Šiluma gali pigti tik balandį

Svarbu, Verslas

AB „Klaipėdos energija” valdyba kovo mėnesiui nustatė centralizuotai tiekiamos šilumos kainą – ji sieks 5,45 ct/kWh ir bus 6 proc. didesnė nei pernai (5,14 ct/kWh). Lyginant su vasariu ji sumažėjo 0,36 proc.

Vartotojams geresnių pokyčių galbūt galima laukti balandį, nes jau įvykęs nepriklausomų šilumos gamintojų (NŠG) aukcionas rodo, kad, pavyzdžiui, didžiausias toks šilumos gamintojas – UAB „Fortum Klaipėda” ją parduos beveik perpus pigiau nei pernai tuo metu. Trečdaliu savo šilumą balandį atpigino ir „Miesto energija”, o visgi kiti NŠG ją yra įkainoję brangiau nei prieš metus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu kovą, kai dar tikrai tęsis šildymo sezonas, NŠG už savo šilumą prašo gerokai daugiau nei prieš metus. Pačios „Klaipėdos energijos” deginant biokurą nuo 2015 m. eksploatuojamuose katiluose pagaminta šiluma per metus pabrango net 70,7 proc. – nuo 2,05 iki 3,5 ct/kWh. „Klaipėdos baldai” šilumą pabrangino 38 proc., „Pramonės energija” – 32 proc. „Fortum Klaipėda” kovą šilumą parduos 11 proc. brangiau nei pernai tuo pat metu (atitinkamai 3,15 ir 2,82 ct/kWh), „Miesto energija” – 9 proc. brangiau. Pigiausiai šiluma bus pagaminta naujajame „Klaipėdos energijos” Lypkių katilinės biokuro katile – ji kainuos tik 1,59 ct/kWh. Brangiausiai – „Klaipėdos energijai” deginant iškastinį kurą – 4,04 ct/kWh.

Tuo metu balandį Klaipėdos NŠG nusprendė pasukti skirtingais keliais – „Fortum Klaipėda” ir „Miesto energija” nusprendė gan drastiškai sumažinti savo šilumos kainas, kai kiti jų konkurentai šilumą pardavinės brangiau nei pernai. „Fortum Klaipėda” kainą, lyginant su pernai balandžiu, sumažino 46 proc. (nuo 2,77 iki 1,49 ct/kWh), „Miesto energija” – 34,2 proc. (nuo 1,95 iki 1,45 ct/kWh). Likusių NŠG pasiūlyti tarifai didės nuo 11,6 iki 40 proc. Labiausiai savo šilumą pabrangino „Klaipėdos baldai”.

Anot „Fortum Klaipėda“ pranešimo spaudai,  bendrovės šilumos kaina balandį bus 59% mažesnė nei nustatyta Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos. Ši įmonė balandį planuoja Klaipėdai tiekti iki 51840 MWh arba 76% uostamiesčio centralizuotam šilumos tinklui reikalingos šilumos.

Pranešime cituojamas UAB „Fortum Klaipėda“ direktorius Tomas Eikinas tikina, kad nauja šilumos pirkimo tvarka, įsigaliojusi šiais metais, užtikrina, kad didžiausią ir apčiuopiamą naudą dėl šilumos gamintojų konkurencijos gauna šilumos vartotojai.

„Suvienodintos konkuravimo sąlygos, vykdant šilumos gamybos veiklą, jau ketvirtą mėnesį iš eilės akivaizdžiai įrodo naujos tvarkos efektyvumą ir naudą šilumos vartotojui. Daugiausiai šilumos vartotojams gamina tas šilumos gamintojas, kuris sugeba ją pagaminti pigiausiai“, – teigia T. Eikinas.

Tuo metu „Klaipėdos energijos“ vadovas Antanas Katinas sausį tvirtino, kad naujasis reglamentavimas, dėl kurio Seimui skundėsi ir didžiųjų miestų merai ir Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija, šilumos kainą Klaipėdoje padidino apie 5 proc. Taip esą nutiko dėl to, kad NŠG iki 2019 m. šilumos pirkimo konkursuose dalyvaudavo tik su kintama kainos dalimi, o dabar ir jau ir pastoviąja. Kadangi atitinkama „Klaipėdos energijos“ kaina yra didesnė, tai esą sudaro sąlygas ir NŠG prašyti didesnės kainos bei galutiniame rezultate didina šilumos kainą, kurią sumoka vartotojai.

2 Comments

  1. Suprantantis

    Ar kam nors užkliuvo KE direktoriaus komentare, paslėpta tikroji priežastis, kodėl anot jo šiluma Klaipėdoje brango. Labai įdomi situacija susidaro: iki naujos šilumos supirkimo tvarkos įsigaliojimo NŠG šilumos aukcione galėjo padengti tik kintamąją šilumos kainos dedamąją (pagrinde kuro kainą). Tai reiškią, kad galutinė šilumos kaina, kurią mokėjo klaipėdiečiai priklausė nuo to kokios yra pastoviosios KE sąnaudos, kurias KE uždėdavo prie NŠG supirktos šilumos kainos. O pagal tai kiek mes reliai mokėjome (praktiškai dvigubai) už šilumą, darosi akivaizdu, kad KE mus apiplėšinėjo, nes VKEKK jiems tai leido daryti. VKEKK suprato, kad tai netesinga ir pakeitė tvarką ir dabar matosi, kad KE nebegali kaip anksčiau uždėti savo pastoviųjų sąnaudų vartotojams ant pečių ir privalės kažką ir greitai keisti efektyvinant savo veiklą, kad konkuruoti su NŠG. Net ir gave ES paramą biokuro katilų statybai KE vadovas nesugeba užtikrinti konkurencingos šilumos gamybos. Ir tas faktas, kad biokuras pabrango tik 30%, o galutinė šilumos kaina anot A.Katino pabrango tik 5%. Tuo tarpu KE šilumos kaina šoko iki 70 %. O tai, kad Lypkių katilas kovo mėn dirbs/nedirbs už tokią „mažą” kainą, priklausys nuo „sėkmingos” bandomosios katilo eksploatacijos po statybos užbaigimo. Kylą klausimas, kodėl tas pats katilas balandžio mėn. šilumos kainą pakėle beveik dvigubai. Kainų dempingavimas – nusikaltimas, netik konkurencijai, bet ir žalingas įmonės veiklai, nes sąnaudas, kurių nepadengs šilumos kaina reikės dengti iš pelno. Akcininkai esame mes visi klaipėdiečiai, reiškia akcininkai ir padengs… Su tuo ir sveikinu mūsų jauną demokratiją.

    Reply
  2. Vardan tiesos

    „Fortum Klaipėda” gruodžio. sausio ir vasario mėnesiais, kai miestui reikia daugiausia šilumos, tą šilumą pardavinėjo daugiau nei 10 proc. brangiau, negu prieš metus. Nors kuras (šiukšlės) jiems nebrango, priešingai nei kitiems biokurą deginantiems gamintojams. Priminsiu, jog biokuro kaina per metus šoktelėjo 30 proc. Taigi, kad „Fortum” vėlyvą pavasarį nuleis kainas, lėmė ne jų noras mažiau nuplėšti iš klaipėdiečių, o tai, kad „Klaipėdos energija” Lypkiuose (šalia „Fortum Klaipėda” jėgainės), paleido savo naują biokuro katilą, kuris kovą gamins šilumą už 1,59 ct/kWh., kai tuo tarpu esą „sumažinta” „Fortum” kaina lieka 3,15 ct/kWh. Tik du kartus brangesnė 🙂
    Kaip sakoma, „Fortum” praleido progą patylėti…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Orai

Šilumos dar teks palaukti

Pirmoji balandžio mėnesio pusė buvo drėgnesnė už normą, praneša Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba. Daugiausia kritulių teko šiaurės rytiniams rajonams, ypač per ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This