Prasidėjo Viačeslavo Titovo teismas

Fotoreportažai, Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Klaipėdos apylinkės teismo teisėja Violeta Balčiūnienė antradienio rytą pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje buvusiam Klaipėdos miesto tarybos nariui ir vėl į ją išrinktam Viačeslavui Titovui yra pareikšti įtarimai dėl įžeidžiančių atsiliepimų apie partizanų vadą Adolfą Ramanauską – Vanagą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Politikui gresia atsakomybė pagal tris Baudžiamojo kodekso straipsnius: dėl mirusiojo atminimo paniekinimas, dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę ir dėl viešo pritariamo tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.

Sprendimas pradėti ikiteisminį tyrimą prokuratūroje buvo priimtas po to, kai viešojoje erdvėje pasirodė informacija, jog 2018 m. liepos 18 dieną V. Titovas miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu svarstant klausimą dėl partizanų vado Adolfo Ramanausko – Vanago atminimo įamžinimo  pareiškė kad jo iniciatyva buvo nužudyti 8000 piliečių ir vaikų, o pats Vanagas asmeniškai skelbdavo mirties nuosprendžius. Šią informaciją jis taip pat publikavo ir savo socialinio tinklo paskyroje.

Pasak kaltinimą byloje palaikančio Simono Genio, V. Titovui už tai gresia iki dviejų metų nelaisvės.

Prieš prasidedant teismui šalia I. Kanto ir S. Daukanto gatvių sankryžos piketą surengė „Eglės” seniūnaitė Virginija Jurgilevičienė, dažnai įvairiuose piketuose dalyvaujantis Virginijus Partaukas ir dar vienas klaipėdietis. Į posėdį be jų atėjo ir teismuose reikalų jau turėjęs Olegas Titorenko ir dar keletas žmonių. Posėdyje taip pat dalyvauja Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas, žurnalistas, apžvalgininkas Marius Laurinavičius. Byla nagrinėjama beveik pilnoje salėje – nemažą dalį joje esančių žmonių sudarė ir žurnalistai.

Partizanų vado dukra Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė, kaip nukentėjusioji, į bylos posėdį neatvyko ir prašė ją nagrinėti jai nedalyvaujant. Teisėja pagarsino jos kreipimąsi, kuriame moteris teigė, kad „niekšiškas Titovo siekis apjuodinti, paniekinti” jos tėvo atminimą sukelia jai daug moralinio skausmo, kuris atsiliepia ir sveikatai. Anot jos, siekis paniekinti A. Ramanausko-Vanago  atminimą, pasėti nesantaiką tarp tautų yra KGB metodika. Civilinio ieškinio šiame procese ji neteiks.

V. Titovas savo ruožtu teigė pasinaudosiantis teise parodymų neteikti – juos surašė ir pateikė teismui.

Kaltinimo skaitymas užtruko daugiau nei pusvalandį.

„Ne iki galo supratau kaltinimo esmę, su juo nesutinku. Suprasti sudėtinga. Kaltės visiškai nepripažįstu”,  – po to pareiškė V. Titovas, kartu pabrėžęs, kad į klausimus atsakinės tik raštiškai.

Kaip specialistas pasisakęs A. Anušauskas teigė, jog surinkus dokumentalius įrodymus nustatyta, jog A. Ramanauskas – Vanagas maždaug dvi savaites birželį-liepą buvo vieno iš 18 vyrų būrio vadu, kuris vykdė valstybinio turto apsaugą Druskininkuose. O sovietinis teismas detaliai nagrinėjo šį epizodą. A. Ramanauskas-Vanagas tada paaiškino, kad šis būrys jokių baudžiamųjų veiksmų nevykdė.

„Jokių duomenų apie jo dalyvavimą holokauste nėra ir negali būti. Visuose pietinės Lietuvos miesteliuose istorikai yra detaliai ištyrę ir dalyvius, ir aukas. Visą tą laiką Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo pradinės mokyklos mokytojas”, – sakė Seimo narys, pagal surinktą dokumentinę medžiagą parašęs knygą „Aš esu Vanagas”.

Pasak jo, tariamai nužudytų 8 000 žmonių skaičius atsirado iš sovietiniam teismui pateiktos KGB pažymos, nors pačioje byloje nebuvo tokių įrodymų, kurių jau reikėjo, nes buvo 1957 metai, „nebe Stalino laikai”.

„KGB skyriai nepateikė jokių duomenų bylai apie tokius nužudytus asmenis. Buvo tik surinkta apie 300 mirties aktų. Daugiausiai jų žuvo už Vanago rinktinės kontroliuotos teritorijos ribų. Jam konkrečiai priskyrė dviejų – apylinkės pirmininko ir MGB agento sušaudymą, dėl trijų pasipriešinimo dalyvių ir šešių liaudies gynėjų karo teismų ir dar porą epizodų. Apie aštuonis tūkstančius jokių kalbų nėra, bet byloje ir nuosprendyje liko ta KGB pažyma su 8 000″, – sakė A. Anušauskas.

Prokurorui paklausus, kokie buvo pagrindiniai A. Ramanausko-Vanago veiklos motyvai, istorikas sakė, kad toje pačioje byloje partizanų vadas minėjo, jog tai buvo matyti sovietinio režimo žiaurumai ir bandymas jį patį užverbuoti.

Jis priminė, kad okupantai vykdė ir tokias akcijas, kai apsirengdavo partizanų uniformomis ir specialiai žudydavo taikius žmones, kad diskredituotų kovotojų už laisvę autoritetą.

„Adolfas Ramanauskas buvo iš tų vadų, kurie siekė, kad labai preciziškai būtų vykdomi karo lauko teismai, kad taisyklės būtų kuo griežtesnės, apsunkinančios vienasmeniškų sprendimų priėmimą. Karo lauko teismą galėjo organizuoti būrio partizanai, pasitelkę tris jokių nuobaudų neturinčius partizanus, turėjo surinkti įrodymus, o nuosprendį turėjo patvirtinti aukštesnis vadas. Adolfui Ramanauskui galėjo tekti tvirtinti tokius nuosprendžius, kai jis buvo žemesnis vadas, bet tokių duomenų neturiu. Net jei patikėti KGB duomenimis, okupantų nuostoliai po jo inicijuotų taisyklių sumažėjo”, – sakė parlamentaras.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”75835,75836,75837,75838,75839,75840,75841,75842,75843,75844,75826,75845″ img_size=”gallery”][/vc_column][/vc_row]

4 Comments

  1. VOK IETIS

    Parama Titovui.

    Reply
  2. Arunas

    Baisu kiek dar like yra priesu .ir ju pakaliku pakliuna i valdzia

    Reply
  3. Neklastokit istorijos.

    Titovas visų pirma pasakė, kad nesutinka su tokiomis savivaldybės lėšų išlaidomis, kaip atminimo lentų prieštaringai vertinamiems pokario veikėjams, statymas. Ir buvo teisus. Jeigu jau taip norima įamžinti pokario įžymybes (kurios, pasirodo, tuomet vadovavo 18-kos vyrų būriui 2 savaites ir dėl to dabartiniu metu paskelbtos tikraisiais pokario Lietuvos vadovais /girdėjau tokias kalbas:D)/), tai gal tegul susimeta šio žmogaus giminės ir tie beretiniai kurie va, stovi su vėliavom? Kodėl miestiečiai iš savo juokingai mažų pajamų turi dar ir tokiems dalykams duoti savivaldybės pinigus?

    Reply
    • Gintas

      Siūlyčiau Titovui peržiūrėti Grybauskaites disertacija. „Klasiniai priešai socialistinę reformą bandė sustabdyti žiauriais teroro aktais, gąsdinimais, šantažu, partinio ir tarybinio aktyvo, kolūkinio judėjimo organizatorių naikinimu. Nuo klasės priešų rankos paskutiniais metais žuvo virš 13 tūkst. žmonių.” Is drg. D.Grybauskaites rastu. Čia apie” didžiuosius partizanus ” Keista, apie partizanus pvz Jugoslavijoje visi girdėjo, vokiečiai net papildomas pajėgas siuntė, o kiek Lietuvos partizanai sunaikino karinių objektų, traukiniu? Kiek išlaisvino lietuvių? Tai kokie tie jų žygdarbiai?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos prioritetas - smarvė*

Spyglys negali nepritarti visų sričių žinovės, aktyvistės, visuomenės veikėjos ir žymios politologės Virginijos Jurgilevičienės mintims, išsakytoms iš Klaipėdiečių tribūnos ketvirtadienį ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

ELTA

Laurynas Kasčiūnas: už maistą susimokėję daugiau žinosime, kad čia nebus rusiškų tankų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas mano, kad norint reikšmingai sustiprinti šalies saugumą, krašto apsaugai reikėtų ...
2024-02-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This