Jūrininkų ligoninei šimtų tūkstančių eurų grąžinti nereikės

Sveikata

Garsiai nuskambėjusioje Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamento Švėkšnos katilinės renovacijos istorijoje padėtas paskutinis taškas – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu patvirtino, kad ligoninei paramos pinigų grąžinti nereikės.

Šešėlis ant ligoninės krito tuomet, kai Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pareigūnus sudomino biokuro katilinės įrengimo projektas, finansuotas Klimato kaitos programos specialiosiomis lėšomis. Bendra jo vertė siekė beveik 335 tūkst. eurų.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Po metų, ligoninės darbuotojams šioje byloje pareikšti įtarimai buvo panaikinti, tačiau įstaiga gavo Aplinkos apsaugos ministerijos raštą, kuriame teigta, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) ministeriją informavo, jog biokuro katininės įrengimui skirtas finansavimas galimai pažeidė sutarties sąlygas, nes atliekant projekto įgyvendinimo patikrą vietoje buvo pateikti ne visi prašomi dokumentai. Dėl to APVA negalėjo įsitikinti, ar įrengtų biokuro katilų specifikacijos atitinka finansavimo sutartyje ir biokuro katilų pirkimo dokumentuose nurodytus
reikalavimus.

Po keleto savaičių APVA gavo rangovo – UAB „Naujoji šiluma” – paaiškinimus, tačiau šiuose dokumentuose buvo pasigesta duomenų apie katilų atitikimą tam tikriems sertifikatams, todėl suabejota, ar nėra pažeisti Viešųjų pirkimų įstatymo straipsniai, taip pat finansavimo sutartis ir paprašyta papildomų paaiškinimų.

Švėkšnoje įrenginėjant biokuro katilinę suplanuotas pirkti katilas buvo pakeistas kitu, efektyvesniu. Tai, anot ligoninės, buvo suderinta ir pritarimas gautas tiek iš Viešųjų pirkimų tarnybos, tiek iš Lietuvos aplinkos apsaugos investicinio fondo, Specialių statybų darbų techninės priežiūros.

Klaipėdos jūrininkų ligoninė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti aplinkos ministro įsakymą, kuriuo ji buvo įpareigota turėjo grąžinti skirtą daugiau nei 294 tūkst. Eur. subsidiją katilinės rekonstrukcijai. Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs Jūrininkų ligoninės skundą, jį tenkino ir panaikino aplinkos ministro įsakymą.

Aplinkos ministerija ir Aplinkos projektų valdymo agentūra šį Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, bet jis neskundžiama nutartimi šiuos skundus atmetė ir paliko galioti nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą.

Katilinę buvo nuspręsta rekonstruoti dėl to, kad iki tol įstaigą aptarnavusi privati bendrovė „Lamberta“ patalpoms ir vandeniui pašildyti katilinėje naudojo skalūnų alyvą, kuri skleidė nemalonius kvapus ligoninės teritorijoje bei už jos ribų, o degimo produktai teršė aplinką. Psichiatrijos departamentui teikiamos šilumos gamybos kaštai buvo vieni didžiausių šalyje.  Anot ligoninės, jie dabar yra sumažėję perpus.

1 Comment

  1. spec

    psichukas = kriminalas, zeminimas, musimas, zudymas. Manau sita psichuska neisimtis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Veidai

Vėtrungių meistras: „Vilniuje vėtrungių turbūt yra daugiau nei Neringoje"

Nors Švėkšnos miestelis tolokai nuo marių, jau Žemaitijos pusėje, anot garsaus laivadirbio, dailidės ir vėtrungių meistro Vaidoto Bliūdžiaus, nuo seno ...
2023-11-28
Skaityti daugiau

Sveikata

Traukiasi Jonas Sąlyga

„Šiandien Klaipėdos universiteto ligoninės generaliniam direktoriui įteikiau prašymą atleisti mane iš filialo „Jūrininkų ligoninė” direktoriaus pareigų. Nors mano kadencija dar ...
2023-11-27
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This