Mogiliovo gatvės likimas: politikai brokuoja Žardės pavadinimą

Miestas, Svarbu

Iniciatyvai pakeisti Mogiliovo gatvės pavadinimą persikėlus į politinį lygmenį ji užstrigo jau pirmame etape – trečiadienį posėdžiavęs miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas atidėjo šio klausimo svarstymą.

Palmiros Mart nuotr.

Klaipėdos savivaldybės Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija kovo pradžioje vienbalsiai buvo pritarusi iniciatyvai keisti Mogiliovo gatvės pavadinimą – tokius pasiūlymus teikė Asociacija „Klaipėdos Berželio bendruomenė”, miesto Tarybos narė Nina Puteikienė bei Seimo narė Ligita Girskienė. Kito posėdžio metu siūlymą gatvę pervadinti Žardės vardu pateikė šios komisijos narys, Klaipėdos universiteto istorikas dr. Vasilijus Safrnonovas. Nors ir buvo kai kurių abejonių dėl tokio pavadinimo, komisija palaikė šią idėją.

Pradėjus derinimo procedūras Valstybinė lietuvių kalbos komisija palaimino Žardės gatvės pavadinimą, tačiau pasiūlė vadovautis „vietovardžių pastovumo principu” ir nekeisti Mogiliovo gatvės pavadinimo, tik naudoti teiktinesnę šio vietovardžio formą – Mogiliavas. Tačiau Klaipėdos miesto tarybai vis tiek buvo pateiktas sprendimo projektas pakeisti Mogiliovo gatvės pavadinimą į Žardės gatvę.

Pirmasis tokį sprendimo projektą ėmė svarstyti miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas.

Jo posėdžio metu Ela Andrejeva teigė, kad visiškai palaiko idėją atsisakyti Mogiliovo pavadinimo, bet, anot jos, pasirinkus Žardės pavadinimą bus nesusipratimų kaip su Šiaulių ir Šaulių gatvėmis.

„Vitalijaus Juškos teiktas pasiūlymas Gibišų pavadinimas yra artimas tai vietovei. <…> Galbūt reikėtų neskubėti ir apklausti bendruomenę. Toks pat pavadinimas yra painus dalykas”, – teigė Arvydas Vaitkus, akcentavęs, kad Žardės prekybos centras, Žardininkų gatvė yra visai netoli.

Vytis Radvila savo ruožtu sakė galintis tik paantrinti kolegų pasisakymams ir teigė, jog nėra linkęs pritarti tokiam pasiūlymui.

„Pavadinimai, kurie sutampa vienas su kitu ir įaugę į smegenis, atrodo keistokai. Rajoną vadina Žarde, o ne Žardininkais. Pirmiausia reikia galvoti iš žmonių pozicijos”, – teigė Saulius Budinas, pasiūlęs nepritarti tokiam pavadinimui ir toliau ieškoti alternatyvos.

Rimantas Taraškevičius taip pat pasiūlė paieškoti „daugiau bendruomenės balsų”.

Galiausiai komitetas bendru sutarimu atidėjo šio klausimo svarstymą nurodydamas, kad pageidauja bendruomenių apklausos ir naujų alternatyvių pavadinimų.

INFORMACIJA

Pasak sprendimo projekto aiškinamojo rašto, Mogiliovo g. pavadinimo pakeitimo projektas parengtas atsižvelgiant į asociacijos „Berželio“ bendruomenė, miesto Tarybos ir Seimo narių raštus, parengtus reaguojant į Rusijos paskelbtą karą Ukrainai ir Baltarusijos vaidmenį jame.

Pakeitus Mogiliovo gatvės pavadinimą atitinkamai pasikeistų ir adresai 15-ai pastatų, 526 butams ir patalpoms bei 115 juridiniams asmenų.

Sprendimo projekto aiškinamajame rašte primenama: „Atsižvelgiant į Klaipėdos m. gatvių pavadinimų ir pastatų numerių lentelių, gatvių krypties nuorodų ir jų tvirtinimo darbų <…> įkainius, 2 vnt. gatvių krypties nuorodų gamybos ir pastatymo lėšų poreikis sudarytų 394,46 Eur su PVM”.

Pakeitus gatvei pavadinimą, bus pakeisti adresai visiems adresų objektams, nekeičiant pastatų ir patalpų numeracijos. Įregistravus gatvės pavadinimo pakeitimą Registrų centro adresų registre, visų nekilnojamo turto vienetų duomenys bus keičiami nemokamai.

„Gatvės pavadinimo pakeitimas finansiškai labiau paveiks juridinius asmenis (ypač gyvenamųjų namų bendrijas), nes jų adresai gali būti fiksuoti pagal unikalų numerį arba tekstą, o keičiant adresą, reikės tą daryti ir įstatuose (todėl gali reikti įstatų pakeitimus fiksuoti pas notarą, gyvenamųjų namų bendrijoms – gyventojų fiziniuose susirinkimuose)”, – teigiama sprendimo projekto aiškinamajame rašte.

Pavadinimas Žardė žinomas nuo 1253 m., t. y. jis istoriniuose šaltiniuose yra pirmą kartą paliudytas maždaug 170 metų anksčiau nei šiandien vartojamas miesto pavadinimas Klaipėda.

Žardė nebuvo vien kaimas, tai buvo milžiniškas valdų kompleksas, tokiu vardu žinomas nuo XIII a. Mažesni kaimai, tokie kaip Bandužiai, Kuncai, Markučiai, kažkada buvo Žardės valdų komplekso dalis.

Mogiliovo gyventojai savo miesto pavadinimą kildina iš legendos apie į dabartinę miesto vietą kadaise atplaukusį galingą liūtą.

6 Comments

  1. N. Puteikienė

    Šiame rajone vamzdžiais po žeme teka Kretainės upelis. Gražu būtų šią gatvę pavadinti Kretainės gatve.

    Reply
    • Pc

      Kretainio gatvė jau yra mieste – Lipkiuose.

  2. 123

    Tai i Ukrainos tematika reikia keisti

    Reply
  3. Trumpa atmintis

    Nusikalto visas Mogiliovas. Kolektyvinė atsakomybė vėl madoje. O ar seniai dėl Baltarusijos vėliavytėm mosavom?

    Reply
  4. Anonimas

    Senojo Mėmelio gatvė

    Reply
    • Anonimas

      TIK MEMELIO gatve, pirmoji raide atitinka. ( Memeler Strasse ) Aciu !

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This