Prokurorai tiria ir galimą dokumentų klastojimą KUL

Svarbu, Sveikata

Klaipėdos apygardos prokuratūra išplėtė ikiteisiminio tyrimo dėl situacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) apimtis – aiškinamasi, ar nebuvo klastojami dokumentai.

Tokia aplinkybė pirmadienį dar nebuvo žinoma nei Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, nei jo pavedimu sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rekomendacinį priemonių planą, vadovui miesto Tarybos nariui Arvydui Vaitkui. Kad apie tokį tyrimą nieko nežino, o kalbos apie galima dokumentų klastojimą neturi jokio pagrindo teigė ir KUL vyr. gydytojas Vinsas Janušonis.

Matyno Vainoriaus nuotr.

Pildo atbuline data?

Kai kurių KUL darbuotojų teigimu, pranešus apie tai, kad prokuratūra pradeda ikiteisminį tyrimą „dėl kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimo, darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimo ir tarnybos pareigų neatlikimo”, KUL vadovybė skubiai pradėjo organizuoti vadovo įsakymus atgaline data. Esą darbuotojai verčiami pasirašyti ant tuščio lapo, vėliau tas lapas prisegamas prie naujo įsakymo. Teigiama, kad, pavyzdžiui, vasario 3 d. įsakymas dėl infekcijos prevencijos valdymo skyrių vadovams buvo išsiųstas tik balandžio pradžioje. Taip pat esą pasielgta ir su kovo 18-osios įsakymu – „Atvirai Klaipėdai” buvo atsiųsta tai esą liudijanti ekrano kopija.

Taip pat tvirtinama, kad kai apie galimą dokumentų klastojimą paliudijo ligoninės darbuotojas ir pateikė įrodymus, jis netrukus gavo pranešėjo statusą.

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Ignė Rotautaitė-Pukenė patvirtino, kad toks tyrimas atliekamas, tačiau jis yra to paties ikiteisminio tyrimo dalis.

Baudžiamasis kodeksas už netikrą dokumento pagaminimą arba tikro suklastojimą,  jo panaudojimą numato baudą arba areštu, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

KUL vadovas Vinsas Janušonis į skambutį neatsiliepė, tačiau vėliau trim žodžiais atsakė į raštu nusiųstus du klausimus.

Vyr. gydytojas teigė, jog jam nežinoma, kad prokuratūra aiškinasi ir galimą dokumentų klastojimą.

„Pagrindo neturi”, – atsakė jis į klausimą, ar turi pagrindo kai kurių KUL darbuotojų teiginiai, jog įstaigoje pradėti rašyti įsakymai atgaline data ir darbuotojai verčiami pasirašyti ant tuščio lapo, kuris vėliau esą prisegamas prie naujo įsakymo.

Politikų vertinimai

Klaipėdos meras V. Grubliauskas teigė, kad apie tokį naują tyrimo aspektą iki šiol nebuvo žinojęs.

Aktyviai V. Janušonio nušalinimo siekiančios miesto Tarybos valdančiajai daugumai priklausančios konservatorių frakcijos pirmininkas Aidas Kaveckis teigia, kad vien faktas, kad tiriama tokia veikla „yra daugiau negu pakankamas nušalinti vadovą”.

„Nes jeigu dokumentai išties buvo klastojami, vadinasi V. Janušonis sausio 30 dienos Tarybos posėdyje, teigdamas, kad ligoninė pandemijai pasiruošusi, melavo. Ar melas nėra pakankama priežastis nebepasitikėti pavaldžios įstaigos vadovu? Man abejonių dėl to nekyla”, – teigia jis.

„Koalicijos partneriai ir be jokių papildomu dokumentų spaudžia. Nenoriu komentuoti to, ko nemačiau. Kai pamatysiu, matyt, bus aiškiau apie ką eina kalba. Bet kaip suprantu, tame tyrime kol kas nesikeičia niekas – nei įtariamųjų paskelbta kol kas, nei kam nors kokie nors apribojimai pritaikyti. Nesiimu nieko vertinti. Tyrimo eigoje, natūralu, kad bus įvairių korekcijų”, – sakė meras.

Apie tokį epizodą teigė iki šiol negirdėjęs ir darbo grupės  darbo grupės, turinčios parengti rekomendacinį priemonių planą KUL, vadovas A. Vaitkus. Jis taip pat teigė nesulaukęs ir KUL darbuotojų skundų šia tema.

„Neturiu jokio kreipimosi. Grupėje girdėjau nemažai išvardintų problemų dėl vadinamojo mobingo, nes dalyvavo visos trys asocijuotos profsąjungos. Visa informacija, kurią siunčiau, yra reali, nors kolega Kazys Bagdonas bandė aiškinti, kad kažkas yra ne taip. Savaitę negaunu jokio atsakymo iš jo į oficialų paklausimą. Derinant protokolą gavome tik pastebėjimą iš pono Muižio, kad reikėtų surašyti viską, kas buvo kalbėta. Tačiau tai jau būtų stenograma, o ne protokolas. Jame pasistengta maksimaliai surašyta, kas ką kalbėjo. Pastarąjį nematau kliūčių paviešinti, o garsinio įrašo nebūtų galima viešinti, nes yra minimi ir asmens duomenys. Girdėjau daug kalbų, kad buvo taikomas pakankamai griežtas valdymo principas, kai kas įvardino tai kaip mobingą. Bet kalba vyko tokia, kad šiuo metu tos sąlygos pagerėjusios, visiems tas stresas pradinis yra nuslūgęs, kad reaguodami įstaigos vadovai į indikacijas didino bendravimo su personalu apimtis ir kiekvieną ketvirtadienį, mano žiniomis, ryte yra susitinkama su visomis profesinėmis sąjungomis ir aptariama problematika, daromi atitinkami veiksmai, kad tų įtampų ir kitokių problemų ligoninėje nekiltų. Ir tas progresas kaip ir yra žinomas, situacija yra gerėjanti. Praktiškai visų profesinių sąjungų atstovai tą pripažino, tik Burdulio profsąjunga mano, kad problemos vėl gali kilti ir ateityje”, – sakė A. Vaitkus.

Pasak darbo grupės vadovo, ji „atėjo ne tai, kad pasiimti kalaviją ir kažkam nukirsti galvą”. Jos tikslas – suformuoti siūlymus, o jau visos miesto valdžios klausimas, ar nušalinti vadovą, ar imtis kažkokių kitų priemonių.

„Aš matau jau keletą priemonių, bet nenorėčiau jų dar viešinti, nes labai jautriai reaguoja kolegos konservatoriai, kurie nuolat ragina šalinti vadovą, tačiau paklausus kokiu pagrindu, yra daug kalbų. Aš pats asmeniškai patyriau, ką reiškia kalbos, ir ką reiškia būti nušalintam. Žinau, kad norint priimti sprendimus tokio lygio vadovo atžvilgiu, kuris išdirbo 38 metus, neturėtų būti vien kalbų lygis. Be to, yra ir, atrodo, penki pavaduotojai. Vienas žmogus tikrai negali visko sukontroliuoto tokio dydžio įstaigoje. Matau, kad problemų yra, bet reikia viską išgryninti. Visų papildomų tyrimų iš kitų institucijų mes dar neturim, aš turiu tik vieną, o jų buvo, berods, trys. Kas liečia prokuratūros tyrimą, neturiu jokių žinių. Jei bus įstatymo pažeidimai, nereikės net mūsų grupės siūlymų”, – sakė A. Vaitkus.

Jis kartu atmetė viešumoje pasirodžiusias abejones dėl jo darbo šioje grupėje, nes kartu su V. Janušoniu priklauso Klaipėdos ROTARY klubui.

„Turiu beveik 20 metų patirtį valstybės tarnybos arba prie jos priskiriamose pareigose. Per tuos 20 metų išskyrus tą incidentą, kur dabar sukurpta istorija ir man labai gaila, kad Lietuvos teismuose dabar priimti tokie sprendimai, aš niekada, kol nepasukau į politiką, neturėjau jokių priekaištų. Mano darbo sritis visada buvo labai jautri, o viešasis ir privatus interesas Lietuvoje turbūt yra geriausiai derinamas uoste. Niekada niekas negalėjo nieko prikišti. Aš puikiai suprantu, kas yra subordinavimas. Tai, kad mes esame vieno klubo, kuris užsiima aukojimu, geradaryste, nariai, manęs tai niekaip neveikia. Visada vadovaujuosi sąžiningumo principu. Tuo labiau, kad šioje grupėje yra, berods, 11 narių. O kodėl aš paskirtas pirmininku, reikėtų klausti mero”, – sakė A. Vaitkus.

20 Comments

  1. habil profesoris

    Nepapulkit ant nusikalteliu kabliuka. Perdarytas klausimynas naudojamas nef ridos ambulatorijoe, tam kad suklaidinti, apgauti savo klientus, klientas atsako teisingai i visus klausimus, bet gauna vietoje 0 balu, 18 balu, nes 6 is 14 klausimu suklastoti, todel klientas gauna atsakyma kad jam stipri depresija. Pagal tokia aferistine schema dirba nefr idos „gydytojai”. Ir tai „medicina” uz mokesciu moketoju pinigus. sitas testas buvo patalpintas klaipedos universiteteines ligonines kardiologo puslapije..aipe testa zino ir neuro institutas palangoje, darbotoja viena pasake kad zino..o gal sita afera ejo per visa lietuva? jeigu sita afera ejo per visa lietuva uz mokesciu moketoju pinigus..tada tai dydziausias nusikaltimas pries lietuvos piliecius per visa lietuvos istorija. prigalvoti zmonems ligu ir sodinti ant ziauriausis sunkiausus grubiai veikiancios preparatus, kurie sukelia daug ligu infarktu insultu diabeta navikus, tai rimtas nusikaltimas. Tas kas sugalvojo taip suklastoti testa ir mulkinti piliecius turi kalejime sedeti, pragare jam tikrai jau paruosta atskira keptuve..o tiems kas naudojo sita testa kad apmulkinti piliecius tegul jiems onkologai ir infekcionistai nustatis per apgaule onkologija ir ziv, ir pasodins ant sunkiausius prepraratus, tada paziuresim kaip jie uzdainos. Stai kaip „gydytojai” klaidina piliecius uz mokesciu moketju pinigus.

    Reply
  2. Nusivyliau Vaitkumi

    Pribloškė Arvydo Vaitkaus pozicija. Ar kokios kaitos nuo sovietinių laikų nebuvimas Klaipėdos miestui priklausančioje ligoninėje nekelia nuostabos? Ar profesoriaus Janušonio elgesys įdarbinant savo sūnš administracijoje, įdarbinant senuką buvusį VSC vadovą Pilypavičių nekelia klausimų? Suprantu, kad ponas Vaitkus, jei buvo gydomas KU tikrai patirs VIP- dėmesį, kaip ir visi tie, kas šoka aplink nepakeičiamą vadovą. Niekas nesidomi viešaisiais pirkimais šioje ligoninėje, nesidomi kokiomis baisiomis sąlygomis dyrba slaugytojos sanitarės, , indų plovėjos Tokioje ligoninėje kaip akmens amžiuje, nėra net pacientų indams skirtų indaplovių. Ar ponui Arvydui Vaitkui ne gėda, kad jauni medikai neturi perspektyvų uostamiestyje? Gal jis ir apie kitus Klaipėdai priklausančių gydymo įstaigų amžinus vadovus Juodviršį, Drungilienę, savivaldybėje likusią dirbti ilgametę sveikatos skyriaus vadovę, likusią dirbti mentorę Asadauskienę taip pat yra pasirašęs gynimo kalbas? Pagarba drąsiam ir principingam Aidui Kaveckiui.

    Reply
  3. Joo

    38metai. CCRC sugriuvo, o vadovai liko..

    Reply
  4. klaipėdietė

    Kada buvęs konservatorius ir buvęs Socialinės apsaugos ministras p.R.J.Dagys atleido buvusį Darbo biržos direktorių ,tai teismas grąžino į darbą ir ne iš pono R.J.Dagio ,ne iš konservartorių kišenės,bet iš visų mokesčių mokėtojų suneštų pinigų į valstybės biudžetą reikėjo sumokėti virš 400 tūkstančių litų !!! O KIEK dar ir be to atvejo ištaškyta pinigų už neteisėtai atleistus žmones ?! Švaistytis nei žmonėmis,nei pinigais NEGALIMA !

    Reply
    • Vike

      Klaipedos UL i ligoniu ambulatorines korteles rasinėjami laiskai pacientams, atsisakoma apziureti pacienta netiesiogiai ji alkunecisstumiant pro duris, neaprasomicrentgeno tyrimai, nedaromos echoskopijos, i korteles padaromi pacienta zeminantys įrasai ir t t

  5. klaipėdietė

    Kadangi konservartoriai taip stengiasi ,,išgrūsti ” p.V.Janušonį (nors gal ir yra uż ką ,bet pasakys teisėsaugos institucijos ), tai gal įvardins KĄ NORI MATYTI vietoje p.Vinso Janušonio ?! Būtų miestiečiams aišku dėl ko taip stengiasi .

    Reply
  6. Vaclovas iš uosto

    Man tai įdomus tas Kvederis. nežinau kas jis toks, tačiau paskaičius ką jis kalba ir rašo, nu, toks tipiškas bolševikėlis,kad tik odinę striukę ir revolverį į rankas ir pirmyn revoliucijos priešų galabyti.

    Reply
  7. Xxx

    Nu va kaip pas mus buna, nieko nezinau, jokio rasto negavau, darbuotojai sako kad ten elgiasi su darbuotojais blogai, bet juk cia pletku lygije nu tai mieli ponai pradet reikia irasineti kaip su personalu kalba ir kas kalba jeigu jums nedasunta.

    Reply
  8. Algirdas

    Reikia laiku į pensiją…ir ramiai gyventų…bet yra kas daugiau…

    Reply
  9. Kestas

    Kaip gali buti skaidrus tyrimas trinantis tame paciame ROTARY klube, jum tokiems reikalam sitie uzdari klubai ir reikalingi. Cia didelis isbandymas paciam Arvydui Vaitkui, bus labai sunku 🙂

    Reply
  10. Antikorupcijos pirmininkui

    Ar tirs savivaldybes antikorupcijos komisija konservatoriaus Audriaus Petrosiaus idarbinimo KRATCe skaidruma? Nesulaukiame.

    Reply
  11. Anonimas

    Konservatoriams jau buvo Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio atsakas. Nė motais?

    „Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad kreipimąsi pasirašę politikai viešai išsako ir išankstinį šiuo metu tebevykstančio ikiteisminio tyrimo vertinimą bei šališkai pasisako šio proceso dalyvių atžvilgiu. Primenama, kad tokie precedentai jau yra sulaukę labai griežto bei kategoriško Europos žmogaus teisių teismo vertinimo kaip netinkami ir neleistini.

    „Niekaip negalėčiau sutikti su tuo, kad kai teisėsauga pradeda tyrimą ir atlieka jį taip, kaip tai nustatyta įstatyme, net jei tai kažkam ir nepatinka, atsiranda pagrindas abejoti kito tyrimo objektyvumu ar net visos institucijos kompetencija bei nešališkumu. Tai nėra nei pagrįsta, nei logiška. Tačiau viešai pateikiama šališka politikų nuomonė tikrai daro žalą teisingam procesui, kaip šių metų sprendime yra pabrėžusi Strasbūro teismo septynių teisėjų kolegija. Todėl labai norėčiau, kad tokios klaidos, kurios visai visuomenei vėliau kainuoja labai brangiai, daugiau nebūtų kartojamos“, – pranešime cituojamas generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.” Plačiau apie tai: https://www.atviraklaipeda.lt/2020/04/16/generaline-prokuratura-apie-kul-tyrima-pagrindo-nepasitiketi-klaipedos-pareigunais-nera/

    Reply
  12. Smalsutis

    “Per tuos 20 metų išskyrus tą incidentą, kur dabar sukurpta istorija ir man labai gaila, kad Lietuvos teismuose dabar priimti tokie sprendimai, aš niekada, kol nepasukau į politiką, neturėjau jokių priekaištų.”
    Niu tas kuris be priekaištų. Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl dokų dumblo. Tai kur tie 5mln, kurie taip ir neaišku už ką sumoketi??

    Reply
  13. Sveikas Protas

    Tiesiog steblų miestas, vienas kompromituotas vadovas gina kitą kompromituotą vadovą. Ir viskas čia gerai… Ponas Vaitkus užjaučia Janušonį… žino, kad tikrai nekoks jausmas būti pagautam, matyt stengsis, kad kolegai bendraminčiui taip nenutiktų….

    Reply
    • pagarba

      Pagarba A Vaitkui, jog nepolitikuoja o dirba..

    • Anonimas

      Klausyk, davai kaip bolševikai , liaudies priešas ir iš karto prie sienos. Kaip reaguotumei jei tai būtų tavo sūnus ar giminaitis? Taip pat, be kalbų – Lauk!

  14. iš šono

    Darbo grupės dėl padėties Klaipėdos universitetinėje ligoninėje pirmininkas A. Vaitkus su V. Janušoniu priklauso Klaipėdos ROTARY klubui. Ar tai skaidru?

    Reply
  15. to Tomas

    Vien emocijos. Patinka – nepatinka. Mužikėlis ant bačkos užlipęs rėkia – grūst lauk. Palaukim tyrimo pabaigos.

    Reply
  16. Tomas

    Grūst lauk ir baudžiamąją bylą iškelt tokiam vadovui, kuriam darbuotojo saugumas paskutinej vietoj!

    Reply
    • Geda

      Idomu kaip tie visi muzikeliai ir spincikai toliau dirbs KUL ar kitur? Akiu neturetu kur deti. Stos pas konservatorius. Jei dar neistoje.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This