Atviros žaizdos nevaikščiojančiam žmogui slaugos negarantuoja

Svarbu, Temos

„Atvira Klaipėda” sulaukė prašymo pasidomėti uostamiesčio nakvynės namuose šiuo metu esančio sunkios būklės, pavaikščioti negalinčio 50-mečio vyro padėtimi – nelaimėliui pūliuoja atviros žaizdos, jis tuštinasi šalia lovos, dėl to kenčia ir kambariokai, bet patekti į Slaugos ligoninę negali.

Nakvynės namų direktorė Alma Kontrimaitė akcentuoja, jog ši įstaiga neturi galimybės užtikrinti slaugos ligoninės teikiamų paslaugų, bet esą ir šiuo konkrečiu, ir panašiais atvejais, kurių pasitaiko iki poros kartų per metus, daroma viskas, kas įmanoma.

Nakvynės namai Viršutinėje gatvėje. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tuo metu Klaipėdos miesto slaugos ligoninės vyr. gydytoja Danguolė Drungilienė teigia, kad ši įstaiga jau yra išnaudojusi visus Ligonių kasos nustatytus limitus ir dirba nuostolingai, savo sąskaita. Kartu ji primena, kad slaugos skyrius turi ir kitos mieste veikiančios ligoninės.

Nėra žmogiškumo?

„Atvirai Klaipėdai” atsiųstame anoniminiame laiške rašoma, kad minėtas 50-metis Nakvynės namuose buvo apgyvendintas dar gegužės viduryje.

Rugsėjo pradžioje jam buvo iškviesta greitoji, o Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) buvo atlikta skubi operacija ir po savaitės jis grąžintas į Nakvynės namus, nors buvo labai silpnos būklės, nevaikštantis.

„Asmuo turi gilias daugybines tropines žaizdas kojose, priklausomybę nuo narkotinių medžiagų (paskirta metadono gydymo programa). Asmeniui gydymas po operacijos nepaskirtas, nes jam reikalinga slauga. Nakvynės namai tokiam sunkios būklės žmogui niekuo negali padėti. Įstaiga neturi slaugytojų, neteikia maitinimo paslaugos (klientai patys gaminasi virtuvėlėje maistą). Pats asmuo maisto nusipirkti, pasigaminti negali, nueiti į PLC metadono negali, į tualetą nenueina, nusiprausti sveikatos neturi. Minėtas asmuo kambaryje gyvena su kitais keturiais kambariokais, kurie dėl pūlingų kojų, dėl gamtinių reikalų, atliekamų kibire, dėl smarvės, dėl antisanitarinių sąlygų, vaizdų, kai asmeniui skiriasi iš atvirų žaizdų pūliai, nesitveria, skundžiasi nepakeliamomis gyvenimo sąlygomis. Šiuo metu asmuo ir pinigų nebeturi, nes nevaikšto ir negali jų pasiimti ir neturi iš ko valgyti bei nusipirkti tvarsliavos, nuo kojų skausmo vaistų. Darbuotojai daro viską, ką gali pagal esamas galimybes. Jeigu asmuo turėtų pinigų, nupirktų jam maisto, tvarsčių. Socialinė darbuotoja kreipėsi į Slaugos ligoninę, į KUL, kur asmuo buvo operuotas, ir jie turi slaugos skyrių, bet neguldė”, – rašoma laiške, prie kurio buvo prisegta ir nuotrauka.

Laiško autoriaus nuomone, Nakvynės namų direktorė atsainiai žiūri į šią situaciją.

„Nusprendė, kad socialinio darbuotojo padėjėjai turi asmenį stebėti (neapibrėždama, kaip tuo stebėjimu palengvinti žmogaus dalią) ir matuoti temperatūrą, kai tuo tarpu termometras yra sugedęs, padėjėjai neturi med. išsilavinimo, kompetencijų, pvz., negali suleisti nei vaistų nuo skausmo, nei pertverti kojų, o tik ekstra atveju iškviesti GMP. Tuo stebėjimas ir baigiasi, kai tuo tarpu žmogui reikalinga nuolatinė slauga, tam tikros medicininės paslaugos, maitinimas, elementarios higienos sąlygos”, – rašoma laiške, kurio autorius situaciją apibūdina kaip žmogiškumo stoką.

Medikai nematė slaugos poreikio

Pasak Nakvynės namų direktorės A. Kontrimaitės, vyras iš tiesų iš KUL buvo parvežtas sunkios būklės, tačiau medikai konstatavo, jog nemato jokių indikacijų paskirti slaugą.

„Mes neturime slaugytojų, tai rūpinamės pagal galimybes, galime užtikrinti tik socialinę priežiūrą. Žmogų nuolat prižiūri socialiniai darbuotojai, padėjėjai, jis stebimas kasdien, gauname visą informaciją. Kalbėjome su Slaugos ligonine, tačiau ji šiuo metu neturi laisvų vietų, minėjo, kad nebeturi ir finansavimo. Informacija apie tokį poreikį yra perduota ir lieka tik laukti, kol atsiras galimybė slaugai. Deja, bet jokios pirmenybės dėl to, kad vyras iš Nakvynės namų, nėra. Žmogus turi visus dokumentus, yra socialiai draustas. Iškilus klausimams konsultuojamės su šeimos gydytojais, jei pablogėtų būklė, iškart kviestume greitąją pagalbą”, – sakė direktorė.

Pasak jos, įstaigos gyventojai tikrai nėra paliekami ir be maisto – nuolat palaikomas ryšys su Maisto banku, taip pat pasirūpinama ir drabužiais. Po patalpų Viršutinės gatvėje remonto čia pasidarė ir žymiai geresnės sąlygos neįgaliesiems rūpintis savo higiena.

A. Kontrimaitės teigimu, tokių sudėtingų atvejų jos vadovaujamoje įstaigoje pasitaiko po vieną ar du per metus. Direktorė prisiminė, kaip iš Latvijos buvo atvežta vaikščioti negalėjusi lietuvė, neturėjusi jokių dokumentų. Tada vien jos tapatybės nustatymo ir dokumentų sutvarkymo procedūros truko beveik metus.

Ligoninė – užpildyta

Klaipėdos miesto slaugos ligoninės vyr. gydytoja D. Drungilienė patvirtino, kad jos vadovaujama įstaiga šiuo metu neturi laisvų vietų.

„Mes esame išnaudoję visus limitus, jau 50 000 dirbom į skolą. Laukiame, kad Ligonių kasa grąžintų. Kalbėjau su direktore, bet neaišku, ar grąžins, o jei grąžins, tai kada. Balansas mūsų minusinis, dirbame savo sąskaita. Galėtume ką nors priimti tik jei labai jau ekstrinis atvejis”, – sakė vyr. gydytoja.

Ji priminė, kad slaugos skyrius turi ir kitos mieste veikiančios ligoninės – KUL, Respublikinė, Jūrininkų. Vien KUL, pasak jos, yra apie 70 vietų tokiame skyriuje – beveik pusė Slaugos ligoninės pajėgumų.

5 Comments

  1. Patarėja

    Jei žmogus visus dokumentus turi tai kodel nakvynes namai nepraso apmokėjimo už slaugos paslaugas savivaldybes ir galima patalpinti į slaugos ligonine. Štai ir išimtis.

    Reply
  2. Taip

    Užtat,nelegaliai kirtusiais sieną nusikaltėliais puikiai rūpinamasi.Maistas iš restoranų, rūbai ir apgyvendinimas nemokamai.

    Reply
  3. Jėzus

    Melagė A. KONTRIMAITĖ.,,Maisto banko,, akcijoje Nakvynės namai nedalyvauja jau 3 metai.. O ir rūbų nėra..

    Reply
  4. Nuomone

    Dar yra ambulatorinė slauga. Tas žmogus turi ir savo šeimos gydytoją, tai kur šeimos slaugytoja?

    Reply
  5. Tomas

    Tai jei direktores teigimu nuolat palaikomas toks rysys su visom institucijom, tai kodel asmuo puva jos istaigoj? Ka gali padaryti tie socialiniai darbuotojai ir padejejai, jei cia akivaizdziai tik mediku kompetencijos reikalingos… Stebimas. Ka cia stebet? Kaip letai mirsta?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Dėl Slaugos ligoninės vadovo posto - ne tik kandidatų, bet ir kolektyvo kova (papildyta)

Prieš pat naujuosius metus iš Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos pareigų pasitraukus buvusiai ilgametei šios medicinos įstaigos vadovei Danguolei ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Pareigas paliko ilgametė Klaipėdos slaugos ligoninės vadovė: konkursą skelbs po naujųjų

Pirmadienis buvo paskutinė ilgametės Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausiosios gydytojos dr. prof. Danguolės Drungilienės darbo diena. Ji iš šių pareigų ...
2023-12-12
Skaityti daugiau

ELTA

Klaipėdos universitetui – galimybė rengti trūkstamos profesijos specialistus

Klaipėdos universitetui siūloma suteikti galimybę vykdyti slaugos magistrantūros studijas ir rengti išplėstinės praktikos slaugytojus. Antradienį parlamentarai po pateikimo pritarė Seimo ...
2023-12-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This