Dėl kiemų remonto – tūkstančiai prašymų: bus viešai skelbiama jų eilė

Miestas, Svarbu

Nuo kitų metų viešai turėtų būti skelbiama eilė daugiabučių namų kiemų, kurie laukia remonto – apšvietimo ir naujų automobilių stovėjimo vietų. Tokių viešų eilių siekę politikai tvirtino, kad jų reikia dėl skaidrumo, tačiau Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja ir specialistai kone valandą įtikinėjo, kad skelbti tokias eiles ir sudėtinga, ir netikslinga.

Nuo kitų metų daugiabučių namų kiemai greičiau sulauks remonto, jei patys gyventojai prisidės finansiškai. Tačiau dar nesulaukta nė vienos paraiškos. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Kokiais kriterijai vadovaujantis atrenkami kiemai, kurie yra remontuojami? Koks likutinis sąrašas kiemų, kurie laukia finansavimo? Kodėl į šią programą nėra įtrauktos bendrijos?“ – klausimų Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitete pažėrė jo narė Lina Skrupskelienė.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė priminė, kad dar 2015 metais buvo nuspręsta, jog daugiabučiams namas priskirtas teritorijas prižiūrės administratoriai – pjaus žolę, valys sniegą, rinks šiukšles, o sanitarinei teritorijų priežiūrai anksčiau naudojamos lėšos bus skirtos tvarkyti daugiabučių namų kiemus – juose įrengti apšvietimą, tvarkyti dangas, įrengti kuo daugiau automobilių stovėjimo vietų.  

„Kai paskelbėme, kad gyventojai gali teikti paraiškas, 2016 metais sulaukėme 4169 prašymų. Ir dabar tų prašymų vis dar gauname, informaciją renkame, turime juodraštinius sąrašus. Tuomet miesto tarybos kolegijoje buvo patvirtinta dešimties metų daugiabučių namų kiemų tvarkymo programa, dabar jau tvirtinama ir trimetė tokia programa, kad ji sutaptų su Klaipėdos savivaldybės strateginiu veiklos planu“, – aiškino I. Šakalienė.

Ji teigė, kad kasmet pavasarį ir rudenį Klaipėdos savivaldybės administracijoje sudaryta komisija apvažiuoja visą miestą ir išrenka gatves, kiemus, šaligatvius, kurios reikia remontuoti. „Geros būklės kiemai tikrai neremontuojami. O blogos būklės kiemų turime be galo daug. Šiais metais tvarkome ne vieną kiemą, bet turime laviruoti ir su finansavimu. Vienu metu sutvarkyti visų kiemų tikrai neturime galimybių. Dabar tvarkomi tie kiemai, kuriems 2017 metais buvo padaryti projektai. Bet problema, kad per tuos metus kaina išaugo ir du, ir tris kartus“, – tvirtino I. Šakalienė.

Sutvarkyti vieną kiemą vidutiniškai dabar kainuoja apie 500 tūkst. eurų, o programai skiriamas finansavimas šiemet yra 1,2 mln. eurų.

Klaipėdos savivaldybės duomenimis, automobilių stovėjimo aikštelių kiemuose nuo 2016 metų įrengta už 2,41 mln. eurų, o apšvietimo tinklų – už 1,68 mln. eurų.

Šiemet apšvietimą numatoma įrengti šešiuose kiemuose bei planuojama įrengti 334 automobilių stovėjimo vietas.

Klaipėdoje remontuoti reikia apie 4000 daugiabučių namų kiemų. „Atviros Klaipėdos” archyvo nuotr.

„Bet ar yra sąrašas tų laukiančiųjų, kurie 2016 metais pateikė prašymus? Kur tą sąrašą galima pamatyti? Kaip jis juda? Kaip žmonėms žinoti, kada ateis jų kiemo eilė?“  – klausė L. Skrupskelienė.

I. Šakalienė teigė, jog toks sąrašas yra juodraštinis, o planuojami tvarkyti kiemai matomi patvirtintoje trimetėje daugiabučių namų kiemų tvarkymo programoje.

„Kai 2015 metais namo administratoriams buvo priskirta prižiūrėti savivaldybei priklausančias teritorijas, tai buvo toks pasižadėjimas, kad už tuos sutaupytus pinigus bus gerinama daugiabučių kiemų aplinka. Mes su kitais pirmininkai juokaudami tą programą vadiname – pažadėjo, suviliojo, apgavo ir išėjo. Šeši metai esame pateikę prašymą, parašę, ko norime ir laukiame. Periodiškai parašau raštą su klausimu: kada. Ir gaunu atsakymą – pilstymą iš tuščio į kiaurą. Jei būtų sudaryta remonto laukiančių kiemų eilė, mes matytumėme, kurioje vietoje esame, kada numatoma tvarkymo data, ar pasislinkome į viršų. Informacija turi būti pateikiama skaidriai. O dabar tokia situacija, kai negauname aiškaus atsakymo, leidžia įtarti, kad tai yra neskaidru. Padarykite kriterijus, atvirą, skaidrų sąrašą, kad visi matytų ir žinotų, kada eilė ateitų konkrečiam kiemui“, – ragino vienos bendrijos pirmininkė Rūta Pocienė.  

„Septynerius metus buvo skaidru, o dabar pasidarė neskaidru. Labai lengva kritikuoti atsisėdus. Kur paskelbti tuos 4000 adresų? Jei padarysime kokią techninę klaidą, vėl būsime kaltinami neskaidrumu“, – piktinosi I. Šakalienė.

Tačiau L. Skrupskelienė aiškino, kad tokia skaidri eilė būtų gera priemonė ir politikams. „Dabar kriterijų nėra, sąrašų nėra, einama, žiūrima ir neaišku, kodėl pasirenkamas Petro, o ne Antano kiemas. Mums, politikams, reikia aiškių sąrašų, aiškių kriterijų, tada matysime ir kokio finansavimo reikia. Lengviau balsuoti, kai žinai, už ką“, – pabrėžė L. Skrupskelienė.

Jai antrino ir komiteto narys Arūnas Andziulis. „Negalima taip žongliruoti tomis eilėmis, nes už jų yra gyvi žmonės. Nors ir 1000 adresų surašykite, bet skaidrumas turi būti“, – teigė politikas.  

Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Kareivienė svarstė, kad per protingą laiką galima sudėlioti tuos sąrašus daugiabučių kiemų, laukiančių remonto. Eilę esą reikia formuoti pagal tai, kada prašymai pateikti, ar jau yra parengti projektai, kokios sąmatos.

„Bet tada kiemų tvarkymo programa bus vieno ar dviejų lapų, nes maksimum du kiemus galėsime įtraukti remontuoti ir dar šiek tiek apšvietimo“, – teigė G. Kareivienė.

„Šiandien pirmą kartą sulaukėme tiek kritikos dėl kiemų tvarkymo programos. Mes tuos sąrašus turime, jie parengti pagal tą programą. Dabar reikia peržiūrėti, kas jau yra įgyvendinta. Tada belieka atsisėsti ir pabandysime kažką padaryti. Bet šiaip drąsiai sėdime ir sakome, kad dirbame skaidriai. Mums tie kriterijai yra aiškūs. Duokite daugiau lėšų tvarkyti kiemus, juk patys matome, kaip klaipėdiečiai vargsta, kol suranda, kur pastatyti automobilį“, – konstatavo I. Šakalienė.

7 Comments

  1. Politikavimas

    Triukšmingas politikavimas.
    Kai politikių bendražygiai dirbo savivaldybėje, tai buvo teisinga ir skaidru.
    Šiandiena kai nebedirba, tai nebeskaidru. : )

    Reply
  2. Anonimas

    Triukšmingas vienos partijos politikavimas.
    Kai bendražygiai dirbo savivaldybėje, tai viskas buvo skaidru ir teisinga.
    Šiandiena, kai nebedirba – nebeskaidru. : )

    Reply
  3. Petras

    Gėdingas politikų elgesys. Abi ponios tos pačios partijos narės..Gavus neigiamą atsakymą,bandoma pasinaudoti savo įtaka.
    Kalba apie daugiabučius kiemus Petro ar Antano…čia rimtai tik tokius politikus turime?

    Reply
  4. Lina

    Kiek problemu….o dirniu(valdynynku)kompanija proektuoja sakufps soda…

    Reply
  5. Klaipedetis

    Prieš rinkimus buvo jau skelbiami

    Reply
  6. netikiu aš jais

    sulauks,suaktyvės vėl pažadai prieš rinkimus,o po to vėl liks atsirašinėjimai ir pan.

    Reply
  7. L. S.

    Protingiausia būtų pirmenybė renuovotu namų kiemas.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This