Prekyba poveikiu įtariamo advokato byla perduota teismui

Kriminalai ir nelaimės

Generalinė prokuratūra pranešė, kad penktadienį teismui perdavė atskirtą iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo, susijusio su aukšto rango teisėjų, advokatų ir kitų asmenų galimai padarytomis korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis, baudžiamąją bylą.

Teismui perduotoje byloje Klaipėdos regione dirbantis advokatas Aivaras Surblys kaltinamas dėl galimos prekybos poveikiu siekiant paveikti Klaipėdos apygardos teismo teisėjų sprendimus.

Pats advokatas teigia jam pareikštų kaltinimų nepripažįstantis. 

Aivaras Surblys. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atlikto sudėtingo ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad 2017 m. birželio–gruodžio mėnesiais Vilniuje ir Klaipėdoje vykusių susitikimų metu buvęs advokatas D. Z., veikdamas vieno asmens naudai, kaltinamajam pasiūlė, pažadėjo ir susitarė duoti 50 tūkst. Eur kyšį. Tyrimo duomenimis, kaltinamasis A. S., pasinaudodamas pažintimi ar kita tikėtina įtaka keliems Klaipėdos apygardos teismo teisėjams, susitarė priimti minėtą kyšį, pažadėjęs paveikti tris Klaipėdos apygardos teismo teisėjus, kad jie, nagrinėdami baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, priimtų asmeniui palankų sprendimą. Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, kad D. Z. 2017 m. gruodžio mėnesį Klaipėdos rajone kaltinamajam advokatui perdavė dalį – 10 tūkst. Eur – sutarto kyšio. Netrukus A. S. sužinojo, kad teisėjai numato priimti nurodytam asmeniui nepalankų sprendimą, todėl 2018 m. sausio mėnesį susitiko su D. Z. ir gautą kaip kyšį sumą grąžino, tačiau to paties susitikimo metu D. Z. tiesiogiai pažadėjo ir susitarė kaltinamajam A. S. duoti didesnę sutarto kyšio dalį – 20 tūkst. Eur, už tai kaltinamasis pakartotinai pažadėjo paveikti minėtus teisėjus, kad šie priimtų asmeniui palankų sprendimą. Vėliau D. Z. ir A. S. pareigūnų buvo sulaikyti”, – rašoma prokuratūros pranešime. 

Motyvuojant siekiu objektyviai, visapusiškai išnagrinėti bylą bei išspręsti klausimą dėl bylos perdavimo iš vienos apygardos teismo kitos apygardos teismui, ši baudžiamoji byla perduota Lietuvos apeliaciniam teismui.

A. Surblys „Atvirai Klaipėdai” sakė, jog jam pareikštų kaltinimų nepripažįsta. Advokatas sakė dar svarstysiantis, ar teisme gintis pačiam, ar su kurio nors kolegos pagalba. 

2019-ųjų kovą Advokatų taryba nusprendė nestabdyti penkių įtarimų sulaukusių advokatų veiklos. Tarp jų buvo ir A. Surblys bei kitas klaipėdietis advokatas Marius Navickas.

Pasak A. Surblio, jis dirba iki šiol, tačiau gali būti, jog jo veikla bus sustabdyta. 

„Arba pats rašysiu, prašysiu, kad būtų sustabdyta”, – sakė jis. 

Anot prokuratūros, tai jau 11-oji iš didelės apimties ikiteisminio tyrimo atskirta ir teisminiam nagrinėjimui perduodama baudžiamoji byla. Teismams perduotose nagrinėti baudžiamosiose bylose 6 asmenys jau yra pripažinti kaltais, jiems skirtos įvairaus dydžio baudos. Du asmenys, aktyviai padėję atskleisti organizuotų grupių narių padarytas nusikalstamas veikas, atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Kitas asmuo, bendradarbiavęs su teisėsaugos pareigūnais, atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Šiuo metu Panevėžio ir Šiaulių apygardų teismuose nagrinėjamos 4 baudžiamosios bylos.

Šiuo metu vykstančiame ikiteisminiame tyrime dėl galimos plataus masto korupcijos teisinėje sistemoje yra 39 įtariamieji, tiriama per 140 galimų nusikalstamų veikų. Anot prokuratūros, artimiausiu metu dalies įtariamųjų asmenų atžvilgiu bus priimti procesiniai sprendimai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Išdaužė teismo langą

Policija pranešė, kad pirmadienį, apie 13.34 val., buvo pastebėta, jog išdaužtas Klaipėdos apygardos teismo pastato langas. Martyno Vainoriaus nuotr. Pradėtas ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This