Pareigūnai „Grigeo Klaipėda” bendrovės ramybėje nepalieka

Svarbu, Temos

Koronaviruso pandemija šalyje pristabdė daugelį veiklų, tarp jų – ir metų pradžioje uostamiestį sudrebinusio bei garsiai prokuratūros pradėto „Grigeo Klaipėda” ekologinio skandalo ikiteisminį tyrimą.

Praėjus keturiems mėnesiams nuo tyrimo dėl dokumentų klastojimo bei gamtai padarytos žalos pradžios, jam vadovaujanti Klaipėdos apylinkės prokurorė Gina Skersinskytė atsargiai kalba apie tai, kiek toli prokuratūros veiksmai yra pasistūmėję į priekį, nors pripažįsta, kad darbo netrūksta.

Tuo metu AB „Grigeo Klaipėda” nuo šios dienos laikinai stabdo savo veiklą.

Teigia dirbantys aktyviai

„Esminių naujienų nėra, esame paskyrę specialistams užduotis – dėl įmonės valymo pajėgumų nustatymų, kiek jie iš viso yra pajėgūs išvalyti, ir dėl gamtai padarytos žalos – ne finansinės žalos, o ekologinės”, – „Atvirai Klaipėdai” teigė prokurorė. Ji pripažino nežinanti, kiek laiko gali tekti laukti minėtų specialistų atsakymų, tačiau neatmetė galimybės, jog jie gali ir užtrukti.

Metų pradžioje uostamiestį sudrebinusį ekologinį „Grigeo Klaipėda” skandalą nustelbė vasario pabaigoje kilusi koronaviruso pandemija. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Sunku pasakyti, kiek užtruks, nes vienos išvados priklauso nuo kitų išvadų”, – sakė G. Skersinskytė.

Paprašyta patikslinti, koks šiuo metu yra įtariamųjų ratas, ar jis padidėjo, prokurorė teigė, jog skaičius kol kas nepakito – įtarimai pareikšti vienam juridiniam asmeniui (AB „Grigeo Klaipėda”- aut. pst.) bei septyniems fiziniams asmenims.

Prokurorė patvirtino, jog paskutinis, 7- tas, įtariamasis yra buvęs AB „Grigeo Klaipėda“ valdybos pirmininkas ir pagrindinis šios įmonių grupės savininkas Gintautas Pangonis. Ji taip pat teigė, jog tarp įtariamųjų kol kas nėra nė vieno aplinkosaugininko.

Tačiau įvardinti visų įtariamųjų pavardes prokurorė atsisakė, nei patvirtinusi, nei paneigusi, ar tarp jų yra ir buvę atsakingi jos vadovai Jonas Garalis bei Vidas Beržonskis. Pasak G. Skersinskytės, dar ne visi įtariamieji yra apklausti.

„Pandemija kažkiek atsitraukė, tai dabar labiau galėsime kontaktuoti su žmonėmis, planuojamės likusias apklausas, o šiuo metu iš esmės dirbame su dokumentais, nes tų dokumentų yra labai daug. Šiaip tai aktyviai dirbam, planuojam”, – tyrimo eigą komentavo prokurorė.

Viešoje erdvėje buvo skelbta, jog tarp įtariamųjų yra ir dabartinis įmonės vadovas Tomas Eikinas, prie „Grigeo Klaipėda” vairo stojęs tik praėjusių metų pabaigoje.

„Suprantame bendrovei tenkančią atsakomybę ir nuo jos nebėgame. Bendradarbiaujame su teisėsauga, aplinkosaugininkais – siekiame, kad kuo greičiau paaiškėtų daugiau faktų. Kol kas mums ir patiems daug klausimų kelia, kokie buvo motyvai leisti biologiškai neapdorotas nuotekas, kai bendrovė dirbo pelningai”, – anksčiau „Atvirai Klaipėdai” buvo sakęs jis.

Reikalauja atlyginti milijoninę žalą

Tuo metu „Grigeo Klaipėda“ savo ruožtu dar praėjusių metų vasarą buvo inicijavusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusių bendrovės vadovų veiksmų, kuriais jie esą bendrovei yra padarę didelės žalos. Tąsyk prokuratūra tyrimo nepradėjo, o bendrovės skundus dėl to atmetė ir aukštesnysis prokuroras, ir teismas.

Todėl vasario pabaigoje „Grigeo Klaipėda“ pati kreipėsi į teismą jau civiline tvarka, buvusiems vadovams pateikdama ieškinį dėl beveik 1,5 mln. eurų žalos atlyginimo. Esą tokią žalą bendrovė patyrė dėl ankstesnių vadovų netinkamų sandorių, susijusių su dažų ir krakmolo pirkimu. Ieškinyje nurodoma, jog jų kaina, susitarus su pardavėju, buvusi neadekvačiai užkelta ir taip iššvaistytas įmonės turtas. Tad atsakovais patrauktos ir produkciją tiekusios įmonės. Teigiama, jog pakeitus bendrovės vadovus ir atnaujinus žaliavų pirkimo sutartis, dažų kaina bendrovei sumažėjo net trečdaliu.

Tačiau praėjusį penktadienį Klaipėdos apygardos teismas šio ieškinio nagrinėjimą sustabdė, kol tas pats teismas neišnagrinės apeliacinio „Grigeo Klaipėda” skundo dėl buvusio jos Gamybos padalinio vadovo J. Garalio neteisėto atleidimo iš pareigų: kad jis iš pareigų buvo atleistas neteisėtai, šių metų kovo pradžioje savo sprendimu patvirtino Klaipėdos apylinkės teismas. Anksčiau tai buvo pripažinusi ir Darbo ginčų komisija.

Minėtą bendrovės apeliacinį skundą teismas yra numatęs nagrinėti kitą savaitę.

Trečiadienį BNS pranešė, jog  AB „Grigeo Klaipėda” nuo ketvirtadienio stabdo savo veiklą. Taip pasielgta dėl to, kad „Klaipėdos vanduo” nuo šiandien nebepriima bendrovės nuotekų. BNS cituojamas R. Pangonis teigė, jog įmonė žada nedirbti iki birželio pradžios.

INFORMACIJA

Dėl galimos „Grigeo Klaipėda” taršos tyrimą Klaipėdos prokurorai pradėjo sausio viduryje, gavę patikimos informacijos iš neįvardintų šaltinių bei kartu su kitų institucijų atstovais per slapą operaciją esą suradę Dumpiuose esančiuose bendrovės valymo įrenginiuose paslėptą vamzdį, kuriuo nevalytos nuotekos tekėjo į marias.

Dėl šio skandalo kilo didžiulis sujudimas visoje šalyje, pasipylė nemažai naujų pranešimų apie galimus kitus taršos objektus, daug priekaištų dėl esą aplaidaus darbo sulaukė ir aplinkosaugininkai. Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, dalyvaudamas uostamiestyje sausio pabaigoje vykusiame politikos forume, pripažino, jog „Grigeo Klaipėda” skandalas supurtė visą aplinkosaugos sistemą, pažadėjęs tęsti pradėtą struktūrinę aplinkos apsaugos reformą. 

Visgi vasario pabaigoje šalį užklupusi koronaviruso pandemija nustelbė šalies ekologines problemas bei minėtąjį skandalą.   

Praėjusį penktadienį, „Klaipėdos vanduo” pranešė, jog nuo šiandien, gegužės 14 d., nebepratęs nuotekų valymo sutarties su „Grigeo Klaipėda” dėl to, kad esą jų nuotekų sudėtis kelia grėsmę visai miesto nuotekų valyklai. 

Tuo metu trečiadienį Klaipėdos universitetas pasidžiaugė, jog „Grigeo Klaipėda“ skyrė jam tikslinę 500 tūkst. eurų paramą aplinkos taršos mažinimo sprendimų kūrimui bei aplinkosaugos specialistų rengimui. 

5 Comments

  1. Nauseda

    Sistema valėsi visą laiką. Negaliu sakyti, kad tų skandalų nebuvo anksčiau ir dabar, kaip rodo, kai kurių jų šaknys siekia 8-10 metų. Tai, kad nieko negirdėjome pastaruosius metus apie „Grigeo“ nuotekas, nereiškia, kad jų nebuvo. Atvirkščiai, jos tyliai teršė mūsų Kuršių marias ir mūsų ekologinę sistemą, niekam dėl to nekvaršinant galvos, tik gyventojams pasiskundžiant. Dabar visa tai sustabdyta, kaltieji privalės už tai atsakyti ir tikrai nemanau, kad šitaip įžūliai ir pasityčiojant iš viešojo intereso, kažkas leistų sau elgtis ateityje. Manau, kad kaip tik turime gerokai suaktyvėjusią institucijų kovą prieš ir ekologinius, ir korupcinius nusikaltimus ir tą matome dabar viešoje erdvėje. Manau, kad tai yra nepakankamas, bet būtinas žingsnis į apsivalymą.

    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/aktualijos/2020/05/14/news/g-nauseda-bede-i-savo-klaidas-atsukus-laika-dvieju-ministru-nebuciau-patvirtines-14896066/

    Reply
  2. Linas

    Ar stovi tas nuodų fabrikas. Uždaryti visus tokius kuo greičiau…Pangonius ir Eikinus.

    Reply
  3. Tadas

    Įtarimai vasario viduryje pareikšti įmonei ir septyniems fiziniams asmenims, tarp jų – ir „Grigeo“ vadovui Gintautui Pangoniui bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovui Tomui Eikinui, dirbančiam nuo pernai gruodžio. „Planuojame nebepratęsti sutarties dėl prisijungimo sąlygų neįvykdymo.
    „Santykiai su šia įmone yra tokie, kad kas mėnesį pratęsdavome sutartį ir ši sutartis baigiasi gegužės 14 dieną“, – pridūrė jis. Pasak „Klaipėdos vandens“ vadovo, „Grigeo Klaipėdos“ teršalų koncentracija buvo itin didelė, dėl to „Klaipėdos vandens“ valymo įrenginiai buvo priversti dirbti beveik maksimaliais pajėgumais.
    „Taršos koncentracija tikrai buvo viršyta ir valykla dirba netoli maksimalaus režimo ir toliau nebegalime to tęsti, todėl įmonė („Grigeo Klaipėda“) turi sumažinti taršą“, – teigė B. Jonikas. Tai kad ten per tarša?

    Reply
  4. Vilius

    Manau labai aiškiai pasakyta, kad „Grigeo Klaipėda” valymo įrenginiai būtų nepajėgus patys išvalyti tokio tipo nuotekų, nes miesto valymo įrenginiai yra didesni daugiau, nei 20-30 kartų. „Praėjusį penktadienį, „Klaipėdos vanduo” pranešė, jog nuo šiandien, gegužės 14 d., nebepratęs nuotekų valymo sutarties su „Grigeo Klaipėda” dėl to, kad esą jų nuotekų sudėtis kelia grėsmę visai miesto nuotekų valyklai. „

    Reply
    • Viliui

      Jonai, gerai pasakyta „esą kelia grėsmę”, esą.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This