Mirtingumas nuo gripo turėtų padidėti

Nuomonės

Linas Poška
2020-03-06

Komentarų: 0

Klaipėdoje ir kituose miestuose Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) nurodymu paskelbta gripo epidemija. Taip ministerija rūpestį jos pačios nepadarytais darbais permeta savivaldybėms.

Prieš mėnesį rašiau, kad pirmasis ministerijos darbas, ruošiantis COVID-19 , turėjo būti ekstrinė visuotinė šalies vakcinacija nuo gripo dar sausio pabaigoje. Imunitetas pasiskiepijus įgyjamas per dvi savaites. Skiepai apsaugo ne absoliučiai, tačiau dauguma atvejų.

pixnio.com nuotr.

Vasario 4-ąją maniau, kad tokios vakcinacijos laikas jau praleistas, ir dėl to liūdėjau. Tačiau vasario 25 d. pasaulio specialistai tebemanė, jog skiepytis dar verta: More intensive use of the vaccines against influenza and pneumococcal infections could help reduce the burden of those respiratory diseases on the health care system and make it easier to identify COVID-19 cases, which produce similar symptoms.

SAM nepasijudino nė tada. Ak, ne veltui, ne veltui. WHO’s Bruce Aylward, who led an international mission to China over the past 2 weeks, labiausiai rūpinasi štai dėl ko: Whatever the rest of the world does, it’s essential that it take action soon, Aylward says, and he hopes other countries will learn from China. “The single biggest lesson is: Speed is everything,” he says. “And you know what worries me most? Has the rest of the world learned the lesson of speed?

Rods, nesilankė Lietuvoje, bet mato mūsų valdžią kaip nuluptą.

Už ką mes Verygai mokame pinigus?

Nes dabar paskelbta gripo epidemijos padėtis yra galbūt ne tiek laukiamos problemos sprendimas, kiek naujos sukūrimas.

Pirma, įprastinę kvalifikuotą pagalbą susirgus gripu bent iš dalies keis „gydymas telefonu“. Tai reiškia, kad atsiranda grėsmė laiku nesuvaldyti kritinių būklių – žmonės gali mirti dėl laiku nesuteiktos pagalbos komplikacijų atveju. Mirti dažniau, nei tai nutiktų negaliojant epidemijos režimui.

Antra, taip sekinami sveikatos apsaugos sistemos ištekliai. Lengva ministrui nurodyti gydytojams vaikščioti po namus ar pratęsti darbo laiką – ne jam tuos darbus reiks daryti. Brangiausia ir labiausiai pažeidžiama sistemos dalis – žmonės. Išsekinus juos dabar, atėjus rimtai bėdai jie nebepajėgs kvalifikuotai ir saugiai teikti mums medicininę pagalbą po kelioliką valandų per parą.

***

Na ir kad du kartus nereikėtų stotis, užtariamasis žodis panikai. Pusantro mėnesio ministras kovoja ne su viruso grėsme, o su „panika“.

Nemanau, kad su panika taip jau labai būtina kovoti. Ji yra naudingas evoliucinis instrumentas. Tie, kurie pirmieji supanikuodavo, išgyvendavo ir savo genus perduodavo palikuonims – kartu su įpročiu panikuoti. Taigi nepanikuokite, ministre, dėl tos panikos, viskas čia gerai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This