Uosto direkcijoje – sertifikuota antikorupcinė vadybos sistema

Uostas ir jūra

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija skelbia, jog yra vienintelė uosto direkcija Europoje, kurioje įdiegta ir sertifikuota antikorupcinė vadybos sistema.

Antradienį oficialiai įteiktas sertifikatas, patvirtinantis, kad Uosto direkcijoje įdiegta antikorupcinė vadybos sistema atitinka ISO 37001:2016 standarto reikalavimus. Sertifikavimo auditą atliko nacionalinio Italijos akreditacijos biuro „Accredia“ akredituota italų kompanija „RINA Services S.p.A.“ kartu su bendra Lietuvos–֪Vokietijos įmone UAB „TUV UOLEKTIS“.

„Standartas yra gana naujas, jis rodo novatorišką įmonės požiūrį į korupcijos prevenciją. Šis sertifikatas byloja, kad Uosto direkcijoje yra sėkmingai valdomos rizikos, kad čia efektyviai veikia antikorupcinės ir kitos kontrolės priemonės. Tai svarbu ne tik kalbant apie įmonės reputaciją, bet ir apie viso uosto konkurencingumą, jo įvaizdį tarptautinėje arenoje“, – pranešime spaudai cituojamas Alessandro Romei, „RINA Services S.p.A.“ vadovas.

Sertifikavimo auditą atlikusios bendrovės atstovai teigė, kad retas pasaulio uostas gali pasigirti, turintis įdiegtą antikorupcinę vadybos sistemą.

„Tai, kad Klaipėdos uoste yra įdiegta antikorupcinė vadybos sistema, svarbu šalies reputacijai. Labai svarbu, kad užsienio partneriai žinotų, jog Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste skiriamas ypatingas dėmesys antikorupcinėms iniciatyvoms, o procesai uoste vyksta skaidriai ir aiškiai“, – teigia Tomas Pivoras, UAB „TUV UOLEKTIS“ plėtros vadovas.

Anot pranešimo spaudai, antikorupcinė vadybos sistema apima daugelį korupcijos rizikos valdymo priemonių, kartu leidžia laiku nustatyti visuose įmonės veiklos procesuose kylančią korupcijos riziką ir, ją įvertinus, parinkti proporcingas ir efektyvias antikorupcines ir kitas kontrolės priemones. Uosto direkcija yra viena pirmųjų valstybės įmonių, kurioje ši sistema yra oficialiai sertifikuota.

„Esame strateginė įmonė, todėl ypač yra svarbu, kad Uosto direkcijoje būtų vadovaujamasi aukščiausiais etikos reikalavimais bei principais, kad veikla būtų grindžiama atvirumo, sąžiningumo, dorumo ir atsakingumo standartais. Ypatingą dėmesį skiriame korupcijos rizikoms identifikuoti, vertinti ir valdyti, mokyti darbuotojus bei siekiame, kad kiekvienas darbuotojas būtų atsakingas už korupcijos apraiškų užkardymą. Mūsų principas – nulinė korupcijos tolerancija ir maksimalus skaidrumas“, – teigia Vidmantas Paukštė, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos infrastruktūros direktorius, l. e. generalinio direktoriaus pareigas.

Sertifikavimo audito metu buvo tikrinama dokumentų ir procesų atitiktis ISO 37001:2016 standarto normoms, įmonės įgyvendinamos finansinės ir nefinansinės kontrolės priemonės, taip pat vertintos ir tikrintos darbuotojų patikros ir kvalifikacijos kėlimo procedūros, įsigijimų procesų atitiktis standartui, analizuojamas korupcijos rizikų identifikavimo, vertinimo ir mažinimo procesas ir kt. Siekiant sustiprinti antikorupcinę politiką, įmonėje dar praėjusių metų pabaigoje buvo įkurtas Prevencijos ir rizikos valdymo skyrius.

Pastaraisiais metais garsiai buvo nuskambėję du korupcijos atvejai Uosto direkcijoje. Buvęs jos infrastruktūros direktorius Gediminas Zumaras už kyšio – 5 tūkst. eurų vertės šveicariško laikrodžio „Ulysse Nardin“ bei dar 5 tūkst. eurų, sudėtų į konjako „Hine vintage cognacs“ dėžutę – paėmimą iš buvusio „Latvijas tilti“ valdybos pirmininko, Latvijos piliečio Genadijaus Kamkalovo, buvo nuteistas 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę atidedant jos vykdymą 2 metams.

Šiemet Klaipėdos apygardos teismas, išnagrinėjęs jų tarybos baigtą baudžiamąją bylą, už kyšininkavimą ir dokumentų klastojimą nuteisė buvusį Uosto direkcijos inžinierių Arūną Toliušį. Jam teismas skyrė 11 298 eurų dydžio baudą ir atėmė teisę dirbti valstybės tarnyboje dvejus metus.

1 Comment

  1. Klaipedietis

    Apsisisiosiu iš juoko…..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Planuojami ir mobilieji vandenilio pilstymo punktai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija paskelbė konkursą dėl viešųjų vandenilio pildymo punktų įrengimo Klaipėdos mieste. Sunkiasvoriam ir lengvajam transportui skirti ...
2024-03-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This