Rektoriaus rinkimai: dilema merui

Svarbu, Temos

Paaiškėjus, kad Klaipėdos universiteto (KU) rektoriaus posto pakartotiniuose rinkimuose nusprendė siekti tik laikinai šias pareigas dabar einantis Artūras Razbadauskas, alma mater Tarybai, renkančiai rektorių, vadovaujantis uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas sako rimtai svarstantis, kaip jam toliau elgtis vykstant šiam procesui, nes pretendentas yra tarp jo rinkimų komiteto kandidatų į miesto Tarybą.

Tiek ir jis pats, tiek ir A. Razbadauskas svarsto, kad situacija, ko gero, būtų komplikuotesnė jei būtų bent du kandidatai. Tačiau rektoriaus rinkimų tvarka yra tokia, kad svarbus tampa kiekvieno Tarybos nario balsas – kandidatūrai slaptu balsavimu turi pritarti mažiausiai 6 iš 9 jos narių.

Tuo metu KU Senato pirmininkas Vaidutis Laurėnas mano, kad atėjus balsavimui V. Grubliausko ir A. Razbadausko „keliai turėtų išsiskirti”.

Viename politiniame darinyje esantys Artūras Razbadauskas (kairėje) ir Vytautas Grubliauskas taip apsisunkino akademinių Klaipėdos universiteto reikalų sprendimo procesą. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nebeįeina į gyvenimo planus”

KU nuolatinio vadovo neturi nuo pernai gegužės 2 d., kai iš rektoriaus pareigų pasitraukė prof. habil. dr. Eimutis Juzeliūnas.

Spalio viduryje vykusių pirmųjų rektoriaus rinkių metu KU Tarybai nepavyko išrinkti rektoriaus. Rinkimų tiesiojoje buvo likę vienu kandidatu mažiau – KU Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vadybos katedros vedėjas prof. dr. Rimantas Stašys nusprendė nebesiekti rektoriaus posto ir atsiėmė savo dokumentus. Tad Taryba rinkosi iš Mykolo Romerio universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto doc. dr. Mariaus Lanskoronskio, Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto, Ekonomikos, verslo ir vadybos akademinio centro prof. Sigito Vaitkevičiaus, laikinojo KU rektoriaus prof. dr. A. Razbadausko, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktoriaus prof. dr. Viktoro Senčilos ir doc. dr. Stefan Kirchner iš Suomijos (Laplandijos universitetas, Arkties centras).

Pagal KU rektoriaus rinkimo tvarką Senatas turėjo svarstyti ir teikti siūlymus Tarybai dėl pretendentų į rektoriaus pareigas tinkamumo eiti rektoriaus pareigas. Balsuojant Senate daugiausiai palaikymo balsų buvo sulaukęs A. Razbadauskas.

Pirmame rinkimų ture nė vienas iš kandidatų nesurinko tiek balsų, tad buvo paskelbtas antrasis. Jame dalyvavo A. Razbadauskas ir V. Senčila, tačiau ir tada nė vienas iš jų nesulaukė reikiamo kiekio balsų. „Atviros Klaipėdos“ šaltiniai tada teigė, kad pirmajame ture A. Razbadauskas gavo 5 balsus, V. Senčila – 3, o M. Lanskoronskis – vieną. Antrajame ture tarp A. Razbadausko ir V. Senčilos išliko toks pat balsų santykis (Tarybos narys Vidas Mišeikis iš anksto buvo balsavęs tik pirmame ture).

Antradienį buvo pranešta, kad vienintelis kandidatas, nusprendęs dalyvauti pakartotiniuose rinkimuose, yra A. Razbadauskas.

Paklaustas, kodėl nebekandidatuoja į KU rektorius, V. Senčila (nuotr.) „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad tai „nebeįeina į jo gyvenimo planus”.

„Viskas kinta. Aš nei agitacija užsiimu, nei buvau agituojamas. Tiesiog nedalyvausiu ir tiek”, – sakė pašnekovas, paklaustas ar nepajuto, jog galbūt A. Razbadauskas yra labiau priimtinas ir KU bendruomenei, ir įstaigos Tarybai.

Pats A. Razbadauskas sakė besijaučiantis taip pat kaip ir pirmų rinkimų metu, nors pripažino, kad esą būtų geriau, jei rektorius būtų renkamas ne iš vienos kandidatūros.

„Buvo du mėnesiai – pakankamai laiko ir jei kas turėjo kokių nors idėjų universitetui, galėjo per tą laiką pateikti savo kandidatūrą. Konkurso sąlygos jei ir keitėsi, tai labai nežymiai, jos tikrai netapo griežtesnės. Manau, kad dabar kaip tik buvo netgi daugiau viešinama apie konkursą. Galima tik apgailestauti, kad kiti nepadavė dokumentų, bet aš juk neisiu po miestą šaukdamas ir agituodamas”, – sakė A. Razbadauskas.

Ar turėtų nusišalinti?

A. Razbadauskas po reitingavimo gruodį tapo tapo antru numeriu lapkričio pabaigoje įsteigto visuomeninio rinkimų komiteto „Vytautas Grubliauskas ir komanda” sąraše. O jo patarėja dirbanti Elida Mantulova yra numeris trys.

Paklaustas, kaip, jo nuomone, esant tokiai situacijai rektoriaus rinkimų metu dabar turėtų elgtis meras, V. Senčila, taip pat esantis kandidatu, tik Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše, nesiėmė pernelyg svarstyti šio klausimo.

„Aš manau, kad jie gerai sutaria, bet nežinau, nedalyvauju nei jų sutikimuose, nei girdžiu kaip jie bendrauja, ką planuoja. Yra universiteto bendruomenė, Senatas, Taryba, jie gali turėti nuomonę. Čia jau jų, ne mano reikalas”, – sakė V. Senčila.

„Meras turėtų spręsti. Jei būtų keli kandidatai, sakyčiau, kad gal turėtų nusišalinti, bet dabar jau pats jis turi spręsti. Tikrai nekalbėjome ta tema. Tuo labiau, kad tai nėra partija, tai tik rinkimų komitetas. Yra etiniai niuansai, manau, kad meras juos įvertins”, – savo ruožtu sakė A. Razbadauskas.

Pats meras „Atvirai Klaipėdai” sakė labai rimtai svarstantis šią situaciją ir jau padarė pirmą žingsnį – atsistatydino iš rektoriaus rinkimų komisijos.

„Tokį klausimą pats sau pirmiausiai uždaviau, todėl jau vakar pasitraukiau iš pačios rinkimų komisijos. Joje lyg du asmenys pasikeitė. Formalaus pažeidimo asmeniškai kol kas dar neįžvelgiu, nenorėčiau sieti universiteto, akademinių reikalų su kokiais nors politiniais, nors, aišku, norinčių tai daryti bus be jokios abejonės. Kita vertus, kandidatas tik vienas, tai kažkam pakenkti nelabai galiu. Bet visas aplinkybes labai rimtai vertinsiu ir galbūt pasikonsultuosiu su atitinkamomis institucijomis”, – sakė V. Grubliauskas.

Anot jo, pats svarbiausias dalykas dabar yra tai, kad KU kuo greičiau turėtų nuolatinį rektorių, nes tai dabar yra „silpnoji grandis”.

KOMENTARAS

Prof. dr. Vaidutis Laurėnas, Klaipėdos universiteto Senato pirmininkas

Į šitą reikalą aš žiūriu tiesiai (juokiasi – autor. past.). Visgi manau, kad jų keliai per balsavimą turi išsiskirti. Nes gautųsi situacija, kai ir vienas pasinaudoja savo padėtimi, ir kitas, taip padėdami vienas kitam. 

INFORMACIJA

Rektorių 5 metų kadencijai renka KU Taryba. Ji iš savo narių sudaro penkių narių rektoriaus rinkimų komisiją rektoriaus rinkimams viešo konkurso būdu organizuoti.

Pretendentų į rektoriaus pareigas susitikimui su Tarybos nariais ir universiteto bendruomene šaukiamas atviras Tarybos posėdis. Jis numatomas vasario 4 d. 

Senatas turi svarstyti ir slaptu balsavimu priima siūlymus/išvadas Tarybai dėl pretendentų į rektoriaus pareigas tinkamumo eiti rektoriaus pareigas. Tai turėtų būti padaryta vasario 7 d. 

Vėliau Tarybos pirmininkas šaukia posėdį Senato siūlymams/išvadoms dėl pretendentų tinkamumo eiti rektoriaus pareigas įvertinti. Taryba posėdyje patvirtina galutinį pretendentų į rektoriaus pareigas sąrašą.

Rektorius renkamas slaptu balsavimu specialaus Tarybos posėdžio metu. Jį planuojama surengti vasario 21 d. Rektorius laikomas išrinktu, jeigu už jį balsuoja ne mažiau kaip šeši Tarybos nariai. Jei konkurse į rektoriaus pareigas dalyvauja tik vienas pretendentas ir per pirmą balsavimą nesurenka šešių Tarybos narių balsų, pakartotinis balsavimas neorganizuojamas, skelbiami nauji rektoriaus rinkimai.

Išrinktasis rektorius pradeda eiti pareigas ne anksčiau kaip po 5 darbo dienų, bet ne vėliau kaip po 10 darbo dienų, po rinkimų datos.

KU Tarybą sudaro 9 nariai: Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas (pirmininkas), prof. dr. Darius Daunys, prof. dr. Vytautas Juščius, Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė, Klaipėdos universiteto studentų sąjungos prezidentė Vaiva Makarauskaitė, prof. dr. Arvydas Martinkėnas, AB „Klaipėdos baldai“ direktorius Vidas Mišeikis, AB „Klaipėdos nafta“ SGD paslaugų skyriaus vadovė Jurgita Šilinskaitė-Venslovienė ir prof. habil. dr. Vladas Žulkus. 

8 Comments

  1. Dėstytojas

    Gaila, kad tokiu būdu Universitetas daromas Lietuvoje pajuokos objektu. Taryba ir Tarybos pirmininkas turėjo dirbti, kad atsirastų kompetetingų kandidatų… Sėkmingas rektorius , šviesios atminties profesorius S.Vaitekūnas ne šiaip tapo rektoriumi, o buvo pakviestas kaip vienas iš kandidatų. Nesvarstau dabartinio kandidato tinkamumo, ar netinkamumo, tai KU Taryba spręs, bet noriu pasakyti, kad Taryba savo darbo neatliko, o paliko Universitetą pajuokai prieš visą Lietuvos akademinę bendruomenę. Pagal naikinimosi tempus kyla abejonių dėl Universiteto perspektyvos.

    Reply
  2. nuo tokių akivaizdžių maklių

    verčia vemt…komitetas, senatas, kandidatai…fui…

    Reply
  3. Nera skaidrumo

    Blogai manom – buvo daug kandidatu – visi neitiko, matyt ne be reikalo, nes reikejo atmust motyvacija, kad per kita konkursa ateitu vienintelis kandidatas

    Reply
  4. Ku ku...

    Liūdna, kad tik vienas kandidatas tepanoro dalyvaut. Tai, kad nėra norinčių vadovaut tik įrodo, kad KU pasmerktas žlugimui. Jokios konkurencijos, naujų vėjų ir minčių.

    Reply
    • Pirmyn tik

      Vėjų ir skersvėju buvo pakankamai. Universitetas sėkmingai eina pertvarkos keliu ir tikiuosi nesustos.

    • Tiesa tokia

      Žinokit, nepanašu, kad reikalai KU gerėtų, viskas ritasi žemyn, studentų tragiškai sumažėjo, katedros naikinamos, jungiamos, atrodo nykiai patalpos Minijos g. ir Bijūnų g., baisu žiūrėt. Dėstytojai normalūs baigia išsibėgiot, nes algos labai juokingai mažos. Tokia realybė – bedugnės link….

  5. Rasa

    Vytautas Grubliauskas. Kito mero Klaipėdai net nelinkiu. Sėkmės Jums Vytautai. Mes už Jus.

    Reply
  6. Nieko naujo

    Siaubas, visur tas Grubliauskas savus susistato, miestas merdėja, o šitas, pavadinčiau, labiausiai nevykęs meras, toliau veda miestą į stagnaciją.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This