10 svarbių patarimų rinkimams

Nuomonės

Rytas Staselis
2019-03-03

Komentarų: 0

Praėjusį kartą mėginau paaiškinti, į kurią maždaug už save ir savus agituojančią pusę jums derėtų atkreipti dėmesį. Gavosi kažkaip keistai, tarsi – atžagaria ranka. Kita vertus, globali žiniasklaidos kompetencijų organizacija „Intrernews”, kurios dalis Vilniuje esu, bendradarbiaudama su Atsakingos žiniasklaidos centru Rygoje ir Lietuvos LRT, sudėliojo viską daug išsamiau ir puikiau.

Taigi: kaip reaguoti į kandidatų pažadus? Jie gana dažnai būna vienodi, grįsti įvairiose šalyse patirta rinkėjų reakcija, tačiau mums visiems svarbūs atsakymai – kaip mes galėtume į galimą mūsų smegenų plovimą reaguoti. Turėkite kai kurias pastabas galvoje šį sekmadienį ir iki pat vėlyvesnio pavasario eidami balsuoti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Politikai dažnai siekia mums įpiršti įvaizdį, „Aš – pažįstamas, todėl patikimas”, todėl derėtų už mane jums balsuoti.

Svarbu eiti į gyvus susitikimus su kandidatu, užduoti rūpimus klausimus, nesuteikti pasitikėjimo be pagrindo. Pasidomėkite, koks žmogus slepiasi už rinkiminių plakatų ir šūkių. Būtina išsikelti sau klausimą, ar politikas su visuomene bendravo ir rūpinosi gyventojų problemų sprendimu visada, ar tik prieš pat rinkimus.

Jie tvirtina, esą „Aš esu ne politikas”, todėl visi, kuriems klasikinė politika nusibodo, turėtų pasirinkti kažin ką nauja.

Kad ir kaip kandidatai bando atsiriboti nuo politikos, jie kandidatuoja į politinius postus ir tapę merais, Seimo ar savivaldybių tarybų nariais, užėmę prezidento postą, tikrai negalės sakyti, kad jie nėra politikai ir politika neužsiima. Be to, verta prisiminti, kad norėdami įgyvendinti savo rinkiminius pažadus, politikai turės kalbėtis su kitomis politinėmis jėgomis, net jeigu nuo jų prieš rinkimus atsiriboja.

Jie stengiasi įpiršti mums idėją – „Aš – tas, kuriuo turi patikėti”.

Klausykitės, ką sako politikas ir stebėkite, ar jis nekalba vien tik lozungais ir klišėmis. Ar žada tik pokyčius, bet nepasako, ką ir kaip ketina konkrečiai keisti? Ar jo žadami pokyčiai apskritai yra įgyvendinami.

„Aš – savas”

Tai, kad politikas yra kilęs iš to paties miesto ar kaimo, arba kad jis tos pačios tautybės kaip ir jūs, dar nereiškia, kad jis jus visiškai supranta ir kad jo patirtis buvo identiška jūsų patirčiai. Pasistenkite pasidomėti politiku giliau, sužinoti, kokie žmonės jį supa, iš kokios aplinkos jis atėjęs, kokius darbus dirbęs, kokios jo tikrosios, o ne deklaruojamos vertybės.

„Aš žinau, ko tau reikia” (ta prasme ligi pilnos laimės)

Rinkiminiai šūkiai ir kalbos – tik fasadas, žiūrėkite, kas yra už jo. Ar kandidato elgesys ir gyvenimo pasirinkimai atitinka tai, apie ką jis kalba? Ar pats nebuvo teisiamas dėl korupcijos, o dabar žada su ja kovoti?

„Aš – tinkamiausias šiai tautai”

Kaip nepasiduoti manipuliacijai? Ieškokite tikrų žmonių, o ne jų įvaizdžių. Stebėkite, ar nėra dirbtinai keliami konfliktai, ar kandidatas žada visus apginti ir visais pasirūpinti – užduokite sau klausimą, ar tai yra įmanoma.

„Aš – sprendimas viskam”

Visada verta bent akimirką susimąstyti, ar tai, ką žada politikas, yra įgyvendinama. Ar tikrai įmanoma, kad bus išspręstos visos problemos, o pensijos ir atlyginimai augs dvigubai? Ar politikas jau yra išsprendęs konkrečias problemas, ar tik kalba apie jų sprendimą?

„Aš – palaikomas ir populiarus”

Visada pravartu atkreipti dėmesį, kas palaiko politikus – ar tai yra anonimai, ar realūs žmonės, ar jūs tuos žmones pažįstate? Kokie yra jų argumentai, ar jie remiasi tik „patinka – nepatinka“? Ar tie palaikytojai patys priklauso politinei jėgai, ar jie patys kandidatuoja?

„Aš – savaime geresnis”

Užduokite sau klausimą, ar kažkuri asmeninė kandidato savybė yra lemiama pareigose, į kurias jis pretenduoja? Ar jums iš tiesų rūpi kandidato amžius, šeimyninė padėtis, kilmė, ar visgi jums labiau rūpi jo gebėjimai ir kompetencijos?

Kova be taisyklių

Prieš atiduodami savo balsą, atidžiai perskaitykite rinkimų biuletenį, ar tikrai balsuosite už tuos, už kuriuos ruošėtės? Jeigu rinkimų kampanijos elementai jus smarkiai erzina, galbūt tai – konkurentų darbas? Tikrinkite, ar jums į rankas patekę leidiniai nėra reklaminio pobūdžio, ar jie objektyvūs.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Politika

Rinkėjai sulauks dviejų pranešimų apie rinkimus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, jog rinkėjams pradedami platinti pranešimai apie rinkimus. Šiemet rinkėjai turėtų gauti iš karto du lapelius. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This