Ligoninė teisme bando atsikratyti 294 tūkst. eurų baudos

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos jūrininkų ligoninė per teismą bando panaikinti aplinkos ministro įsakymą, kuriuo pripažinta, kad įstaiga netinkamai įgyvendino Europos Sąjungos (ES) lėšomis remtą katilinės įrengimo Psichiatriniame departamente projektą ir įpareigota grąžinti gautą 294 131 Eur subsidiją.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) neskundžiama nutartimi atmetė ligoninės prašymą, kol vyksta bylinėjimasis, sustabdyti šio įsakymo punkto, numatančio minėtosios sumos grąžinimo sąlygas, galiojimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Domėjosi ir FNTT

„Atvira Klaipėda” rašė, kad šis dar 2015 m. balandį pradėtas įgyvendinti beveik 335 tūkst. eurų vertės projektas, kurio metu Švėkšnoje įrengta biokuro katilinė, buvo atsidūręs ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) akiratyje. Ikiteisminio tyrimo metu po kratų iš pradžių buvo pareikšti, o vėliau ir panaikinti įtarimai Jūrininkų ligoninės vadovui Jonui Sąlygai.

Analizuotos aplinkybės, kaip projekto metu ligoninė ir rangovas – UAB „Naujoji šiluma” – pakeitė sutartį ir  sumontavo biokuro katilus, kurie savo techniniais parametrais esą skyrėsi nuo viešo pirkimo sąlygose nurodytų techninių specifikacijų reikalavimų.

Šiuos katilus UAB „Naujoji šiluma” įsigijo iš per darbuotojus ir akcininkus susijusios įmonės UAB „Green Energy Innovation Centre” už 45 496 eurus, o pastaroji katilus pirko iš Turkijos bendrovės „Kozlusan-Salih Kozlu” už 29 000 eurų. Tuo metu ligoninė už katilus ir jų įrengimą sumokėjo rangovui 143 680 eurų. Iš gamintojo viešai skelbiamos informacijos matyti, kad tokių katilų galingumas siekia 697 kW, tačiau UAB „Naujoji šiluma” nurodė, kad sumontuotų katilų galingumas siekia po 500 kW kiekvieno, kaip ir buvo nurodyta konkurso sąlygose.

UAB „Naujoji šiluma” akcininkai yra UAB Šilumos ūkio servisas (30,69 proc. akcijų), Vytenis Daunoravičius (10,2 proc. akcijų), likęs kontrolinis akcijų paketas priklauso UAB „DaVytera” (vienintelis akcininkas Vytenis Daunoravičius). Šilumos ūkio serviso 32,86 proc. akcijų valdo valdo UAB „DaVytera”, 0,04 proc. akcijų priklauso V. Daunoravičiui, o likusios įvairiomis proporcijomis septynioms centralizuoto šilumos tiekimo įmonėms bei Švenčionių rajono savivaldybei.

UAB „Green Energy Innovation Centre”, iš kurios „Naujoji šiluma” pirko minėtuosius biokuro katilus, priklauso UAB „DaVytera”.

FNTT iki šiol nėra paskelbusi apie ikiteisminio tyrimo baigtį.

Ministras nepagailėjo

Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) atstovai „Atvirą Klaipėdą” buvo informavę, kad informacija apie nustatytus neatitikimus įgyvendinant projektą dar pernai spalio 29 d. buvo perduota Aplinkos ministerijai, kuri turi priimti sprendimą dėl tolimesnės projekto eigos – ar įpareigoti APVA susigrąžinti subsidiją iš ligoninės.

Po ilgo bevaldystės laikotarpio Aplinkos ministerijoje jos vadovu balandžio pradžioje paskirtas Kęstutis Mažeika gegužės 2 d. pasirašė įsakymą, kuriame konstatuojama, kad iš tiesų sumontuoti biokuro katilai savo techniniais parametrais skiriasi nuo numatytų rangos darbų sutartyje. Taip pat įsakyme rašoma, kad ligoninė nepaviešindama laimėjusio tiekėjo pasiūlymo, kaip reikalauja Viešųjų pirkimų įstatymas pažeidė skaidrumo principą bei reikalavimą racionaliai naudoti lėšas. Dėl to ministras įpareigojo ligoninę per 60 dienų nuo šio įsakymo įsigaliojimo dienos grąžinti 294 131,31 Eur išmokėtą subsidiją į APVA sąskaitą.

Šis įsakymas gali būti skundžiamas teismui, tad Klaipėdos jūrininkų ligoninė taip ir padarė. Kartu ji prašė taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę – laikinai sustabdyti įsakymo punktą, įpareigojantį grąžinti išmokėtą subsidiją.

Ligoninė tikina, kad grąžintina suma yra labai didelė ir įstaiga neturi galimybių ją sumokėti iš savo biudžeto, nes Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšos privalo būti skiriamos tik medicininėms paslaugoms teikti. Akcentuota, kad visi darbai yra pabaigti dar 2016 metais, pinigai išmokėti rangovui, o priverstinis tokios sumos išieškojimas esą gali sutrikdyti normalią jos veiklą ir „sukelti pavojų gydomų pacientų sveikatai ir gyvybei”.

Vilniaus apygardos administracinis teismas skundą priėmė, tačiau nutarė netenkinti rašymo taikyti reikalavimo užtikrinimo priemonę. Konstatuota, kad ligoninė nedetalizavo, kokia konkrečiai žala jai gali kilti, nepateikė tai patvirtinančių įrodymų.

Nesutikdama su tokiu verdiktu ligoninė pateikė skundą LVAT.

Aplinkos ministerija, atsiliepdama į šį skundą, prašė jį atmesti. Ji akcentavo, kad finansinės būklės ataskaita rodo, jog ligoninės finansinis rezultatas buvo teigiamas.

Praėjusius metus ligoninė baigė turėdama 149 tūkst. eurų perviršį, o iš ankstesnių metų turimas perviršis tuomet sudarė 14,387 mln. eurų.

Be to, ministerija priminė, kad ligoninės įstatai numato, jog ji gali naudotis bankų kreditais, gauti paskolas iš kitų subjektų.

Skundą išnagrinėjusi LVAT teisėjų kolegija konstatavo, kad jei ir būtų panaikintas ministro įsakymas, APVA susigrąžinta suma vėl būtų pervesta ligoninei, todėl nėra jokios rizikos, kad nebūtų galima įvykdyti palankaus teismo sprendimo. Kartu konstatuota, kad pirmosios instancijos teismas teisingai pažymėjo, jog ligoninę nenurodė jokių išskirtinių aplinkybių, kurios patvirtintų, jog jai gali būti padaryta neatitaisoma arba sunkiai atitaisoma didelė žala.

Tad skundas neskundžiama nutartimi buvo atmestas, tačiau kartu sprendime pažymima, jog tai neužkerta kelio ligoninei  pakartotinai kreiptis į teismą, pateikiant motyvuotą ir įrodymais pagrįstą analogišką prašymą.

1 Comment

  1. specialistas

    sitoje ligonineje daug parazitu ir aferistu dirba, kur greitoji atveza, priimo skyriu priima tokia jauna nekompetitinga alegydytojai egle siurkute, ir neurologe egle martinkute kurie tarpu savi susikalbineja ir fabrikuoja visiems psichikos sveikatos sutirkimus, nors zmones atvazioja, su pikinimu, su galvos svaigimu, skausmais ir taip toliau…o sitie dvi aferistes fabrikuoja sunkiausias psichikos sutirkimus…tai tikrai nusikalteliai..aplamai visoje klaipedoje, nera kompetitingu gydytoju, todel visus bando nurasyneti i psichiatrija su depresija, psichosomatika ir kitais siuksl diagnozes kurie nieko bendro su realybe neturi.. idomu ka ten sveksnoje su zmonemis isidirbineja?? uzpumpuoja su psichotropiniais padaro psichiniais ir fiziniais invalidaisir tiek?? nes kaip sako Dainius Puras psichuskams mesos reikia, todel jie neisleidzia, o bando visus laikyti ir pumpuoti su tais nuodais, fabrikuojant psichikos sutirkimus, ten komisija tikrai riekia atsiusti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Žadama keisti potvynių rizikos valdymo tvarką

Apie kompleksinį požiūrį į potvynių rizikos valdymą kalbantys Klaipėdos, Kretingos ir Šilutės rajonų bei Klaipėdos miesto savivaldybių vadovai sulaukė Aplinkos ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This