Skverą Klaipėdos centre rekonstruojantys statybininkai parengė ir dovaną

Miestas, Svarbu

Tremtinių pagerbimui skirtas skveras S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryžoje turėjo būti atnaujintas dar šių metų pavasarį, tačiau remonto darbai ilgai įstrigo. Tikimasi, kad juo pavyks atnaujinti šį mėnesį.

Skvere nuo vasaros darbininkų nematyti. Tai, jog vyksta remontas, byloja tik paliktos apdailos medžiagos, išrausti takai.

Skvere prie S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryžos statybininkų nematyti jau kelis mėnesius. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos savivaldybė sutartį dėl skvero sutvarkymo su rangovais pasirašė dar pernai spalio 31 dieną. Sutartyje buvo numatyta, kad darbai truks keturis mėnesius ir kainuos beveik 400 tūkst. eurų. Tačiau skveras iki šiol nesutvarkytas.

Rangovai ir Klaipėdos savivaldybė šiemet birželį pasirašė papildomą susitarimą. Jame numatyta, jog darbus rangovas gali sustabdyti iki tol, kol sulauks granito plokščių.

„Projekto autoriai norėjo pagerinti rezultatą, todėl nuspręsta skverą iškloti ne akmens plokštėmis, o granitu. Rangovams jį reikėjo užsakyti, o dabar laukiame, kol jis bus atvežtas. Tikimės, kad rangovai granito sulauks šią savaitę ir galės tęsti darbus“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Rangovams sutrukdė ne tik granitas, bet ilgai užtruko su techninio projekto rengėjais suderinti graviravimo būdą, pastarieji norėjo padidinti šrifto dydį, parengti alternatyvų skulptūrinį akcentą Lietuvos valstybės teritorijos paženklinimui šviestuvu. Tokiais pokyčiais siekta geresnio galutinio rezultato, tačiau rangovai ilgai negalėjo susiderinti savo darbų projekto.

„Dabar situacija tokia, jog viskas suderinta, dėl visko susitarta, reikia tik sulaukti granito plokščių. Nors jos kainuoja brangiau nei akmens plokštės, tačiau rangovai sutiko patys padegti papildomas išlaidas, miesto biudžetui tai nekainuos. Rangovai nepraranda vilties visus skvero sutvarkymo darbus pabaigti šiemet. Pati nesu taip optimistiškai nusiteikusi, manau, kad reali pabaiga bus kitų metų pavasarį. Tačiau jei vyraus tokie palankūs orai, tada tikrai darbai gali būti pabaigti šiemet“, – kalbėjo I. Šakalienė.

Skvero prie S. Daukanto ir I. Kanto gatvių sankryžos su tautos kančios memorialu rekonstrukcijos projektą rengę architektai didelių revoliucijų nesuplanavo. Esminė naujovė – memorialas bus pratęstas grindinyje įrengiant žemėlapį ir jame lemputėmis pažymint tremties vietas.

Numatyta, kad skveras rekonstrukcijos metu būtų išgrįstas granito plokštėmis, supjaustytomis taip, kad siūlės atkartotų meridianus ir lygiagretes. Taip pat bus grafiškai pažymėta poliarinio rato vieta, o švieselės grindinyje žymės tremties ir įkalinimo vietas, šalia jų bus pavadinimai.

Anksčiau buvo numatyta, kad grindinyje bus ir Lietuvos žemėlapis, tačiau vėliau jį nuspręsta sukurti kaip atskirą meninį akcentą.

Ant sienučių, vakariniame ir šiauriniame skvero krašte, bus įrengtos atsisėdimo vietos, šiukšliadėžės. Už jų puslankiu išdėstyti parko tipo šviestuvai. Kančios skulptūra bus apšviečiama iš apačios.

Skvere turi atsirasti ir informacinis stendas, kuriame būtų ir informacija brailio raštu.

Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vadovas Pranciškus Vytautas Mickus, kai buvo pristatomas rekonstrukcijos projektas, džiaugėsi pokyčiais, nes esą jau seniai pribrendo reikalas tvarkyti šį skverą, dabar nebebus gėda į jį atsivesti svečius.

Skveras, kuris rekonstruojamas, buvo suformuotas XX a. II pusėje, čia buvusio želdyno vietoje, prie vieno aukšto su mansarda gyvenamojo namo, kuris iki 1945 m. priklausė Katalikų bažnyčios klebonijai. Vėliau čia veikė antrasis vaikų darželis. Nuo 1969 m. iki 1971 m. pastate veikė vaikų dailės mokykla (nuo 2006 m. turinti A. Brako vardą). Skveras ilgą laiką vadintas S. Daukanto g. vardu.

Kitoje S. Daukanto gatvės pusėje esančiame name pokario metais buvo įkurdintas KGB skyrius, pirmame ir antrame aukštuose – tardymo kambariai, rūsiuose buvo kankinama.

I. Kanto ir S. Daukanto gatvių kampe 1997 m. atidengtas ir pašventintas memorialas, skirtas Klaipėdos politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti. Skvere pastatyta skulptūra „Kančia“ (autorius J. Genevičius) ir puslankiu eilėmis sudėti buvusių kalinių ir tremtinių artimųjų sunešti akmenys su nukentėjusiųjų vardais.

7 Comments

  1. Donatas

    To Nezabitauskas:
    Nuo kada žmogaus laisvės suvaržymas ir jo niekinimas laikomas garbe už kurią sumokėta?

    Reply
    • Nezabitauskas

      Perskaitykite mano komentarą dar kartą. O aš pakartosiu, kad toje aikštėje įamžinti tik tie, kurie užmokėjo akcijos organizatoriams. Ar toks pagerbimas teisingas visų kitų tremtinių ir politkalinių atžvilgiu?

  2. Donatas

    Kas įvyks su tremtinių suneštais akmenimis? Gerbiant jų prisiminimus ir išgyvenimus būtų skaudu girdėti apie jų sunaikinimą. Kadangi esu vieno iš jų sūnus -žinau kokia dvasia, kokiomis pastangomis ir kokiais išgyvenimais šie akmenys buvo sunešti – tai tikrai daugiau nei akmenys su tekstu.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Jūs galėjote pasirūpinti savo Tėvo atminimu. O kaip su tais, kuriais nebuvo kam pasirūpinti? O tūkstančiai kitų, kurių nė vardų šiandien niekas nežino? Žinoma, galima ciniškai pasakyti – jiems nepasisekė…

  3. Nezabitauskas

    Sumanymas ydingas nuo pradžios. Kas ten įsiamžino? Tie, kurie patys ar jų artimieji sumokėjo už šią garbę. O kiti? O žuvę ištisomis šeimomis, kurių nė artimųjų neliko? Memorialas visiems politiniams kaliniams ir tremtiniams yra vietoje, bet visi kiti paminklai šalintini. Be to, netinka miesto aikštės vadinti skveru. Skveras yra nedidelis apželdintas miesto plotas. Apželdintas, o ne granitu išklotas!

    Reply
  4. Anonimas

    Kitoje S. Daukanto gatvės pusėje esančiame name pokario metais buvo įkurdintas KGB skyrius – tas namas priklausė Profesoriui Wilhelm Gaigalat, naciam konfiskavus pastatą jį nupirko Klaipėdos Krašto evangeliškoji konsistorija Šv. Jokūbo parapijai. Pastate vėliau veikė teismas, jį nugriovus buvo pastatytas naujas teismo pastatas. Išvada kas buvo vertinga sunaikino, o dabar lipdomi nauji stabai

    Reply
  5. Kas autoriai?

    Gal galima parašyti architektų-autorių vardus? Nors elementari pagarba kūrybininkams. Negi taip sudėtinga? Žinote tik vienos Šakalienės pavardę. Ir per visus straipsnius ta pati. Atrodo, kad daugiau niekas dėl miesto nesistengia-tik Šakalienė. Na, kartais viena kita tarybos narių frazė pasirodo, dažniausiai kažkokia neapgalvota, rodanti arba interesus(grupinius, žinybinius ar asmeninius), arba nesupratimą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Sportas

Kviečia teikti paraiškas sportininko premijai gauti

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija kviečia teikti paraiškas perspektyvaus Klaipėdos miesto sportininko premijai gauti 2024 metams. Paraiškas gali teikti teisės aktų ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This