Turgaus aikštės projektą lydi abejonės

Miestas, Svarbu

Gretė Maziliauskaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2019-07-04

Komentarų: 2

Ir miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariams, svarsčiusiems sprendimo projektą dėl paraiškos gauti europinę paramą Senojo turgaus aikštės rekonstrukcijai, kilo klausimų, susijusių su automobilių stovėjimo vietomis. Taip pat pasidalinta abejonėmis, kad mokesčių mokėtojų pinigais gali būti sukurta nauda būsimam investuotojui.

Preliminariai skaičiuojama, kad Senojo turgaus aikštės, paviljono ir aplinkinių gatvelių rekonstrukcija atsieis apie 3,2 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Sprendimo projektą pristačiusi Savivaldybės administracijos Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė pabrėžė, kad aikštė, kaip ir seniau, turėtų būti skirta tik viešiems poreikiams, o ne likti erdve automobiliams statyti.

„Kadangi augau šalia, tai ten visada buvo skirta viešiems renginiams. Kai arkliai su prekėmis išvažiuodavo, mes ten žaisdavom visi futbolą“, – E. Jurkevičienei pritarė komiteto narys Rimantas Taraškevičius.

„Jokiu būdu nėra taip, kad nepritariu vystymuisi ar tvarkymui, priešingai – mes turėtumėm visomis rankomis eiti į priekį, tačiau  neturint išsamios informacijos apie projektą, nedera priiminėt sprendimus”, – sakė komiteto narys Arvydas Vaitkus.

Jam kilo klausimų dėl Turgaus akcijų emisijos, besikeičiančių prekeivių parduodamų produktų kainų – esą savivaldybė neturėtų „darytis iš to komercijos“ didindama prekiautojams nuomos kainą aikštėje.

„Teikiant komitetui medžiagą, ji turi būti tokia išsami, kad nekiltų klausimų. Gavus tik epizodą, negalima imti ir susidaryti pilno vaizdo ir priimt galutinio sprendimo“, – sakė A. Vaitkus.

Tuo metu valdančiosios daugumo atstovas Vytis Radvila atkreipė dėmesį, kad vienu iš projekto etapų numatoma sutvarkyti dengtą paviljoną, o juo gali naudotis investuotojas, kurio paieškas neseniai baigė savivaldybė, siūliusi įsigyti 49 proc. jos bendrovės „Senasis turgus” akcijų.

„Atviros Klaipėda” jau rašė, kad jos duomenimis, pasiūlymą pateikė UAB Tilžės turgus. Kontrolinio Tilžės turgaus akcijų paketo savininkas yra valdančiajai koalicijai priklausančio konservatoriaus Andriaus Petraičio brolis Ramūnas. Mažasis akcininkas yra ir A. Petraičio tėvas Romas.

V. Radvila abejojo, ar ne per pigiai norima parduoti tokias akcijas, kai ruošiamas toks investicinis projektas.

Balsuojant sprendimo projektą palaikė trys komiteto nariai – V. Radvila, R. Taraškevičius ir Saulius Budinas, o A. Vaitkus susilaikė. Galutinį sprendimą turės priimti šį mėnesį posėdžiausianti miesto Taryba.

INFORMACIJA

Savivaldybės administracija prašo politikų leisti teikti paraišką dėl 2,6 mln. eurų europinio ir valstybės biudžeto finansavimo, kuris būtų panaudotas Senojo turgaus aikštės, paviljono ir aplinkinių gatvelių rekonstrukcijai. Pati savivaldybė ketina prisidėti apie 625 tūkst. eurų – suma padidėjo 250 tūkst. eurų, nes nutarta kartu rekonstruoti ir Bružės gatvelę bei Turgaus aikštės tęsinį. Tikimasi, kad realūs darbai gali prasidėti baigiantis kitų metų vasarai ir truktų apie dvejus metus. 

Projektas yra suskirstytas į keturis etapus. Pirmasis apima aikštės, antrasis – Šaltkalvių, Aukštosios ir Skerdėjų gatvių, trečiasis – lauko prekybos paviljono, ketvirtasis – Bružės g. ir Turgaus aikštės tęsinio (nuo Turgaus a. 21 namo iki Pilies g.) sutvarkymą.

Turgaus aikštės su prieigomis sutvarkymo techninį projektą (įskaitant geologinius, archeologinius tyrimus ir projekto vykdymo priežiūrą) rengia Savivaldybės konkursą laimėjusi MB „Altitudės”. Jis atsies 127 550 Eur . Bendrijos architektai kovo viduryje visuomenei jau pristatė pirmines idėjas.

2 Comments

  1. Kamara

    Šaunuolis Futbolistas. Senasis turgus yra miesto širdis ir jokiu būdu negalima priimti sprendimus neturint išsamios informacijos apie projektą. Todėl opozicijos, A. Vaitkaus reikalavimas komitete turėjo būti – pateikti išsamią informaciją ir balsuoti prieš, o ne susilaikyti.

    Reply
  2. Futbolistas

    p. Arvydai, amžinai „susilaikyti” gal ir korektiška, bet daktarai sako nesveika ir miestas nuo to nepasikeis. Kodėl nereikalaujate – dėkit ant stalo visą projektinį pasiūlymą, visas įdėjas – ir būtinai visą kompleksą, o ne kažkokius paveiksliukus ir fragmentus. Lai rodo ir aiškina ką konkrečiai siūlo ir ką planuoja daryti ir kada konkrečiai? Kam tie pinigai statybai kol nėra jokios aiškios ir priimtinos visiems įdėjos? Turgaus teritorija – didžiulė senamiesčio dalis kuri labai ženkliai galėtų įtakoti viso senamiesčio gyvastį. O dabar, neaišku net komiteto nariams 🙂 Kiek Jūs ten galite svarstyti tik exel lentelių skaičiukus nieko nematydami? Pilnai sutinku, kad turgus neturi net būsimos taurgaus ekonominės-verslo koncepcijos . Kas ten bus ir ką veiksime – ar ir toliau dorus ūkinikus ir babytes reketuosime ar spekuliantams mėlynomis nosimis fontanus statysime, kad tik už vietą susimoka. Kam kišti tokius pinigus į tokį darinį kaip dabar? O gal reikia sukurti tokį turgaus modelį, kad iš visos Lietuvos ir tik ūkininkai noriai čia važiuotų? Ir jei niekam smegenų neužtenka tai sukurti, kam tas turgus, nes jo faktiškai tereikia gal 10-20proc visos turgaus valdomos teritorijos. Kada Jūs politikai pradėsite tartis, konsultuotis, diskutuoti, inicijuoti sprendimų paiešką? Čia Jūsų darbas!!! Taigi Jūs miesto tarybos nariai esate tikrasis mūsų išrinktas užsakovas, ne Jurkevičienė ar Zulcas. Taraškevičiaus argumentas – futbolą mat jis žaidė 🙂 ir ką? Todėl reikia Jurkevičienei duoti pinigus tratinti? Na netapot meru, na ir kas – tai parodykit tiems kliunkiams kaip reikia dirbti. Žadėjot .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This