Aplinkosaugininkai: tarša Šermukšnių gatvėje – ir iš „Begos” (atnaujinta)

Miestas, Svarbu

Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) konstatavo, kad „Atviros Klaipėdos” aprašytos balandį uostamiesčio Šermukšnių gatvėje fiksuotos taršos šaltinis buvo Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „Bega”.  

„Valdybos Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos inspekcija atliko neplaninį UAB KJKK „Bega“ patikrinimą. <…> Patikrinimo metu nustatyta, kad laikotarpiu nuo balandžio 4 iki 7 d. UAB KJKK „Bega“ vykdė apatitų koncentrato krovą, kurios metu galėjo išsiskirti kietosios dalelės (dulkės). <…> Atlikus Šermukšnių g. 18, Klaipėdoje, nuo paviršių surinktų dulkių ir UAB KJKK „Bega“ krauto krovinio (apatitų koncentrato) cheminės sudėties analizę, nustatyta, kad abiejuose ėmimuose daugiausia vyrauja fosforo ir kalcio oksidai, o Šermukšnių g. 18, Klaipėdoje, nuo paviršių surinktose dulkėse vyrauja ir silicio oksidai. Pagal laboratorinių tyrimų rezultatų duomenis, darytina išvada, kad vykdant apatitų koncentrato krovos darbus, dulkės krovos operacijos metu pateko už įmonės teritorijos ir dėl vyravusios vėjo krypties susiklosčius atitinkamoms meteorologinėms sąlygoms pasiekė namų valdą Šermukšnių g. 18, Klaipėdoje”, – rašoma klaipėdietės Seimo narės Ligitos Girskienės viešai pasidalintame AAD rašte. 

„Šiandien susitikome su UAB „Bega”, Klaipėdos miesto savivaldybės, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir gyventojų atstovais. Įmonės atstovas sutiko, kad problema egzistuoja. Jis teigė, kad įmonė daug investuoja į aplinkosaugines priemones ir taip pat intensyviai ieško būdų dulkėjimo, kuris atsiranda krovos metu, suvaldymui. Įmonė artimiausiu metu savo teritorijoje įrengs taršos matavimo stoteles, kurių duomenys bus viešai prieinami. <…> Tikiuosi, UAB Bega” įrodys, kad yra atsakinga įmonė ir ieškos būdų išspręsti krovos problemas”, – savo ruožtu rašo L. Girskienė. 

ATNAUJINTA. Tuo metu minėtajame susitikime dalyvavęs „Begos“ Technikos ir technologijų direktorius Mantas Kazlauskas akcentuoja, jog minimame AAD patikrinimo akte taip pat yra rašoma, jog apatitų koncentrato krova vyko iš laivo į uždarą sandėlį ir apžiūros metu teritorija buvo švari, krovos metu intensyvaus dulkėtumo neužfiksuota, ribinių verčių viršijimų nenustatyta, krova vykdyta pagal aplinkos oro taršos mažinimo priemonių ir veiksmų planą.

Taip akte konstatuojama, kad 2020 m. įmonė į aplinkos orą išmetė tik 5 proc. leisto kietųjų dalelių kiekio.

„Kompanija yra atvira, girdi ir noriai bendradarbiauja tiek su tarnybomis, tiek su gyventojais, ir deda visas pastangas, kad veiklos poveikis nebūtų jaučiamas aplinkiniams”, – teigia Mantas Kazlauskas.

Jis priminė, kad „Bega“ nelaiko ir nekrauna medžiagų atvirose aikštelėse, kroviniai yra tik perkraunami iš vienos transporto rūšies į kitą, jie nėra maišomi, rūšiuojami, sijojami ar smulkinami, laikomi uždarose įvairių tipų talpyklose. Birieji kroviniai, anot kompanijos atstovo, tarp iškrovos stočių ir laivų yra transportuojami dengtomis galerijomis, o skystieji – vamzdynų sistemomis. Cemento terminale birūs kroviniai yra transportuojami uždaromis vamzdynų sistemomis didelio oro srauto pagalba, neturi jokio sąlyčio su aplinka.

Visuose birių krovinių perpylimo taškuose yra sumontuotos aspiracinės sistemos – iš viso daugiau nei 60 oro filtravimo įrenginių. Šios filtravimo sistemos, anot M. Kazlausko, kasmet yra atnaujinamos ir papildomos pagal poreikį.

Galimiems krovinio likučiams surinkti teritorijoje yra naudojama gatvių šlavimo technika, mobilūs ir stacionarūs pramoniniai siurbliai. Krovos darbai esant nepalankioms meteorologinėms sąlygoms būna stabdomi.

Pasak M. Kazlausko, pernai buvo atnaujinti laivų iškrovai naudojami kranų greiferiai. Tai esą leidžia išvengti krovinio prabyrėjimo krovos metu, sumažina šio proceso triukšmą.

Jis patvirtino, kad bendradarbiaudama su Uosto direkcija ir kitomis tarnybomis „Bega“ jau artimiausiu metu įrengs papildomas taršos matavimo stoteles, kurios leis realiuoju laiku stebėti aplinkos oro būklę.

1 Comment

  1. Kitas Begos atstovas

    Mes nežinome iš kur atsirado tie balti milteliai. Turbūt tai provokacija ir juos pabarstė Putino vaikinai. Tie patys Solberio, Prahos gotikos mėgėjai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This