Vaikų iki 3 metų tėvams – pagalba SMS žinutėmis

Konsultacijos

Daugelis vaiko raidos specialistų sutaria – pirmosios 1000 gyvenimo dienų yra lemtingai svarbios vaiko fizinei, emocinei ir psichologinei savijautai ateityje.

Todėl nuo šiandien vaikų iki 3 metų tėvams laiku atliepti mažylių poreikius padės iniciatyva „MaMaDu“ – visi norintieji galės gauti nemokamus patarimus SMS žinutėmis, parengtus pagal Harvardo mokslininkų tyrimus.

Projekto idėja M. Dautartaitei gimė JAV, stažuojantis Harvardo universiteto Vaiko raidos centre. Asmeninio archyvo nuotr.

Mokslininkai skaičiuoja, kad vaiko iki 3 metų smegenys dirba dukart aktyviau negu aukštosios mokyklos studentų, o neuronų jungčių kiekis yra dvigubai didesnis nei suaugusiojo. Šios savybės mažo vaiko smegenims atveria milžiniškas mokymosi galimybes, tačiau tai trunka tik iki 36 mėnesio – po to žmogaus smegenys taip sparčiai nebesivysto niekada.

Norėdamos padėti tėvams pasinaudoti šiuo jų vaikams ypatingu laikotarpiu, Marija Dautartaitė ir Ona Marija Vyšniauskaitė sukūrė unikalią socialinę iniciatyvą „MaMaDu“.

„Norime spręsti problemų priežastis, o ne pasekmes. Įrodyta, kad vaikai, kurių poreikiai buvo tinkamai ir laiku atliepti, ateityje turi didesnę tikimybę sėkmingai mokytis, dirbti, išvengti psichologinių ir sveikatos problemų. O visa tai turi tiesioginę įtaką net ir šalių ekonomikai“, – pranešime spaudai pažymi M. Dautartaitė.

Anot iniciatyvos autorių, nors internete gausu informacijos apie ankstyvąjį ugdymą, tačiau ji dažnai yra fragmentuota, be to –  ne visada patvirtinta specialistų.

„Grįžus namo su pirmagimiu klausimų kyla daugybė. Tačiau ieškant atsakymų forumuose, straipsniuose ar knygose, dažniau galima susidurti su viena kitai prieštaraujančiomis teorijomis. Todėl ir sukūrėme „MaMaDu“, norėjome vienoje vietoje tėvams pateikti specialistų atrinktą svarbiausią informaciją. Tai turinio perpildytame ir skubančiame pasaulyje yra labai reta ir naudinga“, – sakė M. Dautartaitė. 

Projekto autorės teigia, kad ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu formuojasi visi svarbiausi žmogaus įgūdžiai: kalbos, judesio, pojūčių, socialiniai bei emociniai. Gera žinia ta, kad, pasak jų, tinkamai vystyti besiformuojančias mažylių smegenis tėvams nieko nekainuoja.

„Norime paneigti mitą, kad geri tėvai turi pirkti daug inovatyvių žaislų ar lavinimo priemonių, nuo kūdikystės vaikus vesti į įvairiausius būrelius. Ankstyvuoju laikotarpiu tai nėra reikalinga, mažyliai iki 3 metų naujų įgūdžių mokosi per santykį su kitais, todėl svarbiausias jiems yra bendravimas su juos suprantančiais ir atliepiančiais suaugusiais. „MaMaDu“ ir siekia padėti tėvams atliepti vaikus“, – teigė M. Dautartaitė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Politika

Prezidentas siūlo papildomą NPD vaikus auginančioms šeimoms

Prezidentūra praneša, jog šalies prezidentas Gitanas Nausėda teikia Seimui Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo straipsnių pakeitimo įstatymo projektą, kuris parengtas ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This