Mogiliovo gatvės pervadinimas: Kalbos komisija nepritarė, bet procesas juda toliau

Miestas, Svarbu

Valstybinės lietuvių kalbos komisija palaimino Žardės gatvės pavadinimą, tačiau pataria nekeisti Mogiliovo gatvės pavadinimo, tik naudoti teiktinesnę šio vietovardžio formą – Mogiliavas. Tačiau Klaipėdos miesto tarybai vis tiek teikiamas sprendimo projektas pakeisti Mogiliovo gatvės pavadinimą į Žardės gatvę.

Palmiros Mart nuotr.

Pasak sprendimo projekto aiškinamojo rašto, Mogiliovo g. pavadinimo pakeitimo projektas parengtas atsižvelgiant į asociacijos „Berželio“ bendruomenė, miesto Tarybos ir Seimo narių raštus, parengtus reaguojant į Rusijos paskelbtą karą Ukrainai ir Baltarusijos vaidmenį jame.

Pakeitus Mogiliovo gatvės pavadinimą atitinkamai pasikeistų ir adresai 15-ai pastatų, 526 butams ir patalpoms bei 115 juridiniams asmenų.

Šie pakeitimai turi ir savo kaštus. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte primenama: „Atsižvelgiant į Klaipėdos m. gatvių pavadinimų ir pastatų numerių lentelių, gatvių krypties nuorodų ir jų tvirtinimo darbų <…> įkainius, 2 vnt. gatvių krypties nuorodų gamybos ir pastatymo lėšų poreikis sudarytų 394,46 Eur su PVM”. 

Pakeitus gatvei pavadinimą, bus pakeisti adresai visiems adresų objektams, nekeičiant pastatų ir patalpų numeracijos. Įregistravus gatvės pavadinimo pakeitimą Registrų centro adresų registre, visų nekilnojamo turto vienetų duomenys bus keičiami nemokamai.

„Gatvės pavadinimo pakeitimas finansiškai labiau paveiks juridinius asmenis (ypač gyvenamųjų namų bendrijas), nes jų adresai gali būti fiksuoti pagal unikalų numerį arba tekstą, o keičiant adresą, reikės tą daryti ir įstatuose (todėl gali reikti įstatų pakeitimus fiksuoti pas notarą, gyvenamųjų namų bendrijoms – gyventojų fiziniuose susirinkimuose)”, – teigiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija kovo pradžioje vienbalsiai buvo pritarusi iniciatyvai keisti Mogiliovo gatvės pavadinimą. Siūlymą ją pervadinti Žardės vardu pateikė šios komisijos narys, Klaipėdos universiteto istorikas dr. Vasilijus Safrnonovas. Nors ir buvo kai kurių abejonių dėl tokio pavadinimo, komisija palaikė šią idėją.

INFORMACIJA

Pavadinimas Žardė žinomas nuo 1253 m., t. y. jis istoriniuose šaltiniuose yra pirmą kartą paliudytas maždaug 170 metų anksčiau nei šiandien vartojamas miesto pavadinimas Klaipėda.

Žardė nebuvo vien kaimas, tai buvo milžiniškas valdų kompleksas, tokiu vardu žinomas nuo XIII a. Mažesni kaimai, tokie kaip Bandužiai, Kuncai, Markučiai, kažkada buvo Žardės valdų komplekso dalis.

Mogiliovo gyventojai savo miesto pavadinimą kildina iš legendos apie į dabartinę miesto vietą kadaise atplaukusį galingą liūtą.

7 Comments

  1. Irute

    Netoli yra Zardupes piliakalnis,tai gal reiketu pavadinti Zardupes,kad nebutu painiavos

    Reply
  2. Arvydas

    Ir Markučių gatvę pervadinti į pašto ženkliukų g.

    Reply
  3. Fašizmui- ne ir juos remiantiems -ne. keisti kuo greičiau

    Jokių Mogiliovo gatvių (Jis yra Magiliavas), tik Lietuviškų gyvenviečių gatvės pavadinimas

    Reply
  4. Komisaras

    Bet ta kalbos komisija pritarė rusiško keiksmažodžio vartojimui, keista ta komisija !?

    Reply
    • Kai neskiriate kas yra kas- aiškumui

      Matyt nesupratai ,kaip ir jelizaveta kas yra kas. Kur kas šaudo ir žudo.Rusiškas keismažodis neįteisintas, o įteisintas tik rusų kalba „рускый военый кораблъ иди начуй”

    • emocija

      Rusų kalba nėra jūsų stiprioji pusė. Ir koks pasimėgavimas rašant paskutinį žodį. Primityvi emocija. Bandykit angliškai, gal geriau pavyks?

  5. Anonimas

    Stabdykite šią idėją…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This