Paskutinės deklaravimo dienos: sustiprink „Atvirą Klaipėdą”

Be kategorijos

Kovo 20-ąją oficialiai prasidėjęs 2018 m. pajamų deklaravimas eina į pabaigą. Šis iki gegužės 2 d. trunkantis procesas apima ir galimybę pateikiant deklaraciją nepelno siekiančioms organizacijoms skirti 2 proc. savo jau sumokėto gyventojų pajamų mokesčio.

„Atvirą Klaipėdą” valdanti VšĮ „Klaipėda atvirai” taip pat yra nepelno siekiantis juridinis vienetas, galintis gauti tokią paramą. Taigi, vien keletu kompiuterio mygtukų spustelėjimu Jūs galite prisidėti prie „Atviros Klaipėdos” misijos, nes pagrindinės mūsų pajamos – skaitytojų parama (tik rinkimų laikotarpiu buvome įsileidę politinę reklamą). Taip palaikyti mus galite NEIŠLEISDAMI NĖ CENTO!

Jei nuolat skaitote „Atvirą Klaipėdą” ir dar nė karto jos neparėmėte euru ar doleriu, kaip tai daro kiti visiškai laisvos žiniasklaidos norintys ir ją vertinantys klaipėdiečiai, tai užpildykite bent 2 proc. gyventojų pajamų mokesčių deklaraciją, nes nieko nekainuoja, o ir padaryti tai yra labai lengva. Martyno Vainoriaus nuotr.

Praėjusiais metais užpildydami deklaracijas prisidėti prie „Atviros Klaipėdos” gyvavimo nusprendė 103 mūsų bičiuliai. Dėka jų Mokesčių inspekcija mums pervedė 2705,04 Eur. Pagal šią sumą mes pernai buvome 918 vietoje tarp visų Lietuvos paramos gavėjų.

Kaip ir už visą mums suteiktą paramą, taip ir už šiuos pinigus mes atsiskaitome viešai. Vidutinės mėnesinės „Atviros Klaipėdos” išlaidos pernai sudarė apie 2100 eurų. Iš Mokesčių inspekcijos pervestos paramos išleidome 808 eurus – įsigijome nešiojamąjį kompiuterį, kompiuterinę pelę ir išorinį diską. Likusią sumą palikome tiems atvejams, jei vėl reikėtų investuoti į darbinę techniką, nes kiti šiuo metu naudojami kompiuteriai, telefonai ir fotoaparatas yra žurnalistų asmeniniai daiktai.

Praėjusių metų patirtis rodo, kad vidutiniškai viena užpildyta deklaracija mums atnešė 26 eurus paramos. Šiuo metu per mėnesį be jokių investicijų į reklamą sulaukiame jau daugiau nei 81 000 unikalių skaitytojų („Google analytics” duomenys).

Tad, bičiuliai, net ir neišleisdami nė cento Jūs galite sukurti ypač stiprią, tik Jums ir viešajam interesui tarnaujančią žiniasklaidos priemonę, kuri ir toliau kas mėnesį atsiskaitys už kiekvieną išleistą centą.

Šiuo metu, kai „Atviroje Klaipėdoje” nuolat dirba tik du žurnalistai, vidutiniškai per mėnesį paskelbiame apie 100 unikalių publikacijų. Kiek paskelbiame atsiųstų naujienų ir pranešimų niekada net neskaičiavome… Tačiau tokio darbo apimtys ir esami žmogiški bei finansiniai resursai neleidžia užsiimti daug laiko reikalaujančia tiriamąja žurnalistika, nors temų jai tikrai netrūksta… Nuolat dirbdami tik dviese negalime reaguoti ir į visus prašymus.

Labai lengva įsivaizduoti, kokią žiniasklaidos priemonę galite sukurti vien prisijungę prie Mokesčių inspekcijos deklaracijų puslapio ir per kelias minutes užpildę 2 proc. JAU SUMOKĖTO gyventojų pajamų mokesčio paramos skyrimo formą (į deklaraciją FR0512 įrašę VšĮ „Klaipėda atvirai” kodą 304604556).

Jei tai padarys bent 5 proc. mūsų skaitytojų – 4 000  žmonių – tai virstų daugiau nei 100 tūkst. eurų!

Toks biudžetas užtikrintų ne tik tiriamąją žurnalistiką, bet ir būtų galima galvoti apie naujas turinio kūrimo formas – tiesiogines kokybiškas transliacijas, nuolat vykdomus debatus, kuriuose politikai bei kiti viešojo sektoriaus atstovai turėtų aiškinti savo sprendimus bei atsiskaityti už savo darbus ir kt.

Tačiau žinome, kad itin stiprūs „konkurentai” prašant tokios paramos yra gyvūnų prieglaudos, įvairius ligonius remiančios organizacijos, darželiai, mokyklos, gydymo įstaigos. Tikrai neprašome nuskriausti jų, tik norime atkreipti dėmesį, kad skiriamą paramą galima padalinti – deklaracijoje galima įrašyti ir daugiau paramos gavėjų, svarbu, kad jiems tektų ne mažiau nei 10 Eur sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (mažesnės sumos Mokesčių inspekcija tiesiog neveda).

Taip pat svarbus niuansas yra tai, kad ir pateikus tokią deklaraciją bet kada iki gegužės 2-osios galima pakeisti savo valią įrašant kitą paramos gavėją ar papildant ją dar vienu ir atitinkamai padalinant pajamų mokesčio procentus.

Anot Mokesčių inspekcijos atstovų, 2019-ieji yra paskutiniai metai, kai dar galima pildyti ir tokias popierines deklaracijas. Tad iki pat gegužės šalia „Atviros Klaipėdos” banko kortelių skaitytuvo mano kuprinėje nuo šiol bus ir tokių deklaracijų formos – norintieji taip paremti galės jas užpildyti, o mes pasirūpinsime jų išsiuntimu.

„The Washington Post” naudoja labai taiklų šūkį – „Democracy Dies in Darkness” ( „Demokratija miršta tamsoje”). Kiek bus tos šviesos, priklauso nuo kiekvieno iš mūsų.

Savo ruožtu galiu priminti ne vienam ir ne kartą jau duotą pažadą, kad „Atvira Klaipėda” VISADA vadovausis ir Volterui priskiriama mintimi: „Aš nesutinku su tuo, ką sakai, bet kovosiu iki mirties už tavo teisę tai sakyti”. 

Tad bičiuliai, investuokite neskirdami nė cento į Jūsų teisės žinoti gyvavimą ir gynimą!

8 Comments

  1. ryst1966

    Done

    Reply
  2. Kablys

    Atlikta! 🙂 Didžiuojuos tuo, ką darote.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū labai! Tokie žodžiai įkvepia ir suteikia papildomos motyvacijos.

  3. Klaipedietis

    Palaikome, taip ir toliau!

    Reply
  4. Žmogus

    DONE

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū labai!

  5. Apgailėtina AK

    Jo jo Grubliausko ir jo pakalikų spaudą paremkit. Galit sekt pasakas apie nešališkumą, bet mes visimatėm kaip jūsų žurnalistė (sovietinė žurnalistė) be muilo per rinkimus visomis išgalėmis lindo Grubliauskui į ten kur nelenda.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This