Prastos žinios visiems jums

Nuomonės, Svarbu

Birutė Davidonytė, „Laisvės TV" žurnalistė
2020-11-18

Komentarų: 4

Jau kurį laiką su nerimu stebiu, kaip baigsis vienas žurnalistų teisinis ginčas Klaipėdoje. Ir kol kas žinios labai prastos. Prastos visiems jums. Atrodo, kad visai netikėtai viena nedidelė situacija Klaipėdoje gali tapti lemiama formuojant teisinę praktiką, ką jūs visi galėsite žinoti apie viešuosius pirkimus. Nes ta praktika galios absoliučiai visiems Lietuvos žurnalistams.

Istorija atrodytų paprasta. Kolegos Klaipėdoje aprašė abejonių keliančią vietos viešųjų pirkimų istoriją, kai pirkimą laimėjo bendrovė, kurios savininkas dar visai neseniai traukė į politiką, be to, pirkimą organizavusioje savivaldybės įmonėje aukštas pareigas užima jo mama. Žodžiu, visiška klasika.

Bet institucijų reakcija į tai absoliučiai nustebino. Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba redakcijai skyrė papeikimą už tai, kad jie rašydami straipsnį paviešino pirkimą laimėjusios įmonės savininko asmens duomenis: vardą ir pavardę. Institucija teigė, kad tai buvo perteklinė informacija, kurios visuomenei visai nereikėjo žinoti. Giminystės ryšių su pirkimo organizatoriais irgi nereikėjo žinoti, nes ir šita informacija, pasirodo, yra perteklinė.

Tokį sprendimą patvirtino ir teismas, kurio vertinimu, nors asmuo ir yra bendrovės, kuri dalyvauja viešuosiuose pirkimuose, akcininkas, tačiau atskleistos jo privataus gyvenimo aplinkybės (vardas, pavardė ir giminystės ryšys su perkančiosios organizacijos finansininke) neatskleidžia jokių viešo pobūdžio detalių.

Šitą sakinį turėjau skaityti dar ir dar ir dar kartą, kad įsitikinčiau, jog nesapnuoju ir taip tikrai yra parašyta teismo sprendime.

Jei pirkimus laiminčių įmonių savininkai, žmonės, kurie gauna valstybės pinigus, jų ryšiai su politikais ar pirkimų organizatoriais nėra viešojo intereso klausimas, tada aš jau nebežinau, kas iš viso yra tas viešasis interesas ir ką mes apskritai visi čia darome.

Nes tokiu atveju nelabai jau ir lieka prasmės. Ir kam mes tada valstybėje kuriame tuos įmonių galutinių naudos gavėjų registrus? Kam į tai investuojate didžiules sumas pinigų? Kodėl apskritai saugome ir bet kam leidžiame nusipirkti duomenis apie įmonių akcininkus iš Registrų centro? Juk tai absoliučiai perteklinė informacija visuomenei. 🙂 Bent jau taip dabar išaiškinta.

Gerbiu teismo sprendimą, bet labai viliuosi, kad kolegos jį apskųs ir turės pakankamai resursų kokybiškai teisinei gynybai. Nes jei įsiteisės šis sprendimas, labai tikėtina, kad netrukus visoje Lietuvos žiniasklaidoje pamatysite štai tokius straipsnius: 10 milijonų eurų pirkimą laimėjo įmonė, kurios savininkas yra asmuo X, kuris yra giminystės ryšiais susijęs su politiku Y. Nes visa kita informacija bus laikoma pertekline.

Beje, pirmos instancijos teismas kadaise yra nusprendęs, kad ir mūsų su kolegomis noras gauti ištrintą Vyriausybės pasitarimo įrašą ir sužinoti, kokias nuomones apie svarstomą įstatymą išsakė ministrų kabinetas, yra laikomas noru gauti perteklinę informaciją. Žinoma, aukštesnės instancijos teismas tai paneigė.

Kažkaip abejočiau, ar tie žmonės, kurie Europoje kūrė Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą ir jame juodu ant balto parašė, kad valstybės privalo taikyti išimtis žurnalistams tam, kad dėl duomenų apsaugos nebūtų pažeista visuomenės teisė žinoti, tikėjosi, kad tas dokumentas pas mus bus taikomas va šitaip.

4 Comments

  1. Aušra

    Ryšiai ir pinigai valdo visas informacijas. Gerbiu žurnalistus už drąsą ir visuomenės informavimą. Tik jų dėka mažėja korupcija Lietuvoje. Dėja teismai būna ir teisingi, ir garbingi kas verčia sunerimti visus Lietuvos švogerius ir giminės. Ačiū jiems, mes jumis dar tikime.

    Reply
  2. Anupras

    Labai teisingai žurnalistė rašo,nes kaip kitaip gali sužinoti apie tokias giminaičių ir draugų įmones ir nesąžiningą veiklą

    Reply
  3. Teisybė

    Labai bloga praktika rašyti pilną vardą ir pavardę žiniasklaidoje , o ne vien incialus ir pilną pavadinimą apie objektą , ar subjektą , apie kurį norima informuoti visuomenę .
    Nes dažnai žmonės nuteisiami , apkaltinami remiantis vienos iš valdiškų institucijų pareigūno ar valdininko pasiaskymais ar veiksmais , ir dažnai , kai kreipiamasi į teismą pasirodo patys pareigūnai , ar valdininkai pridarė eibes nusižengimų , o žmonės , Lietuvos piliečiai , jau išviešinti kaip blogiečiai .Neįsižeiskite , bet Atvira Klaipėda per dažniau naudoja žmonių vardus ir pavardes , nei kiti dienraščiai .Galima palyginti perspausdintus/ perpublikuotus straipsnius ir iškart pasimatys .
    Laikas gerbti privačią nuosavybę , privatumą ir privačius asmeninius duomenis .

    Reply
    • PAGARBA ATVIRAI KLAIPĖDAI

      AK tuom ir skiriasi nuo kitos žiniasklaidos, kad būtent AK ne tik aprašo kažkokius įvykius, bet ir nurodo visų tų įvykių veikiančiuosius asmenis ir kitus atlikėjus. Tekstas, kad pvz. biudžetinėje kontoroje, kuriai vadovauja Jonas, buhaltere dirba Jono mama Birutė, dovanokit, nėra nei Jono, nei Birutės „nuteisimas”.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This