Kretingos rajone vaikai iš tėvų dažniausiai paimami dėl jų girtavimo

Regionas

Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai nuo 2018 m. liepos 1 d., kai pradėjo veikti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema, reagavo į 2 940 pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus, iš kurių 385 užfiksuoti Kretingos rajone.

Per minėtą laikotarpį Klaipėdos apskrityje buvo parengti 107 prašymai sudaryti mobiliąją komandą, iš jų – 12 Kretingos rajone. Mobilioji komanda dirbo su 124 šeimomis, iš jų – 15 Kretingos rajone, parengė 92 rekomendacijas atvejo vadybininkams dėl tolimesnio darbo su šeimomis, iš jų – 9 Kretingos rajone, dalyvavo 9 atvejo vadybos posėdžiuose, organizavo 166 susitikimus su atvejo vadybininkais, iš jų – 19 Kretingos rajone.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Kaip praneša vaiko teisių apsaugos specialistai, Kretingos rajone pagrindinė priežastis, dėl kurios tenka paimti vaikus iš šeimos, yra tėvų piktnaudžiavimas alkoholiu. Tokiose situacijose tėvams pirmiausia pagalbą teikia mobilioji komanda, kurią sudaro socialinis darbuotojas, specialistas, dirbantis su priklausomybių turinčiais asmenimis ir psichologas. Esminis šios komandos darbo tikslas – kuo skubiau suteikti intensyvią konsultacinę pagalbą ir padėti šeimai kurti bei palaikyti saugią aplinką vaikui augti ir vystytis, koreguojant šeimos narių elgesį.

„Psichologinis konsultavimas yra labai svarbus, nes krizę išgyvenančiose šeimose vyrauja įtampa. Dėl to svarbu nuraminti žmogų, užmegzti su juo kontaktą. Vykstame į šeimą visos kartu, nes nežinome, kokios pagalbos prireiks šeimai. Kalbame, aiškinamės priežastis, dėl kurių kilo vienos ar kitos problemos šeimoje, padedame sudaryti šeimai planą, kaip elgtis, kad vaikas galėtų sugrįžti į šeimą, nes patiriantys stresą tėvai nebežino, ką daryti, nuo ko pradėti. Kai išsklaidome nežinomybę, žmogui atsiranda vidinė motyvacija, aiškumas, kad jis nėra paliktas vienas ir gali tikėtis pagalbos iš kitų“, – pranešime spaudai cituojama mobiliosios komandos psichologė Kristina Lekavičiūtė, kuri dalyvavo Kretingos rajono savivaldybės administracijos Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorės inicijuotame susitikime.

Pasak K. Lekavičiūtės, dėl to, kad vaikas šiuo metu yra ne su jais kartu, atsakomybė tenka tėvams. Jie turi suprasti, kad tik nuo jų priklauso, ar vaikas grįš į šeimą. Jeigu tėvai dės pastangas, keis savo gyvenimo būdą, didelė tikimybė, kad vaikas jiems bus grąžinamas.

„Kai vaikas yra paimtas iš nesaugios aplinkos, mobilioji komanda, gavusi tėvų sutikimą priimti jų teikiamą pagalbą, 14 kalendorinių intensyviai dirba su šeima jos gyvenamojoje ar kitoje vietoje, jei gyvenamojoje vietoje sąlygos tam nėra tinkamos. Specialistų grupė teikia ir organizuoja į krizę patekusiai šeimai individualią ar grupinę medicininę, psichologinę, socialinę, teisinę pagalbą. Dirbant su šeima, vieno apsilankymo konsultacija gali trukti iki 2 val. ar net ilgiau, atsižvelgiant į šeimos poreikius“, – susitikime pasakojo mobiliosios komandos vyriausioji specialistė-socialinė darbuotoja Aušra Petkutė.

Baigiantis intensyvaus mobiliosios komandos darbo su šeima terminui, atliekamas šeimos situacijos ir šeimos narių elgesio pokyčių vertinimas bei pateikiamos rekomendacijos atvejo vadybininkui dėl tolimesnio darbo su šeima organizavimo, pagal kurias vėliau sudaromas pagalbos šeimai planas. Parengtos rekomendacijos aptariamos su šeima, tikslinamasi, ar visos pasiūlytos pagalbos priemonės tinka.

Tarpinstituciniame susitikime, kuriame vaiko teisių apsaugos skyriaus mobilioji komanda pristatė savo veiklą, funkcijas, tikslus bei metinės veiklos rezultatus, dalyvavo  Kretingos rajono savivaldybės administracijos atstovai, Socialinių paslaugų centro darbuotojai, Kretingos policijos komisariato atstovai, mokyklų atstovai, kiti specialistai.

Poįstatyminiai teisės aktų pakeitimai numato, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. mobilioji komanda su šeima dirbs 30 kalendorinių dienų. Taip pat planuojama, kad Klaipėdos apskrityje pradės veikti dvi mobiliosios komandos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Per dieną - po 9 smurto išpuolius prieš vaikus

Vaiko teisių gynėjų turimi statistiniai duomenys rodo, jog 2023 metais sulaukta iki šiol rekordinio skaičiaus pranešimų dėl galimų vaiko teisių ...
2024-03-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Mažiau vaikų auga institucijose, didėja budinčių globotojų gretos

Šalyje perpus sumažėjo globos institucijose gyvenančių vaikų, kelis kartus išaugo budinčių globotojų skaičius, specialiuose mokymuose parengta daugiau nei 2000 globėjų ...
2023-03-31
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Vaiko teisės: fizinį smurtą dažniau patiria berniukai, mergaitės kenčia nuo kitokio smurto

Vaiko teisių gynėjai praėjusiais metais kas dvylika minučių sulaukė pranešimo apie galimą vaiko teisių pažeidimą dėl vieno iš 17 Lietuvoje ...
2023-03-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This