Pirks užterštų teritorijų tvarkymo planus

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė paskelbė konkursą, kurio nugalėtojas turės parengti aštuonių mieste esančių užterštų teritorijų sutvarkymo planus.

Tokie planai turėtų būti parengti šioms jau ištirtoms teritorijoms: sklypams Švyturio gatvėje, Klaipėdos universiteto sklypui Sportininkų g. 13, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos teritorijai, lopšelių-darželių „Traukinukas“ ir „Bitutė“ teritorijoms, Lietuvos Aukštosios jūreivystės mokyklos, Klaipėdos valstybinės kolegijos (Dariaus ir Girėno g. 8) bei VŠĮ „Vaivorykštės tako“ gimnazijos teritorijoms.

Ažiotažas dėl taršos chromu buvo kilęs po to, kai pernai lapkritį savivaldybė pranešė, jog jos vykdomo aplinkos monitoringo metu atlikti dirvožemio tyrimai parodė, jog šiaurinėje miesto dalyje esančiuose Bomelio Vitės ir Didžiosios Vitės gyvenamuosiuose mikrorajonuose chromo koncentracija dirvožemyje viršijo leistinas ribines vertes iki 12 kartų.

Galiausiai šį birželį savivaldybė informavo, kad iš Danijos laboratorijos, kurioje buvo ištirti šiaurinės miesto dalies dirvožemio mėginiai, gautas atsakymas, jog sveikatai kenksmingo chromo rasta tik viename mėginyje. Ir – labai mažai.

Visgi Lietuvos geologijos tarnyba nurodė Klaipėdos savivaldybei, kad chromu ir kitais sunkiaisiais metalais užterštas dirvožemis turi būti pašalintas.

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė buvo sakiusi, kad parengti vienos teritorijos aplinkos sutvarkymo planą gali kainuoti apie 2 tūkst. eurų.

INFORMACIJA

Vitės progimnazijos teritorijoje detalaus tyrimo metu buvo paimta 10 jungtinių paviršinio grunto mėginių, išgręžti 6 gręžiniai iki 4,5 m gylio, juose paimta 11 grunto mėginių iš įvairaus gylio, taip pat – 2 gruntinio vandens mėginiai. Laboratoriniais tyrimais visuose viršutinio grunto mėginiuose nustatyta tarša: bendro chromo, švino, gyvsidabrio kiekiai atitinkamai iki 18,1, 7,3 ir 2,2 kartų viršija nustatytas ribines vertes (RV). Gruntinis vanduo užterštas azoto junginiais, jame nitritų kiekis siekia 5,39 mg/l ir iki 5,4 kartų viršija RV. Viso užteršto ir iki 20 cm gylio tvarkytino grunto plotas šioje teritorijoje apimtų daugiau negu 12,5 tūkst. kv. m.

Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos (J. Janonio g. 13) teritorijoje viename iš 14-os mėginių rasti chromo ir švino kiekiai atitinkamai 2,4 ir 2,3 kartų viršija normą.

Ataskaitoje dėl VšĮ „Vaivorykštės tako“ gimnazijos, Sportininkų g. 11, ekogeologinio tyrimo konstatuota, kad visuose tirtuose plotuose nustatyta tarša sunkiaisiais metalais: bendro chromo, švino, gyvsidabrio kiekiai (iš viso paimta 10 grunto mėginių) atitinkamai iki 1,13, 3,5 ir 1,02 viršija RV. Tyrimo metu išskirtas vienas plotas tarp pagrindinio pastato ir krepšinio aikštelės, kuriame tvarkytinas paviršinis gruntas apimtų 450 kv. m.

Dėl lopšelio – darželio „Traukinukas“ (S. Daukanto g. 39) teritorijoje laboratoriniais tyrimais grunto mėginiuose aptikta tarša sunkiaisiais metalais ir naftos angliavandeniliais. Viename mėginyje bendras naftos produktų kiekis siekė 4020 mg/kg ir 3,1 kartą viršijo RV. Čia išskirti du plotai, kuriuose tvarkytino grunto plotas apimtų 1 tūkst. kv. m.

Ataskaitoje dėl Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (I. Kanto g. 7) teritorijoje aptikta tarša švinu ir gyvsidabriu. Gruntinis vanduo užterštas azoto junginiais – nitritų kiekis 2 kartus viršija RV.

Iš gyvenamosios teritorijos Švyturio g. detalaus tyrimo metu buvo paimti 36 jungtiniai paviršinio grunto mėginiai, išgręžta 15 gręžinių iki 4,5 m gylio, juose paimti 24 grunto mėginiai iš įvairaus gylio, taip pat – 4 gruntinio vandens mėginiai. Laboratoriniais tyrimais viršutinio grunto mėginiuose nustatyta tarša aromatiniais angliavandeniliais: benzo(b)fluoranteno ir benzo(a)pireno kiekiai atitinkamai 19,3 ir 33 kartų kiekiai viršija ribines vertes (RV). LGT išvadoje pažymėta, kad namo Malūnininkų g. 1 vidinio kiemo gruntas 1 m gylyje užterštas ir kitais elementais (naftalenas, antracenas, fluorantenas, pirenas, chrizenas). Bendras chromo, švino, gyvsidabrio, cinko kiekis šioje teritorijoje atitinkamai iki 9,1, 7,3, 1,2, 3,4 kartų viršija RV. Šioje teritorijoje tyrimo duomenų pagrindu išskirti 6 plotai, kuriuose tvarkytinas plotas apimtų didžiausią plotą – 16,3 tūkst kv. m.

Ataskaitoje dėl Klaipėdos universiteto (Sportininkų g. 13) teritorijos nurodyta, kad čia taip pat aptikta tarša sunkiaisiais metalais, taip pat turėtų būti parengtas bei nustatyta tvarka patvirtintas užterštos teritorijos tvarkymo planas, ir juo vadovaujantis, sutvarkyta teritorija. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu pastatai yra nenaudojami, tvarkymo darbus rekomenduojama vykdyti parengus detalų teritorijos renovacijos bei pritaikymo planą ir atlikus papildomą ekogeologinį tyrimą.

5 Comments

  1. Vitės gyventoja

    Koks tikslas kasti? Juk KLASCO ir toliau teršia geležies rūdos dulkėmis: dirvožemį, namus, vaikų ugdymo įstaigas, ir Kuršių marias su nuotekomis geležies rūdos kurios nuteka po panaudojimo vandens patrankų. Taip kiekvienais metais mes ir mokesime už KLASCO taršos nukasimą?

    Reply
  2. DZ

    Klasko terš, o savivaldybė mokės mūsų pinigus už valymą?! Tai gal galėtų savivaldybė dar ir langų valytojus pasamdyti, kad reguliariai gyventojų langus nuvalytų..?

    Reply
  3. Žalias uostas

    anot dabartino uosto generalinio A. Latako, trūksta tik geros komunikacijos su visuomene nes ji klaidinama. Tai dabar už tuos pliauškalus lai ir susimoka pats ( tik ne KVJUD nes ji pati išlaikoma biudžeto, mūsų pinigais) Galės pasidalinti sąskaitą su buvusiuoju A.Vaitkumi – abiejų pareiga buvo ar yra prižiūrėti kompanijų vykdomą veiklą. Jei nepatinka lai duoda ieškinį Klascui ir išsiieško žalą. Gali ir Grubliauskas paremti -vis aiškino, kad labai bendradarbiauja su uosto vadovybe. Mums reikia naujų mokyklų, darželių, o ne Klasco brudą, žemes kasinėti ir vežioti. Mokesčius mes mokame todėl.

    Reply
  4. Rms

    Uostas tersia, miestas uz mokesciu moketoju pinigus tvarko.. O kur dingo garsusis šūkis ‘Teršėjas moka’?

    Reply
    • gm

      Teršėjas Moka – būtent ir liko šūkiu, o ne aplinkosaugos principu. Todėl miestas už biudžeto lėšas pakeis gruntą, nors Geologijos tarnybai aiškiai įvardino, kad tarša sunkiaisiais metalais yra uosto veiklos padarinys.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This