Nesutinku sutikti

Nuomonės, Svarbu

Dainius Urbanavičius
2022-04-08

Komentarų: 72

Ypač su keliomis interpretacijos, išdėstytomis dr. Vasilijaus Safronovo, diskutuojant dėl Skulptūrų parke esančio II pasaulinio karo sovietinių karių memorialo.

Diskusijos reikalingos įsitikinti, kad tai, ką siūlo Andrius Tapinas, Klaipėdos liberalai, Audrius Petrošius, nėra tik emocijomis susiūta iniciatyva. Tikiuosi išsivystys apgalvotas ir nuoseklus, telkiantis klaipėdiečius, sprendimas.

Perfrazuojant daktarą Vasilijų „kai kažkas Lietuvoje vis dar interpretuoja šį memorialą ne kaip „paminklą sovietiniams išvaduotojams“ (aš įtraukiau į citatą žodelį „ne“), gal tai jo ar jos išsilavinimo, o ne paties paminklo problema.“ Ką praleido daktaras Vasilijus, šalia nuoseklios analitinės istoriografijos (šiai daliai jokių priekaištų), girdamasis išsilavinimu ir tuo pagrindu viešai menkindamas aplinkinius? Bent keletą dalykų, po kurių seks ir būtinas diskurso užbaigimas.

Ten nesibūriuojama per motinos ar tėvo dieną, vėlines. Žmonės de facto ten susirenka pagerbti Sovietų sąjungą ir dabartinės Rusijos vykdomą Antrojo pasaulinio karo interpretaciją. Martyno Vainoriaus nuotr.

Simbolių reikšmės

Ar yra paminklas, tam tikras artefaktas, ar nėra paminklo, sprendžiama ne pagal užrašą ant etiketės, o pagal turinį. Taigi, daktaras Vasilijus
argumentuoja, kad nėra paminklo sovietinei armijai, o minia socialiniuose tinkluose sako, kad yra.

Mokslininkas pavadinimuose tokio neranda, o minia mato per langus. Ko gi ten daugiau einama? Ten nesibūriuojama per motinos ar tėvo dieną, vėlines. Žmonės de facto ten susirenka pagerbti Sovietų sąjungą ir dabartinės Rusijos vykdomą Antrojo pasaulinio karo interpretaciją.

Ateinantys ten dabar randa sovietinės armijos simbolius – sovietinius šautuvus, sovietinius kareivius, profiliuotą raudono marmuro žvaigždę, Sovietų sąjungos didvyrius su profiliuotomis žvaigždėmis – visą komplektą. Klaipėdiečiams tais simboliais konstruojama iškraipyta psichosocialinė nuostata apie Lietuvos valstybingumą, apie Sovietų sąjungą ir apie vykdytą sovietų armijos genocidą Lietuvoje. Ir turi labai aiškų pritaikymo mechanizmą bei veikia per tokius emocinius inkarus.

Prasmės per raides

„Miestas išvaduotas… smogiamosios armijos..“ Kieno šie kariniai daliniai, kurios šalies? Nėra užrašyta, kad tai buvo sovietų armija, tai nepavyksta susigaudyti?

Keistą derinį vartojate, lyg nuginkluojate juos sakydamas „Sovietų sąjungos kariai“, sumenkinate. Šiandieninė Rusijos armija yra oficialiai perėmusi sovietų armijos palikimą. Vadinasi, paminklas ir jai.

Užraše blogis istoriškai matomas, dėl „išvadavimo“, o ne dėl vykdančiojo subjekto. Kurios armijos ten stovi kareiviai? Išdidžiai, rūsčiai su pakeltu konkretaus tipo automatu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Tos pačios, kurios iš 64-osios motorizuotųjų šaulių brigados orkai išskerdė Bučą ir tūkstančius gyventojų kitose gyvenvietėse Ukrainoje. Tie patys sadistai, išžudę 30 000 Lietuvos gynėjų.

Ateini, pamatai kelis kartus išdidintus Sovietinės armijos kareivius, ir suvedus šalia, už kelių metrų esančius užrašus lentoje apie išvadavimą su skulptūra, tampa akivaizdu, kad paminklas yra sovietiniams išvaduotojams.

Komunistų partija nurodė pagaminti. Skulptūrų pavadinimas „Kariai“. Kas gi dar galėjo pavykti?! Nežinau, gal disertacijos nereikėjo minėt, jei vienu atveju dekonstruojame memorialo statybą iki detalių, o vėliau, žinant kontekstą, įgrūstas ideologemas ir nuostatas, nesugebame sujungti šalia esančių objektų, paskandiname juos paskirus kardo ir krūmais užstotų S. Neries žodžių lyg atsvaros visumoje?

Lyginamasis miesto kontekstas

Sutiksime, kad istoriškai Klaipėda daugiausiai vokiškas miestas, vokiečiai jį daugiausiai ir kūrė. Mes, dabartiniai klaipėdiečiai, noriai vokišką dalį atstatinėjame, o sovietinės dalies dažniausiai bandome sumažinti poveikį. To paties ir ankstesnio karo vokiečių kareivių kapinės, su trumpa istorija, su vardais ir pavardėmis, kuklios ir informatyvios. Kodėl? Jie pripažino kaltę kare ir neaukština savęs, nors žygdarbių ginant miestą padarė nemažiau.

Jei paprastai, nesvarbu iš kokios tautybės miestiečių pozicijos pažiūrėtume, turėtumėm pagerbti tuos, kurie miestą gynė, o ne tuos, kurie miestą sugriovė.

Mes per 50 metų tiek įpratome prie sovietinių karių garbinimo, kad bandome pateisinti jų buvimą „kompozicijomis“ miesto centre ir dar tame įžiūrime vertingos kultūros apraišką!

Jonas Žemaitis–Vytautas, Lietuvos prezidentas, 1954 m. sušaudytas sovietų armijos Butyrkų kalėjime, tamstos net abejonių nerastų kaip pateisinti.

Klaipėdiečių branda

Daktaro Vasilijaus nuomone Lietuvoje nėra tiek jau daug tų Kremliaus šalininkų, galima būtų palikti edukacijai memorialą. Atjungė prieš mėnesį teliką ir neliko šalininkų, užmaitintų psichopatiniais mitais? Neliko tų, kurie galvoja, kad reikėjo Ukrainai pasiduoti ir nebūtų nieko bloga nutikę? Juos įtikinkite ir paedukuokite atstovėdami prieš 20 metų trukusį bluewashing‘ą.

Moterys patiria psichologinį spaudimą, vyrai šiandien Klaipėdoj mušasi darbo vietose dėl įsitikinimų. Šviesiesiems rusams, baltarusiams, gyvenantiems šalia, dabar labai skaudu. Mieste atrasime ir švietimo įstaigų, kur Rusijos valstybinė politika atranda prieglobstį. Dar praėjusiais metais metais memoriale rinkosi juostelėta minia, jie nedingo.

2021 m. gegužės 9-oji. Martyno Vainoriaus nuotr.

Daktare, išlįskite iš savo informacinio burbulo.

Sąrašas galėtų būti ilgesnis, bet tikrai nesiekiu diskredituoti garbaus daktaro Vasilijaus, tiesiog įsiterpiu jo improvizacijos vietose.

Kviečiu klaipėdiečius užfiksuoti prasmingą daktaro Vasilijaus mintį, jog „memorialas pirmiausia skirtas ne Sovietų sąjungos sausumos kariuomenei pašlovinti, o žuvusiems prie Klaipėdos Antrojo pasaulinio karo pabaigoje Sovietų sąjungos kariams įvardyti“. Tokį jį ir sukurkime, nes dabar jis toks nėra. Sukurkime, su derama atmintimi mirusiesiems, be politinio patoso. Ten palaidoti daugybės tautybių kariai, žmonės paaukoję savo gyvybę. Pasirinkime formą, derančią su taikos emocija ir ramybe ateiti ant kapų pas 700 sovietinės armijos karių. Ir tai ne skubotas, tai labai pavėluotas sprendimas.

72 Comments

  1. Esmių esmė

    Išvaduotojai išeina okupantai lieka. Taigi – visi kas liko yra okupantai ir jų palikuonys.

    Reply
  2. Tik nugriauti šį griozdą

    Kokie jie „išvaduotojai. Jie šaudė į besitraukančių gyventojų koloną (senelės pasakojimai dar skamba ausyse). Baisus griozdas, sutraukantis tokia jelizavietas su savo šaika. Tik griauti, paliekant paliadotus su kukliu užrašu.

    Reply
  3. Anonimas

    Kova su mirusiais. Kas būtų buvę jei fašizmas būtų laimėjęs. Daugelis ir gimę nebūtų. Kodėl niekam neužkliūna prancūzų karių kapinės Klaipėdoje. Jie gi buvo užėmę Klaipėdos kraštą.

    Reply
    • Nesutinku matyti šį griozdą

      Nei vienos kapines neturi tokių užrašų ir griozdų paminklų.Visi buvo užėmę Klaipėdą bet atokios žalos nepadarė.

    • anonimui

      Fašizmas nelaimėjo,jis dabar Ukrainoje-žudomi žmonės niekuo nekalti,ar apsimeti,ar trūksta suvokimo.

  4. Gadis

    Labai blogai,kad sunaikinti istorinę atmintį imasi liberąstai,tapkinas-šliuris ir dar keletas subingalvių su propesoriu priešaky.Blogai,kad tokie ,ponuliai, laižantys tam tikrą vietą sorososui ir jankiams,imasi veiksmų,kurie labai blogai gali atsiliepti netolimoje ateityje.

    Reply
    • Memel

      Nemaišyk su bolševikais,kurie nužudė caro šeima,ir prancuzai idealoginiu paminklu neastatė ,ir negasdink,nes putino buratinas nežiurės ,kad tu vatnikas ,šaus tau i krame

  5. Simonas

    Pradėti reikėtų nuo to, kad šio menininko darbas yra tikrai gražus todėl nepainiokime meno su politika. Gerbkime skultoriaus darbą už kurį miestas sumokėjo pinigus. Kitas dalykas jei čia būtų sovietų kareivis su kalašnikovu, šio meto kontekste tikrai reikėtų nuimti…
    Paminklą galime išmontuoti kad per daug nesidžiaugtų „išvaduotojų” anūkai ir perkelti į kitą vietą skirtą ukrainiečių didvyrių atminimui… 😉
    Tokiu būdu būtų nušauti du zuikiai, sutaupytos lėšos naujam paminklui ir zaščitnikai liktų be gražau paminklo, nes ir taip tas kardas su tuom katiušų ir kakašų karu nieko bendro neturi…
    Labiau panašus į Vytauto didžiojo kardą…

    Reply
  6. Nezabitauskas

    Kas galėtų paneigti tokį teiginį: Kremlius, per savo agentus keldamas erzelį dėl memorialo Klaipėdoje, ruošia dirvą būsimai „spec. operacijai” Lietuvoje? Putinui reikia preteksto? Bus! Agentai, apsimetę karštais patriotais, pastūmės valdžią, ir kapai bus išniekinti. Kapų išniekinimas yra nusikaltimas, kuris šaukiasi Dangaus keršto. Dangus kaip visada tylės, bet nubausti „pribaltų” ir juos „denacifikuoti” ateis Putinas (žinoma, jeigu neįklimps Ukrainoje). Kaulų judinti negalime, jei esame krikščioniška tauta. Kaulai jau kartą buvo surinkti iš miesto aikščių ir dabar yra palaidoti tinkamoje vietoje – kapinėse. Gražus, įspūdingas ir paminklas – kryžių primenantis kalavijas. Metaliniai balvonai su automatais – kitas dalykas. Jei juos pašalintų, nesielvartaučiau.

    Reply
    • Zabitis

      Ja-ja, ateis. Galiu spėti, kad penkiolika žingsnių už tvoros gal ir spėtų padaryti, o gal ir ne. Ir dar klausimas, iš kur, pro kur ateitų? Iš Kaliningrado, kurio dar prieš einant, jau nebebus. Gaila senos prūsų žemės, bet nieko nepadarysi, ją ir taip jau apdergė visokie okupantai, su kryžiais, su žvaigždėm ar svastikom. Baltarusijos? Pabuvę Ukrainos mokykloje, irgi neitų. Tai apie kokias čia spec. operacijas kalbama, gal smegenys suskystėjo nuo pavasarinių vėjų?

    • skaitytojas

      Gal tamstele pasidomėk Rainių tragedija,partizanų kauleliais, ką išdarinėjo okupantai ,o dėl įklimpimo,jau įklimpo, net Charkive,kur dauguma rusai, gauna atkirtį,susivienijus tautai.
      Šiaip,ten ne kapinės,kaulai turi būti kapinėse-laika s taisyti klaidas, o balvonus-į Grūtą.

    • Ką skaitote skaitytojau ?

      O fašistai koncentracijos stovyklose spa paslaugas teikė ? Jie nebuvo okupantai ? Jie žmonių nekankino, neprievartavo ? Karas yra blogis !

    • Nezabitauskas

      Taip, skaitytojau, bet mes – ne Rainių budeliai, ne stribai ir ne okupantai, kad išdarinėtume tokius dalykus. O tie kaulai – kapinėse, tikrų tikriausiose kapinėse. Tai, kad jose dabar nelaidojama, kad jos pervadintos parku, nieko nekeičia. Po žeme ten tūkstančiai palaidotų žmonių. Beje, net sovietai nelietė nei 1923 metais žuvusiųjų kapo, nei paminklo jiems, nors tas buvo Gedimino stulpais pažymėtas.

    • Skaitytojui

      Buvo ne tik Rainiai , buvo ir Pirčiupių tragedija 1944m . birželio 3 d. kaimą ištiko didelė nelaimė. Keršydami už sovietų partizanų nužudytus kelis vokiečių kareivius, SS 16-ojo pulko 3-ojo bataliono 9-oji ir 10-oji kuopos išplėšė kaimą, o Pirčiupių gyventojus sudegino gyvus. Žuvo 119 žmonių. [4] Išsigelbėjo 39 gyventojai. 

    • skaitytojas

      Gana tų kalbų, švenčiame kaip visa Europa gegužės 8 d., dedame gėles, gegužės 9-mums ne šventė,o okupacija mūsų šaliai , todėl visus balvonus į Grūtą,žuvusius į kapines.

  7. Akcijiniams patryjotams , gal nebus per sudėtingi skaičiai

    Nuo veiklos pradžios šių metų kovo 14 d. į karo pabėgėlių registracijos centrą Klaipėdoje, kuris laikinai įkurtas šalia Futbolo mokyklos Paryžiaus Komunos g. 16A, kreipėsi 6036 Ukrainos piliečiai.________Klaipėdoje apsigyvenę ukrainiečiai noriai registruojasi į lietuvių kalbos pamokas, vykstančias Klaipėdos savivaldybės Imanuelio Kanto viešojoje bibliotekoje. Šiuo metu užsiregistravusiųjų skaičius viršija 50. Organizuojamos atskiros pamokos vaikams ir suaugusiesiems. ________P.S. Užsiregistravusių virš 6000 tūkstančių , 500 vaikų lanko mokyklas ir darželius , virš 50 užsiregistravo mokytis lietuvių klb ? O likę virš 5000 mano ” brolių ir sesių ” moka lietuviškai ? Džiugu 🙂

    Reply
    • Nezabitauskas

      Galiu atsakyti. Po pusmečio ar metų absoliuti dauguma ukrainiečių grįš į savo tėvynę. Jie atbėgo čia gelbėdami savo ir savo vaikų gyvybes, o ne geresnio gyvenimo ieškodami ir norėdami čia ilgam įsikurti. Kai pavojus praeis, jie grįš namo. Todėl lietuvių kalbos mokytis užsirašė tik tie, kas turi pomėgį svetimoms kalboms.

    • Kaip norėčiau Jums , pone Nezabitauskai ,

      ir šį kartą pritarti 🙂 Labai norėčiau , deja dėl grįžimo turiu abejonių . Suprantu žmonių yra visokių , visokių yra ir pabėgėlių istorijų . Yra vargšai žmonės bėgantys nuo karo , bet yra ir ….Vakar VE buvo ponios Lavastės straipsnis apie ” pabėgėlius ” kurie piktinosi jog Lietuvoje nerodo rusiškų programų ir t.t . Jie net nesiruošia grįžti ! Juos priglaudė lietuvaičiai , daug visokių lengvatų …ech …jiems patinka Lietuvoje . Paskaitykite . Štai dabar galiu pritarti ir jūsų galimam scenarijui . Ir kas žino kiek tokių ” pabėgėlių įsileidome ” ir ko jie laukia Lietuvoje nemokėdami lietuvių kalbos ? Mane tokia situacija labiausiai ir neramina . Karas yra blogis . VISIEMS .

    • Ponui Nezabitauskui

      Straipsnis VE vadinosi ” Kaip elgtis , jei pabėgėliai iš Ukrainos elgiasi kaip okupantai ” . Lavastė .

    • Nezabitauskas

      Ačiū, perskaičiau. Nors ponia Lavaste nuo senų laikų nepasitikiu, tačiau jos papasakota istorija gali būti ir tikra. Viena rusų šeima iš Ukrainos… O spauda tekstui pasistengė uždėti tokią antraštę, kad ji mestų šešėlį visiems pabėgėliams.

    • Ponui Nezabitauskui

      Ir bandysiu atspėti nuo kada nepasitikite 🙂 Po istorijos su mergaite – , ” aplankymo ” . Bjauri istorija . Manau šį kartą gali būti tikra . Privačiai panašių atvejų man teko girdėti ne vieną kada jie ” imejut pravo ” . Mane tokia neapibrėžta situacija ,kada bet kas gali pasiskelbti karo pabėgėliu ir bus priimtas , juo pasirūpinta , o jie NIEKO NEPRIVALO , jau baugina . Ir labiau negu mirusieji ar paminklai . Karas yra blogis ir turi baigtis kaip galima greičiau .

  8. patryjotai

    džiūgauja – 500 pabėgėlių vaikų Klaipėdoje jau lanko mokyklas ir darželius . Puiku , ponia Puteikiene, ir man būtų džiugu girdėti , jog lanko lietuvių mokyklas . Kol vaikų buvo 129 , lyg tik 2 lankė lietuviškas, likę rusakalbių mokyklas . Tikiuosi neklystu , info buvo AK . Kiek iš 500 lanko lietuviškas mokyklas ? Vėliau su tautininkais dalyvausite eitynėse ir rėksite ” Lietuva – lietuviams ” Kudirkos žodžiais ? Dabar ponai tautininkai Krivickas su Puteikiu ” ieško vatnikų ” ? Kas ta patryjotystė man jau sunku suvokti , ypač tautininkų .

    Reply
  9. Juste

    Man yra juokinga skaitant kaikuriuos komentarus Dedasi patriotais. Didele dalis Klaipėdoje gyvenančių rusų kurie gyvena 50 ir daugiau metų. Jie net nemoka šnekėti lietuviškai. Dedasi neva juos niekas negerbia. Visu pirma reikia visiem savęs žiūrėti o tada kaska gali smerkti. O jei tokie savo tėvynės myletojei ir jiems taip blogai Lietuvoj tegul keliauja ten kur gerai

    Reply
    • Nereikia, Juste, kalbėti už visus

      Aš gyvenu ten kur nemažai rusakalbių kaimynų , gyvename 30 metų šalia vieni kitų ir VISI kalba lietuviškai , jų vaikai kalba puikiai lietuviškai , jau ir anūkai auga ” lietuvaičiais ” ! Kur jūs gyvenate jei jūsų pažįstami po 50 metų nemoka lietuvių kalbos ? Sutinku , gal yra senučiukų kurie jau ir gimtosios kalbos neprisimena ir ką ? 🙂 Reikėtų neprarasti žmoniškumo ir nesupanašėti su okupantais .

    • Juste ,

      jūs lietuviškai rašote su klaidomis ir norite kitus ” išmokyti ” lietuvių klb , kuri jiems ne gimtoji ? Kaip liberaliai patryjotiška 🙂

  10. Akcijiniams patryjotams

    Aš nesuprantu kvietimo palaikyti ” mūsų brolius ir seses Ukrainoje ” , kurie pabėgę nuo karo , mokosi rusakalbių , o ne mano gimtosios kalbos mokyklose ? Kokie jie man ” broliai ir sesės ” , jei aš su jais nesusikalbu ? 🙂 Arba kalbame rusiškai ? 🙂 Aš vėl turiu mokėti rusiškai ? Apie ką aimanuojate patryjotai ? Suprantu , jie yra vargšai žmonės bėgantys nuo karo ! Ir viskas ! Jei jie nori būti mano Tėvynėje , mano ” broliais ir sesėmis ” manau turėtų mokytis mano gimtosios kalbos . Deja , akcijiniai patryjotai ruošiasi ” kariauti ” su žuvusiais ir ” kovoti ” už Lietuvą su paminklais . Esate apgailėtini .

    Reply
    • neapsimetinėk

      Jie per porą mėnesių išmoks ir mokosi lietuvių kalbos,ne taip kaip taviškiai nemoka arba tyčia nekalba,gyvendami po 30-50 metų.Nė nelygink čia,nėra ką lyginti.Neieškok sliekų.

    • Prasipūsk :)

      Pabėgėliai lanko tas pačias rusakalbių mokyklas , kurias lanko ir rusakalbiai Lietuvos piliečiai . Jei pabėgėliai per porą mėnesių išmoks , tai vietiniai tikrai per 11 metų išmoko 🙂

  11. V ir Gis

    ,, Vaje vaje ”
    Vertimas reikalingas tam, kad neterštum savo kalbos,nes kai kurie patriotai komentuodami be rusiškų žodžių neapsieina.
    Dėl apleistų tremtinių kapų, tai čia jau nieko nepadarysi,kad toks vietinių požiūris, juolab, kaip rašai ,, pamiršau ” sutvarkyti.
    O kas liečia mūsų požiūrį į kapus, siūlau nuvažiuoti į liuteronų kapines prie,,Memelio dvaro” netoli Priekulės.
    ,,Nerijau”kodėl trėmė į Sibirą reikėtų klausti ne Aleksandro,o tų nelaimėlių kaimynų,jie turėtų geriau žinoti.
    Dėl emigracijos, tai ar mažai lietuvaičių dirba vakaruose?
    Beje,jei Aleksandras gimė Lietuvoje tai čia ir jo TĖVYNĖ,o jei jo nuomonė nesutampa su tavaja, tai reikia diskutuoti,o ne dergtis.
    ,,Bimbiri”
    Dėl,, neapykantos persmelkti žvilKsniai (žvelGia)”, paklausyk A.Mamontovo dainos,,Ufonautai” ten yra atsakymas.

    Reply
  12. Andrius

    Ar zinote kiek rusu mokyklu Lietuvoje? 54.
    Darzeliu 42.
    Kiek mokyklu ir darzeliu rusijoje?
    Mes labai mylime okupantus, kurie mus treme, zude,prievartavo.

    Reply
    • Prasipūsk :)

      Nebūtų tų darželių ir mokyklų , nebūtų kur ukrainiečių pabėgėlių vaikams mokytis 🙂 Viešai rašo Klaipėdoje visos vietos užimtos, dairosi į regionus !

    • Andrius

      Kiek mokyklu ir darzeliu rusijoje skirtu Lietuvos, Latvijos,Estijos, Lenkijos vaikams?

    • Prasipūsk :)

      Kiek lietuvių darželių /mokyklų Vokietijoje , Anglijoje , Norvegijoje ir t.t. , ten kur tikrai mūsų tautiečių ne šimtas ?

    • Prasipūsk :)

      Tos rusakalbių mokyklos per 31 Nepriklausomybės metus jau buvo ištuštėjusios ! Girdėjosi aimanos dėl uždarymo ! Ir tik patryjotų dėka jos vėl suklestėjo ? Kodėl pabėgėlių vaikai nesimoko lietuvių mokyklose ? Kodėl pradėjus dirbti 2 metus nereikia mokėti lietuvių klb ? Visai patryjotai neturi tautinės savigarbos ? Tai jūs neapsimetinėkite patriotais ! Taip, padėti galime , bet laikykitės mūsų ” kiemo taisyklių ” . Aš taip manau , todėl akcijiniai patryjotai turėtų pradėti mokytis rusiškai ne tik siųsti nx .

  13. Ateitis

    Stabams miesto centre NE, žuvusius į kapines, putinistus į tėvynę.
    Diskusija baigta.

    Reply
  14. V ir Gis

    Ponaiti Dainiau Urbanavičiau, gerai išmanote istoriją, gal galite atsakyti į klausimą kur indėnai?
    O tremtinių kapai kur bus perkelti (gal) į šiaurės ar pietų ašigalį?
    Beje, žodis,, sovietų ” į lietuvių kalbą verčiamas,,tary bų”.

    Reply
    • vaje vaje

      Kaip pavadinsi sovietus,taip nepagadinsi,okupantai vis tiek,ir jokių čia vertimų nereikia ir nebus,ir jokių paminklų nereikia, neskiriat kapinių nuo paminklų miesto centre.

    • pamiršau

      Tremtinių kapai ten apaugę žolėm, išniekinti, baisu, oo čia nori paminklų okupantams

    • Vaje vaje kaip patryjotams

      trūksta išsilavinimo . Ten yra ne tik paminklai , bet ir muziejai ________daugiau nei dvidešimt įvairių šalių paminklų, tarp jų – ir paminklas Karlage kentėjusiems ir žuvusiems lietuviams (atidengtas 2004 m., autorius – architektas Algis Vyšniūnas). Minėjime dalyvavo Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ispanijos, Prancūzijos, Vatikano, Rumunijos, Pietų Korėjos diplomatai, Kazachstano Respublikos užsienio reikalų ministerijos, vietos administracijos atstovai, buvę politiniai kaliniai ir jų artimieji. Maldas už politinių represijų aukas skaitė musulmonų, pravoslavų ir katalikų dvasininkai, prie paminklų buvo padėtos gėlės.

    • ,,patryyyyyyyyyyyyjotui''

      Tik ne okupantų dėka ten paminklai,muziejai…Neapsimetinėkite.

  15. Linas

    Sovietinių okupantų simboliams Lietuvoje ne vieta!

    Reply
  16. Irena

    Okupantas visada jausis okupantų! Šnabžda eidami pro šalį”budut zdes esčio naši tankį!

    Reply
    • Ona

      Tikra tiesa.Pačiai teko girdėti vaikštant po parką

  17. Nerijus

    Aleksandr,apie kokius barbarus tu čia pezi!? Gal paaiškink kodėl tavo protėviai Mano trėmė į Sibirą(tėvui buvo 3m.),tu šiukšle ir tavo tėvai čia 50m.jautėsi barbarais-šeimininkais!? Gaudavo butus greičiau,nes buvo komunistais/ar to nežinojai???Kodėl Jūs emigruojat dirbat VAKARUOSE(su LT-ESpasu),dirbat Vakarų laivuose- NORS VIENAS AR DIRBA rodinoj. Tai kad neaiškink okupantų išpera kaip Mums gyventi SAVO TĖVYNĖJ!!!

    Reply
    • Iietuvė

      Liux

  18. V

    Pagalvokime, kam stovi šis memorialas? Ogi tiems, kas Klaipėdą sulygino su žeme, jos puikų senamiestį, jos bažnyčias, prievartavo moteris, nes jos buvo pirmos „fašistės”, pasitaikiusios „išvaduotojų” kelyje. Mes už tai turime jiems dėkoti?

    Reply
  19. Husky

    Jei miesto savibliadybė neįgali uždrausti šią kacapų schodke,tai gal organizuojamės važinėti motociklais keliant triukšmą pirmyn atgal? Taip pat iš vakaro šalia pastatyti pora automobilių su gera aparatūra patriotinėms dainoms leisti?

    Reply
    • Hansas

      Bravo, Husky! Arba Ukrainos himną leist nuo ryto garsiai garsiai. Snukiai iš pykčio bus raudonesni už gvazdikus.

  20. skaitytojas

    Gana čia aiškintis, yra gegužės 8,kurią švenčia Europa ,eikite,dėkite gėlių, mirusius pagerbkite…O šiaip,žiūrint į tai,kas vyksta Ukrainoje,nematau ,kad fašizmas nugalėtas jau,oi ne…ir kas ten jį vykdo-aišku pilno proto visiems.

    Reply
  21. Jau einama link puolimo ant Safronovo

    Žinote kas labiausiai primena Soviet Union laikus ogi 70proc. miesto pastatų, kurie ir pastatyti tuo laikotarpiu, ypač architektūra nuo 7 dešimtmečio. Kiek liko tų sovietinių nostalgikų, beveik neliko. Senelių atitempti vaikai ir anūkai gegužę prie paminklo mieliau veiktų ką nors kito, o proputiniška chebra, nugriovus paminklus, rastų dar daugiau argumentų savo tiesai įrodyti. Dainiau U. deja bandymas sužibėti nepavyko, jūs šiems paminklams suteikiate perdaug reikšmės, kaip ir ta saujelė Raudonosios armijos nostalgikų. Problemų ieškojimas jau tapo norma, o naujieji imamai dvasios ir teisybės skleidėjai, tokie kaip Ramanauskas, Tapinas ir Miliutė(kuri paveikslo upės vingyje matė z raide) skleidžia naująjį mokymą kuris kažko stipriai neša cenzūra, diktatu, rasizmu ir visuomenės skaidymu.

    Reply
    • Bimbiris

      Seniai reikejo iskelt už miesto arba i Grūto parka situos sovietinius realiktus
      Ir nereikia dangstytis pareitimi
      Kiekviena karta gegužes 9 pravażiuoji pro šona ir pamatai kokie pykčio ir neapykantos persmelti žvilksniai palydi .
      Tada supranti kas čia susirenka o dabar ipatingai pasidaro tam tikros asocijacijos

  22. Nezabitauskas

    Maniau, tiktai moterys neskiria kardo ir kalavijo… Beje, šis kalavijas ne pakeltas, o nuleistas. Ar tai svarbu? Labai, taip kalavijas tampa taikos ženklu, kryžiaus pakaitalu. Tai dėl aliuzijos į krikščionišką kryžių sovietmečiu memorialas buvo kritikuojamas ir vėliau „papildytas” karių stovylomis. O teritorijos valymo planas manęs per daug nestebina. Priešingoje pusėje toks valymas jau eina. Teniso kortai uždaryti, teritorija aptverta bjauriomis plokštėmis ir stovi tuščia, laukdama patogaus momento. Vaikų darželio „rekonstrukcija” taip pat baigėsi pastato nugriovimu. Tuoj ir į visą parką įsisuks medkirčiai. Matyt, biznį gadina tik šitas iki šiol buvęs neliečiamu kapinių kampelis, kurį dabar, pabarsčius ideologiniais pagardais ir prisidengus ukrainiečių nelaime, bus galima lengvai praryti.

    Reply
    • Manau panašiai

      liberalieji su liberkonservynu gali turėti visai kitą tikslą . Apgailėtinos personos .

  23. Kasdien tas pats per ta pati.

    Kiek dar bus tu rašliavu iki gegužes 8 d????Gal užtenka jau orą virpinti??

    Reply
  24. Andzela

    Kokie didvyriai kovoti su mirusiais!!!!
    Ten visi okupantai minimi. Rusai, Ukraineciai, Lietuviai…
    Įdomu ką jų proseneliai per karą darė
    Šlikštu

    Reply
    • Nerijus

      Andzela ten negali būti LIETUVIŲ KARIŲ,ten tik išgamos kurios šaudė savus,po to kartu su kacapais trėmė šeimas į Sibirą,tai ko ten renkatės,normalus žmogus turi kapą savo artimiesiems,bet ne bendroj duobėj.Jus”vatiniai”ten renkatės ir leidžiate seiles,garbindami savo rodiną,bet nevažiuojat ten dirbt-gyvent,KODĖL!?

  25. Va taip

    Europa ir Lietuva yra karo stovyje su raudonuoju fašizmu. Kariaujame ne tik konvencinį bet ir gibridinį karą. Situacija reikalauja elimimnuoti „penktą koloną” kaip svarbu priešo gibridinį ginklą. Vertėtų tuos , kurie palaiko tą raudonąjį fašizmą susodinti į europinį greitaeigį traukinį ( ne į gyulinį, kai mūsų tautiečius vežė), duoti po 1000eu ir su orkestru (kaip lydėjome sovietų armiją) išlydėti į jų išsvajotą ir mylimą šalį be atgalinio bilieto…

    Reply
    • V.V

      1000 euru? reiškia atimti butą, namą, automobilius, verslą? Ir išvarymas? chmm … kokios spalvos jūsų fašizmas?

  26. Vytautas

    Ačiū už pasisakymą! Tik aš tai vakar kitaip perskaičiau. Urbanavičius teigia, kad Klaipėdos universiteto istorikas giriasi išsilavinimu ir tuo pagrindu viešai menkina aplinkinius. Man vakar dienos tekste kritika žmonių išsilavinimui nuskambėjo kaip paraginimas išsivaduoti nuo sovietinio raugo, o ne kažkieno menkinimas.
    Dar Urbanavičius teigia, kad Safranovas nutyli, jog tai paminklas sovietinei armijai, nesugeba sujungti šalia esančių objektų į visumą. Aš tokio nutylėjimo nerandu. Atvirkščiai, sakyčiau, kad netgi per daug detaliai viskas buvo papasakota – Safronovas parodė, kokia buvo pirminė memorialo reikšmė, paskui parodė, kaip ji keitėsi, pasakė, kad karių žūtį išnadojo sovietiniai manipuliatoriai ir iki šiol išnaudoja Kremliaus Putka.
    Man atrodo, kad tai nėra diskusija apie kolorado vabalus. Ir mano atrodo, kad naują nuomonę galima kažkaip pabandyti išsakyti nemenkinant kitos nuomonės. Nes kai vienas kažką parašo, o kitas priekaištauja, kad anas kažką „praleido“, diskusija čia nebus.

    Reply
    • Autorius

      Galite dar kartą perskaityti, įsitikinsite pats. Citatos iš dr. V. Safronovo straipsnio:
      -„Ir kai kažkas Lietuvoje vis dar interpretuoja šį memorialą kaip „paminklą sovietiniams išvaduotojams“, gal tai jo ar jos išsilavinimo, o ne paties paminklo problema.”
      -„Pasitvirtino tai, ką žinojau jau iki tol: memoriale rasime įvairiausių įrašų, bet tarp jų nerasime nė vieno, kuris teigtų, kad memorialas skirtas Raudonajai armijai ar juolab šlovintų Raudonąją armiją.”

    • Jūs dar per švelniai sakot

      Tiesa yra viena – Valstybininkų skatinančių režimą Lietuvoje per savo tarnus ir pakalikus, nori priversti visus vykdyti bet kokį jų įsakymą. Pratina Tautą prie besąlygiško paklusnumo…Pradžiai neatsiklausus, ne tai kad referandumu, bet net viešosiomis apklausomis, sunaikint miškus, iškirst daugiamečius medžius, įkalt, kaip jie užsimano, visokius draudimus ir kuo toliau tuo daugiau veržti ,,drausmės” kilpą žmonėms ant kaklo..Dabar užsipuolė niekuo dėtus paminklus, lygtai nepakaktų Vilniaus Baltojo tilto, P.Cvirkos skulptūrų nuvertimo ir atminimo lentų kalimo prie kiekvieno šuns apmyšto kampo. Pikčiausia kad ne valdžios frikai tą diktuoja o visokie niekiniai tapinai ir kitas prostitutiškas politinis šlamštas, nuolat įžeidinėdamas(tas jiems leidžiama) niekuo dėtus Lietuvos piliečius. Ar bent kiek galvojančius todėl nenorinčius paklusti..O dabar iš esmės:KAIP JUMS NEGĖDA NAIKINT PAMINKLUS PRIMENENČIUS PERGALĘ PRIEŠ FAŠIZMĄ IR TUOS KURIE MUMS ATNEŠĖ TĄ PERGALĘ?!!! JŪS PRITARIATE HITLERIUI IR JO BUVUSIOMS DOGMOMS?!TAI KAS JŪS ESATE LIETUVIAI KURIE TAIP GALVOJA?

  27. Ačiū

    Labai reikalingas straipsnis. Ačiū Dainiau. Keistas buvo dr. Vasilijaus Safronovo straipsnyje palyginimas šios vietos su buvusia lenino aikšte- atseit leniną nugriovėm ir iki šiol nieko gero nepastatėm. Tai negi būtų geriau, kad tebestovėtų?..

    Reply
  28. Bailiams

    Nugriauti rusofašistų balvonus!!! O tai kiekvienais metais šmėruoja su įstatymais uždrausta rusofašistų simbolika. Kiek tų KGBistų impotentų sėdi savivaldybės taryboje? Dar neišdvėsėt? Kiek lauksim tos jaunos kartos, kurie bus įgalūs išvalyti šį miestą nuo rusofašistinio šudo?

    Reply
  29. Už įamžinimą be monumentų

    Dainiau, ačiū. Nuostabus straipsnis ir labai viskas logiška. Svarbu, kad atsakingi asmenys imtusi veiksmų.

    Reply
  30. Anonimas

    Daug parašyta, tačiau jokio konkretaus pasiūlymo ką daryti su memorialu nėra…

    Reply
  31. Demon... detonuoti!

    Aš nenorių matyti Lietuvoje georgijaus juostelių, tų suknistų žvaigždžių, gvazdikų, den pabiedy ir viso to rusiško verkšlenimo apie išvadavimą. Ką mums davė „išvadavimas”? Atsinaujinusius žmonių naikinimus, lagerius, kalėjimus, cenzūrą, deficitą ir OKUPACIJĄ. Keliai, gamyklos… eikit nachui su savo keliais – jie lietuvių kaulais nukloti. Geradariai blet.
    Karių vieta kapuose, o ne sovietiniuose „kurganuose”, nuo kurių taip ir sklinda smarvė, kurią dabar skleidžia TA PATI RAUDONOJI ARMIJA, kuri yra paprasčiausi bandintai ir žmogžudžiai.

    Reply
    • Nojus

      Pridėsiu- lyg tas gatves, fabrikus ir namus okupantai rusai juos čia statė. Statėme mes, tik tai, ką ir kaip liepė Maskva. O siuntimo juos kryptis teisinga.

    • pritariu

      ši armija „išvaduotoja” taip pat elgėsi ir Lietuvoje, kaip dabar Ukrainoje. O ją garbina tokie pat, kurie ir dabar pritaria šios armijos veiksmams.

    • Na taip

      jums nepatinka paminklai tiems kas kovojo prieš fašizmą.Fašizmas žudęs konclageriuose žmones buvo gėris?

    • Pasiulymas

      Lietuva buvo pasidalinta iki tol, kol prasidėjo pirmas pasaulinis karas. Abi nacistinės kariuomenės ir Rusijos ir Vokietijos yra okupantų. Nė viena ne geresnė. Abiejų paminklų ir didžiavimosi neturi būti. O žuvusius žmones prisiminti reikia.

    • Aleksandr

      Ką davė? Tu iškamša gimėj! Viska nugriaut, perrašyt istorija kaip snargliams geriau… Ko jūs geresni už antikinius barbarus ??? Gal ir Vilniaus kraštas tau nereikalingas ?! Atiduosi lenkams? Ir uźteks visus turinčius savo nuomonę varyt iš šalies-pensijos fondo nesurinksi. O ir lietuvaičiai po visa pasaulı išsilakstė ir iš ten visus gyvent mokina.

    • Bukam ,

      Švieskis , kokios valstybės tave ” išvadavo ir pasidalino ” ____Potsdamo konferencija – 1945 m. liepos 17 d. – rugpjūčio 2 d. karą pralaimėjusios Vokietijos Potsdamo mieste VYKO NUGALĖTOJŲ – Tarybų Sąjungos, JAV, ir Didžiosios Britanijos vadovų konferencija. SVARSTYTI pokario Europos ir Vokietijos ateities klausimai. 

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This