Kyšininkams – griežtos bausmės, pakišų davėjams – simbolinės

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Beveik 1000 MGL siekiančios baudos ir turto konfiskavimas už keliasdešimt tūkstančių eurų  – tokį sprendimą Klaipėdos apygardos teisme trečiadienį išgirdo du iš keturių Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) Klaipėdos teritorinio padalinio darbuotojų, kaltintų kyšininkavimu.

Beveik pusantrų metų teisme nagrinėta didelės apimties korupcijos byla palengvėjimą atnešė tik dviems iš 11 teisiamųjų išteisintiems asmenimis, kaltintiems papirkimu. Visus kitus teismas pripažino kaltais, paskirdamas jiems skirtingo dydžio pinigines baudas.

Iš 11 teisiamųjų išklausyti teismo sprendimo atėjo tik 6, tarp jų – ir išteisintas A. Gabrialavičius. Palmiros Mart nuotr.

Kalba eina apie NDNT Klaipėdos teritoriniame padalinyje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų nustatytą sistemingą kyšininkavimą.

Nors kaltinimas apima tik nedidelį 2017 m. keturių mėnesių laikotarpį, minėtos tarnybos Klaipėdos teritoriniame padalinyje STT agentai kone kasdien vaizdo ir garso įrašais fiksavo beveik konvejeriniu principu čia imamus kyšius.

Žmonės, atvykę į tarnybą neįgalumo lygio nustatymui ar termino pratęsimui, pirmiausia užsukdavo į Dokumentų valdymo skyrių, kurios vedėja 67 metų Regina Intienė beveik tiesiogiai duodavo suprasti, jog už paslaugą būtina atsilyginti. Kitais atvejais apie čia įprastą praktiką juos jau iš anksto būdavo įspėję „geradariai”.

Iš lankytojų paimtas įvairaus dydžio pinigines pakišas, siekusias nuo 50 iki beveik 1000 eurų, R. Intienė dalindavosi dažniausiai su skyrių vedėjais – 60 metų Olga Kulik ir 62 metų Mindaugu Gyliu, nors didžiąją gautų pinigų dalį, kaip paaiškėjo, ji pasilikdavo sau.

Nemaža dalis neįgalumo siekusių asmenų kyšius gydytojams brukdavo ir tiesiai į rankas. Tą faktą teisminio nagrinėjimo metu buvo pripažinę ir abu gydytojai, teigę esą pinigai jiems būdavo grūdami per jėgą, tačiau neva tai neturėjo įtakos galutiniam sprendimui dėl neįgalumo nustatymo. M. Gylys buvo minėjęs kyšių negalėjęs atsisakyti „dėl silpnumo”.

R. Intienei buvo inkriminuoti 22 nusikalstamos veikos epizodai, už kuriuos teismas jai skyrė 396 MLG dydžio (14 913 eurų) baudą bei konfiskavo iš jos 3730 eurų.

Tuo metu abu buvę padalinių vedėjai – O. Kulik ir M. Gylys – per dvejus metus privalės ne tik sumokėti didžiules, beveik 38 tūkst. eurų siekiančias 996 MGL baudas, bet ir atsisveikinti su nemaža dalimi neteisėtai įgyto turto. Teismas jų atžvilgiu taikė išplėstinį turto konfiskavimą: iš O. Kulik konfiskuota turto už 40 tūkst. eurų, iš M. Gylio – už 80 tūkst. eurų. Dar O. Kulik į šalies biudžetą turės sumokėti 2700 eurų, o M. Gylys – 4650 eurų, kurie teismo buvo įvardinti kaip nusikaltimo rezultatas. Abu buvo kaltinti dėl 21 nusikalstamos veikos epizodo, išteisinti tik dėl vieno.

Visiems trims nuteistiesiems dvejus metus uždrausta dirbti valstybės tarnyboje.

Vienintelis šiuo metu NDNT tebedirbantis 65 metų Algimantas Gabrialavičius, nepriiminėjęs sprendimų dėl neįgalumo nustatymo, kartu su dar vienu kyšio davėju teismo buvo išteisintas, nenustačius jų padarytų nusikaltimų. A. Gabrialavičius nei ikiteisminio tyrimo, nei bylos teisminio nagrinėjimo metu nepripažino jam inkriminuoto papirkimo.

Kitiems papirkimu kaltintiems teisiamiesiems teismas skyrė po 50 MGL dydžio baudas, kurias būtina sumokėti per dvejus metus. Viena teisiamoji nuo baudžiamosios atsakomybės atleista pagal laidavimą.

Nežino, ar skųs

Trečiadienį išklausyti teismo sprendimo iš 11 kaltinamųjų atvyko tik šeši. Po sprendimo paskelbimo O. Kulik buvo akivaizdžiai pasimetusi ir negalėjo pasakyti, ar skųs jai skirtą griežtą teismo nuosprendį.

„Aš ne viską supratau”, – „Atvirai Klaipėdai” sakė ji.

Tuo metu, ar skųs gana palankų prokuratūrai teismo sprendimą, negalėjo pasakyti ir valstybinį kaltinimą teisme palaikęs prokuroras Aivaras Velutis.

„Teismas pasinaudojo įstatymo numatyta galimybe nuosprendį skelbti, pagarsinant tik sutrumpintus motyvus, ir iš jų dabar pasakyti, kiek pagrįstas yra sprendimas, pakankamai sudėtinga, kadangi, kaip girdėjome, buvo du asmenys išteisinti”, – po nuosprendžio paskelbimo žurnalistams sakė prokuroras.

Jo teigimu, svarbiausia šiame procese yra tai, kad teismas dviem nuteistiesiems taikė išplėstinį turto konfiskavimą, kas, pasak valstybės kaltintojo, kyšininkavimo bylose vis dar pasitaiko ne taip dažnai. Kartu jis stebėjosi, kodėl nebuvo konfiskuoti pas R. Intienę rasti per 12 tūkst. eurų grynųjų, kurių kilmė nebuvo pagrįsta įrodymais. Taip pat prokuroras išreiškė abejones ir dėl A. Gabrialavičiaus išteisinimo.

Pastarasis, nors ir išteisintas, džiaugsmu netryško, o turėjo nemažai priekaištų STT pareigūnams.

„8 mėnesius aš STT nebuvau įdomus, manęs nebuvo nušalinę nuo pareigų, man nebuvo pareikšti įtarimai, bet STT atsibudo kažkodėl po 8 mėnesių [praėjus nuo tyrimo pradžios]”‘,  – sakė kyšio perdavimu M. Gyliui kaltintas išteisintasis, teigęs, jog agentų užfiksuoti 100 eurų buvusi kolegai grąžinta skola už prieš tris dienas užsakytas picas.

„Penktadienį buvo mano gimimo diena, darbe kolegoms užsakiau picų, bet neturėjau grynųjų tuo metu susimokėti, pasiskolinau iš Gylio ir pirmadienį jam pinigus grąžinau”, –  STT kaltinimo negalėjo pamiršti išteisintasis, teigęs veltui iššvaistęs šitiek laiko, įrodinėdamas, jog „nėra kupranugaris”.

INFORMACIJA

Šioje didelės apimties byloje dar 42 asmenys, kaltinti papirkimu, pripažinę savo kaltę, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą, jiems paskyrus nuo 190 iki 760 eurų dydžio įmokas į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Kiti du NDNT  Klaipėdos padalinio darbuotojai, kaltinti kyšininkavimu ir pripažinę savo kaltę, teismo jau gerokai anksčiau buvo nubausti baudžiamuoju įsakymu, paskyrus jiems 3800 ir 5320 eurų baudas.

NDNT po įtarimų kai kuriuos darbingumo lygio nustatymo sprendimus panaikino kaip nepagrįstus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeiką nuo atsakomybės norėjusi išsukti prokurorė lieka su nuobauda

Klaipėdos apylinkės prokurorei Jolantai Sarpalienei, net ir pasitelkus į pagalbą advokatu tapusį savo kolegą, pirmos instancijos teisme nepavyko panaikinti generalinės ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Prieš šventes - geros žinios „Jakų melagiui”

Dėl Jakuose su statybiniais brokais klaipėdiečių šeimai parduoto namo ir vengimo juos ištaisyti „Jakų melagio” pravardę užsidirbęs Arūnas Einingis penktadienį sulaukė ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Už kyšius neįgalumą suteikdavę buvę tarnautojai neteks ir nemažai įgyto turto

Lietuvos apeliacinis teismas, antrą kartą apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paliko galioti Klaipėdos apygardos teismo apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo dėl korupcinio ...
2023-06-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This