Statybas senamiestyje pradeda nuo skolų

Miestas, Svarbu

Statybas, kuriomis senamiestyje prasidėtų buvusios Junkerių gatvės atkūrimas, planuojantys verslininkai turi beveik 60 tūkst. eurų žemės nuomos mokesčio skolą Klaipėdos savivaldybei, dėl kurios bylinėjamasi jau ir teisme.

Sklypo nuomotojams atstovaujanti teisininkė teisme tikino, kad bendrovė nėra vienadienė ir tikrai numato sumokėti skolą bei pradėti įgyvendinti projektą, tačiau prašo leisti tai padaryti per 20 mėnesių. Savivaldybė su tokiu prašymu sutinka, tačiau nori papildomos garantijos dėl tokių įsipareigojimų vykdymo.

5,58 aro ploto sklypas Sukilėlių g. 3 planuojama pastatyti 1075 kv. m ploto pastatą. R. Staševičiūtės projektavimo firmos „Pilis” vizualizacija

Jau pristatė priešprojektinius pasiūlymus

„Atvira Klaipėda” beveik prieš porą savaičių rašė, kad sklypus Sukilėlių g. 3 ir 5 yra išsinuomojusios bendrovės „AAC groups” ir „Alingra”, kurias valdo tas pat savininkas – Alian Abou Chaaya. Jų užsakymu R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis”, projektui vadovaujant Edmundui Andrijauskui, pradėjo projektuoti du gyvenamuosius pastatus su komercinės paskirties patalpomis.

5,58 aro ploto sklypas Sukilėlių g. 3 planuojama pastatyti 1075 kv. m ploto pastatą, į kurio sklypą įvažiavimas būtų iš Sukilėlių gatvės. Įvažiavimas projektuojamas per formuojamą bromą. Automobilius numatoma statyti sklypo viduje, taip pat kaimyniniame sklype Sukilėlių g. 5.   Pastatas numatomas dviejų aukštų su mansarda ir antresole.  „Atsižvelgiant į aplinkinių statinių aukštingumą” pastato aukštis iki karnizo būtų 8 metrai. Pirmame aukšte numatomi 5 turtiniai vienetai, du iš jų per du aukštus. Antrame aukšte numatomi 3 atskiri turtiniai vienetai. Mansardoje – 4 turtiniai vienetai, trys iš jų su antresolėmis.

Sklypas Sukilėlių g. 5  yra 3,3 aro ploto. Jame numatoma statyti 287 kv. m ploto pastatą, sublokuotą su pirmuoju, iškilsiančiu gretimame sklype. Jo aukštis būtų identiškas. Pirmame ir antrame aukštuose numatoma po vieną turtinį vienetą. Mansardoje numatomi du turtiniai vienetai, vienas iš jų su antresole.

Dėl šių projektinių pasiūlymų Lietuvos piliečių sąjunga kreipėsi į projektuotojus, Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos skyrių bei Kultūros paveldo departamento direktorių, nes projektai esą yra nesuderinami su Klaipėdos istorinės miesto dalies architektūra.

Žada mokėti dalimis

Klaipėdos apygardos teisme praėjusią savaitę baigta nagrinėti byla, kurioje uostamiesčio savivaldybė siekia iš „AAC groups” prisiteisti 57 968 Eur skolą ir delspinigius už sklypo Sukilėlių g. 3 nuomą.

Sklypą Sukilėlių g. 3 išnuomoję verslininkai įsiskolino dešimtis tūkstančių eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bylą nagrinėjančią teisėją Kristiną Domarkienę šalys informavo, kad derino taikos sutartį, tačiau galutinai to nepavyko padaryti dėl procedūrų savivaldybėje. Tačiau savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vyriausiasis specialistas Linas Ališauskas patikino, kad pritariama „AAC groups” prašymui leisti išmokėti skolą per 20 mėnesių.

Jis tik paprašė, kad teismo sprendime būtų numatyta sąlyga, jog praleidus nors vieną įmokos sumokėjimo terminą Savivaldybė įgautų teisę kreiptis į teismą dėl vykdomojo dokumento išdavimo visai likusiai sumai. Tokia praktika esą jau yra suformuota vienoje iš išnagrinėtų analogiškų bylų. Teisininkas tikino, kad verslininkai neturėtų bijoti, jog dėl vykdomojo rašot bus kreipiamasi jau ir tuo atveju, jei sumokėti būtų vėluojama vieną dieną, nes „per vieną dieną ar savaitę informacija greitai nesuvaikšto”.

„AAC groups“ atstovė advokatė Lina Šimė teismą tikino, kad bendrovė yra pasiryžusi mokėti po beveik 2 900 eurų kas mėnesį ir laikytis grafiko.

„Skolą pripažįstame, dėl to ginčo nėra. Pagal detalųjį planą suformuoti sklypai Sukilėlių gatvėje turėjo būti išnuomoti vienam savininkui, kad būtų vystomi kompleksiškai. Tačiau jie buvo išnuomoti skirtingiems asmenims. Iškart po nuomos sutarties buvo kreiptasi į gretimus sklypus išsinuomojusią bendrovę „Eko žaliavos”, kaip susitarti dėl bendro pėsčiųjų tako, inžinerinių tinklų ir kitos infrastruktūros. Jokio atsakymo nesulaukėme, tai stabdė projekto vystymą. Pasikeitėme projektiniais pasiūlymais, su jais nesutiko, atsisakė pasirašyti. Bendro konsensuso nepavyko surasti, bet į teismą nesikreipiame”, – dėstė advokatė.

„Eko žaliavos” yra išsinuomojusi penkis gretimus, palei būsimą Junkerių gatvę esančius sklypus (Sukilėlių g. 7, 9, 11, 13, 15), kurių plotas siekia nuo 2,7 iki 4,2 aro.

L. Šimė tikino, kad „AAC groups“ jau yra „daug investavusi” į projektą: atlikti archeologiniai tyrinėjimai, parengti projektiniai pasiūlymai, kurie pateikti derinimui į „Infostatybą”.

„Tai tikrai ne vienadienė įmonė, kuri nesiruošia nieko daryti. Norima kuo greičiau pradėti statybą, gauti pajamas, atsiskaityti. Įmonė jauna, 2017 metų finansinė atskaitomybė rodo, kad ji tada dar nesugeneravo pajamų, patyrė 24 000 eurų nuostolį. Jei teismas neatsižvelgtų į prašymą, bendrovė bankrutuotų, projektas žlugtų ir Savivaldybės mokėjimo negautų. Prašome leisti, kad ir lėtesniu startu pradėti daryti įmokas”, – teigė advokatė, anot kurios, „AAC groups“ jau padarė 4 289 Eur įmoką.

Teismas šią bylą išnagrinėjo iš esmės ir sprendimą skelbs gegužės pradžioje.

Savivaldybės atstovų teigimu, kita Alian Abou Chaaya „Alingra”, įmonė, besinuomojanti sklypą Sukilėlių g. 5, už jį skolos šiuo metu neturi. Už žemės nuomą visi pinigai patenka į savivaldybės biudžetą.

KOMENTARAS

Egidijus Žutautas, UAB „Eko žaliavos” komercijos direktorius

Daug kartų kviečiame kaimynus į visus susitikimus, tikrai vyksta tos derybos. Bendravimas vyksta per advokatus, bet jis vyksta. Sutarimo nėra, nes ir jie kažkokių sąlygų nori. Bet kad ir savivaldybė mums nederina projektinių pasiūlymų. Viena ką mes, jie nori, galime prisigalvoti visokių sprendimų, bet kai kas dar netinka ir Savivaldybei, reikia derinti su visomis institucijomis.

Savo projektiniams pasiūlymams esame gavę pastabas, ruošiame atsakymus. Tomo gatvėje turi iškilti viešbutis, antra dalis jo būtų Sukilėlių gatvėje, o kita dalis čia būtų butai. Vasarą turime pradėti archeologinius tyrimus Sukilėlių gatvės sklypuose, Tomo gatvėje jie dar nebaigti. Ten jau turime visų esamų tinklų iškėlimo brėžinius, laukiame statybos leidimo, kuris leistų tai padaryti.

Patys visus nuompinigius mokame, gal truputį vėluojame, bet mokame.

5 Comments

  1. Lina

    Na visai nerimtai tokie reikalai atrodo. kaip toks skolininkas dar statys…Pradės ir griuvenas vidurymiesto paliks. Na reikia tokiems projektasm užkirsti kelią. neturi pinigų, nestatyk. pirma sumokėk skolas.

    Reply
  2. abejojantis

    jei čia dviejų aukštų pastatas su mansarda, tai matyt jau man su akimis kažkas darosi – turbūt dvejinasi 🙁

    Reply
  3. Vėtra

    O kas tikėjo , kad pastatas bus pritaikytas senamiesčiui ar visuomenės poreikiams ? Naivuoliai. Eilinis griozdas – šašas senamiesčio širdyje.

    Reply
  4. Projektuotojas

    Komercinės paskirties sklype negali būti projektuojami gyvenamos paskirties pastatai. Kas čia suklydo, ar projektuotojai -Architektų rūmų ekspertai !!! ar žurnalistas, ar statytojas atskleidė slepiamą melą, kad pardavinės butus, o iš tikrųjų bus visai kas kita.

    Reply
    • Anonimas

      Dalis būsimų butų įvardinta kaip poilsio patalpos. Senamiestyje. Bet pastato paskirtis ir architektūrinė mintis – komercinė 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This