Savivaldybė „Sūduvį” mato „Memelio mieste”

Svarbu, Uostas ir jūra

Po pusės metų trukusių svarstymų Klaipėdos savivaldybė pagaliau apsisprendė, kad tinkamiausia vieta nurašomam kariniam laivui „Sūduvis”, kurį galėtų perimti ir eksponuoti Lietuvos jūrų muziejus, yra prie 25-osios krantinės, esančios ties „Memelio miesto” teritorija.

Muziejaus direktorė Olga Žalienė teigia, jog ši vieta nėra bloga, tačiau esą dar yra nemažai neatsakytų klausimų – pirmiausia dėl to, ar čia būtų užtikrinimas laivo saugumas, dėl kurio abejonių Dangės upėje nekilo.

Lietuvos kariuomenės skelbiamais duomenimis, laivas „Sūduvis” (M52) pastatytas 1958 m.

Savivaldybės pozicija

Antradienį Klaipėdos savivaldybė išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtina, kad 25-ąją uosto krantinę, šalia Senosios perkėlos, prie „Memelio miesto“ teritorijos kaip optimaliausią „Sūduviui” siūlo „situaciją kruopščiai analizavę įvairių sričių specialistai”.

Apie tokią galimybę pirmą kartą viešai buvo užsiminta vasario pradžioje savivaldybėje svarstant ruošiamo „Memelio miesto” teritorijos detaliojo plano sprendinius.

„Specialistų vertinimu, ši vieta tinkama ir dėl reikiamo gylio prie krantinių, ir dėl būtinos infrastruktūros, ir dėl patogios lokacijos”, – rašoma savivaldybės pranešime.

Savivaldybėje buvo atlikta analizė, kurioje buvo vertinamos keturios galimos laivo švartavimo vietos: už „Meridiano“ Dangės upėje; prie krantinės tarp Pilies ir Biržos tiltų Dangės upėje; krantinė šalia „Memelio miesto“ ir vadinamų Laivų kapinių krantinė. Kiekviena iš vietų vertinta pagal 12 kriterijų. „Memelio miesto” variantas sulaukė daugiausiai – dešimties teigiamų kriterijų. Mažiausiai – trys – buvo identifikuoti Laivų kapinių atveju.

„Džiaugiuosi, kad po intensyvių diskusijų rastas optimalus sprendimas, kuris atveria galimybę mieste turėti dar vieną jūrinės kultūros objektą. Į Smiltynę keliaujantiems klaipėdiečiams bei miesto svečiams naujas traukos objektas būtų kone ranka pasiekiamas. Smiltynėje yra įsikūręs ir Jūrų muziejus, tad jo lankymą būtų galima pradėti jau šioje kranto pusėje“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Kartu jis pabrėžia, kad vietos ,,Sūduviui“ parinkimas – „tik didelio kelio pradžia”. Laukia dar ne vienas darbų etapas, dėl kurio sutarti turi visos suinteresuotos pusės – Lietuvos jūrų muziejus, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, Karinės jūrų pajėgos, savivaldybė, ,,Memelio miestas“ ir kiti.

Renaldo Kulikausko nuotr.

Tokį sprendimą, anot savivaldybės, sveikina ir „Memelio miesto“ teritorijos vystytojai.

Minėtojo pasitarimo dėl detaliojo plano metu bendrovės „Memelio miesto“ vadovas Nerijus Tilindis teigė esąs už tai, kad čia atsirastų vienas iš viešų objektų, tačiau specialistai turėtų atsakyti, ar „Sūduvis” nenukentėtų dėl šioje uosto akvatorijos vietoje būnančio traukūno.

„Dabar čia stovi tokie darbiniai laivai, kurį jie atlaiko. Taip pat kol kas yra klausimas dėl krantinės priklausomybės, nes dabar krantines mes nuomojamės iš Uosto direkcijos ir tokiu atveju prašytume kompensuoti nuomos mokestį. Bet jei miestas perimtų tas dvi krantines, kas numatoma ir detaliajame, ir uosto bendrajame plane, tada jau jis viską ir spręstų”, – tada sakė N. Tilindis.

Dar reikia atsakymų

Lietuvos jūrų muziejaus direktorė O. Žalienė pripažino neseniai paraginusi miesto vadovus pagaliau apsispręsti dėl to, ar bus kokia vieta laivui, ar ne, nes esą jau buvo ir signalų tiek iš Krašto apsaugos ministerijos, tiek Karinių jūrų pajėgų.

„Iš esmės vieta nėra bloga, bet nevienareikšmiškai vertinu tokį sprendimą, nes pirmiausia reikia labai gerai išanalizuoti technines galimybes. Mums yra kilę abejonių dėl laivo saugumo, nes esant tam tikroms vėjo kryptimis būna didelis bangavimas, pakyla vandens lygis ir gali grėsti laivo išmetimas į krantą arba jo daužymas. Jeigu bus atrasti kažkokie inžineriniai sprendimai, kaip sumažinti tokiais atvejais laivo daužymą, jo draskymą, tai galima apie tą vietą kalbėti. Yra ir daug kitų dedamųjų. Reikia pasižiūrėti, kaip infrastruktūra, koks priėjimas, nes esmė yra ne laivo stovėjimas, o jo įveiklinimas, kad jis būtų pasiekiamas žmonėms, ar bus patogus priėjimas, ar bus užtikrinti srautai. Dangėje tikrai buvo saugu, nekilo tokių klausimų, buvo aiškūs inžineriniai sprendiniai, čia dar yra daug dalykų, į kuriuose reikia ieškoti atsakymų. Krantinės, kiek žinau, dar irgi yra ne savivaldybės, kaip jos bus tvarkomos, kokia jų perspektyva, irgi neaišku”, – sakė direktorė.

Uosto direkcijos atstovų teigimu, ji kovo 20 d. išsiuntė raštą savivaldybei su siūlymu periimti minėtąsias krantines, tačiau atsakymo iki šiol dar negavo.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Neniškio, sprendimo projektas dėl šių krantinių perėmimo turėtų būti teikiamas vienam iš dviejų gegužę suplanuotų miesto Tarybos posėdžių.

O. Žalienė pabrėžė, kad muziejus perimtų laivą su pilna atsakomybe jį išlaikyti, prižiūrėti, kad būtų saugus ir „tarnautų kultūrai bei istorijai ilgus dešimtmečius”. Jokios procedūros nebuvo pradėtos, kol neaiški laivo vieta.

„Laivą prieš tai dar reikia dokuoti, paruošti eksponavimui, kalbėtis su Krašto apsaugos ministerija. Preliminariai buvo kalba dėl tam tikrų lėšų dėl laivo sutvarkymui eksponuoti. Bet negalime kalbėti, jei nežinome, kur ir kaip jis stovės. Negali visko statyti aukštyn kojom, kad sutvarkom, o paskui nežinom, kur statyti”, – sakė O. Žalienė.

INFORMACIJA

Lietuvos kariuomenės skelbiamais duomenimis, laivas „Sūduvis” (M52) pastatytas 1958 m. Vokietijos kariniam laivynui, 1999 m. birželio 22 d. perduotas Lietuvos Respublikai.

„Sūduvio“ ilgis – 47,1 m plotis – 8,3 m. Laivas priskirtinas Lindau laivų klasei. Šių laivų paskirtis – minų paieška, identifikavimas ir sunaikinimas. 

20 Comments

  1. TRAUKŪNAS

    1. Laivas SŪDUVIS stovės prie Pilies tilto, Dangės kairėje krantinėj.

    2. Laivas „SŪDUVIS” bus „UŽKONSERVUOTAS”, o ne „NURAŠYTAS”.

    Tiems, kas skaito komentarus tinklaraštyje ir jau žino kur Smiltynėje stovi „NURAŠYTAS” laivas „KOLYMA”,
    rekomenduojame nuvykti dar į Klaipėdos geležinkelio stotį ir apžiūrėti „UŽKONSERVUOTĄ” juodą garvežį….

    Reply
  2. qwerty

    Nežinau, kurioje karinio laivo vietoje Grubliauskas, savivaldybė ir Žalienė įžvelgia kultūrą. Militaristika ir kultūra gana toli viena nuo kitos. Jeigu galvojama istorinio ar patriotinio ugdymo aspektu, tuomet apskritai reikėtų kurti atskirą muziejų karine tematika, kuriame galėtų būti eksponuojami panašūs eksponatai. Tik nejuokinkime į uostą įplaukiančių užsienio turistų. Statykite kur nors kareivinėse. Būtų mano valia, šią medinę valtį priduočiau šilumą gaminančiai jėgainei.

    Reply
  3. Deutschlander

    Jooo. Bus geras vaizdialis atplaukiantiems turistams (aišku jeigu jų dar kada nors atvyks). Juos pasitinks praėjusio amžiaus vidurio valtis su puška. Tiesiog Lietuvos karinio laivyno pažiba. Vokiečiai galvos, kad tai tarnyboje realiai stovintis laivas. „Aukštas” LT karo lygis. Tipo saugo Memelį. Ja ja ghut naturlich..

    Reply
  4. Ji

    Klausimas: Danėje, toliau nuo Biržos tilto, parengti stovai. Vis galvojau, kad laivui toliau ekslpoatuoti. Sakykie, prašau, ar tai ne pradžia tiltui per Dangės upę statyti. Dėkui.

    Reply
  5. Saliamono sprendimas

    Koks geras ėjimas žirgu: mes matome senieną privačioje teritorijoje:) Kurioje kažkada ir muzikinį teatrą Grubliauskas sapnavo. Viską, ko nereikia – į Memelio miestą, Martinui Gusiatinui pastatom. 10 balų.

    Reply
  6. agentas

    Palatose internetą įvedė…sprendžiant pagal komentarus.

    Reply
  7. R.S.

    Būtinai ant šitos geležtės borto reikia atminimo lentos ,,Auksiniams kariuomenės šaukštams atminti” su vieno iš liandzbergių bareljefu.

    Reply
  8. Supjaustyt

    metalo laužui kaip kad buvo supjaustyti visi LR laivai. O už gautus pinigus atremontuoti bent vieną namą senamiestyje.Atrado bl vertybę

    Reply
  9. Angele

    Ar ne paprasciau butu atsikratyti sito laivo Baltijos juroje ji paskandinant?

    Reply
  10. q

    Geriausias sprendimas butu pastatyti nauja miesta link Palangos, o uosta palikti pati su savimi. Bet taip

    nebus. Cia ne Arabu Emyratai…. cia neturi nei galvu, nei pinigu, net nesugeba keliu nutriušusiu namu prie

    Klaipedos viešbucio.sutvarkyti… aikštej pagrindinej geliu laivelis kicinis kaip kokioj kaimo

    sodyboj…belieka visus išnuodyti, tada neliks problemu

    Reply
    • ezys

      o jums neatrodo, kad Arabu emyratai miestus smelyje statosi del to, kad 100 metu nafta pumpuoja? 🙂 Nes siaip tai be jos palapinese gyveno 😉

    • Verkt nuo tokių komentarų norįs. Tikrai palatose yra internetas

      Tai gal imkis darbo.

  11. Durnių laivas

    Durnių miestui reikia durnių laivo. Privalomas simbolis. Pagaliau viskas stojasi į vietas.

    Reply
    • Anonimas

      Geriausias komentaras. Tikslus

    • ..

      Kraustytis ten kur durniu nera

  12. Se

    Varykite tą supuvusią geldą kuo toliau nuo miesto centro ir turistų akių. Geriausia vieta jai prie Olgos Žalienes darbo vietos, t.y. Jūrų muziejaus.

    Reply
    • Se

      Ir toje Auroroje reikėtų įrengti O.Žalienės darbo kabinetą, kur kiekvieną darbo dieną galėtų džiaugtis.

  13. Na

    Reikia pastatyti Dangėj priešais rotušę, su užtaisyta patranka: reikia keisti valdžią Klaipėdoj 🙂

    Reply
  14. Lenin

    Ura turesim aurora

    Reply
    • Anonimas

      Iš mirusių Leninas prisikėlė l

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This