Pievų Tako daugiabutis: sąskaita savivaldybei padidėjo

Miestas, Svarbu

Pievų Tako gatvėje daugiabutį norinti pastatyti bendrovė, susidūrusi ir su kaimynų, ir su uostamiesčio savivaldybės pasipriešinimu, galutiniais Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimais prisiteisė iš savivaldybės pinigų.

Paskutinė projektinių pasiūlymų versija.

Detalusis sklypo Pievų Tako g. 36A planas buvo patvirtintas dar 2002 m. liepos 26 d. tuometinės savivaldybės Valdybos sprendimu. Jį UAB „Jūros koralas” užsakymu rengė „Uostamiesčio projektas”. Tačiau jokios statybos pagal šį planą (leidžiama statyti iki 12 aukštų pastatą) pradėtos nebuvo, UAB „Jūros koralas” 2007-ųjų vasarį buvo likviduota.

Aplinkinių namų gyventojai sujudo 2018 m. gegužę, kai šalia apleisto pastato atsirado informacinė lentelė apie projektavimo darbus, kurių metu esamą administracinės paskirties pastatą norima „rekonstruoti” į daugiabutį. Kalbėta, kad pradėjus tokias statybas gali sugriūti kaimyniniai namai, žmonės liks be saulės, akcentuota, jog 58 butų namui planuojama įrengti per mažai – tik 40 vietų automobiliams ir kt.

Nepasitenkinimas vėliau buvo išdėstytas ir viešo projektinių sprendinių pristatymo metu. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė pritarė tokiems projektuotojų parengtiems projektiniams pasiūlymams, taip papiktindama jiems besipriešinančius gyventojus.

Ir jau tik po to gyventojų prašymų įvyko projektinių pasiūlymų svarstymas Klaipėdos regioninėje architektūros taryboje, kuri pateikė penkias nepalankias išvadas. Tarp kurių – ir siūlymas koreguoti sklypo detalųjį planą.

Sklypas, kuriame norima statyti daugiabutį. Martyno Vainoriaus nuotr.

2019 m. liepą buvo paviešinti nauji projektiniai pasiūlymai, pagal kuriuos kaip ir anksčiau čia projektuojamas devynaukštis, tačiau jau su mažiau – 54 butais. Tačiau po jų svarstymo savivaldybė rugpjūtį konstatavo, kad projektiniai pasiūlymai neatitinka detaliojo plano ir rekomendavo atlikti detaliojo plano koregavimą arba jo keitimą.

UAB „Saulėgauda” pasinaudojo teise tokį savivaldybės atsakymą skųsti Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyriui. Pastaroji įpareigojo savivaldybės administraciją iš naujo išnagrinėti prašymą.

Dėl to bendrovė padavė skundą Regionų apygardos teismui ir Klaipėdos rūmai 2020-ųjų kovą jai priteisė 286 Eur turtinės žalos atlyginimą bei 532 Eur išlaidų, patirtų nagrinėjant bylą. Tokį sprendimą LVAT buvo apskundusi ir bendrovė, pageidavusi 1 866 eurų turtinės žalos, ir savivaldybė, tačiau šį sausį abu skundai buvo atmesti ir paliktas galioti Klaipėdos teismo sprendimas.

Kitoje byloje bendrovė prašė iš savivaldybės priteisti 1 258,4 Eur turtinės žalos atlyginimą, kurią esą patyrė dėl tolesnio ginčijimosi dėl projektinių pasiūlymų. Klaipėdos teismas šioje byloje jai priteisė tik 860 Eur žalą ir 252 Eur bylinėjimosi išlaidų. Su tokiu sprendimu jau nesutiko tik savivaldybė, pateikusi skundą LVAT.

Pastarojo teisėjų kolegija praėjusią savaitę konstatavo, jog skundas yra nepagrįstas ir paliko galioti uostamiesčio teismo sprendimą. Klaipėdos savivaldybei papildomai priteista sumokėti „Saulėgaudai” 145 eurus bylinėjimosi išlaidų.

7 Comments

  1. Kaimiečiams miesto centre

    Klaipėdai reikia kokybiškų gyvenamųjų namų! Kiekvienam mieste gyvenančiam „kaimiečiui” vis tiek neįtiks joks statytojas, kad ir ką jis sumanytų statyti. Greičiau Klaipėda išaugtų iš kaimiečių sindromo, o savivaldybė turi nustoti jiems pataikauti.

    Reply
  2. Anonimas

    Duočiau per nagus tiems pastatų tankintojams, jei būtų mano valia. Lietuva – ne Japonija, pilna didelių plotų daugiaaukščiams. Bet ne…., būtinai norima viską sugrūsti, pataikaujant statybų rykliams. O šalia esantys gyventojai, jų pablogėjusi gyvenimo kokybė – nesvarbu?

    Reply
  3. Zz

    Tokio aukščio pastatas toje vietoje atrodys kaip koks išsigimėlis. Toks apibūdinimas tinka , kaip suprantu, savivaldybės tarybos nariams ir klerkams, kūrėja derino ir tvirtino detalųjį planą , leidžiantį dėl tokio aukštingumo pastatų statybas šioje vietoje.

    Reply
  4. Anonimas

    Šituos pinigėlius turėtų sumokėti ne savivaldybė, tai yra mes visi klaipėdiečiai, o tuometinis miesto vyriausias architektas, kuris suderino tokį dtelaųjį planą.

    Reply
    • pasiskaityk atidžiau

      savivaldybė turi sumokėti už tai kad nederino, o ne už tai kad suderino

  5. TMS

    Ta vieta jau daug metų atrodo tragiškai: šiukšlynas, apleisti sandėliukai, pridergta. Jau geriau daugiabutis, negu tai kas ten yra dabar. Tikiuosi kuo greičiau pastatys.

    Reply
    • Nijolė

      Kur jus ten sandėliukus matėte????)))))) Šimtą metų)))))) O kad netvarko, tai savivaldybei klausimas, aptarnaujančiai įmonei. Ten visada pilna mašinų . O kas dėl mažo pastato , kur randasi hostelis,ji griaus ? Nes langai bus užstatyti…. Vis norima kokį baubą pastatyti. Kas dėl salomander namo prie Dangės upės?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Nauja valdžia sugebėjo nuvilti jau pirmais savo veiklos mėnesiais

Mūsų kaimynai, Pievų Tako g. 36A sklypo nuomininkai, gavo pritarimą savo daugiabučio projektui ir jo statyboms. Tik neaišku, kaip taip ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Aistras keliantis Pievų Tako daugiabutis: verslininkai bando kitą kelią

Dar 2018-ųjų pavasarį prasidėjusioje istorijoje dėl devynaukščio statybos Pievų Tako gatvėje – naujas posūkis. Niekaip iki leidimo statybai neprieinantys verslininkai ...
2022-11-14
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Seniesiems klaipėdiškiams - negailestingi valdžios kirčiai

Klaipėdos regioniniame valstybės archyve dabar saugomi uostamiesčio Vykdomojo komiteto (VK) dokumentai liudija ir apie 1949-1950 metais senųjų klaipėdiečių dar mintus ...
2022-09-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This