Savivaldybės administracijos vadovo ataskaita: niekas nebalsavo prieš

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba trečiadienį surengto nuotolinio posėdžio metu pritarė pernai gegužę pradėjusio dirbti Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio 2019 metų veiklos ataskaitai.

Už jos patvirtinimą balsavo 21 politikas, prieš pasisakiusiųjų nebuvo, susilaikė dešimt.

„Keliu sau tikslą, kad šiais metais bent jau investicinių projektų įgyvendinimas būtų aukštesnis”, – sakė Gintaras Neniškis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Atgimimo aikštę perprojektuos, Bastionų tiltas – į šiukšlinę

G. Neniškio ataskaita buvo paskelbta dar kovo pradžioje.

Pasak direktoriaus, dabar esminis dalykas yra suvaldyti koronaviruso pandemiją mieste, o sutikdamas kandidatuoti į šį postą jis esminiu tikslu sau kėlė paspartinti investicinių projektų įgyvendinimą, kas tuo metu kėlė didžiausias problemas.

„Neturėjau daug laiko apsvarstyti, išsiaiškinti, esminis dalykas buvo daryti. Jau pirmą savaitę gavom informaciją, kad integruotai teritorijai europinis finansavimas mažinamas trims milijonams”, – sakė G. Neniškis.

Anot jo, suplanuotus darbus sekėsi vykdyti gana neblogai ir net įvertinus pandemiją esą matyti, kad paspartėjo gatvių remontai, statybos, viešųjų erdvių tvarkymas.

„Visada dalis yra nepatenkintų, galbūt pritrūko diskusijos, didesnio, nuoširdesnio pasižiūrėjimo į problemas. Dabar jau problema, kaip juos sukoordinuoti, ypač pagrindinių arterijų remontus, kad susisiekimas ir gyvenimas nebūtų paralyžiuotas”, – dėstė G. Neniškis, priminęs, kad pavyko išjudinti ir dešimtmečio projektu vadinamą Baltijos žiedo rekonstrukciją, kurios rangovo parinkimo procedūros šiuo metu yra finišo tiesiojoje.

Jis taip pat informavo, kad baigiamas atlikti Atgimimo aikštės rekonstrukcijos projekto auditas, kurio metu pavyko rasti „geresnius ir efektyvesnius sprendinius, padarant minimalią žalą aplinkai ir pritaikant infrastruktūrą, kad miestas vystytųsi darniai”. Anot jo, turės būti perdaromas aikštės rekonstrukcijos techninis projektas.

Direktorius taip pat minėjo, kad yra ambicingų planų padiskutuoti dėl viešųjų, biudžetinių įstaigų, savivaldybės valdomų bendrovių optimizavimo, ypač dabar, kai prasidės ekonominis nuosmukis. Jos esą turi mažinti savo sąnaudas ir skatinti verslą.

G. Neniškis informavo, kad jau į šeštus rengimo metus įkopęs naujasis miesto bendrasis planas yra finišo tiesiojoje – nuolatinės statybos komisijoje, derinamos pozicijos su institucijomis.

„Nemenkas iššūkis suderinti interesus uosto, geležinkelių plėtros planus ir aplinkosaugos bei gyventojų interesus. Tikiuosi, kad pavyks ir pagaliau patvirtinsime bendrąjį planą”, – teigė administracijos vadovas.

Atsakydamas į Ligitos Girskienės klausimą jis tikino, kad savivaldybės valdomos įmonės Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras ir „Klaipėdos vanduo” vykdo maksimalias investicijas, skirtas kvapams valdyti. O su privačiais subjektais, ypač jie yra ne savivaldybės teritorijoje, veiksmingų sprendimų priimti esą negalima – savivaldybė gali tik „kviesti, organizuoti, prašyti”.

Ninai Puteikienei pasiteiravus, ar iš toliau taip ketinama tvarkyti kiemus, kai Rumpiškės kvartale, kur kyla didžiulis gyventojų nepasitenkinimas dėl kertamų medžių, G. Neniškis akcentavo, kad šioje miesto dalyje yra prasta situacija su infrastruktūra – dalis namų yra be kiemų apšvietimo, lietaus nuotekų tinklų, tad kyla ekstremalios situacijos smarkiai lyjant.

„Tam, kad atsirastų tos komunikacijos, kaip bebūtų apmaudu ir gaila, reikia dalį medžių iškirsti. Tas pat su šilumos trasomis – ne visur yra vadinamasis sužiedinimas ir atsitikus nelaimei žiemą būtų sunku užtikrinti šilumos tiekimą. Tikrai matome ir girdime visuomenės nuomonę, sudaryta želdynų darbo grupė, kurioje yra ir Žaliųjų asociacijos atstovai, ji pertikrina, atrasti variantai, sumažintos krepšinio aikštelės, automobilių stovėjimo vietų. Darbas vyksta, komunikacija vyksta, ieškome sprendimų, nedarome aklai. Dėl šiuolaikiškų komunikacijų turi būti pokyčiai. Pabandysime pastatyti informacinius stendus kiemuose, kur bus kertami medžiai. Nebus sprendimai, kad patogiau tik inžineriškai ar statybininkams”, – kalbėjo G. Neniškis.

Atsakydamas į Arvydo Vaitkaus klausimą direktorius informavo, kad sutartis dėl Bastionų tilto projektavimo bus nutraukta, o dėl Skulptūrų parko sutvarkymo projekto dar bus tęsiamos diskusijos.

Anot Vidmanto Dambrausko, vykdomi projektai rodo, kad ir senoji Savivaldybės administracijos struktūra „dirbo gana sėkmingai”, tad jis teiravosi, ar padaryta jos reforma nebuvo klaida.

„Keliu sau tikslą, kad šiais metais bent jau investicinių projektų įgyvendinimas būtų aukštesnis”, – atsakydamas teigė G. Neniškis.

Politikų vertinimai

Atėjus pasisakymų metui N. Puteikienė teigė, kad jai labai užkliuvo ataskaitos kultūros dalis – esą paminėti nereikšmingi dalykai, o reikėtų įvertinti projektus, į kuriuos savivaldybė investavo, ir kokią jie pridėtinę vertę sukūrė.

„Pasigedau priemonių, kurios mažintų oro taršą”, – sakė ji.

Arvydas Vaitkus savo ruožtu siūlė didesnį dėmesį skirti „prastokai valomoms gatvėms” ir tai daryti visą parą.

„Mūsų frakcija prisidės prie visų gerų sprendimų, kuriuos teiks savivaldybė”, – žadėjo jis.

Konservatorius Kazys Bagdonas G. Neniškį vadino žmogumi, kuris turi stuburą ir atstovauja viešam interesui.

„Džiaugiuosi, kad kategoriškai pasisako prieš taršią uosto veiklą”, – sakė jis.

Konservatorių frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis teigė norintis pasidžiaugti, kad administracija „narsiai atlaikė kritiką, nepasitenkinimą, ko ir buvo galima tikėtis pradedant tokią struktūros reformą”. Anot jo, per septynis mėnesius nuveikta tikrai nemažai. Esą netekti 3 mln. europinės paramos vadinamajai intreguotai teritorijai yra palyginama mažai su tuo, kokios netektys galėjo būti nesuvaldžius situacijos.

Pasak A. Kaveckio, ne žodžiais, o darbais, formuojant naujas valdybas siekiama, kad savivaldybės įmonių veikla būtų skaidresnė.

„Žinau problemas, krūvį, nepatenkintus administracijos darbuotojus, kurie turi daugiau dirbti ir turi atsakomybę. Tai šauniausias administracijos vadovas per visą laikotarpį”, – teigė A. Kaveckis.

Buvęs Savivaldybės administracijos vadovas Saulius Budinas teigė, jog G. Neniškio kalba atrodė dviprasmiškai, nes esą yra „krūva projektų, kurie pastrigo”, o kalbama apie išjudintus.

„Neatsakinga, kai birželį pasirašome naujos mokyklos statybos rangą, o dabar ji dar neprasidėjusi. Tauralaukio mokykla nerekonstruojama, laukiama naujos. Nė vieno naujo projekto nepradėta, kas pradėta praėjusioje kadencijoje, tas ir tęsiama”, – sakė S. Budinas.

Mero komandos narė Judita Simonavičiūtė akcentavo, kad Bastionų tiltas yra politinis klausimas ir dėl jo likimo esą reikia tartis su politikais. Ji priekaištavo ir dėl to, kad esą pavėluotai tvirtinami nauji Savivaldybės administracijos nuostatai – tai, jos nuomone, turėjo būti daroma tvirtinant naująją administracijos struktūrą.

J. Simonavičiūtė linkėjo „dirbti toliau su tokia pačia gaidele, kaip ir paimtas startas”, bet kartu nuolat girdėti ir politikus.

Tuo metu liberalas Edmundas Kvederis teigė, jog jį stebina, kad G. Neniškis jau vadinamas visų laikų geriausiu geriausiu administracijos vadovu. Anot jo, bent per paskutinį pusmetį ir dabar direktoriui pritrūko lyderystės ir dėmesio švietimo, sporto bei kitiems „aktualiems sektoriams”.

„Per 30 metų tikrai buvo šaunių direktorių, yra šaunios galimybės pasiekti jų lygį”, – teigė visose nuo nepriklausomybės atgavimo miesto Tarybose dirbantis Rimantas Taraškevičius, priminęs, kad jokie institutai neruošia administracijos direktorių.

L. Girskienė teigė mačiusi daug chaoso administracijos darbe, bet esą dabar yra daug žmogiškesnis požiūris į besikreipiančius miestiečius. Ji siūlė skirti daugiau dėmesio „mažiems projektams, mažiems darbams, kurie pagerina gyvenimo kokybę”, taršos problemas, plauti gatves, reguliuoti transporto srautus, vykdyti kiemų infrastruktūros gerinimo programą, labiau kontroliuoti  atliekų išvežimo paslaugų kokybę, labiau įtraukti bendruomenės į procesų priėmimą, startuoti su dalyvaujamuoju biudžetu ir didinti viešųjų pirkimų skaidrumą.

5 Comments

  1. Dėl žalos ne klaida

    Padaryta didžiulė žala Klaipėdos miestui iškirtant medžius ir taip plaunant ES pinigus.

    Reply
  2. Martynai, zurnaliste

    Tai, kad jo ataskaita patvirtino vadinasi turesi daugiau darbo? straipsniuku ane?

    Reply
  3. Oj tos dviprasmybes

    „Susilaike” – tai ir yra tas pats „pries” tik kita forma.

    Reply
  4. GintarasR

    Ar yra klaida šioje frazėje? „pavyko rasti „geresnius ir efektyvesnius sprendinius, padarant maksimalią žalą aplinkai ir pritaikant infrastruktūrą, kad miestas vystytųsi darniai”

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Ačiū už pastebėjimą. Žala turėjo būti minimali. Būna kartais gerų klaidų 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This