Politikė dėl cigarečių atsidūrė teisme

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Į Klaipėdos miesto tarybą vietoje mandatą už partizanų vado šmeižtą praradusio Viačeslavo Titovo patekusi jo bendražygė Ela Andrejeva iki šiol jaučia pernai kovą jos mamos bute atliktos kratos pasekmės.

Nors po šios kratos sulaikytai politikei vėliau ir nebuvo pareikšti jokie kaltinimai šnipinėjimo byloje, E. Andrejeva visgi atsidūrė teisme. Pareigūnai Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rūmams perdavė administracinio nusižengimo bylą, nes minėtosios kratos metu aptiko daugiau nei 200 eurų vertės cigarečių be lietuviškų banderolių.

„Nesu labai didelė rūkorė, bet parūkyti mėgstu. Aš niekada prabangiai negyvenau, tai turiu įprotį kaupti juodai dienai”, – kodėl turėjo tokias cigarečių be lietuviškų banderolių atasargas, teisme aiškino Ela Andrejeva (centre). Martyno Vainoriaus nuotr.

Susinervino dėl žurnalisto

E. Andrejeva patraukta atsakomybėn pagal Administracinių nusižengimų kodekso 209 str. 3 dalį (akcizais apmokestinamų prekių įsigijimas (išskyrus energinius produktus ir elektros energiją), laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba akcizais apmokestinamomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai įsigytų, laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė viršija du, bet neviršija dešimt bazinių bausmių ir nuobaudų dydžių). Už tai gresia bauda nuo 400 iki 1900 eurų.

Pamačiusi „Atviros Klaipėdos” žurnalistą E. Andrejeva delsė eiti į teismo salę ir joje kartu su advokate Natalja Fočenkova pasirodė tik paragintos teismo sekretorės. 

E. Andrejeva pareiškė, jog paduos žurnalistą į teismą ir kad ji dabar taip nervinasi, jog reikėtų išgerti raminamųjų.

„Dabar yra karantinas, kodėl čia žurnalistas?”, – piktinosi politikė. 

Savo pasipiktinimą tokia situacija ji išreiškė ir baigiamojoje kalboje, kurią kaip ir beveik visus paaiškinimus, dėstė rusų kalba – procese dalyvavo teismo vertėja.   

„Man labai nemalonu, kad dabar yra žurnalistas, nes jis nė karto nenušvietė mano gerų darbų, tik pila purvą”,  – teigė E. Andrejeva. 

Tuo metu jos advokatė N. Fočenkova kreidamasi į teismą atsiprašė už tokias klientės replikas.

„Spaudos atstovas gali dalyvauti ir rašyti. Ji pergyveno, jai neramu, noriu prašyti tik objektyvumo”, – sakė advokatė.

Saugojo „juodai dienai’? 

Posėdžio metu pagarsintame protokole rašoma, kad kovo 3 d. E. Andrejevos mamos bute Pušyno gatvėje atliekant kratą buvo aptikta 208 eurų vertės įvairių cigarečių, daugiausia su rusiškomis banderolėmis.

E. Andrejeva teigė neprisipažįstanti kalta. Anot moters, ji cigaretes, kurių didžioji dalis esą padovanota, laikė savo reikmėms. Politikė paprašė prie bylos prijungti ją charakterizuojančius ir materialinę padėtį įrodančius dokumentus: kad ji miesto Tarybos narė, neįgali senjorė, gyvenanti kartu su garbaus amžiaus mama, turinti mažas pajamas, gavusi Vitės bendruomenės padėkų už aktyvią veiklą.

„Atsiprašau, kad taip negražiai gavosi. Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės, bet aš iš tikrųjų nežinojau. Jos buvo labai seniai pas mane. <…> Aš laikiau jas savo reikmėms, daugelį gavau kaip dovanas, kitas pirkau pati, kai lankiausi Rusijoje. Niekada nepažeidžiau įstatymo, nevežiau daugiau kaip du pakelius. Visa tai buvo muitinėje patikrinta”, – kalbėjo E. Andrejeva. 

Ji tikino, kad vieną bloką cigarečių jai dar 2016 m. iš Didžiojo Naugardo parvežė penkių žmonių kompanija, kuri 2017 ar 2018 metais atvežė dar tiek pat cigarečių. Dalis rastųjų esą buvo ir iš Tailando, Ukrainos parvežtos dovanos. Pati E. Andrejeva sakė cigarečių parsivežusi iš Kaliningrado, Sankt Peterburgo. 

„Nesu labai didelė rūkorė, bet parūkyti mėgstu. Aš niekada prabangiai negyvenau, tai turiu įprotį kaupti juodai dienai. Suprantu, kad tai negerai, bet tik kaupiau. <…>  Čia teisėtai įgytos prekės. Visos tos cigaretės brangios, ne kontrabandinės, jas laikiau savo vartojimui”, – kalbėjo administracinėn atsakomybėn patraukta moteris. 

„Labai nelabai maloniai atrodo procesas ir pats protokolas. Pareigūnai formaliai teisėtai surašė protokolą. Negalima tiek laikyti pagal teisės aktus, bet mes kalbame apie tai, kad tas kiekis turi būti įgytas neteisėtai. Aš manau, kad ji nepažeidė nė vieno norminio akto, nes jie skirti reguliuoti apyvartą, kai perkama su tikslu laikyti, parduoti, pažeisti muitinės taisykles. Ji to nepažeidė. <…> Ji viešasis asmuo, daug bendrauja, daug važinėja, tai matyti iš antspaudų pase. Priima daug svečių iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos. Rusijos mentalite yra dovanoti kažką su šnapsu, o ji negeria, bet rūko, tai ir veža kaip suvenyrą. Dažniausiai tos cigaretės pirktos duty free. Pirko statutiniai žmonės, Seimo nariai, Rusijos Dūmos nariai, jie ne nusikaltėliai, kurie užsiima kontrabanda, čia ne tokia žmonių kategorija”, – kalbėjo advokatė N. Fočenkova, paprašiusi teismo nutraukti administracinio pažeidimo bylą. 

Teisininkė akcentavo, kad jos klientės veiksmuose esą nebuvo jokios tyčios, o visos cigaretės įgytos teisėtai. 

„Aš tikiu mūsų Lietuvos teisingumu, visada paisau įstatymų, dirbu Lietuvos labui, labai prašau išteisinti mane, nes aš tikrai nekalta. Aš viešas žmogus, man labai gėda prieš mano rinkėjus, bet visa tai buvo dovanos arba mano pirktos, įvežtos pagal taisykles. Labai prašau priimti palankų sprendimą”, – baigiamosios kalbos metu sakė E. Andrejeva.

Bylą išnagrinėjęs teisėjas Gintaras Stonkus nutartį skelbs balandžio viduryje. 

2 Comments

  1. T

    Rinktinė ten kompanija, Šakalienes ir t. t

    Reply
    • na

      o prie ko cia Sakaliene?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Irenijus Zaleckis užsidirbo dar vieną teistumą

Klaipėdos apygardos teismas nepalengvino buvusio Klaipėdos savivaldybės administracijos Sporto skyriaus vedėjo Irenijaus Zaleckio dalios –  pirmos instancijos nuosprendis baudžiamojoje byloje, ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeikos išsukimo istorija: pasekmių gali sulaukti ir teisėja

Istorija, kai Klaipėdos prokurorės ir teisėjos sprendimų dėka buvo šiurkščiai pažeistos teisės normos ir mušeika būtų išsisukęs nuo baudžiamosios atsakomybės, ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This