Dabartinė valdžia partizanų vado nebepagerbs

Miestas, Svarbu

2018-aisiais, Lietuvos partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago metais, tik apkaltą jį apšmeižusiam Viačeslavui Titovui sugebėjusi suorganizuoti dabartinė Klaipėdos valdžia didvyriui skirtos atminimo lentos iki savo kadencijos jau nebepakabins. Ceremonija numatyta kovo 11-ąją, jau po savivaldos rinkimų.

Adolfui Ramanauskui-Vanagui skirta lenta šiuo metu yra pas gamintoją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šis niuansas tapo ir rinkiminės kovos dalimi – pasigirdo nuomonių, kad taip pasielgta specialiai, nes meras Vytautas Grubliauskas siekia gausios rusakalbių bendruomenės palaikymo ir nenori jai sukelti neigiamų emocijų. Tačiau pats meras tokias kalbas vadina niekinėmis bei išgalvotomis ir pirštu rodo į Savivaldybės administraciją, kuri atminimo lentos pagaminimo procesą ištempė iki penkių mėnesių.

Ilgai sprendė, ilgai gamino

Klaipėdos miesto tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija dar pernai kovą pritarė A. Ramanausko–Vanago dukros Auksutės Ramanauskaitės-Skokauskienės prašymui ant Klaipėdos universiteto (KU) Humanitarinių ir ugdymo mokslų fakulteto pastato įrengti jos tėvui skirtą atminimo lentą. Čia tarpukariu veikusiame Klaipėdos pedagoginiame institute 1937-1939 m. mokėsi būsimasis partizanų vadas.

Iki miesto Tarybos posėdžio sprendimo projektas keliavo porą mėnesių – jis buvo svarstomas tik pernai liepą. Visą šią procedūrą pagardino V. Titovo pasisakymai, kurie jam uždirbo apkaltą ir baudžiamąją bylą.

Partizano metams einant į pabaigą „Atvira Klaipėda” vis domėjosi, kada pagaliau bus pakabinta atminimo lenta.

Spalį Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis sakė, kad yra pateiktos paraiškos pirkti paslaugą pagaminti ne vieną, o dvi atminimo lentas – taip pat ir skirtą buvusiam KU rektoriui Stasiui Vaitekūnui atminti.

„Tikimės, kad procedūros apsisuks ir lentos bus pagamintos iki gruodžio 10-os dienos“, – tada teigė Kultūros skyriaus specialistas.

Gruodžio 21-ąją jis jau pripažino, kad „kalbos, kada bus oficialus atidengimas dar nebuvo“.

Atminimo lentą pagaminusios bendrovės „Artproma” Aras Martinkus „Atvirai Klaipėdai” antradienį sakė, kad atminimo lenta buvo pagaminta „dar pernai”.

Nusprendė kovo 11-ąją

Dabar jau V. Pakalniškis paaiškino, kad nuspręsta atminimo lentą partizanų vadui atidengti kovo 11-ąją. Esą ši data pasirinkta todėl, kad yra arti A. Ramanausko-Vanago gimtadienio, kovo 6 d.

„Mano nuomonė – Kodėl iki šiol nėra įamžintas Adolfas Ramanauskas-Vanagas Klaipėdos mieste?” – prieš keletą dienų tokį įrašą savo paskyroje paskelbė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Alina Velykienė, po juo pridėjusi V. Grubliausko video kreipimąsi rusų kalba.

Tačiau V. Pakalniškis tikino, kad jokio nurodymo ar spaudimo dėl datos nebuvo. Vasario 16-oji esą nebuvo pasirinkta dėl to, kad tądien ir taip bus gausu reginių.

„Kad ir kažkam to labai norėtųsi, tikrai niekaip prie to neprisidėjau. Kiek žinau, ta lenta buvo pagaminta tik gruodžio viduryje ir aš sakiau, kad kokią norit, tokią datą ir rinkitės – ar vasario 16, ar kovo 6 ar 11, man bet kuri tinkama. Kitas dalykas, kad jie lyg ir derina su Vanago dukra dar datas. Suprantu, kad kažkam būtų noras dar pakaitinti čia situaciją, bet tai yra visiškai be jokio pagrindo. Jaučiu, iš kur čia tie grybai dygsta. Mačiau ir Alinos Velykienės pasisakymą, ir rusakalbės bendruomenė atsakymą jai. Matyt, nebelieka jokių kitų argumentų, jei reikia traukti tokius niekinius ir absoliučiai išgalvotus. Pačio fizinio lentos proceso ir derinimo neįtakojau, čia jau administracijos darbas. Politiniame kontekste aš savo darbą padariau”, – komentavo V. Grubliauskas.

3 Comments

  1. Anonimas

    Tas kreipimasis į rusiaklabius, lindimas į šikną be muilo. Labai linkiu,kad Grubliausko neišrinktų

    Reply
  2. Nesvaikit.

    Na šiaip neklaidinkit,nes lentą atidenginės dabartinė valdžia,kadangi dar bus greičiausiai antrasis mero rinkimų turas.o ir dabartinės valdžios įgaliojimai dar nebus pasibaigę….

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Taip, formaliai pagal Savivaldos įstatymą tarybos įgaliojimai prasideda, kai į pirmąjį posėdį susirenka išrinkti tarybos nariai, tačiau ką tai keičia? Per rinkimus, kovo 3-iąją, bus išrinkta nauja Taryba. Ji tokios pat sudėties tikrai nebebus vien dėl keleto jos narių sprendimo nebesibolotiruoti. Gal geriau žiūrėtumėte viso šio reikalo turinį (esmę), o ne formą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This