savivaldybę. Taip kad , Martynai, būk ramus, yra ir svarbesnių problemų.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Tikrai nesu įsitikinęs, kad menininkai yra geriausias sprendimas šiuo atveju. Kaip ir aukciono nutraukimas. Tačiau su paveldu ir dar tokioje miesto vietoje taip elgtis negalima, ypač valstybei. Tegu įkelia teismą, bet privalo ką nors daryti. Atsiprašau, bet pasakymas, kad savininkas kiek nori tiek ir sprendžia, šiuo atveju ne vietoje. Jei tinkamai prižiūrėtų, tada ir galėtų spręsti kiek nori.

  6. fffffffffh

    Atvira Klaipeda, biski tendencingas straipsnis? Rasykit objektyviai ar Klaipedai reikia tokios kilpos ant kaklo, ar bent nutuokiat kiek investiciju reikes i si pastata? Straipsnius rasykite objektyviai, aciu Dievui jo mums neatiduoda

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Gerbiamas fffffffh, aš neteigiu, kad reikia atiduoti ar neatiduoti Klaipėdai šio komplekso. Esminis mano klausimas – kodėl nėra sprendimo, kuris vis žadamas. Keista būtų jei Jus tenkintų dabartinė pastato padėtis. Manęs kaip klaipėdiečio ji netenkina.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Turto bankas vėl parduoda buvusį teismo ir kalėjimo pastatų kompleksą

Turto bankas vėl paskelbė buvusio Klaipėdos teismo ir kalėjimo pastatų komplekso aukcioną – objekto pradinė kaina siekia 2,21 mln. eurų. ...
2023-07-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusio policijos komisariato pastatus aukcione parduos dalimis? (atnaujinta)

Jūros gatvėje esančius senuosius Klaipėdos teismo rūmus, vėliau tapusius policijos komisariatu, Turto bankas vėl ruošiasi parduoti aukcione. Pastatų kompleksas gali būti ...
2023-03-13
Skaityti daugiau

Mums rašo

Pacientai

Lapkritis. Mėnuo, kuomet minčių apie savižudybę skaičius ima augti, o per vasarą sukaupto vitamino D kiekis – palikti organizmus likimo ...
2022-11-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This