Eligijus Masiulis: „Kai lėktuvas nukrenta, nebūna vienos priežasties”

Svarbu, Veidai

Praėjus beveik 4 mėnesiams po išteisinamojo Vilniaus apygardos teismo nuosprendžio bene skandalingiausioje pastarojo meto vadinamosios politinės korupcijos byloje, Eligijus Masiulis vėl dienas leidžia uostamiestyje, kuriame ir prasidėjo jo, kaip politiko, svaiginanti karjera, per vieną dieną subyrėjusi į šipulius.

Asmeninio archyvo nuotr.

Sutikęs su „Atvira Klaipėda” atviriau pasikalbėti apie pastaraisiais metais jo gyvenimą gana audringai supurčiusius įvykius, ekspolitikas visgi vengė atvirauti apie savo asmeninį gyvenimą, santūriai patvirtinęs tik, jog gyvena pietinėje Klaipėdos dalyje, nors esą nekilnojamojo turto savo vardu uostamiestyje dar nėra įsigijęs.

„Pinigai visi mano sulaikyti, turiu, kur gyventi”, – sakė jis.

Kartu E. Masiulis noriai dalinosi politikos užkulisiais ir teigė pats neatmetantis galimybės grįžti į politiką, nors šiuo metu prisipažino vis dar tebesąs buvusios bylos įtakoje, mat jau rugsėjį laukia jos tolesnis nagrinėjimas apeliacinėje instancijoje.

Pasak klaipėdiečio, vien tik advokatams jis jau išleido apie 60-70 tūkst. eurų, neskaitant kitų išlaidų, susijusių su nuolatinėmis kelionėmis į Vilniuje vykusius teismo posėdžius ir kt. Vienu metu, pritrūkus pinigų, teisiamam politikui teko naudotis ir valstybės samdomo advokato paslaugomis.

Prisipažinsiu, buvau nustebusi, kai šią savaitę „Atvirai Klaipėdai” atsiuntėte pranešimą spaudai apie Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro vieną vykdomą projektą. Negi įsidarbinote KRATC’e?

Ne, ne, ne, jokiu būdu. Ten Liubinavičius yra (juokiasi). Kai viskas prasidėjo, iš kažko reikėjo gyventi, kažkuo užsiimti, nes jei vien bylos duomenimis gyvensi, tai išprotėsi, ir aš 2016-ųjų metų rugsėjo mėnesį Vilniuje įkūriau įmonę, uždarąją akcinę bendrovę „Versanus”, tiksliau sakant, tapau jos akcininku ir tuo pačiu vadovu, ir mes pradėjome vykdyti įvairią komunikacinę-konsultacinę veiklą. Akivaizdu, jog su ta radiacija, kurią aš tuo metu spinduliavau, tikėtis labai sėkmingų veiklų nebuvo įmanoma, bet stengiausi išnaudoti tą sukauptą ligtolinę patirtį, o politika ir komunikacija vis tiek labai susiję dalykai. Ilgainiui tekstų rašymas arba, kaip dabar madinga sakyti, turinio kūrimas ir tapo mano pagrindiniu užsiėmimu. Tą iki šiol darau tiek skaitmeninėj erdvėj socialiniuose tinkluose, tiek žiniasklaidoje, tai šiuo metu ir yra vienas iš mano pagrindinių arkliukų.

Eligijau, man jūs iki tų lemtingųjų 2016-ųjų metų gegužės įvykių buvote toks teigiamas amerikiečių politiko tipo pavyzdys. Ką aš turiu omeny? Kad jūs, kaip ir daugelis JAV politikų, savo, kaip politiko, karjerą pradėjote tikslingai nuo pat jaunystės, dar nuo politikos mokslų studijų Klaipėdos universitete ir kryptingai ėjote pasirinktu keliu nuo žemiausio laiptelio savivaldoje, vėliau tapote jauniausiu Seimo nariu, kelis kartus po to sėkmingai buvote renkamas vienmandatėje apygardoje Klaipėdoje, dar vėliau tapote vienos iš tuo metu populiariausių partijų – Liberalų sąjūdžio – pirmininku, pabuvojote net ministru ir jau beveik matavotės premjero postą, kai ištiko, kas ištiko. Man iki šiol, tiesą sakant, nesuvokiama, kaip jūs, būdamas toks patyręs politikas, galėjote šitaip kvailai pasielgti. Aš situacijos su pinigais nevertinu nei kaip kyšio, nei kaip paskolos, man įdomesnė, jei taip galima pasakyti, „filosofinė” šio nutikimo pusė – kaip iš viso tai galėjo atsitikti?

Jo, labai sudėtinga atsakyti… Tai įvykis, kuris radikaliai sugriovė ligtolinį mano gyvenimą…Kodėl taip atsitiko? Aš, kaip visada, nelinkęs ieškoti kitur kaltų, aš pirmiausia žiūriu į save patį ir didžiausia atsakomybė už tai, kas įvyko, yra mano paties. Dėl to, matyt, kad daug metų dirbdamas tą politinį darbą ir būdamas labai intensyvioj veikloj (nereikia užmiršti, kad artėjo 2016 metų Seimo rinkimai, mes vykdėme labai aktyvią rinkiminę kampaniją, važinėdami po visą Lietuvą), tai galbūt per tiek metų tu šiek tiek mažiau pradedi analizuoti savo kasdienius veiksmus, poelgius ir nebeturi nei laiko, nei to tokio savikritinio mąstymo, kad kiekvieną savo žingsnį, susitikimą, kažkokį pokalbį, šiuo atveju – paprašymą paskolinti pinigų – pradedi nebeįvertinti, kokias tai gali sukelti pasekmes, jei tu atsidursi tokioj neaiškioj pilkoj zonoj, ir kokią tai gali turėti lemtingą įtaką tavo tolimesnei politinei karjerai. Sakyčiau, toks nebeskyrimas laiko savianalizei, savo veiksmams ir galbūt net tam tikras apžėlimas kaip politiko.

Kitas dalykas, labai daug aplinkybių sukrito į vieną vietą. Kai lėktuvas nukrenta, nebūna vienos priežasties, būna daug priežasčių ir daug sutapimų.

Apie kokius sutapimus savo atveju kalbate?

Galbūt tam tikras ir tuometinės politinės aplinkos, politinių bendražygių pasirinkimas nebuvo teisingas, aš tikrai nieko nekaltinu, nenoriu įvardinti pavardėm, labiau kalbu apie darbų pasidalinimą, galbūt mano ir vadybos klaidų buvo, kad labai didelę dalį darbų dariau vienas pats, tiesiog mano toks būdas, todėl nuolat būdavo laiko trūkumo problema. Dar reikia ir to laiko įvykių foną prisiminti, apie tarp partijų tvyrojusią didžiulę konkurenciją. O kas nebuvo suinteresuotas mano, kaip liberalo, sumurkdymu?

Turite galvoje konservatorius?

Ir konservatoriai, ir valstiečiai, kurie tuo metu jau buvo pradėję lipdytis. Kadangi pats buvau aštrus pakankamai politikoj, tai buvo ir priešų atsiradę. Aišku, konservatoriai nebuvo priešai, buvo labiau konkurentai, niekaip negalėjo susitaikyti su tuo, kad Liberalų sąjūdis 2016-tų metų pradžioj įsitvirtino kaip pagrindinė dešinioji partija ir netgi pakeitus jauną, gražų, energingą pirmininką, vietoj Kubiliaus atėjus Gabrieliui Landsbergiui, niekaip nepavyko jiems iš to Liberalų sąjūdžio šešėlio ištrūkti. Bet čia tokie labiau foniniai dalykai.

Žodžiu, aš ir pats sau negaliu atsakyti, kas nutiko, daug kartų mąsčiau, galvojau, kodėl taip atsitiko. Mano supratimu, tiesiog mano neapgalvotais veiksmais tuo metu pasinaudojo politiniai konkurentai ir teisėsauga. O kad tai nebuvo baudžiamojo proceso reikalai, aš nuo pat pirmos akimirkos tai sakiau, įrodinėjau ir pirmos instancijos teismas tą patvirtino. Bet kad tai buvo prasilenkimas su aukštos politinės moralės ir etikos standartais, vienareikšmiškai tą pripažįstu ir tai leido man patekti į tokią nepavydėtiną situaciją.

Dar norėčiau grįžti prie jūsų paties užsimintos politinės konkurencijos. Gal jums kas nors žinoma apie tai, jog galbūt patys politikai kreipėsi į STT, siekdami jus nuskandinti?
Asmeninio archyvo nuotr.

Aš turiu nemažai informacijos, kad buvo neformalūs, neoficialūs, nefiksuoti susitikimai, tai čia vienareikšmiškai. Ir pagaliau pati bylos medžiaga rodo, kad pats mano sekimas, kuris prasidėjo dar 2015 metais, pirmiausia buvo skirtas tam, kad apie mane būtų rašomos pažymos. O pažymų pasaulyje, mes puikiai žinome, kas tuo metu vadovavo valstybei ir kas labai stipriai gyveno tame pažymų pasaulyje (…). Kai teismo vis buvo prašoma leisti mano sekimą pratęsti, motyvai buvo nurodomi abstraktūs, maždaug tokie: „gali būti suformuota nacionaliniam valstybės saugumui pavojinga Vyriausybė su verslo įtaka ir t.t”., bet kartu konstatuojama, jog nusikaltimo sudėties nenustatyta. Supraskim ir tai, kad tos pažymos atsiduria stalčiuose pas aukščiausius šalies vadovus, o paskui galima ir šantažuoti, ir manipuliuoti, čia yra politikos užkulisiai. Nežinau, kaip yra dabar, bet tada taip buvo. Įdomu dar tai, kad nors pažymose visur rašoma, jog nėra nusikaltimo, kai jau atsirado kaltinamasis aktas, tai jau mano nusikaltimai yra iš to laikotarpio, kai pagal tas pažymas nebuvo jokio nusikaltimo.

Po to, kai jus sulaikė su tais pinigais, žmonės kalbėjo paprastai: „Visi politikai ima, tik Masiuliui nepasisekė”. Ar nemanote, jog partijos pačios sau užsinėrė kilpą ant kaklo, kai balsavo už Partijų finansavimo įstatymo pakeitimą, uždraudusį juridiniams asmenims jas remti? Ar nebūtų logiškiau ir skaidriau, kaip kad yra tose pačiose JAV, kad partijos viešai deklaruotų, kokios verslo struktūros ir kiek jas remia? Beje, įstatymo pataisa buvo priimta, kai dar jūs pats buvote aktyvioje politikoje, gal pamenate, kaip tada balsavote?

Aš balsavau prieš. Kaip dabar atsimenu Seimo salėj pasisakinėjau, ką mes čia dabar darome, nes iš esmės bandome pasirodyti, kokie čia mes esą skaidruoliai prieš visuomenę. Kai dar veikė senasis įstatymas, mane tada rėmė ir juridiniai asmenys, aš tada viešai tai deklaravau ir tada žurnalistai galėjo kontroliuoti. O kada tu uždraudi, tu realiai tai paverti šešėline rinka, juridiniai asmenys duoda nematomus pinigus ir per fizinius asmenis padalina. Norėdami padaryti popsą liaudžiai, padarėm, kad visuomenei tapo dar sudėtingiau kontroliuoti, iš kokių šaltinių yra finansuojamos politinės partijos. Kodėl Amerikoj šimtus metų egzistuoja ta sistema? Jeigu tu esi kandidatas, kuriuo visuomenė ir verslas netiki, tai tu ir nesurinksi tų pinigų. Kitaip tariant, finansavimas iš biudžeto yra savotiška saviapgaulė, nes yra prarandamas ryšys su visuomene – aš gaunu iš tų pačių mokesčių mokėtojų biudžeto pinigus ir man visai neįdomu, ką rinkėjas apie mane galvoja, man net nereikia stengtis.

Tai gal žadate grįžti į politiką ir keisti situaciją?

Šiandien aš atsakymo dar neturiu į šį klausimą. Šiandien man prioritetas numeris vienas yra teisiniai reikalai, aš tiek metų tam atidavęs, turiu ir pabaigti. Aš suprantu, kad į tą pačią upę antrą kartą neįbrisi, bet aš vis tiek nuo politikos nesu atitolęs ir iš prigimties esu socialus, domiuosi politiniais procesais, pagaliau turiu savo aiškią politinių pažiūrų sistemą ir matau daug dalykų, kuriuos šiandien kitaip daryčiau, nei yra daroma arba nedaroma. Man pažiūros yra labai svarbu, tai vienas svarbiausių dalykų politikoje. Tai šitie argumentai sako, jog galbūt prie tam tikrų aplinkybių svarstyčiau tą grįžimą, jei teismo sprendimais būčiau galutinai išteisintas.

Kad išteisinamąjį pirmos instancijos nuosprendį apskundė didelę nesėkmę patyręs Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Justas Laucius, stebėtis netenka. Tačiau kodėl jį apskundėte ir jūs, visi išteisintieji? Juk ne dėl to, kad nuteistų?

Mes Vilniaus apygardos teismo proceso metu visus keturis metus labai nuosekliai įrodinėjom ne tik pagal faktinius surinktus bylos duomenis, kad tie kaltinimai yra nepagrįsti, bet įrodinėjom nuosekliai ir tai, kad dar neprasidėjus ikiteisminiam tyrimui, o tik vykstant pačiai kriminalinei žvalgybai, buvo piktnaudžiaujama, nesilaikoma įstatymų, kai kur gal ir sąmoningai meluojama, manipuliuojama ir taip toliau. Beje, teismas konstatuojamojoje dalyje patvirtino, kad buvo neproporcingai taikomos priemonės, kad buvo nesilaikoma Kriminalinės žvalgybos įstatymo atskirų straipsnių, bet išteisinamajame nuosprendyje jis vis tiek rėmėsi tais neteisėtai surinktais įkalčiais ir pagal juos išteisino. Tai teisine prasme svarbu tada pripažinti, kad ne tik patys įkalčiai neįrodo kaltės, bet kad patys įkalčiai buvo surinkti neteisėtai. Todėl mes prašome apeliacinio teismo tai įvardinti, kad Kriminalinės žvalgybos institucijos jaustų tam tikras ribas ir laikytųsi įstatymų.

25 Comments

  1. Darius

    Labai daug žino šitas eligijus, todėl ir vaikšto laisvas. Jei prabiltų, labai daug įtakongų veikėjų turėtų problemų

    Reply
  2. DM

    Del kazkokiu skurdziu kapeiku bunant tokiose pareigose i tokia duobe ikrist reik sugebet.Aisku kad pavojingas tipas kontroliojamas verslo…Apie juo nuopelnus tiek metu politikoij parasykit kazka jei yra ka…+

    Reply
  3. siaips

    Koks nekaltas avinėlis lik iš kalėdinės koplytėlės. Fui……..

    Reply
  4. Nusivylusi ...

    Baik, Eligijau, slepkis krūmuose. Buvai politikas, jaunas, teikiantis vilčių, ir taip prisiš…:( Nenusiplausi, gali jau nieko neįridineti, nebetikim!
    O portalui uź interviu ačiū, aiškiai matosi, kad kaltu savęs nelaiko, jaučiasi tvirtai . Ką nori apgauti? Nebent tuos, kurie užaugo, ir apie jį pamiršo …

    Reply
  5. Joris

    Tikėkim, šio tipelio valstybinėj tarnyboj niekada neregėsim.

    Reply
  6. Edgaras

    Tiesaus atsakymo nesitikiu (jo viešai ir nenorėčiau sulaukti), bet viliuosi, kad šis interviu iš tos pačios serijos kaip ir tos moteriškės straipsniai, ginantys fašistinius rusų paminklus Skulptūrų parke = t. y., jis neatspindi kažkokių kitų redakcijos idėjų ar palinkimų, išskyrus saikingą atsidavimą demokratiniam žiniasklaidos pliuralizmui.

    Reply
    • Anonimas

      Pliuralizmas: „Egidijau, ar sugrisite isgelbeti musu?”

    • Anonimas

      Konservatoriai, liberalai ir A. Tapinas reikalaudami nukelti paminklus suka imperialistų užkurtą neapykantos ratą (17)

    • Edgaras

      Palmira, ne apie jus turėjau galvoje.

  7. Anonimas

    PRaviraklaipeda

    Reply
  8. ASAS

    sėsk-du už šią rašliavą.

    Reply
  9. iš ko rinktis

    Karbauskis, Gražulis, Girskienė, Puteikis, Masiulis. Ir ką rinktis, už kurį balsuoti? Man Eligijus bent į žmogų panašus. Kiti išvardinti – nesu daktaras, diagnozės pasakyti negaliu, bet akivaizdu, kad neadekvatūs.

    Reply
    • :))))

      Panašu kaip tik jums ir trūksta adekvatumo :)))

  10. Anonimas

    Atvira klaipėda , kiek šis veikėjas sumokėjo už straipsni ?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Milijoną 🙂

  11. Marius

    Nežinau kas masiulio byloje pasižymėjo labiau teismai ar prokuratūra, galu gale tai Lietuviška teisėsauga – garbės jai ši numarinta byla nedaro.

    Reply
  12. artimos Aplinkos ministrui liberalui

    Generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl aplinkos ministro Simono Gentvilo pasirašyto įsakymo, kuriuo dvigubai mažinamos želdynų plotų normos miestuose.

    Reply
    • Nuomonė

      Po tų linksmų paulionių, bus ir ašarėlių…

  13. Kaip liberalu ...dabar kito eilė ?

    STT: APLINKOS MINISTRO ĮSAKYMAS SUMAŽINS ŽELDYNŲ PLOTUS, ĮŽVELGIA KORUPCINIŲ RIZIKŲ__Aplinkos ministro Simono Gentvilo įsakymas dėl želdynų plotų normų apskaičiavimo tvarkos leistų sumažinti jų plotus, o tai būtų naudinga tik siauroms interesų grupėms, teigia Specialiųjų tyrimų tarnyba (STTSTT nuomone, reglamentavime gali būti korupcinių rizikų, be to, abejojama, ar užtikrinami visuomenės interesai apželdinant miestų, miestelių ir kurortų teritorijas.

    „Dalis nuostatų gali būti vertinamos kaip naudingos siauroms interesų grupėms, tačiau ydingos visuomenės poreikių užtikrinimo požiūriu, kadangi pramoninės paskirties steigėjai bei naujų kvartalų vystytojai gali būti atleidžiami nuo prievolės dėl naujų želdynų sukūrimo“, – nurodė STT.

    Reply
  14. Anonimas

    Politinis lavonas, tikiuosi. Papasakok senesnės istorijas. Pvz., apie Jakų žiedo rekonstrukciją, kai buvai aplinkos ministru, arba apie dar ankstesnę Rubikono istoriją pramušinėjant Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuomet buvo įsivėlusios kone visos didžiausios partijos su savo vedliais-tarpininkais ( Vildžiūnas, Andriukaitis, Kvietkauskas ir dar vienas atsistatydino iš Seimo ) .Liberalai lygtais irgi šalia smežavo. Tiesa ar melas, kad šioje byloje figūravai ir buvai apklaustas? Gana daug intriguojančių detalių buvo skelbiama 2015 m. 15 min publikacijų cikle apie šią baudžiamąją bylą. Tuo metu 15 min skelbdavo rimtus tiriamosios žurnalistikos straipsnius.

    Reply
    • Equalizer

      Paksa irgi vadino politiniu lavonu, bet tai jam nepamaise du kartus patekti į Europos Parlamento. Honorarai ten kai kur geresni, nei LT Seime.

  15. asddddd

    Vistiek Masiulis bando sukti uodegą. Žiauriai juokingai skamba tie pasiteisinimai. Aš jo vietoje, ramiai savo politinę karjerą pasidėčiau į stalčių ir eičiau dirbti kokiu suvirintoju.

    Reply
  16. Remyga

    Visgi Masiulis slepia bendrininkus.

    Reply
  17. Ma

    Reabilitacinį straipsnį vertinu kaip 0. Tikiuosi teisingumo deivė parodys savo rūstybę!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: ilgas teisminis procesas jau savaime žmogui yra bausmė

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pirmadienį toliau nagrinėjo nuteistųjų vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje kasacinius skundus. Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Nuomonės

Manipuliacija kaip politikų veikimo priemonė

Vienoje knygoje teko aprašyti įvairius žodžius, kurie sukelia malonius ar nemalonius pojūčius. Vienas iš jų ir buvo „manipuliacija“. Nors specialistai ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This