Klaipėdos švyturys – pakeliui į miesto glėbį

Miestas, Svarbu

Bent vieną iš prieš tris savaites Klaipėdoje viešėjusio susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio duotų pažadų jau bandoma paversti realybe.

Klaipėdos švyturį siekiama atverti visuomenei, tačiau dėl to, kad jis stovi itin jautrioje vietoje, dar reikia įveikti daug procedūrų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Gegužės 21 dieną Klaipėdoje apsilankęs ministras ir pats vylėsi, ir pažadėjo, kad kitą sezoną Klaipėdos švyturys jau galėtų būti atviras lankytojams – tiek klaipėdiečiams, tiek miesto svečiams. Šiuo metu šis objektas visuomenei yra atviras tik vieną dieną per metus – per vadinamąją Švyturių dieną.

Valstybei priklausantį Klaipėdos švyturį, esantį Burių g. 9, šiuo metu patikėjimo teise valdo Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA).

Ji Klaipėdos savivaldybei jau pateikė raštą, kuriuo siūlo perimti švyturį su aplinkiniais pastatais. Todėl Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyrius parengė miesto tarybos sprendimo projektą, kuriam pritarę politikai išreikštų sutikimą perimti valstybės turtą – Klaipėdos švyturį.

Klaipėdos savivaldybės Turto valdymo skyriaus Edvardas Simokaitis aiškino, kad viena patalpa švyturyje, kurioje yra visa navigacinė įranga, panaudos sutartimi būtų perduodama LTSA, nes švyturys ir toliau būtų naudojamas kaip navigacijos įrenginys, o ne tik kaip lankytinas objektas.

„Tokiu būdu LTSA išsprendė Nidos švyturio klausimą, kai švyturys buvo perduotas Neringos savivaldybei paliekant navigacinius įrenginius. Tačiau jis buvo atvertas visuomenei“, – pabrėžė E. Simokaitis.

Paskaičiuota, jog švyturio išlaikymas per metus Klaipėdos savivaldybės biudžetui kainuotų apie 6 tūkst. eurų. Taip pat reikėtų papildomų išlaidų švyturio pritaikymui gyventojų lankymui.

Finansų ir ekonomikos komiteto, kurio posėdyje trečiadienį ir buvo svarstomas šis sprendimo projektas, narys Arvydas Vaitkus domėjosi, ar švyturio perdavimas yra suderintas su Uosto direkcija bei bendrove „Klaipėdos nafta“, nes švyturys patenka į naftos produktų saugojimo, transportavimo, perpylimo apsaugos zonas.

„Manome, kad yra galimybė švyturį atverti gyventojų lankymui, išsprendus srautų valdymo klausimą, nustačius lankymo grafiką, įdiegus papildomas saugumo priemones“, – teigė E. Simokaitis.

Tačiau jis pabrėžė, kad visi suderinimo klausimai turi būti išspręsti, kai bus rengiamas Vyriausybės nutarimas dėl valstybės turto perdavimo, o šiuos derinimo klausimus koordinuoti esą pasižadėjo Susisiekimo ministerija.

„Šis miesto tarybos sprendimo projektas būtų pirmasis žingsnis. Tai būtų sutikimas perimti valstybės turtą – švyturį. Jei tokio sutikimo nebus, tai nebus ir tolimesnių veiksmų“, – tvirtino E. Simokaitis.

Tačiau Finansų ir ekonomikos komiteto nariai sutarė, kad artimiausiame posėdyje norėtų pamatyti bent preliminarius derinimo susitarimus su Uosto direkcija ir „Klaipėdos nafta“.

„Buvau susitikusi su „Klaipėdos naftos“ generaliniu direktoriumi ir jis labai negatyviai reaguoja į šitą sprendimą“, – pabrėžė komiteto narė Ela Andrejeva.

Todėl ir sutarta šio klausimo dėl švyturio perėmimo nagrinėjimą atidėti kitam komiteto posėdžiui, o jei per savaitę Klaipėdos savivaldybei nepavyks gauti atsakymų iš Uosto direkcijos ir „Klaipėdos naftos“, sprendimo projekto svarstymas, tikėtina, bus perkeltas į kitą mėnesį.

Klaipėdos švyturys buvo pastatytas ir įžiebtas 1796 m. Jis buvo vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje. Nuo pirmojo įžiebimo iki šių dienų švyturys buvo aukštinamas, įrengta daugiau atšvaitų, o per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas, tačiau 1945 m. vėl atstatytas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This