Apie laimę gyventi be komunistinių marazmų

30 metų be komunistinių marazmų

Prieš 30 metų Lietuva išsivadavo ne tik iš okupacijos, bet ir iš marzmatinės sovietinės realybės.

Bene geriausiai „marazmatišką sovietinio gyvenimo dviveidiškumą“ yra apibūdinęs vienas iš nepriklausomybės šauklių, grupės „Antis“ lyderis, architektas Algirdas Kaušpėdas.

„Buvo deklaruojama, kad viskas tau, nors iš tiesų – ne tau, tik lojaliausiems partinių-ūkinių organizacijų biurokratams. <…> Sovietinėje tikrovėje vaidinti reikėjo labai dažnai: vaidinti, kad dirbi, nors darbas neįdomus; vaidinti, kad dalyvauji susirinkime, nors nieko negirdi, nes kalbos beprasmiškos; vaidinti, kad gyveni, nors „gyvenimas neina“, anot G. Patacko. <…> Šiandien net sunku įsivaizduoti anuometinio viešo kalbėjimo šizofrenijos lygį. Taukšti niekus buvo norma. Rimtu veidu teigti akivaizdžią nesąmonę – tarsi ritualas, apeiginis užkalbėjimas, sovietinės mišios“, – yra rašęs A. Kaušpėdas.

Būtent šios jo mintys pagimdė „Atviros Klaipėdos“ projekto, skirto paminėti 30-ąsias mūsų laisvės metines, idėją – parengti publikacijų ciklą, leidžiantį vyresnio amžiaus skaitytojams prisiminti sovietinio režimo absurdus ir nesąmones, kuriuos jie būdavo priversti kasdien išgyventi, o jaunimui – galbūt net pirmą kartą sužinoti apie iš šių laikų pozicijų sunkiai suvokiamą gyvenimą sovietinėje Klaipėdoje.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Apdailininkai ėmėsi vidaus tinkavimo, o langai neįstiklinti, apšildymas nesutvarkytas, daugelyje vietų nesuremontuotas vandentiekis ir kanalizacija, katilinė neužbaigta. O kaip galima vykdyti apdailos darbus lapkričio mėnesį, jei langai neįstiklinti ir patalpos nešildomos?”; „Vyksta neeilinis vietinio profsąjunginio komiteto posėdis. Dienotvarkėje irgi ne eilinis gamybinis klausimas, o sprendžiamas žmogaus likimas. <…> Paskutinį kartą Gorchovkis į pamainą atėjo neblaivus, ir nebuvo jam leista dirbti. Apie tai ir kalbama, tariamasi dėl žmogaus likimo“, – tai tik keletas iš daugelio sovietinės realybės deimantų, kuriuos galima aptikti to meto spaudoje.

Juos nušlifuoti „Atvirai Klaipėdai“ padės kukliai save raštininku vadinantis Linas Poška, kurio humoras, anot šviesaus atminimo filosofo Leonido Donskio, migruoja erdvėje ir laike apglobdamas renesansinę draugystės ir intymumo sferą, o po to lengvai susiliedamas su nūdiena, jos prietarais, godomis ir klystkeliais.

Pirmasis šio ciklo rašinys „Atviros Klaipėdos“ skaitytojus pasieks jau šį šeštadienį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Pristatys knygą, atgaivinančią tarpukario Klaipėdos kasdienybę 

Trečiadienį, balandžio 17-ąją, 17 val., Klaipėdos miesto savivaldybės I. Kanto viešojoje bibliotekoje (Turgaus g. 8) klaipėdietis žurnalistas Martynas Vainorius pristatys ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Nupūs dulkes nuo Klaipėdos vandens muziejaus projekto

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ atnaujino sutartį dėl vandens muziejaus ekspozicijos projekto, kuris buvo parengtas dar 2015 metais, atnaujinimo (aktualizavimo) ...
2024-02-20
Skaityti daugiau

Kultūra, Svarbu

Herodoto dvasia papasakota tarpukario Klaipėdos istorija greičiausiai turės ir tęsinį

„Mūsų istorikai rašo giliai ir nepriekaištingai, bet nepasiruošusiam žmogui istorikų knygos gali būti sunkios ir sprangios skaitymui. O Herodoto dvasia ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This